banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Avg 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jun 2010, 20:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ajd ziv bio :
a) reci sta je tacno taj doktor rekao vezano za sterilizaciju hirurskih konaca
b) citiraj dio iz literature tog predmeta koji govori o tome da se vec sterilni hirurski konci ponovno sterilisu prije upotrebe

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ne znam sto toliko napadate covjeka, ocigledno je u pravu kad kaze da bi se ti konci trebali ponovo sterilizovati upravo jer se dogodilo ovo sto se dogodilo. Dakle ljudski su zivoti u pitanju, da li stvarno treba da se oslanjamo na te konce i da prihvatimo to da su oni sterilizovani?
Ko moze garantovati da se ovakvo nesto nece ponoviti?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 20:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ne napadam ga samo me zanima odakle mu te informacije posto ja do istih nikada nisam dosao, a poprilicno sam aktivniji u tim vodama od njega.

Sto se sigurnosti tice - valjda postoji kontrolni proizvodni proces kod proizvodjaca medicinske opreme prije pustanja iste u opticaj. Nista tu ne ide na lijepe oci - niti ko dodje i kaze 'ovo je sterilno - ajde vi to koristite' :? Propust je, vrlo vjerovatno, bio kod njih. Iduci tom logikom da o sigurnosti temu mozemo prosiriti na mnogo sta - ko nama garantuje da hrana koju jedemo nije otrovana ili sta ja znam? Najbolje sada drndati doktoricu koja je vrsila operaciju zato sto nije dodatno sterilisala konac (a to otkad je klinike u BL se nikad nije radilo :?)

Na stranu sto postoji odredjeni broj vrsta stafilokoka koji nece izazvati nikakve probleme, al' kako to obicno biva kada se treba dici medijska prasina uhvate se kao pijani plota poluinformacija i odmah trube o tome kako je infekcija stafilokokom potencijalno smrtonosna :?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
'Ajd ovako jedno pitanje: kad ste vi vidjeli iglu i špricu za injekcije da se sterilišu u bolnici? Nikad. Sestra dođe, sve fino otpakuje i da vam bocu. Ili ampule sa nekim lijekom prije upotrebe? Ili infuzije? Možemo nabrajati u nedogled...

Znate li vi koliko toga u bolnicama mora da bude sterilno? I koliko različitih materijala tu ima, a svaki se steriliše određenom metodom u odgovarajućem sterilizatoru? Ne može sve da se steriliše u autoklavu. I sad zamislite koliko bi tu posla bilo. Uostalom, sterilizacija je apsolutan pojam i nema potrebe da se ponavlja postupak (ako je dobro urađena, naravno).

Zato postoji lanac odgovornosti: proizvođač-distributer-korisnik. A greška je mogla da nastane na mali milion mjesta u tom lancu.

A ovo što Filozof spominje VMA i sale koje imaju sterilizatore. Pa naravno da imaju. Džaba sva sterilna oprema ako sala (vazduh, površine) nije prethodno pripremljena za operaciju.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 22:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Filozofe, autoklav mozes vidjeti u svim salama u nasoj bolnici, ali ni jedan taj autoklav nije vidio vec zapakovan konac.
Sta bi trebali raditi, otpakivati konce pa ih opet sterilisati?

Ovo je vjerovatno greska u proizvodnji koja se na vrijeme otkrila tako da je prosla bez posljedica, na srecu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 00:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Mene nervira jedna stvar, Filozof kaze:
filozof sa vrbasa je napisao:
I znači ja moram vjerovati na riječ ili uzeti zdravo za gotovo?

A vamo nas ubjeduje kako se to radilo prije 15-20g kad je on bio na VMA i to se tako radilo, mi njemu "moramo" vjerovati ali on nece da vjeruje nekoj firmi koja se bavi medicinskim materijalom.
Jest firma napravila propust treba da odgovara i plati odstetu pacijentima... ali to je drugi par opanaka u odnosu kako nas Filozof uci svemu ali on nicije ne uzima zdravo za gotovo.

Prije cu vjerovati Ajkuli koja radi kao medicinski radnik nego Filozofu i njegovom iskustvu od prije pola vijeka na VMA

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 00:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Fiki lupaš baš.
U predmetu opasni otpad i zbrinjavanje hirurški konac je samo pomenut, ništa o njegovom korišćenju ne piše.
Veća je šansa da se nestručnim rukovanjem oprema u bolnicama kontaminira (pa i u postupku sterilizacije), nego da iz fabrike koja ispunjava GMP propise( a svaka mora da ih ispunjava) izađe kontaminirana.
Bio, vidio, dodirnuo, sterilisao ;-)

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 04:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Спичлес... 4 puta pokusavam da odgovorm filozofu na ovu pricu i ne znam kako... Decko je nas QL

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 14:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Jun 2008, 13:01
Pricano nasim jezikom sta je Filozof htio da kaze:Kupis novo auto za bruku para,i onda ga na kamionu odvezes nekom mehanicaru koji jelte radi vec 20 godina u garazi iza kuce da ga u potpunosti rastavi i ponovo sastavi,jel ipak ko bi vjerovao proizvodjacu oni puno toga naprave pa nemaju kada provjeravati....Ta da tvoja prica nema apsolutno nikakvog smisla,greska jeste,treba odgovarati ali onaj ko je gresku i napravio sto je u ovom slucaju proizvodjac....
A kad si vec spomenuo VMA i da kasnimo 15 godina za njima to je mozda bilo nekada,sada kasnimo 30 i kasnicemo uvijek...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Нисам отварала тему до ево сада јер сам била поприлично убеђена шта је и ко писао на нјој и имадох право :lol: :lol: :lol: :lol:
За ове две странице сам се исмејала брате, ево крстим се и рукама и ногама.

