banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 13:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ALEKSA ŠANTIĆ
PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Како најславнији? А послијератна књижевност и сам почетак постмодерне? Андрић, Црњански, Селимовић, Десница, Лалић, Пекић, Киш, Булатовић, Михаиловић, Десанка, Павловић, Раичковић, Попа, Миљковић? Ако постоји златни период српске књижевности, то је овај. Модерна је свакако значајна у свом радикалном заокрету у односу на поетику романтизма и реализма, али умјетнички домети који су постигнути у дјелима тог периода не могу се поредити са модернизмом и постмодернизмом.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Daljac je napisao:
Како најславнији? А послијератна књижевност и сам почетак постмодерне? Андрић, Црњански, Селимовић, Десница, Лалић, Пекић, Киш, Булатовић, Михаиловић, Десанка, Павловић, Раичковић, Попа, Миљковић? Ако постоји златни период српске књижевности, то је овај. Модерна је свакако значајна у свом радикалном заокрету у односу на поетику романтизма и реализма, али умјетнички домети који су постигнути у дјелима тог периода не могу се поредити са модернизмом и постмодернизмом.

a gdje ti je Dusan Trifunovic... da... ako mogu tome da dodam i nesrpske pisce s ovih podrucja kao sto je Tin Ujevic, August Senoa, Marin Drzic, Dobrica Cesaric, Svetozar Corovic... ima, ima toga...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ćorović je Srbin

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ćorović je Srbin

znam, i MOJE gore list... :lol: :lol: :lol:
meni ta klasifikacija po nacionalnosti nije jaca strana i ne daj boze da jos pisce pocnem po tome razvrstavati...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
cicak je napisao:
_zoka je napisao:
Ćorović je Srbin

znam, i MOJE gore list... :lol: :lol: :lol:
meni ta klasifikacija po nacionalnosti nije jaca strana i ne daj boze da jos pisce pocnem po tome razvrstavati...

Eh, cicak, zelen si ti jos, pa u tom ne smijes fulati. Naravno da je najvaznije "ciji" je pisac. To sto knjige i ne citamo, nije toliko vazno.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Što reče jedan što je bio sa moji starim na ratištu kada ga je ovaj zamolio da ne čupa listove iz knjige:"Ćuti ti stari,knjiga je za il' ložit' vatru ili obrisat' guz'cu!!!"....

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Daljac je napisao:

Ја мислим да је период медерне ипак најславнији за српску књижевност, мада и тај послератни период су обележили фантастични писци.
Можда је боље рећи да када су песме и песници у питању онда је овај период модерне сигурно по том питању најбољи у српској књижевности док када је у питању проза онда овај послератни иако не би требало заборавити ни онај између два светска рата.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Одлично, ево полемике.
Не слажем се с тобом, а ево и зашто.
Дучић је корифеј српске модерне и ту, дабоме, збора нема. Међутим, његова поезија је, прије свега, у строго дефинисаном облику форме и то је најврједније искуство које Дука баштини од европских симболиста, највише, наравно, од Француза. Ван култа форме Дучиће је просјечан пјесник који је на врхунцу пјесничке моћи написао, рецимо, ЈАДРАНСКЕ СОНЕТЕ, који су, у најмању руку, срамни. Ипак, постоји још један проблем који је 1929. године уочио и Велибор Глигорић: уколико би Дучића превели на француски видјели би да је он, у ствари, само епигон француских симболиста и то слаб епигон. Он јесте постигао мајсторство у форми, али у његовој поезији једноставно нема великих тема као што је то случај са пјесмама уклетих пјесника француског симболизма.
Алекса Шантић је до 1911. године објавио 6 или 7 књига поезија и сваку од њих је критика препознала као епигоне Војислава Илића. И заиста је тако. Тек од 1911. године Алекса пише велику поезију.
Дис - једна збирка и двије пјесме друге збирке. Остало је лоше.
Пандуревић - слично као и са Дисом.
Бојић - Такође...

