banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 20:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jun 2010, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
nije mi bas jasno ovo sa crvima...ima li ovdje kakav zoolog?
da li to znaci da su ti crvi paraziti koji inace zive u svinjama?
-ako da,
da li se svinje radjaju sa tim crvima u sebi? ako ne, kako oni onda dospijevaju u njih?preko hrane?

-ako ne
da li je postojanje tih crva posljedica nepravilnog uskladistenja i obrade mesa?ako da, zar se to ne moze desiti i sa bilo kojom drugom vrstom mesa?

i, zar u onom videu gore koga je postovala japanese_rose ne stoji na kraju citat iz Kurana koji zabranjuje krv kao hranu?ocigledna preporuka vegetarijanstva...

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2010, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
skitnica je napisao:
nije mi bas jasno ovo sa crvima...ima li ovdje kakav zoolog?
da li to znaci da su ti crvi paraziti koji inace zive u svinjama?
-ako da,
da li se svinje radjaju sa tim crvima u sebi? ako ne, kako oni onda dospijevaju u njih?preko hrane?

-ako ne
da li je postojanje tih crva posljedica nepravilnog uskladistenja i obrade mesa?ako da, zar se to ne moze desiti i sa bilo kojom drugom vrstom mesa?

Hm, mozda sam pogrijesila sto sam postavila taj video. Nisam sigurna u njegovu autenticnost, pa cu ga izbrisati.

Ali iako nisam veterinar, znam da su parazitoze ceste kao oboljenje kod zivotinja. Moguce je da su cesce kod svinja zbog nacina ishrane, ali nisam sigurna.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2010, 23:10 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
za autenticnost, sutra kupis svinjetinu i kolu pa isprobati..pa sta bude..

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2010, 23:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jun 2010, 19:36
spavac je napisao:
pitam dva puta da ne ispadne kasnije da se nismo sporazumjeli, il ono lazem ja il lazes ti...

da li ce drugi put doci kao poslanik, Mesija,car il prorok, sta kaze Kuran? i zasto bas Isa dolazi drugi put?

@JR
a sto ti je avatar sladak... :D

Bilježe, Buharija i Muslim od Ebu Hurejrea r.a., da je Allahov Poslanik a.s., rekao: ”Tako mi onoga u čijoj je ruci moja duša, jos samo malo, pa ce među vas siči Isa sin Merjemin, pravedni vladar, slomiće krst, ubiti svinju i prekinuti ratove. Imetka će biti na pretek, toliko puno da ga neće imati ko uzeti. Samo jedna sedzda će biti vrednija od dunjaluka i svega sto je na njemu.”

Riječi Uzvišenog Allaha: „I zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika…!” – A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo.”, do riječi Uzvišenog: „I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.” (En-Nisa, 157-159) Ovi ajeti s jedne strane ukazuju na to kako Jevreji nisu ni ubili ni razapeli Isa sina Merjemina, nego ga je Allah sebi uzdigao, kao sto je u Njegovim riječima: “...sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi.” (En-Nisa, 157-158)

A to sto ce bas Isa a.s. da se vrati na zemlju to samo dragi Bog zna zasto je izabro bas njega.

Nadam se da si zadovoljan

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 07:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
lavić je napisao:
Ahmede

Nekako imam utisak (neka mi oproste Muslimani) kao da je nedovoljno upućeni Hrišćanin sastavljao Kuran.

Ahmede
da li će Isus stvarno poslati poslanika utešitelja ili DUHA utešitelja jer Duh tela nema?

:lol:

Legendo moja... Sad me podsjeti na jednu ženu koja je ateist. Kad sam joj pokazao stvari iz Kur'ana koje definitivno pokazuju da nije nikako mogao to covjek znati ( neke naucne cinjenice nedavno otkrivene, prije ~50 godina ), ona nije imala odgovora na to pa mi reče: " a jesi ti razmišljao da je došao neko iz budućnosti ili svemirci i dali Muhammedu a.s Kur'an ? " :lol:
Nije Kur'an knjiga fizike ali je Bog znao da će ljudi doći do nekih saznanja pa ih na taj način poziva da prihvate objavu ( da dokaz imaju ) . I ljudi će uvjek nalaziti sebi opravdanja neka da ne vjeruju, takvi su ljudi oduvjek.

