banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 20:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Mučenici
PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ljudi koji zbog svojih uvjerenja zrtvuju svoj zivot radi ostalih...

Ne zamisljam ovu temu kao pogibiju vojnika na crti odbrane (iako je i on mucenik) radi zastite zemlje, porodice, imetka...nego vise onako, kao porive koji se desavaju u tim ljudima da zrtvuju ono najvrjednije sto imaju.

Narod ih je slavio i postivao jos za vrijeme njihova zivota jer je prepoznao djela za koja su se zalagali, njihova slava je bila jos veca nakon njihove pogibije...sto su dulje bili muceni, pokret je postajao jaci, sto su bili izlozeniji jacim i vecim mukama imali su veci odjek u istoriji.

Bili su to ljudi s istinskom pouzdanoscu u Boga, i uvjerenjem da ce zasigurno dobiti raj, dzennet ili kraljevstvo Bozje...

Sejjd Qutb osuđen na smrt u Egiptu jos dok je boravio u zatvoru je rekao da je ponekad odlazak dobrih ljudi mnogo bolji za one koji ostaju. -" Ja ne želim sebe namjerno gurati u propast već se prisiljavam na postojanost, iako znam da postojanost može dovesti do smrti."-

...bili su to veliki ljudi, a takvi ce i ostati.

Vrh

Tema posta: Re: Mučenici
PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Slazem se s tobom, ali ovim si uprskao:
Oficir s ruzom je napisao:
i uvjerenjem da ce zasigurno dobiti raj, dzennet ili kraljevstvo Bozje...

Ja sam siguran da nijedan od njih nije imao raj na umu niti je umro mucenicki zbog raja.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
Slazem se s tobom, ali ovim si uprskao:
i uvjerenjem da ce zasigurno dobiti raj, dzennet ili kraljevstvo Bozje...

Ja sam siguran da nijedan od njih nije imao raj na umu niti je umro mucenicki zbog raja.

Nego zbog cega? Zar Isus ne kaze u bibliji ko ostavi sve primice 100 puta toliko(misli se u raju, carstvu nebeskom, ne na zemlji). I to je bila motivacija i jos i danas je uglavnom. Ne kazem da nije tu bilo zelje da se pomogne, ali osnovna je bila motivacija za vjecnim zivotom ili rajem. Cak i apostol Pavle kroz svoje tekstove stalno provlaci tu nadu o vjecnom zivotu i poredjenjem kako patnja sada nije nista u poredjenju s onim sto ceka one koji se nadju u nebeskom carstvu. I Isus isto.
Recimo prvi mucenik u bibliji Stefan koji je kamenovan. Kao i drugi. Koja je motivacija covjeka da umre za religiju, ako se ne nada necemu boljem nakon smrti? A to je raj, ili vjecni zivot, ili nebesko carstvo, zavisi kako ko tumaci ali radi se o istoj stvari, vjecnom zivotu bez teskoca i sa obiljem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Znam o cemu govoris, govoris o istoj stvari kao i Oficir, sa cime se ne slazem.

To sto govorite moze biti jedan od motiva, ali je po mom misljenju pogresan i nije ispravan. Uporedi to sa ljudima koji daruju milostinju ne zbog saosjecanja i zelje da pomognu, nego zbog nade da ce jednog dana otici u raj.

Jedini ispravan motiv da umrem kao mucenik jeste sto u tom trenutku dokaz moje vjere i ljubavi prema Bogu dostizu svoj vrhunac. Sjeti se price o Jobu, jedan od razloga zasto ga je Bog kusao je spomenut na samom pocetku te price, a to je da ako se Bog dotakne Joba licno (u smislu da ga ojadi), da ce ga Job u lice prokleti. Kroz patnju je Jobova vjera bila kusana, ne samo pred Bogom, nego i pred Jobom samim. Cin mucenistva, odnosno umiranja za svoju vjeru, svog Boga, je najveci cin demonstracije nase vjere i ljubavi prema Bogu. Sjeti se price iz S. Zavjeta kad su na oci majci ubijali njene sinove, derali im kozu sa lica, a oni se nisu odricali svog Boga? To je bio gest koji je nama svima trebao pokazati kako nasa vjera i ljubav prema Bogu moraju biti jaki, a ne kako je bila velika njihova nada da ce otici u raj.