А у послијератном периоду пјевају Десанка Максимовић (ТРАЖИМ ПОМИЛОВАЊЕ, ЛЕТОПИС ПЕРУНОВИХ ПОТОМАКА, НЕМАМ ВИШЕ ВРЕМЕНА), МИљковић (УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ, ВАТРА И НИШТА), Попа (КОРА, УСПРАВНА ЗЕМЉА, СПОРЕДНО НЕБО), Раичковић (ЗАПИЦИ О ЦРНОМ ВЛАДИМИРУ, ПРОЛАЗИ РЕКОМ ЛАЂА, КАМЕНА УСПАВАНКА), Павловић (87 ПЕСАМА, ВЕЛИКА СКИТИЈА), Иван В. Лалић (ЧЕТИРИ КАНОНА, СОНЕТИ НЕРОЂЕНОЈ КЋЕРИ), Симовић, Петровић, Бећковић. Набројана дјела су ремек - дјела српске књижевности и заиста мислим да снага тих остварења не може да буде једнака умјетности модерне.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Neka mi neko objasni po čemu je to bilo koji pjesnik posebno značajan :-?
Lik se zaljubi, pati za nekom cupi koja ga ne j... 2%, piše pizdarije i onda je to kao značajno i važno :oops:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 01:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
eugene of savoy je napisao:
Lik se zaljubi, pati za nekom cupi koja ga ne j... 2%, piše pizdarije i onda je to kao značajno i važno :oops:

Na osnovu prve recenice da se zakljuciti samo da nisi mnogo citao u zivotu...na osnovu druge se da zakljuciti zasto nisi mnogo citao.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:

Na osnovu prve recenice da se zakljuciti samo da nisi mnogo citao u zivotu...na osnovu druge se da zakljuciti zasto nisi mnogo citao.

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 07:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Popokatepetl je napisao:

Ja svoje zaključke iznosim nakon gomile pročitanih knjiga, a moja se opaska odnosi samo na pjesnike poput Šantića i sličnih, a ti ako znaš po čemu je važno i značajno to što je, i o čemu je pisao prosvjetli i mene.

I tvrdim da se tim ljudima zbog snobizma i pomodarstva pridaje veća pažnja nego je zaslužuju i oni i to što su pisali :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:

:lol: :lol: :lol:
Генијално! Аз, зашто ја никако да провалим некога овако? :D :lol:

Али, сада озбиљно: еугене савојски, имаш брдо заиста добре литературе о Шантићу која на најбољи начин појашњава то што тебе занима, а ако баш треба да те упутим на нешто од тога, препоручујем ти часопис НОВУ ЗОРУ, иако не знам тачно који је број, а која је посвећена стогодишњици рођења Алексе Шантића. Ту имаш множину текстова - од Скерле и Поповиа до савремених критичара и есејиста попут Павловића, Палавестре, Поповића... Али, рецимо за почетак да је Шантић на маестралан начин успио да у пјесми кодификује народни мелос херцеговачког краја. Да је успио оно што је послије њега успјела само Десанка у српском пјесничком пантеону - да на крајње једноставан, мелодичан, стилски, интонацијски, ритмички начин проговори о "великим темама". Рецимо. Ако мислиш да је то лако, сасвим је, онда, умјесно питање како нико то да понови безмало вијек послије сиротог Алексе којег ти овдје наружи као госпођа куче, а притом, вјероватно, не разумијеваш друштвени, историјски и културолоишки контекст у којем је насттајало Шантићево дјело. Једном сам знао лика који је тврдио да луди Фјодор једноставно није знао шта да ради док кисели ноге, па је писао о некаквој браћи, о неком пропалом студенту, о неком идиоту. Ех, да нам је више оних који киселе ноге, а да нам је мање оних који сире мозгове...

