kidem je napisao:
Citiraj:
Iz ptičije perspektive kada se gleda crkva ima oblik krsta.
kao rebrovacka npr.

Pored te crkve sam prolazio i u početku sam mislio da nije pravoslavna, raspitaću se kada budem imao vremena u vezi nje.
ajkula je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Pa ni u Svetom Pismu ne piše da smo svi isti.
Pred Bogom smo svi isti i jednako vrijedni
Galatima poslanica 3.28.
Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muskoga roda ni zenskoga; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu
Moje riječi su se odnosile na Leonine kako svi trebamo da budemo isti po duhovnosti. Baš naprotiv u Svetom Pismu, stoji da ne možeo svi biti isti.
Citiraj:
15Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan - svakomu po njegovoj sposobnosti.
16I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. 17Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva.
18Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov."
19"Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun.
20Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: 'Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!'
21Reče mu gospodar: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!'"
22"Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: 'Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!'
23Reče mu gospodar: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.'"
24"A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: 'Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao.
25Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!'
26A gospodar mu reče: 'Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao!
27Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.'"
28"'Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset.
29Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima.
30A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi."
_zoka je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Kada se pravoslavna crkva pravi prvo se osveštaju temelji, pa kada se sagradi osveštaju se zvona, pa kada se kompletna sagradi osvešta se sva.
A ti si upućen kako se to radi kod ostalih pa tvrdiš da oni to ne rade?
Kada kupiš gotovo sagrađeno fizički je nemoguće osveštati temelje niti zvona.
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Brate Filozofe uz sve duzno postovanje
ali niko na ovom forumu ne moze toliko gluposti izjaviti u jednom postu.
Kada te zanima neka tema lijepo ima biblioteka, knjizara, pa se raspitas kod ljudi upucenih u temu, pa na kraju krajeva i googlas, itd.
Ti si jedan od rijetkih primjera "srbske inteligencije '90-ih" kod kojih je apsolutna istina sve ono sto se njima cini.
Niti Crkva mora biti nekakav poseban objekat sa posebnom arhitekturom (vrlo cesto se sluzi Liturgija i u obicnim stanovima i kucama),
niti ima veze za sta je bila namjena prethodnog objekta. Npr. mnoge ranohriscanske Crkve su bile anticki hramovi,
prmijera radi crkva sv.Duje u Splitu je bila anticki hram posvecen Jupiteru.
Znaci ipak to su stvari koje nije tesko saznati kada stvarno zelis da znas, a kada tako udjes u diskusiju na osnovu neprovjerenih cinjenica,
naravno da ce nastati haos i diskusija od deset strana (osim ako se ne zezas pa ti je to stvarno i bio cilj).
Kada hoćeš nešto da sfušeriš, a fušeraj kod Srba u zadnje vrijeme je postao učestao onda ćeš naći opravdanje za sve. Mi imamo dva stila raški i moravski, koji su jedini priznati u kanonima srpske pravoslavne crkve. Zašto je nekima teško pridržavati se pravila, ako su svojevoljno postali pravoslavci?
sunchica je napisao:
Ili bolje pitanje koliko je džamija u Njemačkoj prethodno bilo tvornica, skladište isl?
Većina džamija u Njemačkoj su adaptirane tvornice.
Nevjerovatno, iako je Poslanik rekao da gradite džamije.