banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Avg 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Jun 2010, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ako je negdje već bila tema neka se briše.

Citiraj:
Banjaluka - Hirurški konci koji su prošle sedmice stigli u Klinički centar u Banjaluci zaraženi su bakterijom stafilokokom, saznaje "EuroBlic". Istovremeno, rukovodstvo Kliničkog centra, kako nam je potvrđeno u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, poslalo je dopis Fondu u kojem su naveli da konci nisu sterilni zbog čega je došlo do učestalih infekcija, posebno na Klinici uho, grlo i nos...

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/192907/Hirurski-konci-zarazeni-stafilokokom

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Danas smo imali vezbe i rece nam doktor da su dobili obavestenje da su konci zarazeni i povuceni iz upotrebe... Ne znam koji je proizvodjac

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja sam mislio da makar imaju te sterilizatore na bazi gama zraka.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 15:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Neko je morao da potpiše narudžbenicu. Taj neko bi trebao da se ispita (policijski) za
1. slučaj primanja mita (tu je moralo debelo da kane u džep)
2. izazivanje opšte opasnosti po zdravlje građanstva grubom nepažnjom/nemarom

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 15:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Možda je u pitanju samo ljudski nemar.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Te igle i konci su se i ranije koristili, upakovani su i sterilni, to je za jednokratnu upotrebu, o kakvoj sterilizaciji pricas... To se fabricki odradi... Jednostavmo je izgleda nastao fabricki propust i u prodaju su pusteni zarazeni konci... Da treba neko da odgovara, treba, ali na prvom mestu proizvodjac... Nije ovo za zajebanciju, posledice mogu da budu ogromne

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Drugim riječima naš KBC nema radijacijski sterlizator i ja trebam vjerovati na časnu pionirsku riječ tamo nekog proizvođača i prevoznika, kao i onoga što skladišti medicinski pribor da je to sve sterilno?.

Ma gama sterilizator bi trebao biti prioritet svih prioriteta, jadno naše zdravstvo.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ajd ne lupaj danas vise molim te. Imali ili nemali sterilizator - konci se ne sterilizuju, vec se nabave sterilni. Ma kome pricati...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
Ajd ne lupaj danas vise molim te. Imali ili nemali sterilizator - konci se ne sterilizuju, vec se nabave sterilni. Ma kome pricati...

Smaraš, na VMA sterilizuju kako opermu za višekratnu upotrebu tako i onu za jednokratnu upotrebu.

Ko smije garantovati da se medicinski materijal neće kontaminirati kada siđe sa proizvodne trake? Javašluk kod nas nije ništa novo, ali ovo je vrhunac. Kako obajsniti pacijentu dok krivicu prebacuju s jednih na druge?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 18:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
filozof sa vrbasa je napisao:
Smaraš, na VMA sterilizuju kako opermu za višekratnu upotrebu tako i onu za jednokratnu upotrebu.

Nije konac klijesta za vadenje zuba da se sterilizuju poslije svake upotrebe konac je za jednokratnu upotrebu i automatski je kod proizvodaca sterilizovan samo sto je proizvodac kiksao a ne KBC BL.
To je moje laicko videnje ovog problema.

Mislis da na WMA ma i u klinici Svarcvald sterilizuju i ponovo koriste konac za zakrpavanje.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
filozof sa vrbasa je napisao:

Znas li o cemu pricas? :) Gledao si da tako rade? Ovo bolnica sto obidjoh jos ne cuh niti vidjeh da se bilo sta za jednokratnu opremu sterilise :wink:

Ovo je propust koji se moze desiti bilo kojoj bolnici. Da je kako nije onda bi bolnica tuzila firmu od koje je kupila opremu i dobila bi odstetu.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:

Otkud ti znas da se na VMA sterilizuju hirurski konci?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čak i ako se ne sterilizuju trebali bi početi sa tom praksom.Ipak je filozof rekao da treba.....

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:

Nije konac klijesta za vadenje zuba da se sterilizuju poslije svake upotrebe konac je za jednokratnu upotrebu i automatski je kod proizvodaca sterilizovan samo sto je proizvodac kiksao a ne KBC BL.
To je moje laicko videnje ovog problema.

