banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jun 2010, 11:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ne znam da li ova tema spada ovde ali pošto je ovde tema o modelarstvu onda valjda može ovde.

RC helikopteri i avioni (RC - remote control) su igračke koje lete i koje se kontrolišu pomoću daljinskog upravljača (kontrolera). U pitanju je sve popularniji hobi, cijene im padaju, ima dosta prodavnica koje ih prodaju a lako se mogu naći i rezervni dijelovi, modifikacije i slično. Neki modeli dolaze potpuno sklopljeni pa mogu odmah da lete (RTF oznaka - ready to fly), ili uz mala podešavanja, a neke tek treba sklapati (pa ovo spada i u modelarstvo) nakon čega mogu da lete (ako se uspješno sklope :)).

Na njih se mogu fazona radi staviti mini kamerice pa mogu snimati dok lete, vidim da neki stavljaju i neke kuglice koje se ispuste tokom leta, ima raznih zezancija. Neki ih prave potpuno sami, ako imaju znanje o aerodinamici.

Da li ovde ima neko ko se igrao sa nekom ovakvom igračkom?

Ja za početka planiram kupiti neki RC helikopter, oni su zgodni jer im ne treba pista za polijetanje, mogu da lete na malom prostoru (u stanu) i napolju. Ima više tipova, veličina, raznih karakteristika a sve to utiče na cijenu, ali neki sasvim priostojni modeli za poečtnika se mogu naći za ispod $50 što je odlično.

Ja razmišljam o ovom modelu, Syma S032

Slika

Predlažem sajt http://www.xheli.com koji je dosta zgodan, tu na jednom mjestu možete vidjeti razne modele, njihove cijene, karakteristike, slike, video prezentaciju svakog modela. Nakon toga ako se odlučite za neki model možete ga potražiti na eBay. Ovaj model prodaju iz Honk Konga na eBay-u za samo $45 i koliko vidim imaju Free Shipping pa bi to bila konačna cijena, to je oko 72 KM što nije puno.

Bolji daljinski upravljači su univerzalni, pozadi imaju DIP prekidače koji se podese za odgovarajući model helikoptera, pa se kasnije samo kupuju helikopteri za koje se koristi isti upravljač.

Razmišljao sam i o ovom modelu ($105):

Slika

Postoje tri tipa RC helikoptera: Coaxial, Fixed Pitch (FP) i Collective Pitch (CP). O razlikama među njima možete pogledati na ovom sajtu koji mi inače izgleda dobar za pogledati prije ulaska u ovaj hobi:

http://www.rc-airplane-world.com/electr ... pters.html

Ukratko Coaxial helikopteri imaju dva glavna rotora pa nemaju potrebu za repnim rotorom, najstabilniji su i preporučuju se početnicima. To je slučaj kod ova dva pomenuta modela. Elise se vrte u suptrotnim smjerovima pa poništavaju obrtni momenat koji se stvara.

Evo dva linka o tome kako to sve radi

http://www.rc-airplane-world.com/rc-hel ... trols.html
http://www.rc-airplane-world.com/how-he ... s-fly.html

Evo još par slika

Spoiler:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Naravno razlikuju se i po veličini. Postoje mini modeli koji staju na dlan, oni su za indor (po kući). Ja bih radije neki sa kojim mogu i napolju da se igram. Kod izbora treba obratiti pažnju na karakteristike kao što su domet daljinskog upravljača (posebno kod RC aviona jer oni lako mogu da odlutaju :)), visina do koje helikopter (avion) može da leti, koliko dugo može da leti sa punom baterijom (ovi helikopteri su obično oko 8-15 minuta, ne mogu duže nažalost) i koliko dugo im se baterija puni. Koriste uglavnom punjive litijusmke baterije (Li-Poly) a daljinski upravljač koristi AA baterije (4 ili čak 8 komada). Neki modeli se mogu puniti tako što se priključe na daljinski upravljač, pa ako ste napolju i helikopter potroši bateriju možete ga odmah puniti za novi let :). Potrebno je pogledati po internetu koji model može da se nosi sa bar malim vjetrom kada lete napolju.

