banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 11:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Maj 2010, 01:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Srpska pravoslavna crkva je na Novom Zelandu, u Oklandu i Hamiltonu, kupila postojeću prezbiterijansku crkvu koja će biti novi srpski hram posvećen Svetom kralju Milutinu.

Ovo je druga srpska crkva na Novom Zelandu, a prvu su prije 45 godina u Velingtonu kupili Srbi koji su došli na Novi Zeland ranih 50-tih godina 20. vijeka i posvetili je Svetom Savi.

Ova najnovija crkva kupljena je sa blagoslovom episkopa australijsko-novozelandskog Irineja, na radost mnogobrojnih srpskih pravoslavnih vernika koji žive u Oklandu i Hamiltonu.

Koliko je ovo veliki poduhvat sadašnje generacije Srba koji žive na Novom Zelandu i njihove crkvene opštine, govori činjenica da je poslije 15 godina postojanja ove parohije kupljena crkva koja će trajno biti vlasništvo SPC.

Crkva je izgrađena početkom prošlog vijeka i nalazi se u centralnom dielu Oklanda, a prošle nedelje u njoj je već služena prva sveta liturgija, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, a potom je priređen i svečani ručak.

- Ovo će ostati zabilježeno kao jedno od najbrojnijih okupljanja Srba na Novom Zelandu", ističe SPC.

Svečanosti su prisustvovali sveštenik Ruske zagranične crkve otac Vladimir i predstavnici Prezbiterijjanske crkve.

Tom prilikom uručene su zahvalnice Ruskoj, Prezbiterijanskoj i Baptističkoj crkvi na njihovom doprinosu SPC.

Najviše priložnika za kupovinu hrama bilo je sa Novog Zelanda, ali su donacije stizale i iz Australije, Amerike i Srbije.

(vesti-online.com)

Drago mi je zbog njih što su našli mjesto gdje će se Bogu moliti, ali to mi je malo čudno , kupovina crkve.

Mi vjernici gradimo crkve, a ne kupujemo ih niti ih prodajemo.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 05:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Sta ima veze, crkve i dzamije se na zapadu kupuju "sve u sesnaest".

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 07:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
filozof sa vrbasa je napisao:
Mi vjernici gradimo crkve, a ne kupujemo ih niti ih prodajemo.

Crkva kao objekat je kupljena, a ne "crkva" kao vjerska zajednica. I u svom kupljenom stanu kad se molis , ne znaci da je molitva manje vrijedna jer si stan kupio a ne sam napravio. Vazno je ono sto se u crkvi radi i kako se radi i odakle molitve dolaze.
A to ako neko gradi crkvu svojim rukama, ne mora znaciti da je on veci vjernik. Odkad se vjernici po tome mjere?!

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 07:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Обрнути примјер је рецимо Сентандрeја код Будимпеште.

Кад сам био тамо, водич причао како су Срби дошли ту (сеобом под Чарнојевићем), како су направили варош крај Пеште, како су мошти цара Лазара једно вријеме били ту. Мало мјесто пуно цркава које су правили Срби.

Е сад, кад је створена независна Србија, већина људи се покупила одатле и отишла за Србију, а мали дио који је остао се асимилиовао. СПЦ која је остала без вјерника у Сентандреји, а имала је доста цркава, неке цркве је једноставно препустила католичкој и реформаторској цркви. Добровољно, не знам да ли су препуштене бесплатно или су нешто плаћане.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 07:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Tako je sestro Leona.
Mi smo hram Duha a ne objekat.
Ljudi još i danas vide u građevini svetost a ne u Duhu čovečijem pa otuda plač za građevinom a ruke pune krvi ljudske su normalna stvar.
Narode moj poštujte živog Boga i obličje Njegovo a ne delo ruku vaših.

