banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Neki dan slusam na dnevniku (cini mi se HR). Naucnici u relativno jeftinom projektu (oko 10.mil. EURA) uspjeli potaknuti zivot stvorivsi prvu vjestacku celiju, koja je sama od sebe pocela da vrsi diobu.
Napominjem da je ista nastala od nezivog materijala...

Da cekamo jos da se kreacionisti sloze oko ovog pitanja ili da odmah proglasimo propast kreacionizma?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
link:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,56 ... l-1475-rdf

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Gdje je sad tripo da vidimo sta kaze na ovo :P Pretpostavljam da bi reagovao kao i Ucitelj M.P. koji kaze da to obicna laz i zavjera, isto kao sto kaze da je laz da je svemir stariji od 6000 godina :mad:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 01:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Tripo je na Araratu, otisao da vidi kinesko-tursku arku :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 08:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Da cekamo jos da se kreacionisti sloze oko ovog pitanja ili da odmah proglasimo propast kreacionizma?

Zašto? :D
"Neka bude svjetlo i bi svjetlo!" :D
Svaka živa ćelija je sastavljena od nežive materije sa najvećim postotkom ugljenika C. Krv takođe (željezo Fe, soli...), kosti (kalcijum Ca) itd.
I šta bi? :D I bi život! :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 16:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Eto vam na vjernici i vaše "samo bog može stvoriti život " teorije :D ...Osim Vatikana, koji je prvo to tvdio, da bi nakon ovog otkrića rekli "čovjek nije bog da se igra sa životom"...kako samo pjesme mjenjaju...još će reći da Zemlja nije ravna ploča, i da se ona oko Sunca okreće...
Mada ne kontam ja, ovako neuk, koja je primjena ovoga... možda da se izmisli gen za awesomnes, ili nešto slično zanimljivo, nemoj odmah da doktori skoče i krenu neke neizlječive bolesti lječiti... :D

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:18 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
One question is whether or not a DNA sequence alone is enough to generate a living creature. One way of reading the paper suggests this doesn't seem to be the case because of the use of old microplasma cells into which the DNA was inserted — that this is not about "creating" life" since the new life requires an existing living recipient cell.
“He’s basically just taken information from an existing source, copied it and reprinted it in another place."---teska nauka.. :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
One question is whether or not a DNA sequence alone is enough to generate a living creature. One way of reading the paper suggests this doesn't seem to be the case because of the use of old microplasma cells into which the DNA was inserted — that this is not about "creating" life" since the new life requires an existing living recipient cell.
“He’s basically just taken information from an existing source, copied it and reprinted it in another place."---teska nauka.. :D

Hocemo sad pricu o Kolumbovom jajetu??

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

Propast kreacionizma se desila mnogo ranije. Ali i nakon ovoga i brojnih otkrica koja ce sigurno uslijediti naci ce se grupa ljudi koja ce reci da je sve to zavjera, bas kao Flat Earth Society. Za razliku od nekih koji su se radovali kad je Nojeva arka pronadjena na Araratu :lol: (sta bi s tim? :lol:) meni ovo otkrice ne mijenja nista u zivotu, jer mi ovo objasnjenje nastanka zivota za razliku o teoriji da je Zemlja stara 6000 godina djeluje uvjerljivo od samog pocetka. Naravno da mnogo toga ne znamo i mozda nikad necemo saznati, ali svaki napredak u nauci pozdravljam.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:40 
staromodan
Korisnikov avatar

@Elvis

daj objasni mi laickim putem kako je covjek stvorio zivot iz nezive materije...

znaci i Craig Venter je creacionista.. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A zasto se sve mora dozivljavati tako ravolucionarno. Ja to posmatram kao film uz kokice: Pronasli kariku koja nedostaje - zanimljivo, sta kazu, gdje, koliko staro...? Stvorili zivu materiju iz nezive - super, zanimljivo. Pronasli Arku na Araratu - bas lijepo, sta je sljedece? Zasto se zamarati, nervirati i svadjati? Cemu?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Lako je nauci danas kada se moze uci u srce celije i da se ispita sastav svega i samim tim se povecala mogucnost za stvaranje zive celije spajanjem prostih elemenata... U svakom slucaju podrzavali vi evoluciju ili kreaciju ovome morate da se divite jer u velikoj meri moze pomoci medicini jer ce se lakse dolaziti do vestackih organa koji ce odgovarati ljudima tako da ce se cekanje na transplataciju smanjiti, a samim tim se smanjuje mogucnost od odbacivanja organa

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To i ja kazem. A komentar teska neka nauka je preglup.
Pa ako je teska, zasto se tek sada ostvarila??
Hajde kad nije toliko tesko ti spavacu fino u laboratoriju pa uradi to isto. :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
A zasto se sve mora dozivljavati tako ravolucionarno. Ja to posmatram kao film uz kokice: Pronasli kariku koja nedostaje - zanimljivo, sta kazu, gdje, koliko staro...? Stvorili zivu materiju iz nezive - super, zanimljivo. Pronasli Arku na Araratu - bas lijepo, sta je sljedece? Zasto se zamarati, nervirati i svadjati? Cemu?
Zato sto kad neko u dvadeset godina 5 puta "nadje" i pet puta "izgubi" arku (što samo po sebi govori koliko su ti istraživači ozbiljni) i ne da da te dokaze ispitaju timovi naucnika čiji zaključci neće biti obojeni, onda ja imam pravo da u tu priču posumnjam.
Al to nije tema. što se teme tiče ovo otkriće bi zaista moglo da izazove veliki pomak u medicini ali do toga ćemo se još načekati .