Uz helikoptere ćete vidjeti da se navodi da li je u pitanju 3 Channel ili 4 Channel model. Ovo "Channel" označava broj osa po kojima helikopter može da leti. Prvi Channel je kretanje gore-dole, drugi Channel je rotacija oko svoje ose lijevo-desno, treći Channel je kretanje naprijed-nazad, a četvrti Channel je kretanje bočno lijevo-desno. Onaj gore prvi model Syma S032 je 3 Channel a onaj drugi je 4 Channel.

Evo malo videa, prvo jedan mini indor slatki model, leti 5-8 minuta, košta samo $30, domet 10 metara, koristi infracrveni daljinski a ne radio daljinski, može se puniti preko daljinskog, pogledajte:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KFW0xqk8d38[/youtube]

Evo onaj Syma S032, njegove karakteristike i slike (domet 100m, visina leta oko 50m, leti oko 12 minuta), i video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=86ulCJASZ4M[/youtube]

Ovaj sledeći je Mad Hawk 300 (slike i karakteristike), ima veće manevarske sposobnosti jer spada u Fixed Pitch 4 Channel modele (na eBay-u $190 sa dostavom iz USA), njegov daljinski ima LCD displej

Slika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ucR3c2gi0cU[/youtube]

Evo praktično taj isti model ali u Coaxial verziji (dva glavna rotora):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zeeSVcl_7Bo[/youtube]

Na sledećoj slici se vidi da se neki parameteri mogu podešavati sa alatom koji dođe uz njega, podešava se ako pri poletanju zanosi u neku stranu, i drugo

Spoiler:
Slika

Mogu se kupiti Traineri, to je softver koji omogućava spajanje daljinskog upravljača preko USB-a na kompjuter i igranje ili bolje rečeno učenje letenja sa ovim RC helikopterima i avionima, dakle simuliraju konkretan model i na taj način se vježba letenje, ovo je posebno bitno kod aviona kojima treba pista pa treba uvježbati poletanje a pogotovo sletanje, da se avion ne bi razbio već na prvom letu:

Slika

Inače što se tiče padanja i nezgodnog sletanja to se dešava, uz helikoptere se dobijaju rezervne elise a razni dijelovi se mogu kupovati preko interneta. Mada čitao sam da ljudi kažu da im je igračka padala ali da su relativno izdržljive, jednom je helikopter prestao raditi i pao sa 30 metara i samo je polomio elisu, ali ona se lako zamijeni.

A za kraj obavezno pogledajte ovo :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sUDuPWRiRug[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 11:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Imaju kod mene dve vrste RC helikoptera kupiti....Jedan je oko 100KM,drugi oko 200KM...

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koji modeli? Nisam očekivao da ih ima kod nas :). Bilo bi lijepo da ih bude sve više.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 11:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Mozda da preimenujemo temu u RC igracke, pa da pricu prosirimo i na automobile/brodove? :oops:

Imao sam priliku jednom u Srbiji prije nepar godina da 'pilotiram' RC avionom - fantasticno je interesantno, ali i poprilicno komplikovano. Za poletanje su obavezno bile potrebne 2 osobe (jedan da upravlja, a drugi da iz trka 'baci' avion). Momak od kojeg sam dobio avion je poprilicno ozbiljno u tome i ovaj kojim sam se ja igrao je imao motor na benzin, a ne na baterije (ne znam kako ovi sadasnji modeli funkcionisu, odavno se nisam interesovao za ovaj hobi :oops:)

Ja sam imao 2 automobila i brod. Sve troje su bili na baterije, a kako su u tom ratnom periodu iste bile i tesko nabavljive i 'znj' kvalitete, ne sjecam se da sam ih 10x posteno upalio :?

Taman htjedoh napisati da ih ima kod Zoke, al me preduhitrio :D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Koji modeli? Nisam očekivao da ih ima kod nas :). Bilo bi lijepo da ih bude sve više.

Ma onako,super lete,ja probao :D ...ali ne izgledaju nešto kvalitetno.Ko zna koliko bi izdržali....Ovaj koji sam probao nema svoje baterije,nego se puni 20min na kontroloru pa leti maks. 6 min.....al za početak nisu loši...Btw,ima i autića na baterije...

