banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Maj 2010, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
The_new_Statesman je napisao:
Znaci, sta kosta advokat ili tako neko da ovo sve pozavrsava?

I jos nesto, glede PDV-a i onih 50.000 profita, da li onda porez na dobit placam na 50.000 ili na 41.500 KM, koliko mi i ostane?

41500

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 07:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
Frenki, super tema i zanimljiva..hvala na Info. Znas li mozda kakvi su zakoni za strane drzavljane, jel se placa vise itd?

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

breskvica je napisao:
Frenki, super tema i zanimljiva..hvala na Info. Znas li mozda kakvi su zakoni za strane drzavljane, jel se placa vise itd?

Osnivanje i vodjenje pravnih lica u vlasnistvu stranog ulagaca podlijeze istim pravama, obavezama i odgovornostima, t.j. zakonu jel, kao sto podlijezu i domace firme. Jedino djelatnosti koje se ticu vojne opreme, naoruzanja, municije itd...imaju neka ogranicenja, ali to ne vjerujem da te zanima. Isto dobit koju ostvaris poslovanjem mozes naravno prebacivati kod sebe u inostranstvo bez nekog odlaganja i tih gluposti...Cak sta vise, imas neke povlastice kao neplacanje carina itd...

Imas na ovom linku clanak "Zasto ulagati u RS", pa izmedju ostalog opisan je i zakon koji se tice stranih investicija:
http://www.komorars.ba/a2/index.php/pg/1919.html

Ove sedmice cu otici do opstine, da prikupim par informacija i uzmem one obrzce pa cu istipkati nesto vise.

Mene konkretno sada zanima, izdvajanje opstina za realizaciju nekih projekata samozaposljavanja, toga je prije bilo, ne znam kakva je sad situacija.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako nije nesto revolucionarno i ne cuvate kao tajnu, sta ste planirali pokretati ?

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

НС РС усвојила Закон о гарантном фонду

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су синоћ Закон о гарантном фонду РС који значи посебну подршку младим предузетницима за почетне пословне активности и услужним дјелатностима повезанима са производним сектором.
Министар финансија РС Александар Џомбић рекао је да ће овај закон омогућити лакши приступ финансијским средствима привредним субјектима, а посебно онима који до сада нису довољно израсли у смислу имовине којом би могли гарантовати кредите код комерцијалних банака, а који имају добар потенцијал за ново запошљавање.
- Одмах по ступању на снагу закона приступићемо доношењу подзаконских аката како би фонд што прије почео с радом. Нема разлога да се фонду приписује политичка зависност јер је закон јасан и сви ће имати приступ под једнаким условима - навео је Џомбић.
Фонд неће издавати гаранције за финансирање увозно оријентисне трговине, угоститељство, игре на срећу, финансијско посредовање и кредите који служе за отплату раније одобрених негарантованих кредита и финансијских обавеза предузетника.
Елементи које ће Фонд посебно цијенити приликом издавања гаранција јесу кредитни ризик, бонитет предузетника, инструменти обезбјеђења и учешће банке у покрићу ризика.
Оснивач Фонда биће РС, сједиште ће имати у Бањој Луци, а 30 милиона марака основног капитала биће обезбијеђено из Развојног програма РС.
- Гарантни потенцијал Фонда не може бити већи од троструког износа основног капитала Фонда - рекао је Џомбић.
Он је додао да ће фонд повећати и кредитну активности банака која је, у условима дјеловања свјетске финансијске и економске кризе, знатно смањена, и да гарантни фондови, успостављени у земљама окружења, помажу да се овакви проблеми превазиђу. (СРНА)

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo mali obecani update.

Ovako, taksa za osnivanje drustva sa spoljnom trgovinom je 950 sada umjesto bivsih 1600 a bez spoljne je 450, bivse 600km. Dalje, pocetni kapital je 2000km a ne 2500km i obavezno je koristenje usluga notara sto opet dovodi do one sume sa prve stranice...

I najvaznije, od 1.1.2010 ne morate imati poslovni prostor koji ce obici inspekcija pre nego podnesete prijavu za registraciju preduzeca...t.j. ne morate placati poslovni prostor 2-3 mjeseca dok on stoji prazana a vi cekate dozvolu...

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Znaci od 50.000 zaradjenih, ostane oko 37.000?

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 21:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ja sam pretprosle godine otvorio firmu dole u RS, iako zivim u Austriji, ali sam tu firmu i zatvorio nakon 7-8 mjeseci...
Zasto?
- ni nakon pola godine otkako sam uplatio fiskalnu kasu, nisam ju dobio
- par ljudi, tzv. poslovnih partnera, s kojima sam trebao saradjivati su me zeznuli vec na pocetku
- sve i jedan birokrata trazi 50-100 KM za svoj papiric, da bi se "ubrzalo", inace se mora cekati po "mjesec-dva, a ako zapadne ispod stola ili u ladicu, onda i vise"

Hvala, ali ja ne zelim gubiti vrijeme i zivce, a bogme ni novce.
Gazdovanje na daljinu nema smisla, jer ne mozes nista organizovati, niti kontrolisati, a oslanjati se na druge nije urodilo plodom...

