banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 72  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ZAKONI
PostPoslato: 06 Jul 2010, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Уколико не знате на снагу су ступиле нове измјене закона о саобраћају!

Од сада је ограничење у насељима 50 на сат, а почетници више не морају носити двије године оно слово П. Такође бициклисти су сад обавезни да поред кациге за вријеме ноћне вожње носе флуоресцентни прслук

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Moraju da nose slovo P, samo im je dozvoljeno da voze nakon 23.00

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Moraju da nose slovo P, samo im je dozvoljeno da voze nakon 23.00

јбга ја сам у блицу прочитао овако како сам и написао. могућер да су они погријешили. не би им било ни први ни задњи пут :angry4:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
I ja sam procitao da vise nisu obavezni nositi P.

Hoce nam sad kamere podesiti na 50kmh?

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 21:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ima li iko primjerak tog novog zakonika? Ja imam neki od prije četri godine, ali me interesuju te izmjene i dopune koje su sada ubacili.

edit: Nađoh na sajtu službnog glasnika da imaju štampano i cd izdanje, ima li ko ovo elektronsko da prebaci?

Citiraj:
7. ЗАКОН О ОСНОВАМА БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
Обим: 112 страна; формат: А-5; повез: броширан

Цијена: 4,00 КМ

8. ЦД ИЗДАЊЕ ЗАКОН О ОСНОВАМА БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ СА ПРАВИЛНИЦИМА КОЈИ СУ ДОНЕСЕНИ НА ОСНОВУ ЗАКОНА

Цијена: 7,00 КМ

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Obavezni prsluci za pešake i bicikliste

Banjaluka - Najnovijim izmenama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima BiH, koji je već stupio na snagu, pooštrena su pravila u saobraćaju za vozače, bicikliste i pešake. Umesto dosadašnjeg ograničenja brzine u naseljenim mestima od 60 kilometara na čas, vozači će morati da uspore na 50. Biciklisti će uz kacige noću morati da nose i fluorescentne prsluke. Njih će morati da nose i pešaci koji se noću kreću van naselja, kao i vozači koji na putu ostanu u kvaru.

Traktoristi će u naseljima moći da se voze najbrže 40 kilometara na čas, a moraće da imaju i žuto rotaciono svetlo. Novi zakon propisuje nova pravila i za goniče stoke - čobanin koji goni stoku na putu ne sme biti mlađi od 16 godina. Vozač kome za godinu dana bude izrečeno sedam kaznenih bodova biće pozvan na predavanje o posledicama nepoštovanja propisa, a ako se ne odazove biće mu oduzeta vozačka dozvola. Izmene zakona propisuju da oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana, kao i ponovna provera znanja saobraćajnih propisa, sleduje vozače koji u toku jedne godine budu imali najmanje deset, umesto dosadašnjih 15 kaznenih bodova. Vozač koji u roku od dve godine ponovo „zaradi“ najmanje deset kaznenih bodova ostaće bez vozačke dozvole na dva meseca. Vozači koji voze 50 km na čas preko ograničenja ili im se utvrdi da imaju dva grama na kilogram u krvi, platiće kaznu od 400 do 1.000 KM.

Izmenama zakona zadovoljni su jedino mladi vozači - ukinuta je obaveza da prve dve godine vožnje na autu nose znak „P“.

Iako vozači nova pravila teško prihvataju, a pooštravanje kazni dočekuju na nož, stručnjaci upozoravaju da se naši zakoni prilagođavaju evropskim. Poručuju da ako zbog drakonskih kazni u inostranstvu vozimo pažljivo i po propisima, onda je vreme da se i u BiH poštuju ista pravila.

- Naši vozači su u inostranstvu vrlo odgovorni vozači i paze na ograničenja, a čim pređu granicu bacaju koru od banane kroz prozor i ne propuštaju pešake. Represivne mere se i donose kako bi se povećala svest da se zakon mora poštovati - kaže dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Perica Gojković. On dodaje da su naši putevi u tako lošem stanju da odavno ne prate razvoj auto-industrije, pa su i zbog toga ograničenja brzine kod nas tako niska. „Moramo poboljšati naše puteve, jer još vozimo putevima kojima su pre 50 godina vozila zaprežna kola“, upozorava on. Kazne i zabrane su, kaže Gojković, jedini način da se smanji broj poginulih u nesrećama, a saobraćajni zakoni će biti sve stroži.

blic

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 22:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Ovo za bicikliste je malo pretjerivanje dok su recimo slovo P mogli ostaviti.
Vjerovatno ce trebati 4-5 da se sjete za izmjene zakon o koristenju oborenih svjetala.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 22:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Je li provjereno ovo za slovo P? Ionako ga nikad ne skidam, ali ne bi da mi zakeraju kad zaustave.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
P...'fala q, ionako je bila jedna od najglupljih stvari.
Ovo za bicikliste je jadna od najdebilnijih stvari duuugo, a nije da ih nije bilo.