To što se tiče utješitelja, malo je izvrnuta riječ. Ali haj da skratim, da ti logički pokažem da nije "sveti duh"

Jel duh već bio nad njima, i prije njih.. ? Jest naravno... slažeš li se ?
A Isus reče = ako ja ne odem on neće doći

Ako hoćeš više, evo ti totalno objašnjenje:
http://www.islamawareness.net/Mib/ch6_3.html

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 12:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2010, 08:34
Kako Islam gleda na nacionalno organizovanje ljudi i koji je stav Islama prema rasama ljudi?
Dali se nesto može na tu temu naci u Kuranu i gdje (koje poglavlje)?

Hvala

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
:)
iako nisam kompetentna da odgovorim, cini mi se da sam negdje od onih koji valjda jesu procitala da po Islamu nacija i nacionalno organizovanje nisu bitni, bitno je samo da si musliman i nikoga onda vise ne zanima koje si nacije
izgleda da oni nacionalni identitet posmatraju kao nesto ovozemaljsko, i bez prave vrijednosti, za razliku od religijskog opredjeljenja

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ahmede, kako islam gleda na lažno predstavljanje? Znači neko se izdaje za nešto što nije, faktički laže? Kako muslimani gledaju na muslimane koji to rade?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
skitnica je napisao:
:)
iako nisam kompetentna da odgovorim, cini mi se da sam negdje od onih koji valjda jesu procitala da po Islamu nacija i nacionalno organizovanje nisu bitni, bitno je samo da si musliman i nikoga onda vise ne zanima koje si nacije
izgleda da oni nacionalni identitet posmatraju kao nesto ovozemaljsko, i bez prave vrijednosti, za razliku od religijskog opredjeljenja

To je tako u teoriji.

Praksa je nesto drugacija, kao i kod ostalih religija.

Ali sve to ne bi predstavljalo narociti problem, kad bi svi prvo bili ljudi, pa sve ostalo ( muslimani, kri/hriscani, jevreji, Indijci, Zimbabveanci i slicno ). Medjutim.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Tacno. Medjutim sve religije se u jednom slazu kao i pripadnici svih religija, a to je da su pare univerzalna religija. :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dragann je napisao:
Kako Islam gleda na nacionalno organizovanje ljudi i koji je stav Islama prema rasama ljudi?
Dali se nesto može na tu temu naci u Kuranu i gdje (koje poglavlje)?

Hvala

Nema nacija u islamu, rasa pogotovo ( na stranu šta danas rade ovi što se prozivaju muslimanima )

Na zadnjem obraćanju skupu Allahov poslanik savs je rekao između ostalog:
“O, ljudi, vaš Gospodar je jedan, vaš otac je jedan. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po bogobojaznosti

Ashabi Allahovog poslanika a.s nisu bili samo iz jednog naroda, Bilal je bio abesinski rob ( crnac) , Ebu Bekr je bio arap, Selman Farisi je bio perzijanac ali su se voljeli bratski jer ih je poslanik a.s tako učio. Nema nacija niti boje kože niti ikakvih razlika među muslimanima. Kad na hodočašće idu svi su u bijelim ihramima ( odjeći) i svima je ista. Nema razlike ni između bogatog i siromašnog, svi zajedno pred bogom stoje kao zubci na češlju..

Jedne prilike apostol Omar ibn Hattab je pitao Selmana: Selmane, znam da si iz Perzije, ali ne znam ti ime oca ( kod arapa su se ljud zvali po ocevim imenima npr, Zejd sin/ibn Harisov itd), pa mu je Selman odgovorio: Moj otac je Islam... Na to je Omar rekao: onda je i moj otac Islam

:cry: :cry: :cry: :cry:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ahmede, kako islam gleda na lažno predstavljanje? Znači neko se izdaje za nešto što nije, faktički laže? Kako muslimani gledaju na muslimane koji to rade?

Laž i ogovaranje su veliki grijesi !

Međutim šijje imaju nešto što se zove " tukja" to je pretvaranje njihovo i kod njih je to dio vjere što nikako nije ispravno.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:
Nema nacija u islamu, rasa pogotovo ( na stranu šta danas rade ovi što se prozivaju muslimanima )

Otkud onda sukobi medju muslimanima. I to prilicno na zestok nacin? Znam da to ima u svim religijama, ali u islamu je to bas izrazeno na brutalan nacin. Recimo, ako su obojica muslimani i vjeruju u Muhameda kako onda idu protiv drugih muslimana koji vjeruju u Muhameda takodje.
Vjerovatno slicno kao i u hriscanstvu gdje se prepiru oko nekih nebitnih stvari, a zanemaruju bitne kao sto je ljubav?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šejtan napada sve ljude i zavađa, nisu muslimani meleci da su tog pošteđeni. Lopov ne ide u kuću koja je prazna..