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Daljac je napisao:
Одлично, ево полемике.
Не слажем се с тобом, а ево и зашто.
Дучић је корифеј српске модерне и ту, дабоме, збора нема. Међутим, његова поезија је, прије свега, у строго дефинисаном облику форме и то је најврједније искуство које Дука баштини од европских симболиста, највише, наравно, од Француза. Ван култа форме Дучиће је просјечан пјесник који је на врхунцу пјесничке моћи написао, рецимо, ЈАДРАНСКЕ СОНЕТЕ, који су, у најмању руку, срамни. Ипак, постоји још један проблем који је 1929. године уочио и Велибор Глигорић: уколико би Дучића превели на француски видјели би да је он, у ствари, само епигон француских симболиста и то слаб епигон. Он јесте постигао мајсторство у форми, али у његовој поезији једноставно нема великих тема као што је то случај са пјесмама уклетих пјесника француског симболизма.
Алекса Шантић је до 1911. године објавио 6 или 7 књига поезија и сваку од њих је критика препознала као епигоне Војислава Илића. И заиста је тако. Тек од 1911. године Алекса пише велику поезију.
Дис - једна збирка и двије пјесме друге збирке. Остало је лоше.
Пандуревић - слично као и са Дисом.
Бојић - Такође...

А у послијератном периоду пјевају Десанка Максимовић (ТРАЖИМ ПОМИЛОВАЊЕ, ЛЕТОПИС ПЕРУНОВИХ ПОТОМАКА, НЕМАМ ВИШЕ ВРЕМЕНА), МИљковић (УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ, ВАТРА И НИШТА), Попа (КОРА, УСПРАВНА ЗЕМЉА, СПОРЕДНО НЕБО), Раичковић (ЗАПИЦИ О ЦРНОМ ВЛАДИМИРУ, ПРОЛАЗИ РЕКОМ ЛАЂА, КАМЕНА УСПАВАНКА), Павловић (87 ПЕСАМА, ВЕЛИКА СКИТИЈА), Иван В. Лалић (ЧЕТИРИ КАНОНА, СОНЕТИ НЕРОЂЕНОЈ КЋЕРИ), Симовић, Петровић, Бећковић. Набројана дјела су ремек - дјела српске књижевности и заиста мислим да снага тих остварења не може да буде једнака умјетности модерне.

Види, мени генерално најбољи српски песник је Милан Ракић иако је писао јако мало а најбоља песма ми је "Долап".
Е сад од нпр. мени су од Раичковића много бољи песници Шантић и Дучић међутим биће да је то ипак ствар укуса.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 12:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2010, 21:41
Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 12:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2010, 21:41
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sKT5RfNRlGQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 01:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 22:18
Jako mi je drasgo što će moj prvi post na ovom forumu biti baš o Aleksi Šantiću!
Moj izbor jer mi je žao što za sav period postojanja ovog foruma i ove teme niko nije 'prepisao' biografiju Alekse Šantića,što ću ja sada uraditi,samo dvije njegove pjesme i nazovi recenzije!
Aleksa Šantić zaslužuje daleko više!

Aleksa Šantić

rođen: 27. maj 1868.
Mostar, Bosna i Hercegovina
preminuo: 2. februar 1924.
Mostar, Bosna i Hercegovina
Aleksa Šantić (27. maj 1868 - 2. februar 1924) je bio bosanskohercegovački pjesnik srpskog porijekla i jedan od najpoznatijih predstavnika novije lirike u BiH.
Najveći dio svog života je proveo u rodnom Mostaru. Nakon što mu je otac umro, staranje je preuzeo strogi stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, te sestru Radojku koja se udala za njegovog prijatelja Svetozara Ćorovića. Živio je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumijevanja za njegov talenat. Poslije završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vratio se u rodni Mostar.
Bio je i jedan od osnivača kulturnog lista „Zora“ kao i predsjednik Srpskog pjevačkog društva „Gusle“ u Mostaru. Tu je upoznao i družio se sa poznatim pjesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Đikićem i drugima.
Njegov život je poslužio kao osnova za romantiziranu filmsku biografiju „Moj brat Aleksa“, u kojoj je glavnu ulogu tumačio beogradski glumac Branislav Lečić. Muziku za film komponovao je sarajevski dirigent i kompozitor Ranko Rihtman, a pjesme je otpjevao Dragan Stojnić, dijelom uz podršku okteta „Collegium Artisticum“ iz Sarajeva.
Stvaralaštvo