Inace, imam jos uvijek plan B, ali on ce biti realizovan samo u slucaju da se za stalno vratim u BL... Mada, kako stvari stoje, nece mene BL jos zadugo vidjeti kao "poslovno lice"...

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ma kakva firma. Napravi kuću na 3 sprata, posadi patuljke u vrt, zaključaj i nazad u AT :)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Evo RTRS organizuje neko takmičenje (da ne upotrijebim izraz reality show) za najbolje poslovne ideje.
Više informacija na http://rtrs.tv/rtrs/moj%20biznis.pdf

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 00:12 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Znaci od 50.000 zaradjenih, ostane oko 37.000?

37350.. :D s tim sto jos trebas za plate radnika odvojiti i ostali trosak..

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, ne... To je u onih 100.000 :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 13:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Frenki je napisao:
Znaci, sta kosta advokat ili tako neko da ovo sve pozavrsava?

I jos nesto, glede PDV-a i onih 50.000 profita, da li onda porez na dobit placam na 50.000 ili na 41.500 KM, koliko mi i ostane?

41500

Nije baš tako, PDV ne ulazi u rashode. 'Ajde da ja pokušam razjasniti:

Kupio si robu ili sirovine u vrijednosti od 100.000 KM (u taj iznos ćemo računati i sve ostale troškove po ulaznim fakturama, znači struja, telefon, komunalije itd.). Dobavljači su na taj iznos obračunali PDV, znači imaš 17.000 KM ulaznog (odbitnog) PDV-a. Ukupno si dao dobavljačima 117.000 KM
Bruto troškovi ličnih primanja radnika su 10.000 KM.
Prodao si proizvode za 150.000 KM, i obračunao PDV na taj iznos, znači imaš 25.500 KM izlaznog PDV-a. Ukupno si naplatio od kupaca 175.500 KM

PDV obaveza ti je razlika između izlaznog i ulaznog PDV-a, a u ovom slučaju 8.500 KM (25.500-17.000). Ili drugačije rečeno, prikupio si od svojih kupaca 25.500 KM PDV-a, 17.000 KM ti nadoknađuje PDV koji si dao svojim dobavljačima, a ostatak daješ državi.

Tvoji prihodi su u ovom primjeru 150.000 KM (znači iznos bez PDV-a), a rashodi su 110.000 KM (100.000 KM po ulaznim fakturama + 10.000 za bruto lična primanja).
Znači dobit (prije poreza) ti je 40.000 KM, a porez na dobit 4.000 KM. Dobit posle poreza 36.000 KM
Pod uslovom da si naplatio sva potraživanja i platio sve obaveze (nepoznat fenomen u našoj privrednoj praksi :D ), ta dobit posle poreza bi bio iznos novca koji imaš u rukama/na računu.

E sad, u praksi je to mnogo komplikovanije, jer ne možeš PDV po svim ulaznim fakturama računati kao odbitni PDV (npr. fakture vezane za troškove reprezentacije, službenih vozila itd.), a i kod računanja oporezive dobiti ne uzimaju se u obzir svi rashodi (čitaj: oporeziva dobit je uglavnom veća od računovodsvene).

Nadam se da sam malo pojasnio.

I da, svaka čast za temu =D>

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako si dosao do bruto troskova radnika? :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
Ako nije nesto revolucionarno i ne cuvate kao tajnu, sta ste planirali pokretati ?

Elektronika za auto industriju u vidu z-dioda, releja, prekidaca, sirena itd. Sa drugim firmama ili sam.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 20:33 
Veteran
Veteran

Kako si dosao do bruto troskova radnika? :)

Dvadesetak radnika x minimalac :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 20:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A odakle ti tih 20-tak radnika i za koji vremenski period? Mozda ne trebam vise od 3 radnika? Minimalac mi nije ni izbliza u planu jer dobijene poslove ne zelim izgubiti zbog gresaka jeftine i nezadovoljne radne snage.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 21:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
@The_new_Statesman

Mislm da nisi dobro skontao Forty two-a.. on je uzeo otprilike parametre jednog proizvodnog/prodajnog procesa u toku određenog perioda.. dakle ti kupis nesto za 100.000 KM i prodas za 150.000 KM. Objasnjeno ti je kako se u tom slucaju obracunava PDV koji placas drzavi. U toku tog prodajnog procesa ti si imao troskove npr. 10.000 KM da bi isplatio radnicima bruto plate (hajde da ostale troskove ne racunamo). I na kraju imas kako se racuna dobit za taj neki proces u kojem si imao kupovinu i prodaju, a istovremeno si imao određene troskove (u ovom slucaju za plate radnicima). Vodi racuna da se kod nas plate obracunavaju po bruto principu, pa kad se kaze bruto plata misli se na obavezu poslodavca prema radniku (neto plata) plus obaveze prema drzavi.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 21:38 
Veteran
Veteran

@noriginal
Tačno tako.

@The_new_Statesman
Za radnike je naravno bila šala.
Postavio si pitanje koliko ti (hipotetički) ostaje nakon plaćanja PDV obaveze i poreza na dobit, pa sam ti jednostavnim primjerom pokušao objasniti kako se izračunava i jedno i drugo. Odatle i (hipotetičkih) 10.000 za bruto plate.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je TNS mislio u tih 100.000 da idu i troskovi plata

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]