Prenosi se da je poslanik a.s rekao kad se dvojica sukobe i ubijeni i ubica će u džehennem, pa su ashabi pitali " dobro ubica, ali zašto ubijeni ? Poslanik a.s im reče: zato jer je imao namjeru da ubije.

Tako, nedostatak vjere i ibadeta daje šejtanu prostora da djeluje. Rekao je poslanik a.s: niko od vas ne vjeruje kako treba sve dok ne bude želio svom bratu ono što želi sam sebi...

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 18:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jun 2010, 19:36
jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Otkud onda sukobi medju muslimanima. I to prilicno na zestok nacin? Znam da to ima u svim religijama, ali u islamu je to bas izrazeno na brutalan nacin. Recimo, ako su obojica muslimani i vjeruju u Muhameda kako onda idu protiv drugih muslimana koji vjeruju u Muhameda takodje.
Vjerovatno slicno kao i u hriscanstvu gdje se prepiru oko nekih nebitnih stvari, a zanemaruju bitne kao sto je ljubav?

To sto postoje ljudi koji zele izvuc korist iz svega to je drugo, a u ostalom da se ponasaju bas onako kako islam nareduje nebi nikad bilo ni svada ni ratova i to ne samo medu muslimanima nego cjelokupno i sa drugim vjerama i nacijama.
Ali problem je sto neki imaju sve pred sobom bas napisano, a to ne postuju il postuju djelimicno.
Ili evo realno da te pitam jesul muslimani bili dali zemlje jevrejima da zive i nikad im nisu nista radili barem nekoliko stotina godina nakon Muhammeda a.s. ,a vidis danas jevreji nisu zadovoljni pa poceli da je sire, pa kad su skoro sve uzeli hoce jos tako da dolazi do ovih sukoba koje danas vidis, a kao i u svakom ratu prvo zakuhas sa neprijateljem pa onda pocnes i sa svojim, a uostalom tako njihova vjera nareduje moraju napravit drzavu za Dedzala(Antikrista) tako mora bit, tako je zapisano. 8)

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 19:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ahmede
rekao si da je Isus sve (Mesija,sveštenik i car) odlično i Eseni tako zapisaše ali te sad molim da mi kažeš u kojoj od tih službi Isus dođe?

(ovo pitah prošli put a sad će mi se valjda posrećiti)

Da li je Isus rekao da će poslati Duha ili čoveka?

Zašto Isus nije mogao reči ono što će reći Muhamed?

Nisi mi odgovorio od pre da li važe deset zapovesti ako da zašto ako ne zašto?

Koliko će dugo Isus biti sa narodom i koliko je bio a koliko će biti onaj koga šalje?

Da li je čovek pre DUHOVNOG ROĐENJA imao Duha u sebi?

Šta je i ko je Duh i od kad je?

i dalje slušam i pamtim možda zatreba.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 19:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Nije hrana zabranjena zbog bakterija i parazita već zbog volje Božije i službe u hramu a sad smo mi hram.

U čoveku se nalazi VEOMA MNOGO bakterija i parazita i oni nas održavaju i iznutra i spolja.
Pomažu varenju hrane, čiste staru kožu (iz obrva izlaze najveći paraziti i do pola santima veličine koji se hrane starom kožom koja se regeneriše ) iz lica izlaze a ako ih hemijom ubijete (šminkom) brže stari koža.
U nama vrvi život mnoštva raznih što sitnih što krupnijih stvorenja i postoji stalna borba kao i na duhovnom planu.

Kad Isus kaže da čoveka ne pogani JEDUĆI PRLJAVIM RUKAMA to ne znači da je ukinuo pisanu zapovest već usmeno predanje. Ni jedna TITLA iz pisane reči koju Bog izreče neće nestati jer Bog se ne igra rečima.
Čistima je SVE ČISTO treba znati pozadinu ovih reči i kome su upućene i na šta se odnose.
Kad dođete među neznabožce jedite SVE ŠTO IZNESU PRED VAS.
O čemu je ovde govoreno i kako bi Petar odgovorio i Danilo i Mojsije?

Piše da možemo jesti idolske žrtve jer one ne predstavljaju ništa a na drugom mestu nemajte udela u trpezi Gospodnjoj i đavolskoj...šta sad?
Da ne idem dalje ovo je čisto da se malo čita.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Ahmede
rekao si da je Isus sve (Mesija,sveštenik i car) odlično i Eseni tako zapisaše ali te sad molim da mi kažeš u kojoj od tih službi Isus dođe?