Ja bih poslao inspekciju kako proizvođaču tako i u KBC, onaj ko nije kriv ne treba da se plaši.
Vuk_samotnjak je napisao:

Mislis da na WMA ma i u klinici Svarcvald sterilizuju i ponovo koriste konac za zakrpavanje.

Mene su jednom krpili tako da znam da je to nemoguće, ali znam da je prije operacije sve sterilizovano.

ajkula je napisao:
Znas li o cemu pricas? :) Gledao si da tako rade? Ovo bolnica sto obidjoh jos ne cuh niti vidjeh da se bilo sta za jednokratnu opremu sterilise :wink:

Ovo je propust koji se moze desiti bilo kojoj bolnici. Da je kako nije onda bi bolnica tuzila firmu od koje je kupila opremu i dobila bi odstetu.

Da, ne govorim napamet. Na svojoj koži osjetio, gledao na TV, učio na fakultetu.

Možda ljudi hoće na zdravlju da uštede, pa neće da se troše. Evo ministar Škrbić kaže da je jedan proizvođač za čitavu Republiku Srpsku, a da se problem pojavio samo na Klinici uho, grlo, nos.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dakle, jos jednom pitam - otkud tebi informacija da se hirurski KONAC dodatno sterilise prije upotrebe? Gdje si vidio? Gdje si cuo? Od koga?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Boze dragi kako covjek lupa, nevjerovatno. :lol: :lol: :lol:

Popravi mi dan.
:lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Dakle, jos jednom pitam - otkud tebi informacija da se hirurski KONAC dodatno sterilise prije upotrebe? Gdje si vidio? Gdje si cuo? Od koga?

Na VMA dok sam ležao za vrijeme rata i u vrijeme najvećih sankcija tamo se znao red. Sjećam se digestora i autoklava pred ulaz u operacionu salu kao da je bilo juče. Doktori su bili ljubazni prema meni pa su mi sve to lijepo objasnili, a ja sam prihvatio zdravo za gotovo da je tako svugdje, ali evo poslije toliko godina vidim da nije.

Ja vas razumijem, vi branite svoju struku i tražite krivca u suprotnoj strani, a ja sam za to da se sve provjeri i da se dobra praksa prepiše iz uspješnijih sistema, radi pacijenata, a prestiž će doći sam po sebi.

Evo kako to danas izgleda.

http://www.vma.mod.gov.rs/cms/sr-lat/meni_link/6/tekst/42/opsirnije/

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nema to veze sa branjenjem ili nebranjenjem prakse nego sa tvojim elementarnim nepoznavanjem materije i zasnivanjem svog stava na necemu sto ti je doktor rekao prije 15 godina kad, realno, nisi znao na koliko si mjesta supalj.

Ko god da je kriv, treba da snosi posljedice.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Filozofe, postoje odredjene stvari koje se sterilisu na razne nacine ali odredjene stvari dolaze upakovane sterilne, tj kao takve se kupuju i ne sterilisu se dodatno :D

Na kom fakultetu si ti ucio o sterilisanju sterilisanih konaca? :o

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Nema to veze sa branjenjem ili nebranjenjem prakse nego sa tvojim elementarnim nepoznavanjem materije i zasnivanjem svog stava na necemu sto ti je doktor rekao prije 15 godina kad, realno, nisi znao na koliko si mjesta supalj.

Ko god da je kriv, treba da snosi posljedice.

Pa po ovome se može zaključiti da kaskamo 15 godina za VMA, a možda i više.

ajkula je napisao:
Filozofe, postoje odredjene stvari koje se sterilisu na razne nacine ali odredjene stvari dolaze upakovane sterilne, tj kao takve se kupuju i ne sterilisu se dodatno :D

Na kom fakultetu si ti ucio o sterilisanju sterilisanih konaca? :o

I znači ja moram vjerovati na riječ ili uzeti zdravo za gotovo?

Neka nam je Bog na pomoći.

Opasni otpad i zbrinjavanje, Tehnološki fakultet.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]