banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 07:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jun 2010, 07:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Рестауратори и особље Фонда Андреја Првозваног на двема кулама Московског Кремља су открили надвратне иконе. Скоро сто година туристи, владаоци и обични грађани су пролазили поред икона и нису их примећивали. Кажу да "чудотвроне" иконе саме знају кад треба да се открију људима.

Реч је о двема иконама Исуса Христа и Светог Николаја Чудотворца димензије три метра висине. Иконописали су их на каменом зиду уљаном техником. Прва је била смештена изнад главног улаза у Кремљ – на Спаској капији а друга - на Николској. То је било до револуције 1917.године после које се сматрало да су иконе заувек изгубљене.

Од 27.октобра до 3.новембра Кремљ су стрељали бољшевици. Епископ Нестор Камчатскиј тако је описивао догађаје децембра 1917.године. "Лудаци су очигледно одлучили да униште све кремаљске храмове. Између Архангелског сабора и сабора Благовештања Господњег су крваве локве. Патриархијска ризница је постала гомилом смећа, где из песка и камена, делова зидова и стакла ваде дијаманте".

Оно што нису уништили меци после су уништили атеисти ручно. Тешко је замислити да ће се звезде на кулама Кремља лепо укомпоновати са ликовима светаца. Само те две иконе су омалтерисали и офарбали. Музејски радници нису нашли потврде о уништавању икона зато се појавила нада да иконе још постоје.

Тек 2007. године по иницијативи Фонда Андреја Првозваног Патриарх Московски и Сверусије је благословио а председник одобрио почетак научних радова по проналажењу икона. Од Епископа Женевског и Западноевропског су добили фотографију иконе Светог Николаја са Николске куле. Ова копија је била направљена после бомбардовања Кремља и предата преко Патриарха Тихона адмиралу Колчаку. Тада се десило право чудо: лик Светог Николаја није погодио ниједан метак. Ћивот је био потпуно уништен, анђели око свеца су срушени.

Неко непознати је затворио икону Христа жичаном конструкцијом са платном. Када су рестараутори проболи рупу они су се суочили са руком Христа која држи отворено Јеванђеље на страни: "Ја сам врата: ако ко кроза ме уђе спасиће се ".

Иста заштитна конструкција од жице и малтера је чекала рестаураторе на Николској кули. Владимир Јакунин, председник управног одбора Фонда националне славе, сматра да ће већ крајем аугуста икона бити доступна јавности.

Историја икона

Spoiler:
Slika

Једна од икона највероватније потиче из 15 века кад је монголска војска са Махмет Герејом на челу опсела Москву. Једна искушеница је видела Крсни ход кроз Спаску кулу. После тога Махмет Гереј се повлачио. Од тада се Спаска капија сматрала светом. Сваки који је пролазио морао је да скине капу. То је био свечани улаз у Кремљ. Преко њега је ишао Крсни ход, сви владари Русије, од Михаила Фјодоровича су пре крунисања су свечано пролазили кроз њу.

Са надвратном иконом светог Николаја су везана многобројна чудеса. 1812.године када су се повлачили Французи из Кремља Николска кула је по наредби Наполеона морала да буде срушена. Али икона се сачувала. А онај који је експлозивом уништио кулу је умро од бомбе три године касније. 1918. за време параде поводом 1.маја црвено платно којим су затворили икону се изненада поцепало од снажног ветра отворивши лик Светог Николаја.

Сад ће Кремљ и Црвени Трг ће опет бити под окриљем Светог Николаја и Спаситеља!
http://www.rusija.rs/moskva-za-svakog/3 ... emlja.html
--------------------------

Колико атеисти не покушавали, а Православље ће живети заувек!

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2010, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Руја, како си научила Српски језик?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2010, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Нисам jош научила

http://slovnik.rusgor.ru/srpski/index.html
+ речник

а шта?

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2010, 15:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Rujo smijem ja nesto da te pitam? Jesil ti porijeklom odavde...mislim sa Balkana??

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2010, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не. Уопште никога.

P.S. Такав глупи офтоп може бити само када jе тема САСВИМ неинтересантна.... :(

Vader, молим за LOCK теме...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2010, 09:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Руја чему одмах кључ ?
Да ли си прочитала целу Библију?
Да ли мислиш да треба да се кланјамо тим сликама јер је то дело човечијих руку?
Колико су ,,вредне '' те иконе?
Скажи.
Види пријатељју ја поштујем свете људе али они нису достојни обожавања већ једино Бог.
А где је онда место слици....?
немој да сад пастирам неколико страница Библијског текста у којем Бог указује на зло звано кланјанје и уздизанје дела руку лјудских и да славе своје НЕЋЕ НИКОМ ДАТИ.
јОВАН СЕ КЛАНЈА АНЂЕЛУ а анђео каже НЕ мени већ се Богу клањај.

Ма да је све од злата и драгог камења ништа је!
Да је дело највећег уметника ништа је!
Да проговори камен и заплаче ништа је!
Да огањ сиђе са неба ништа је!

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2010, 09:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И зашто сам ставила ову тему на подфорум Религиjа! :angry4:

Сада почну ови из секте.....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]