banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Maj 2010, 09:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Jadno je to i sramotno, dopustiti ljudima da se skoluju za zanimanje za koje ne postoji zakonska regulativa :(. To se moze desiti samo kod nas i u Somaliji, ali kako je sve postalo dobar biznis, tako je i obrazovanje. Drzavni fakulteti zive od hiperprodukcije kadrova koji nisu zakonski ovlasteni da se bave poslom za koji se skoluju, boze sacuvaj...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 11:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Last December je napisao:
Jadno je to i sramotno, dopustiti ljudima da se skoluju za zanimanje za koje ne postoji zakonska regulativa

A zar nije jadnije upisati studente na odseke sa cijim diplomama nece moci naci posao ni za dvadeset godina?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Jadno je i jedno i drugo.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
richa je napisao:
Izgleda da ste me pogresno shvatili. Nisam rekao da poslije godinu dana ja treba da budem nosilac plana ili neka vaznija karika u izradi plana.
Naravno da to budu ljudi koji imaju najvise iskustva, ja i ne ocekujem da budem u toj ulozi i nakon 5 godina radnog iskustva. Medjutim, ocekujem nakon godinu dana rada (prakse nazovite kako hocete) da i ja radim na izradi planske dokumentacije, da i ja imam nekog udjela prilikom izrade planova, a ne da tokom svih tih izrada u toki 5 godina mene niko nista ne pita osim kad ce ta kafa ili ajd mi donesi ovaj papir i slicne stvari.

Nadam se da me bolje razumijete, a ovakvo ne mislim samo ja vec vecina mojih kolega koji se kasnije misle baviti ovim poslom, a isto tako i profesori i dekan naseg fakulteta.
Jedna stvar je u ovom zakonu je dobra, a to je da sad postoji i nase zanimanje zakonski.

Opet ja tebe ne shvatam... postoji li odredba u zkonu koja ne dozvoljava da ti budes saradnik na izradi planova sa manje od 5 god. iskustva? Ja nesto sumnjam u to, ako postoji , navedi! Sigurno da postoji da ne mozes biti nosilac bez tog iskustva, ali sigurno mozes da se bavis stvarima koje zahtjevaju manje iskustva a vise tehnickog posla... npr iscrtavajne, kucanje i sl.
e sad, do poslodavaca i do tebe je da li ces ti biti taj saradnik ili potrcko... 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 16:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
kidem je napisao:
e sad, do poslodavaca i do tebe je da li ces ti biti taj saradnik ili potrcko... 8)

A mozda ima neki ing.za prostorno planiranje koji zeli da kuva kafe :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 16:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

anoniman je napisao:
kidem je napisao:

A mozda ima neki ing.za prostorno planiranje koji zeli da kuva kafe :lol:

a mozda imaju neki koji nisu sposobni za bilo sta drugo 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kidem je napisao:
richa je napisao:
Izgleda da ste me pogresno shvatili. Nisam rekao da poslije godinu dana ja treba da budem nosilac plana ili neka vaznija karika u izradi plana.
Naravno da to budu ljudi koji imaju najvise iskustva, ja i ne ocekujem da budem u toj ulozi i nakon 5 godina radnog iskustva. Medjutim, ocekujem nakon godinu dana rada (prakse nazovite kako hocete) da i ja radim na izradi planske dokumentacije, da i ja imam nekog udjela prilikom izrade planova, a ne da tokom svih tih izrada u toki 5 godina mene niko nista ne pita osim kad ce ta kafa ili ajd mi donesi ovaj papir i slicne stvari.

Nadam se da me bolje razumijete, a ovakvo ne mislim samo ja vec vecina mojih kolega koji se kasnije misle baviti ovim poslom, a isto tako i profesori i dekan naseg fakulteta.
Jedna stvar je u ovom zakonu je dobra, a to je da sad postoji i nase zanimanje zakonski.

Opet ja tebe ne shvatam... postoji li odredba u zkonu koja ne dozvoljava da ti budes saradnik na izradi planova sa manje od 5 god. iskustva? Ja nesto sumnjam u to, ako postoji , navedi! Sigurno da postoji da ne mozes biti nosilac bez tog iskustva, ali sigurno mozes da se bavis stvarima koje zahtjevaju manje iskustva a vise tehnickog posla... npr iscrtavajne, kucanje i sl.