U njegovom pjesničkom stasavanju najviše udjela su imali pjesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović-Zmaj, a od stranih pjesnika najvažniji uticaj je imao Heinrich Heine, koga je i prevodio s njemačkog jezika. Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić dostiže između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme. To je vrijeme burnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini, u kojima Šantić aktivno učestvuje.
Šantićeva poezija puna je snažnih emocija i ljubavne tuge. Ona pokazuju pjesnika snažne emocije, elegičnog tona i melodičnog izraza, koji je ostvario niz pjesama duboke inspiracije i doživljenog tona. Ljubavna poezija Alekse Šantića razvila se pod jakim uticajem bošnjačke ljubavne pjesme, sevdalinke, tako da otud dolazi i ambijent njegovih ljubavnih pjesama, koji je smješten u bosanske bašte pune behara, hamama, šadrvana. Ženski likovi koji se pojavljuju u Šantićevim pjesmama okićeni su đerdanima i izazovne su, ali ipak skrivene ljepote. Takva je i pjesma „Emina“, koja je ušla u narod i pjeva se kao sevdalinka. U ljubavnim pjesmama najčešći motiv je čežnja. Šantićeveva poezija je bazirana na vjerodostojnom iskusutvu u stvarnom životu. Šantić se vrlo mlad zaljubljuje najprije u Slavonku Anku Tomlinović, kćerku siromašnog fotografa, došljaka, koju na kraju ostavlja pod pritiskom svoje pravoslavne porodice. Nešto kasnije pomalo rezignirani Šantić upoznaje i Zorku Šolinu, mladu i bogatu Mostarku, koja zbog interesa svoje pragmatične porodice napušta pjesnika, ostavljajući mu još jednu ranu na srcu.
Druga pjesnička tema imala je rodoljubni karakter. U nekim od svojih najpotresnijih pjesama Šantić pjeva o patnji onih koji zauvijek napuštaju domovinu i odlaze u tuđi svijet („Ostajte ovdje“, „Hljeb“), dok u drugim pjesmama naglašava patnju kao važan historijski moment („Mi znamo sudbu“).

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 01:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

I OPET MI DUŠA SVE O TEBI SANJA

I opet mi duša sve o tebi sanja,
I kida se srce i za tobom gine,
A nevjera tvoja daleko se sklanja,
Kao tavni oblak kad sa neba mine.

I opet si meni čista, sjajna, vedra,
Iz prizraka tvoga blaženstva me griju,
Pa bih opet tebi panuo na njedra
I gledô ti oči što se slatko smiju.

Tako vita jela koju munja zgodi
Još u nebo gleda i života čeka,
I ne misli: nebo da oblake vodi
Iz kojih će nova zagrmiti jeka...

27. augusta 1896.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 01:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NA ODRU BRATA JEFTANA

Tičice te zovu, eno poju glasi;
Cvjetići te žele, poljane i vrela,
I seja bi tebe zagrliti htjela,
Pa cvileći tužno čupa svoje vlasi,

No ti mirno ćutiš, naša nado svela.
Prekrštene ruke. Otkucali časi...
Tvoje blijede usne tihi osmjeh krasi,
A san mirni pao preko tvoga čela.

Kao da si mlađan zagrlio liru,
Pa nježno popjevaš potoku i viru,
Proljeću i cvijeću, mladosti i sreći;

Kô da ne znaš, brate, jao brate, jao,
Da je bijeli danak sa tvoga neba pao,
I da ćeš sa njime u grob hladni leći...

Na Petrovdan 1896.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 01:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

BADNJA VEČE

Večeri sveta, hoću li te i ja
Slaviti pjesmom radosti i sreće?
U mome oku, evo, suza sija,
I moje rane postaju sve veće.

Tvoj zlatni pohod i ubogu godi,
I vidi Boga u časima ovim;
Nada mnom samo mrak studeni brodi,
I dušu bije nemirima novim.

U pustoj sobi sam, kô sjenka bona,
U sebi slušam zvuk pogrebnih zvona
I stiskam srce jadno i kukavno.

Večeri sveta, dođi! Tiho, tiše!
Jer ovdje niko ne čeka te više -
Svi moji mili zaspali su davno.

1904.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]