Како волим људе који морају све да знају иако везе немају о материји којом баратају, али бране свој став као да је једини исправан и тачан на планети :lol:

Тачно смо неписмен народ! (ово неписмен не мислим не знати читати и писати)

Проћи ће ово као све афере код нас, треба лепо сада тражити од добављача/произвођача да у наредних годину добијамо конце за Џ и вук сит а овце на броју. :cat:

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 15:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Da filozof bar malo upotrebi mozak ne bi lupao gluposti nego bi razmislio sta pise. Ali on zato i jeste tu, da filozofira, a ne da razmislja. Pre svega da je i malo razmislio sta pise uvideo bi poentu. Kaze da su na vma sterilisali igle u konce kada je on za vreme RATA (kljucna rec) bio u bolnici. Da je bar malo razmislio mogao bi zakljuciti da je pitanje kakve su zalihe materijala imali u to vreme i koliko je ta igla ranjenika usila pre njega. A i pitanje je kako su tada igle pakovane, mozda je bila neophodna sterilizacija pre upotrebe. Nema ovde sta puno da sw tupi, ali eto dodje filozof pa razvuce temu na dve strane. Ako je neki proizvod sterilan znaci da je prosao kontrole pre nego je pustem u prodaju. Klasicna greska proizvodjaca, namerna ili ne ko zna. Kao sto Nikol rece, da je normalna drzava tuzio bi se proizvodjac. Ali ovako sumnjam da ce biti nesto od toga...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Može da bude do proizvođača, ali ja manje vjerujem u to zbog postojanja GMP (dobre proizvođačke prakse) koju je pomenuo Balkanski špijun, čiji su propisi jako strogi za izradu opreme i lijekova koji zahtjevaju manji nivo čistoće, a kamoli za ove koji moraju da budu sterilni. Plus, svaka serija koja se radi u fabrici obuhvata velike količine određenog proizvoda. Da je zahvaćena cijela serija, bilo bi više slučajeva pojave zaraženih konaca i na više klinika i odjela, a ovdje se radi o jedinstvenom slučaju.

Mislim da je ipak došlo do greške kod dobavljača ili u toku lagerovanja u bolnici ili negdje slično.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Feniks, de molim te reci kako bi stafilokok ušao u hermetički zatvoren konac ako je do lagerovanja/skladištenja i zašto bi nekom u interesu bilo da samo za KBC BL pošalje nesterilne konce??? Ooooooooo ljudi de manite se ćorava posla, desilo se pa šta, greške se dešavaju :roll: nemojte lupati da je kriv KBC ili neko od njihove uprave. Propust je bio u proizvodnji, desilo se da su ih zapakovali nesterilne i jbg.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, ali znaš li ti Nicole kolike su to serije koje se u fabrikama izrađuju? I kolike su kontrole u toku i poslije proizvodnje? Zaheban je GMP.
U toku naodgovarajućeg transporta i skladištenja može dosta toga da se ošteti, nenamjernim putem.
I ne mora da znači da je neko namjerno poslao zaražene konce ili naručio iste ili ne znam kakva teorija zavjere. Jednostavno mislim da je u toku cijele distribucije na jednom mjestu zakazao ljudski faktor. Nenamjerno, dešava se.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ma to sigurno Cia hoce da potruje Srbe koji se lijece na ORL :lol:
:roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:

:lol: :lol: :lol:

Možda da zovnemo BIA-u u pomoć?

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 16:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
8)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h-KGsyxVtu4[/youtube]

Volio bih da se mogu sloziti sa filozofom, jer ce jednoga dana on voditi glavnu rijec na ovom forumu :wink: , ali ne mogu. Stvarno sam svasta procitao na ovoj temi... Drama.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
I na maksili :lol:

@Feniks
Ma ne zna Nicole ništa, ne znam zašto se uopšte javlja na ovu temu kad radi u rudniku :cat:

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ko se sa tog sprata zamjerio Gosn. disi? :D Neso? :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Od danas kada budem vadila konce, ostavim ta trane pa resterilišem u autoklavu da se mogu jope' upotrebiti a one zapakovane ću otpakujem i pošaljem na sterilizaciju :lol: što je sigurno sigurno :cat:

Bi mi šef samo napisao uputnicu naslovljenu na PSIHIJATRIJA pod DG:F22 :lol: a koleZa me prevezao do tamo :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]