Sjetih se slucaja jednog od velikana judeizma, na zalost ne mogu da se sjetim imena, ali za njega se kaze da kad su ga Rimljani ubijali deruci mu kozu sa tijela, pri tome trazivsi da se odrekne svog Boga, nije pustio ni glasa (ili je slavio Boga, nisam siguran, nemojte zamjeriti). Kad su ga pitali zasto ne moli za milost i vice, on je odgovorio, parafraziram: "Citav zivot sam svojim ustima slavio Boga i bio uzor mojim ucenicima. Ali sam uvijek imao sumnju u svoju vjeru, i pitao se da li je moja vjera zaista jaka i da li bih pao pod teretom iskusenja. Sada kad imam priliku da svojim tijelom, svojom krvlju, i svojim zivotom svjedocim vjeru u Boga, zar da ne budem sretan?".

Znaci tu nema mjesta za pricu o zagrobnom zivotu i raju, mucenistvo radi raja je malodusnost. Jedini smisao mucenistva je sto tada mucenik svojim zivotom pokazuje svoju odanost i ljubav prema Bogu (sjeti se prve od dvije najvece zapovijesti u Pismu).

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Slabo komentarisem ove teme al evo da bezveze i ja nesto kazem...
Pravi mucenici se ne zrtvuju da bi isli u raj, onda ne bi bili mucenici nego sebicni ljudi kojima nije stalo do drugih ili necega nego do sebe...
Pravi mucenici umiru za nesto, svoju djecu, druge ljude ili za nesto trece... Slicna stvar je i za milostinju, dobri ljudi ne daju milostinju drugima zato da bi otisli u raj, nego da bi nekom pomogli... E takvi ljudi zasluzuju raj, a ne oni koji misle da ce milostinjom ponistiti svoje grijehe, pohotu, sebicnost ili nesto slicno...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 13:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ja sam na uvjerenju da je po srijedi oboje...prvo, uvjerenje da se djelo radi u ime ili za Boga, a drugo da slijedi nagrada za takvo urađeno djelo.

Ako covjek radi nesto u ime Boga...nema druge nagrade osim raja. Ali se postavlja pitanje koji je bio poriv tog posla, nekima zasigurno nije bio raj to su oni koji su (po meni) na nekoj visoj ljestvici, i oni koji određeno djelo rade za radi vece nagrade (oni su na nizoj ljestvici) ali u svemu tome ostaje efekat djela.

Na tvom primjeru prosjaka bi to bilo ovako....jedan covjek daje u Ime Boga, a drugi zbog raja odnosno nagrade koja slijedi za ucinjeno dobro djelo...i kod jednog i kod drugog efekat je isti ...nahraniti siromaha.

Mislim da je veoma tesko naci liniju razgranicenja, jer je i prvi covjek dobio raj (pretpostavka) a drugi je ionako zudio za njim.

Mislim da su to neodvojivi elementi.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 13:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Ja sam na uvjerenju da je po srijedi oboje...prvo, uvjerenje da se djelo radi u ime ili za Boga, a drugo da slijedi nagrada za takvo urađeno djelo.

Ako covjek radi nesto u ime Boga...nema druge nagrade osim raja. Ali se postavlja pitanje koji je bio poriv tog posla, nekima zasigurno nije bio raj to su oni koji su (po meni) na nekoj visoj ljestvici, i oni koji određeno djelo rade za radi vece nagrade (oni su na nizoj ljestvici) ali u svemu tome ostaje efekat djela.

Na tvom primjeru prosjaka bi to bilo ovako....jedan covjek daje u Ime Boga, a drugi zbog raja odnosno nagrade koja slijedi za ucinjeno dobro djelo...i kod jednog i kod drugog efekat je isti ...nahraniti siromaha.