Prvo je došao jevrejima da ih vrati na pravi put i donese radosnu vjest o poslaniku čije će ime biti AHMeD

(ovo pitah prošli put a sad će mi se valjda posrećiti)

Da li je Isus rekao da će poslati Duha ili čoveka?

Isus ne šalje nikog.... Biće poslan pomagač " eh tekh khalone, heefe MANAHMA, bi hoda khasta Bi ALLAH " <- armejski, iz riječi Isusa Manahma armejski = Muhammed/ Ahmed arapski

Zašto Isus nije mogao reči ono što će reći Muhamed?

Jer apostoli nisu bili spremni, ni cijeli svijet....
Nisi mi odgovorio od pre da li važe deset zapovesti ako da zašto ako ne zašto?

Koliko će dugo Isus biti sa narodom i koliko je bio a koliko će biti onaj koga šalje?

Dobro, nije važno koliko će Isus biti nego segment tvog pitanja koji te buni jest riječ da će pomagač biti "dovijeka/zauvjek " a Muhammed a.s je umro. Jel de ? E ja ti iz biblije mogu naći tekstove gdje piše da će david biti kralj dovijeka a on je umro, da će ovaj raditi ovo dovjeka a i on je umro, da će onaj raditi ono dovijeka a i on je umro ( ako baš insistiraš naću ti ). rečeno je u kontekstu da će u srcima biti i da će njegove riječi biti zauvjek kao da nam i sad priča, i njegova objava isto...

Da li je čovek pre DUHOVNOG ROĐENJA imao Duha u sebi?

Ne shvatamŠta je i ko je Duh i od kad je?

i dalje slušam i pamtim možda zatreba.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 20:49 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
114_AhmeD je napisao:

A Isus reče = ako ja ne odem on neće doći

izvini za uklizavanje...

jel procita nastavak tog stiha...nije tu kraj...

"i kad on dodje pokarace svijet za grijeh, i za pravdu, i za sud: za grijeh dakle sto ne vjeruju mene."

Muhamed ovo podvuceno nije ni uradio kroz Kuran...takodje pise "on ce me proslaviti jer ce od mojega uzeti i javice vam"..
ni ovo Muhamed nije uradio kroz Kuran vezano za Isusa...

"on ce svjedociti za mene"....pise u Jovanu 15 glava....al procitaj citavu glavu pa vidi koja je poenta rijeci svjedociti....to Muhamed uopste ne radi kroz Kuran..

logicki "utjesitelj, taj drugi, on" ne moze biti Muhamed jer ne proslavlja Isusovo ime, ne svjedoci o Isusu..... :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 20:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1. Allaha hvali ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!
2. O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite?
3. O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!
4. Allah voli one koji se na Njegovu putu bore u redovima kao da su bedem čvrsti.
5. Kada Musa reče narodu svome: "O narode moj, zašto me mučite, a dobro znate da sam ja Allahov poslanik vama!” - i kad oni skrenuše u stranu, Allah učini da i srca njihova u stranu skrenu - a Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji je ogrezao u grijehu.
6. A kada Isa, sin Merjemin, reče: "O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed,* koji će poslije mene doći" - i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: "Ovo je prava vradžbina!"
7. A ima li nepravednijeg od onoga koji o Allahu laži iznosi dok se u pravu vjeru poziva? - A Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji nepravdu čini.
8. Oni žele utrnuti Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima.
9. On po Poslaniku Svome šalje uputstvo i vjeru istinitu da bi je uzdigao iznad svih vjera, makar ne bilo pravo mnogobošcima.
10. O vjernici, hoćete li da vam ukažem na trgovinu, ona će vas spasiti patnje nesnosne:
11. u Allaha i Poslanika Njegova vjerujte i imecima svojim i životima svojim na Allahovu putu se borite - to vam je, da znate, bolje –
12. On će vam grijehe vaše oprostiti i u džennetske bašče vas, kroz koje će rijeke teći, uvesti, i u divne dvorove u edenskim vrtovima; to će biti uspjeh veliki,
13. a daće vam i drugu blagodat koju jedva čekate; Allahovu pomoć i skoru pobjedu! Zato obraduj radosnom viješću vjernike!
14. O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao što su učenici rekli: "Mi ćemo pomoći Allahovu vjeru!" - kad ih je Isa, sin Merjemin, upitao: "Hoćete li me pomoći Allaha radi?" I neki od sinova Israilovih su povjerovali, a drugi nisu, pa smo Mi one koji su povjerovali - protiv neprijatelja njihova pomogli, i oni su pobijedili.

( As Saff [61] Kur'an )

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]