Da, postoji i zbog toga smo i skupljali potpise po faxu.. To je ta odredba gdje mene nema nigdje 5 godina. Znaci radi se plan i ja radim na planu (mogu da budem i glavni prostorni planer, zavisno od poslodavca) ali na kraju u prostornom planu moje ime se nigdje ne spominje.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

rekoh navedi taj clan, daj nam link... napisi koji, zakon koji clan... malo mi to izgleda kao suplja prica, u reg. planu rs navedeni su svi koji su radili od nosioca do daktilografa, svi inzenjeri iz svih struka, pa mi malo cudno da samo pp bez licence ne spominju 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije taj zakon jos donesen, to je za sad prijedlog zakona.
Evo cim budem na faxu trazicu taj prijedlog pa cu ga ovdje postaviti.
RS nema regulacioni (ako si na to mislio) plan, a ni regionalni. Ima prostorni plan RS, prostorni planovi opstina (samo 4) i prostorni planovi posebne namjene (nacionalni parkovi).
Mislim da svi oni koji su potpisani u prostornom planu nisu imali razloga da ne budu tamo. Imaju i 4 planera (zamisli 4 planera) koja rade u Urbanistickom zavodu (sad ne rade) i koji nisu imali razloga da ne budu potpisani, jer nije bilo govora o ovom zakonu. A i svi ti planeri u UZ imaju i iskustva i diplome i zvanja su stekli u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Last December je napisao:
Ma ja sam kontao upisivati neki master iz ekologije, jer zavrsavam Zastitu bilja na Agronomiji, a malo mi je usko podrucje, pa htjedoh da prosirim polje mogucih poslova...
Znaci ni od ekologije nista :) :lol:
Jbg, tacno covjek vise ne zna sta da radi u ovoj zemljici nam dragoj.
Pitao sam i na Tehnoloskom za Ekoloski inzenjering, tamo navodno jos nema master programa, a izgleda da nece ni biti. Sve su prilike da cu najvjerovatnije konkurisati za neku stipendiju vani, jedina opcija.
Sto se tice demografa, znam ih nekoliko diplomiranih. Uglavnom su se doskolovavali na ekonomskom i fakultetu ili batalili struku zauvjek.

Kad sa poljoprivrede ne mogu naci posla, onda sve ostale struke nemaju sta traziti. Jer na zalost, nije problem u diplomi nego u korupciji. Tako cete naci da se zaposljevaju sa srednjom skolom iste struke, a sa istim tim fakultetom ne. Znaci problem je druge prirode, jer bilo sta da zavrsis nema posla u struci kad samo kafane rade.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 22:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
Pozdrav...

Zanima me koji predmeti se polazu na prijemnom za Prostorno planiranje i koliko studenata se prima na prvu godinu, posto nisam nasao te podatke na netu...

Hvala

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 09:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam polagao matematiku i geografiju. Mislim da je i sada tako.
Prije 4 godine primalo se 30 studenata, ne znam da li je sad tako ili su povecali na 45. Mogu se raspitati danas na faxu pa cu ti javiti.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 17:33 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2010, 18:39
Ajde raspitaj se molim te koliko primaju ove god. i mene interesuje :)
Hvala ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jan 2007, 00:30
Prati ovu stranicu Univerziteta:
http://www.unibl.rs.sr/index.php?option ... tnovosti=5
Obično sredinom juna objave koliko se prima (i u novinama bude), do tada se ne znaju zvanične informacije i tako će ti reći u studentskoj. Isto važi i za ostale državne fakultete.

Do tada, ovde pogledaj koliko su primali protekle godine, da stekneš uvid:
http://www.unibl.rs.sr/uni/sajt/doc/Fil ... TATI_1.pdf
30 na budžet i 10 samofinansiranje

2009. godine na prijemni izašao 61 kandidat, položilo ih samo 19 tako da je ostalo 11 neupražnjenih mijesta za budžet i 10 za samofinansiranje nakon prvog upisnog roka :).

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 14:59 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Hvala ti na informacijama srce si ;)
Joj sad me zabrinu... cim je samo 19 polozilo prosle godine sigurno je tezak prijemni :(
moram se baciti na strebanje :/

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 15:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
DELETED

Poslednji put menjao Tupko dana 29 Sep 2010, 14:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:20 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

E da... zaboravih pitati, zna li neko da li su ponudjeni odgovori na prijemnom iz geografije, ili ti moras da pises??

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
DELETED

Poslednji put menjao Tupko dana 29 Sep 2010, 14:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 16:40 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Tupko je napisao:
Dayana je napisao:
E da... zaboravih pitati, zna li neko da li su ponudjeni odgovori na prijemnom iz geografije, ili ti moras da pises??

А у чему је разлика?
Ако познајеш градиво моћи ћеш написати одговоре или их заокружити...

Pa mnogo je lakse poloziti ako su ponudjeni, i ako neku oblast ne naucim imam sanse da pogodim tacan odg. :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja kad sam polagao bilo je 20 pitanja. Svega je bilo i zaokruzivanja, dopunjavanja, nabrajanja kao i pisanja povecih odgovora. Mislim da je i sada isto.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]