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Promjenjen naslov.

Što se tiče izvora energije postoje modeli na gas i postoje električni modeli.

Ozbiljniji i veći primjerci idu na gas. Pogledajte video na ovoj stranici, to je krajnje ozbiljna "igračka" (Tomcat F-14)

http://www.rc-airplane-world.com/rc-jets.html

To je ovo

http://www.youtube.com/watch?v=1IXQVh5IbHc

A evo i ovaj

http://www.youtube.com/watch?v=GrEdE2N3bVc

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Kako ovo dobro izgleda :oops:
Mogu misliti koliko je tesko nauciti 'pilotirati' kako treba. Sletati pogotovo.
Momak iz prethodnog posta mi je rekao da je svoj avion manje ili vise lupao barem 5 puta. Nije to ni izdaleka malo, a vjerujem da su popravke na tako velikim modelima poprilicno skupe.

edit:
Pise u komentarima videa sa F14 da je jedan motor na tom RC avionu 2599$ :confused2:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

_zoka je napisao:
Ovaj koji sam probao nema svoje baterije,nego se puni 20min na kontroloru pa leti maks. 6 min

Mora imati neku internu bateriju u koju akumulira tu električnu energiju kad se puni. Po opisu mi djeluje da je u pitanju neki od Mikro modela, oni staju na dlan, lete oko 6 minuta, pune se preko kontrolera, domet oko 10 metara, imaju IC kontroler a ne radio kontroler. To je ovako nešto

Slika
Slika
Slika
Slika

Oni su za indor letenje, u prostoriji. Ja bih ipak nešto veći model koji može da leti i napolju. Kad pročitaš na kutiji naziv modela koje imate javi :)

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

V@nja je napisao:
Mogu misliti koliko je tesko nauciti 'pilotirati' kako treba. Sletati pogotovo.

Pa evo šta kaže na linku koji sam postavio

Gas turbine jets

These represent the pinnacle of radio control flying but, as mentioned earlier, an rc jet that is powered by a true model gas turbine, such as the F14 Tomcat in the following video, is definitely best left alone until you have:

1] lots of confidence...
2] endless hours of rc flying experience and...
3] more importantly, lots of money!!

Even a smaller size model turbine unit can cost over a thousand dollars, and that's before you've purchased the jet and radio gear! So a twin engine model, like the Tomcat in the video, is going to cost you a good few month's salary!

Nije to ni jeftina a ni jednostavna igračka. Treba prije toga dosta letjeti sa manjim avionima, dosta vježbati u simulatorima.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Malo je veći od tih na slici...ovaj jeftiniji.Ovaj skuplji je puno veći....To za baterije sam znao.Mislio sam da nema neku zamjenjivu bateriju...tipa 1.5V AAA ili AA...

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

F-16 u omjeru 1/6

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tLlBCrLODo4[/youtube]

i nastavak (let)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yDPjdu5MThk[/youtube]

Koja ludnica :confused2:, pogledajte kad preleće pistu

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Jun 2008, 13:01
Ja sam kod prijatelja vidio onaj mali na IC za po sobi...extra zajebancija samo sto je zvuk isti kao da vam komarac preko megafona i pojacala zuji na uvetu i vjerovatno ce izluditi ukucane...:) Kupljen je kod kineza kostao je oko 25 maraka...I ja sam prije to vidjao kod kineza ali nisam vjerovao da lete,pa odem sa njim da kupim i ja sebi igracku i posto je nestalo tih malih ja uzmem veci duzine oko 56 cm,domet je 100-200m i super zajebancija,malo teze za upravljati pa za pocetak nije lose na povecoj livadi trenirati.Moj trenutno je u malom defektu,malo napukla elisa nakon x puta udaranja u kucu,granje,pad sa 20-ak metara,ali mislim da se da zalijepiti.Kostao me je 50 km a dodje helic rezervna zadnja elisa,rezervna kabina,punjac,daljinski.Nakon 20 min punjenja moze letiti jedno 5 min,stim sto je unutrasnja baterija identicna onoj na bezicnim telefonima i kod mene je 900 mAh tako da kad bi se stavila veca vjerovatno bi se i autonomija povecala :) .Sve u svemu dobra zajebancija za starije :) a i na kutiji pise 15+...Eto toliko od mene...A evo i slikica kako izgleda kod mene

Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Znači mogao bih pogledati ovde negdje kod nas kod Kineza, možda imaju? Zna li neko gdje imaju solidniji izbor?