Poslednji put menjao Izzard dana 24 Maj 2010, 18:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Pa dobro, posumnjas u to, uzmes jos malo kokica i nastavis gledati. Doduse, ja se ni oko sporta ne nerviram.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
Pa dobro, posumnjas u to, uzmes jos malo kokica i nastavis gledati. Doduse, ja se ni oko sporta ne nerviram.

Blago tebi. Pa to ja radim, sumnjam ali se ne nerviram, zaista. Oko sporta redovno :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 23:23 
staromodan
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
To i ja kazem. A komentar teska neka nauka je preglup.
Pa ako je teska, zasto se tek sada ostvarila??
Hajde kad nije toliko tesko ti spavacu fino u laboratoriju pa uradi to isto. :roll:

jel ti citas ono sto napises...to sto je Hertz rekao nema veze sa naslovom teme, kao ni sa mojim postom..i malo skontaj na sto se odnosilo kad sam napisao teska nauka...samo sam rekao da tip nije uradio ono sto je u samom naslovu teme.. :evil3:

to sto je Craig uradio imam osjecaj da ce doci u pogresne ruke nekih debila koji ce se bogatiti il manipulisati masom..

evo ti jos jedan komentar..

"It’s an impressive piece of work, but it’s essentially taking existing code for life and existing machinery for using that code. It’s an extension of what has been done before. For example, most diabetics now use human insulin that is made by bacteria which have had the human gene for insulin inserted into their DNA."

da li ti je jasan pojam "taking existing code for life".. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 23:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2007, 18:14
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QHIocNOHd7A[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
jel ti citas ono sto napises...to sto je Hertz rekao nema veze sa naslovom teme, kao ni sa mojim postom..i malo skontaj na sto se odnosilo kad sam napisao teska nauka...samo sam rekao da tip nije uradio ono sto je u samom naslovu teme.. :evil3:

to sto je Craig uradio imam osjecaj da ce doci u pogresne ruke nekih debila koji ce se bogatiti il manipulisati masom..

evo ti jos jedan komentar..

"It’s an impressive piece of work, but it’s essentially taking existing code for life and existing machinery for using that code. It’s an extension of what has been done before. For example, most diabetics now use human insulin that is made by bacteria which have had the human gene for insulin inserted into their DNA."

da li ti je jasan pojam "taking existing code for life".. :wink:

Izgleda da ti ne citas, ja sam se okrenuo na tvoju izjavu "teska neka nauka" koja em sto nema veze sa temom vec i sa zivotom.
Citiraj:
„Riječ je o ćeliji koja u potpunosti potiče od sintetičkih hromozoma, napravljenih sa četiri boce hemikalija, koje čine dijelove DNK“, kaže Kreg Venter, glavni istraživač na Institutu „Džej Kreg“. Venter je novinarima rekao da je taj eksperiment počeo sa živom ćelijom, koja je potom prerađena pomoću sintetizovanog genoma, poslije čega je ćelija prošla kroz „million koraka replikacije“. Tim naučnika je najprije konstruisao svojevrsni „genetički softver“ bakterije, koji su potom presadili u ćeliju, koja je na kraju zamrznuta. Inače, Venter je rekao da je još prije dvije godine uspio da izvrši sintetizaciju genoma bakterije, ali da tada nije bio u mogućnosti da ga presadi u ćeliju.

I kao sto Hertzog rece, treba se diviti dostignucu naucnika a ne reci sarkasticno "teska neka nauka". Ali ocigledno ovdje imamo vecih strucnjaka u domenu mikrobiologije :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 00:08 
staromodan
Korisnikov avatar

uzmes citavu recenicu poslije koje slijedi koment teska nauka..i te kako ima veze sa temom.. :evil3:

divim se i ja nauci i sta sve ljudi pokusavaju uraditi...nek prave vjestaske organe..al se ne mogu diviti naslovu da je covjek iz nezive napravio zivu... :cat: kontas li o cemu pricam..cini mi se da je to naslov teme..

i sam koristis citat u kojem stoji "pocelo sa zivom celijom"
znaci uzmes danas neku zivu celiju il lajicki da ti objasnim imas "sekspirovo djelo" , u njega ubacis par ciganskih rijeci i stvorio si novog Sekspira... :wink:

malo procitaj strane izvore po pitanju eksperimenta..poznato je to od ranije, samo niko nije zelio uloziti veliku lovu kao i vrijeme..

ako moze kako bez sarkasticnog podrugivanja "izgleda da imamo ovdje vece strucnjake"...kad ti budem rekao da si glup onda me mozes proglasiti za strucnjaka...a to ti nisam rekao..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]