Mislim da je veoma tesko naci liniju razgranicenja, jer je i prvi covjek dobio raj (pretpostavka) a drugi je ionako zudio za njim.

Mislim da su to neodvojivi elementi.

Slozio bih se sa tobom u jednom....bolji je i jedan i drugi od onog treceg sto zadrzava sve za sebe.....

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Da ne zna levica tvoja šta čini desnica ... (Mt, 6.3)

Jedno je biti milostiv, drugo je biti mučenik (stradalnik)

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mučenik i svetac nije isto.
Svetac je onaj koji je svojim podvižničkim radom postao prosvijetljen, produhovljen, a mučenik je onaj koji je nesebično dao svoj život ili za opšte dobro ili zato što nije htio da se odrekne svog vjerskog uvjerenja.
Citiraj:
Mučenik u teološkom kontekstu iz predanosti svom vjerskim opredjeljenju žrtvuje svoj život i prihvata patnju mučenja i nasilnu smrt. Mučeništvo se kroz istoriju smatralo djelom koje briše grijehe, te kod nehrišćanskih Hrišćana nadomješta krštenje vodom krštenjem krvlju.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
''Dobro se dobrim vraća'', ''Ne gledam protiv koga se borim već koliku svetinju branim''... takve izreke su nastajale upravo iz gorespomenutih primjera.
Pravi ljudi razmišljaju unaprijed i mole se da se ne dogodi neko zlo, a u bitku idu s nadom da neće nekoga povrijediti i skriviti nešto.
Odmalena se čovjek mora učiti plemenitosti i istinskim vrijednostima.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 23:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Samo da napomenem da u definiciju "mucenika" ne spada neko ko izvrsi samoubistvo
(digne se u vazduh nasred trznice, biblioteke, gradskog trga)
i makar kakvim filozofijama takav akt neko pokusao da predstavi kao "mucenicki" i "herojski"
u pitanju je najobicniji kukavicluk i neopravdan i glup pokusaj da se do spasenja dodje nasiljem u kojem vrlo vrlo cesto nevini stradaju.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jamesdine, iskreno, prvo sam te htjela napasti. Pa sam se onda vratila na prvi post Oficira s ružom i pokušala da primijetim da li je ovaj post moguće čitati kroz prizmu vjerskog fanatizma... I vidjela sam da je moguće, iako je Oficir pazio da bude eksplicitan i da ne kaže ni jednu jedinu suvišnu riječ.
E sad, kakvi su čiji motivi kada piše neki post, teško je razabrati i reći. Ja vjerujem u ljudku dobrotu, i nepopravljivi sam optimista i neko ko možda umije da bude i naivan. Ali opet ne mislim da je ovdje riječ o "mučeništvu" kamikaza, srljanju u ideološki vođene ratove i pogibije u ime Boga ili Alaha, ili prosto nasilju u bilo kom obliku.

Shvatila sam da je ovdje više bilo riječi o "nagradama" i "kaznama" u nekom duhovnom smislu. Tada je neko pomenuo i milostinju, kao čin u izvjesnoj mjeri iskupljenja grijehova, te se ljudi u tom smislu opredjeljuju za dobročinstva, da bi uslijedila "Božja nagrada". I tu se malo govorilo da li je to baš tako, ili ne, te se moralisalo o milostinji i motivima za istu: Da li motiv dolazi spolja (biću nagrađen za dobra djela) ili iznutra (moja ljudskost i dobrota mi nalažu da drugom pomažem, ne misleći na nagradu)