A za adapter, gledam ove što se mogu naći na eBay, uglavnom su iz Honk Konga, kaže ovako:

Can be recharged through the universal (110-240V) wall charger provided
*The charger plug is US Plug type, you can purchase the suitable adapter for your country at the option.

Slika

A meni treba adapter za naš standard.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Vader svaka cast, odlican ti je hobi.
Ja sam ko klinac skupljajo Masterse, kasnije kad su se pojavili ovi novi iz 2002 serije, nisam mogao da odolim, kupio sam ih par komada :oops: a sad pokusavam preko neta da upotpunim seriju.

Nasao sam preko e-baya ovaj transporter, izgleda odlicno, http://cgi.ebay.co.uk/Syma-S026-Mini-Transport-RC-Remote-Control-Helicopter-/260593533101?cmd=ViewItem&pt=UK_ToysGames_RadioControlled_JN&hash=item3cac95c0ad samo ne razumijem se u proizvodjace, koliko je kvalitetan a i salju iz hong-konga :roll: a ovo je lomljivo.

pazite, ovaj samo jednu funtu http://cgi.ebay.co.uk/Metal-3-Channel-Mini-RC-Helicopter-Main-Tail-Blade-Toy-/270507586376?cmd=ViewItem&pt=UK_ToysGames_RadioControlled_JN&hash=item3efb823348 ali postarina jebe, bilo bi dobro da nas nekoliko narucimo zajedno preko jednog sellera da combine shipping bude jeftiniji.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 16:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Okt 2009, 17:49
Ja sam vidio u Gospodskoj negdje pri pocetku kad ides od Boske, sa desne strane udjes i lijevo imas neki butik nemam pojma ,a sa desne strane ono gdje se prodaju racunari i oprema za njih.
I tu je bilo tih helikoptera malo vecih mozda oko duzine 40-50cm kostali su 200km onako cinili su se dobri.
Usput moj prijatelj ima isto veliki helish dobio iz Danske ide brzinom oko 20-30km/h.
Ovo je prava stvar za zezanje. :D

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Samo da kazem da je za ove benzinske motore gorivo jako skupo.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Frisky_Dingo je napisao:
Vader svaka cast, odlican ti je hobi.

Još nije, tek ganjam nešto pa ću da vidim kako će ići :)

Ta tvoja dva koja si naveo su isto iz Hong Konga, najviše je prodavaca iz HK koliko mi se čini. Ali treba pri tome obratiti pažnju kakav adapter dolazi uz njih, ne odgovara nam ovaj po USA standardu.

Ja malo gledam ovaj

http://cgi.ebay.com/GYRO-SYMA-S032-3-Ch ... 255af754e7

Free Shipping, ukupno $45.50, dobiju se i rezervne elise. Nije ni premalen ni prevelik (33 cm), može da leti napolju, Co-Axial pa je stabilniji (zgodan za početak). Ima i žiroskop za dodatnu stabilnost. Evo jedan review

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1237044

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 16:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jutros sam sa kolegom iz preduzece razgovarao o ovoj temi jer me odavno zanima :) Mozda se i uclanim na njegovu livadu...

http://www.lordsofbuggys.at/

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Jun 2008, 13:01
Neznam gdje ih ima ovdje ja sam ovaj kupio u Srbiji u nekoj malo vecoj kineskoj radnji...
A vidio sam u nekoj prodavnici igracaka onaj mali sobni koji ali bas identicno izgleda samo je kutija drugacija bio je oko 60 km...

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nisam sve procitao ovde, mozda ste spomenuli, ali naletio sam na www.dealextreme.com na zamjenske el. motore za ove letece igracke. Valjda to dodje kao potrosna roba. Pogledaj, a sto se tice kupovine mogu garantovati da ce ti stici, najkasnije za mjesec dana. Sta god sam uzeo doslo je bez problema, besplatna postarina.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]