Pozdravljam pripadnike svih verskih zajednica i molim Oca našeg da nam da ljubav i očisti srca jer ko ne ljubi čoveka ne ljubi ni Boga.
Mir vam i blagoslov svima od Boga živog a od vašeg brata pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 09:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Čitala sam više puta da neke crkve u USA finansijski bankrotiraju te dođu u situaciju da se objekat mora prodati kako bi se izmirili dugovi prema povjeriocima, banci isl.
Tako da se često desi da neka druga vjerska zajednica kupi objekat te ga stavi u funkciju drugačijeg propovijedanja.
Sasvim normalno na zapadu, pogotovo u USA!

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prvi put čujem za trgovinu sa crkvama, ali ako je to na Zapadu "normalno" ko sam ja da im prigovaram, niti ću da to radim. Ne mogu da se otrgnem od toga da su kupili crkvu koja nije napravljena prema pravoslavnim običajima.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 10:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Prvi put čujem za trgovinu sa crkvama, ali ako je to na Zapadu "normalno" ko sam ja da im prigovaram, niti ću da to radim. Ne mogu da se otrgnem od toga da su kupili crkvu koja nije napravljena prema pravoslavnim običajima.

A jes čuo za izreku da je suština važnija od forme? :)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako si član neke vjerske zajednice, istinski član poštovaćeš, običaje i pravila koja su poštovali i ljudi prije tebe.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka

Crkvu ne cini cigla, nego vjernici. Barem bi tako trebalo da bude.
Kako treba da izgleda crkva "prema pravoslavnim obicajima"? Ovde gdje ja zivim, ima pravoslavna crkva, kupljena, zgrada/objekat je kupljen, prije je bila kataolicka crkva(mislim da je bila katolicka), pa je neko vrijeme stajala prazna, i jedan nas svestenik ju je otkupio da bi nas narod imao gdje da se sastaje i moli ili stagod. Uopste ne vidim razliku od te crkve ili neke pravoslavne crkve iz BL koja je pravljena po "pravoslavnim obicajima". I svana izgleda kao crkva i iznutra. Naravno da je unutra sredjena u duhu pravoslavlja, freske, ikone i ostalo sta sve ide uz to. I ne vidim uopste problem u tome sto je objekat kupljen a ne napravljen. Cigla je cigla. Opet kazem,ima vaznijih stvari od cigli. I kad ljudi shvate kako se treba ponasati u crkvi i sta je sustina Hristove Crkve, onda je svejedno da li je cigle sastavljao Franz ili neki Milos.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 13:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
Na zapadu je moguce da vjerska zajednica proda objekat, bilo drugoj vjerskoj zajednici ili nekom pravnom ili fizickom licu! Ima primjer gdje je crkva pretvorena u stambeni objekat, a znam i za jos jedan, meni jako omiljen primjer, gdje je crkva preuredjena u striptiz-bar! Trebalo bi da je vise takvih! 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Leona je napisao:

Crkvu ne cini cigla, nego vjernici. Barem bi tako trebalo da bude.
Kako treba da izgleda crkva "prema pravoslavnim obicajima"? Ovde gdje ja zivim, ima pravoslavna crkva, kupljena, zgrada/objekat je kupljen, prije je bila kataolicka crkva(mislim da je bila katolicka), pa je neko vrijeme stajala prazna, i jedan nas svestenik ju je otkupio da bi nas narod imao gdje da se sastaje i moli ili stagod. Uopste ne vidim razliku od te crkve ili neke pravoslavne crkve iz BL koja je pravljena po "pravoslavnim obicajima". I svana izgleda kao crkva i iznutra. Naravno da je unutra sredjena u duhu pravoslavlja, freske, ikone i ostalo sta sve ide uz to. I ne vidim uopste problem u tome sto je objekat kupljen a ne napravljen. Cigla je cigla. Opet kazem,ima vaznijih stvari od cigli. I kad ljudi shvate kako se treba ponasati u crkvi i sta je sustina Hristove Crkve, onda je svejedno da li je cigle sastavljao Franz ili neki Milos.