I drugo, mučeništvo se shvata ovdje kao "mučenje mene, mene dobroga", a ne u smislu "ja sam mučitelj drugih i sebe" (kao što je slučaj u vjerskom fanatizmu). Mučenici su trpjeli nasilja nad sobom, od strane drugih, stradavali u smislu da se najčešće nisu željeli odreći vjere, pa su ih mučili tadašnji "organi vlasti" vjerni državi (spaljivali, protjerivali kroz rešetke, zatvarali sa lavovima u kavez.. ) Ti i takvi mučenici po pravilu su bili mirni, tihi, povučeni ljudi, podvižnici, koji su TRPJELI, a onda se vaznijeli u nebesa do beskonačnosti, te im to bješe nagrada za mučeništvo na Zemlji. Oni se nisu patili i stradavali radi te nagrade (nagrada sama po sebi nije bila motiv), motiv je bio unutrašnjeg karaktera, a to je vrlina, nasuprot grijehu. Barem ja tako shvatam mučeništvo, po svojoj vjeri pravoslavnoj.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ko čini dobra djela u ime Boga, ide u raj.
Ko bezuslovno voli Boga biće bliže Njemu.
A kako voljeti nekoga koga ne poznaješ?
Vjerujem da svako živo biće ima poseban odnos sa Njim.
Ali sam uvjeren da ne postoje 2 čovjeka koji ga jednako zamišljaju i doživljavaju.

Što se tiče mučeništva, s tim ne treba trgovati.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 01:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@osamstotinazena

Ne, post sam namjerno napisao u offtopicu iz prostog razloga
jer se jedna opstepoznata nevladina organizacija upravo zove"Brigada svetih mucenika Al-Aksa".

http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Ma ... 7_Brigades

Ako su ovi mucenici ja sam kosmonaut.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 08:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
dzabaleban je napisao:
Ali sam uvjeren da ne postoje 2 čovjeka koji ga jednako zamišljaju i doživljavaju.

Poenta i jeste voljeti i onoga koga ne poznaješ, svakog čovjeka bez razlike, u tome se očituje duhovnost.
Kakve koristi ako voliš onoga ko tebe voli, a ne voliš onoga ko tebe ne voli? Nikakve, to je čisti interes.
Kakve koristi ako nekome pomažeš (činiš milostinju), a ako to treba još neko da zna? Nikakve, to rade i oni koji se deklarišu kao ateisti.

Svetost obično nije svjesna sebe, čim postane svjesna prestaje da bude svetost.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Talija je napisao:
dzabaleban je napisao:

Poenta i jeste voljeti i onoga koga ne poznaješ, svakog čovjeka bez razlike, u tome se očituje duhovnost.
Kakve koristi ako voliš onoga ko tebe voli, a ne voliš onoga ko tebe ne voli? Nikakve, to je čisti interes.
Kakve koristi ako nekome pomažeš (činiš milostinju), a ako to treba još neko da zna?
Nikakve, to rade i oni koji se deklarišu kao ateisti.

Svetost obično nije svjesna sebe, čim postane svjesna prestaje da bude svetost.

Upravo tako.
:thumbright:

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 10:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jul 2010, 14:20
A tko je to meritoran da utvrdi ko je mučenik a ko ne?

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mucenik, na gr. μάρτυς znaci originalno "svjedok", onaj koji svjedoci svojim zivotom za neku stvar po cijenu da trpi stradanje, progon, mucenje, pa cak i smrt.
Dakle to je onaj koji daje vlastiti zivot za druge, a ni u kom slucaju neko ko oduzima zivot bilo kome.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 11:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koga zanima nešto više o svetim mučenicima neka pročita Ohridski prolog vladike Nikolaja V.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 11:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jul 2010, 14:20
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Mucenik, na gr. μάρτυς znaci originalno "svjedok", onaj koji svjedoci svojim zivotom za neku stvar po cijenu da trpi stradanje, progon, mucenje, pa cak i smrt.
Dakle to je onaj koji daje vlastiti zivot za druge, a ni u kom slucaju neko ko oduzima zivot bilo kome.

Po tim čimbenicima su biskup Komarica i muftija Čamdžić mučenici jer su unatoč otvorenom etničkom čišćenju, stradanjima svojih vjernika i rušenja crkava i džamija, ostali u BL u najgorem vremenu bezumlja direktno rizikujući osobne živote!
Glede toga, danas zaslužuju i priznanje šire društvene zajednice jer su prije svega dokazani čovjekoljupci pored toga što su božije sluge!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]