Ne razumijem. Na koliko taj radar onda slika? Zar nije bila tolerancija 20km/h i neke priče o smanjivanju na 10km/h? Dakle, da bi slikao na 61, ako je ograničenje 50...

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 23:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nemoj tako, kako reče jedan moj prijatelj najbolje je kad staviš P preko pola zadnje šajbe, a onda na semaforu kad treba da prebaci na žuto ubaciš u rikverc. Vidjeti facu tete koja stoji iza - neprocjenjivo :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2010, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Ali zaista to "P" nema smisla. Znam par početnika koji odlično voze (a i po gradu vidjam) a znam i ljudi koji imaju vozacke po (bar) 20 godina i aktivno voze, a ne bih sjeo s njima u auto dva semafor ni za koje pare.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2010, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Euroth je napisao:

Ali zaista to "P" nema smisla. Znam par početnika koji odlično voze (a i po gradu vidjam) a znam i ljudi koji imaju vozacke po (bar) 20 godina i aktivno voze, a ne bih sjeo s njima u auto dva semafor ni za koje pare.

Kao npr ti :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2010, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Euroth je napisao:

Ali zaista IMA smisla..

Prvenstveno da znaš kako da se ti postaviš prema neiskusnom vozaču (vožnja je čisto iskustvo... sa vremenom provedenim za volanom, stiče se i kvalitetniji vozački staž)

Ja sam viđao mnogo tih sa oznakom P koji se ne znaju ni prestrojiti kako treba, a da ne pričam o tome kako se snalaze na kružnom toku. Nebitno da li su ženskog ili muškog pola.

Doduše ima i drugih vozača koji se ne snalaze na kružnom, ali uvjek kad vidim P, vidim i kako se jadnik/ca ne snalazi na kružnom.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2010, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Kao npr ti :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Ukinut zakon o zabrani parkiranja!?

Od 15. lipnja ove godine policajci u Bosni i Hercegovini nemaju zakonskog osnova da kažnjavaju za nepropisno parkiranje! Ako niste već znali, od tog dana na snazi je izmijenjeni državni Zakon o sigurnosti prometa u kojima više nema odredbi po kojima policajac može kazniti vozača zbog nepropisnog parkiranja, piše San.

Upućeni kažu da su neshvatljivom greškom nadležnih iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH izbrisane te odredbe. Izmjene Zakona su prihvaćene u Parlamentu BiH i zanimljivo je da niko od zastupnika nije uočio da je po tom izmijenjenom zakonu sada dozvoljeno i - nepropisno parkiranje.

Istini za volju, u jednom članu Zakona se kaže da vozači mogu vozila parkirati samo tamo gdje je to dozvoljeno.

U najkraćem, policiji su sada svezane ruke, a vozači mogu biti mirni da ih policija neće kazniti i da „pauk" neće odvući automobil. Po ranijem Zakonu koji je bio na snazi od 2006. bilo je precizno određeno da kazna za nepropisno parkiranje iznosi 40 mraka.

Komunalna poduzeća u velikim gradovima imaju „pauke" koji su uklanjali vozila s ulica i odvozila ih u posebnu garažu, pa su vozači kasnije plaćali troškove u najmanjem iznosu od 120 maraka.

Sada su u garažama „pauci".Za izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa građani uglavnom ne znaju i samo se može zamisliti kakav će prometni kaos nastati u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Bijeljini, Doboju i drugim, posebno većim gradovima, kada vozači saznaju da neće biti kažnjeni za nepropisno parkiranje.

Najavljeno je da će se kaznene odredbe ugraditi u entitetske zakone i najavljuje se da će biti doneseni do kraja godine. S obzirom da će u listopadu biti izbori, realno je da ti zakoni budu doneseni tek u proljeće iduće godine.

eto...

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 08:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Bas sam to spominjao sinoc kad smo bili na pivu mi sa foruma. Da li se smijati ili plakati :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 08:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

мени друг јуче рече да код нас у граду градска управа кажњава за напрописно паркирање, тако да нема везе што полиција не може да казни. тако некако, нисам га најбоље схватио

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2010, 12:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da, mislim da je to ostavljeno lokalnim zajednicama...
Valjda ako se zaustavis na znak zabranjeno zaustavljanje i parkiranje onda ti policija moze napisati cestitku.... Zamislite da neko zaustavi auto na sred tunela ili mosta?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2010, 10:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Npr na veneciji :)

?>

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tako nekako...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 72  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]