Ili Murat...

Pa da je tako jednostavno kao što ti kažeš usvojio bi se jedan standard i sve bi crkve bile ko jaje jajetu.
Kada se pravoslavna crkva pravi prvo se osveštaju temelji, pa kada se sagradi osveštaju se zvona, pa kada se kompletna sagradi osvešta se sva. Iz ptičije perspektive kada se gleda crkva ima oblik krsta.

Vidim ja da se na Zapadu gleda da se što jeftinije prođe.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka

Kada se pravoslavna crkva pravi prvo se osveštaju temelji, pa kada se sagradi osveštaju se zvona, pa kada se kompletna sagradi osvešta se sva. Iz ptičije perspektive kada se gleda crkva ima oblik krsta.

...i onda, kad se stave vrata i sve svrsi, onda se na samom ulazu napise "Ko crkvi daje Bogu pozajmljuje" i "Ne kupujte svijece van crkve jer je grijeh" i "uplatite za zdravlje" ... :roll:
Ova crkva o kojoj pricam je kostala pola miliona evra, a i to se jos uvijek otplacuje, narod otplacuje. Ako hoces pitaj doticnog svestenika kako je on to sve rijesio sa osvestavanjem... ima ga na facebooku, pa ga pitaj . :D

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
Pa da je tako jednostavno kao što ti kažeš usvojio bi se jedan standard i sve bi crkve bile ko jaje jajetu.

Kamo puste srece da ljudi zive po ucenju Hristove Crkve i da su po duhovnosti kao jaje jajetu. Ali nazalost nisu, a ne znam da li ce ikad i biti. :(

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Citiraj:

Kamo puste srece da ljudi zive po ucenju Hristove Crkve i da su po duhovnosti kao jaje jajetu. Ali nazalost nisu, a ne znam da li ce ikad i biti. :(

Pa ni u Svetom Pismu ne piše da smo svi isti.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 22:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
Citiraj:
Iz ptičije perspektive kada se gleda crkva ima oblik krsta.

kao rebrovacka npr. 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 23:10 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42

Vidim ja da se na Zapadu gleda da se što jeftinije prođe.

:lol: :lol: :lol:

pa lakse je jednom to odraditi kad se komplet zavrsi...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 08:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37

Pa ni u Svetom Pismu ne piše da smo svi isti.

Pred Bogom smo svi isti i jednako vrijedni :wink:

Galatima poslanica 3.28.

Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muskoga roda ni zenskoga; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 08:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kada se pravoslavna crkva pravi prvo se osveštaju temelji, pa kada se sagradi osveštaju se zvona, pa kada se kompletna sagradi osvešta se sva.

A ti si upućen kako se to radi kod ostalih pa tvrdiš da oni to ne rade?

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 09:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Brate Filozofe uz sve duzno postovanje
ali niko na ovom forumu ne moze toliko gluposti izjaviti u jednom postu.

Kada te zanima neka tema lijepo ima biblioteka, knjizara, pa se raspitas kod ljudi upucenih u temu, pa na kraju krajeva i googlas, itd.
Ti si jedan od rijetkih primjera "srbske inteligencije '90-ih" kod kojih je apsolutna istina sve ono sto se njima cini.

Niti Crkva mora biti nekakav poseban objekat sa posebnom arhitekturom (vrlo cesto se sluzi Liturgija i u obicnim stanovima i kucama),
niti ima veze za sta je bila namjena prethodnog objekta. Npr. mnoge ranohriscanske Crkve su bile anticki hramovi,
prmijera radi crkva sv.Duje u Splitu je bila anticki hram posvecen Jupiteru.

Znaci ipak to su stvari koje nije tesko saznati kada stvarno zelis da znas, a kada tako udjes u diskusiju na osnovu neprovjerenih cinjenica,
naravno da ce nastati haos i diskusija od deset strana (osim ako se ne zezas pa ti je to stvarno i bio cilj).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]