banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Maj 2010, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Skoro zavrsih citanje jedne super knjige o ratnom i poratnom roblju, kako s njemacke, tako i sa saveznicke strane...
Vecinom se doticala hiljada, milona na strani Rusa, Svaba, i zapadnih saveznika, a o nasim prostorima se nista ne navodi...
Zanima me da li je tog bilo kod nas , gdje su bili stacionirani, odnos prema njima, za sta su sve koristeni i kad su zadnji raspusteni kucama?

Zanimljiv podatak je da su se od svih najbolje proveli njemacki zarobljenici, stacionirani u USA i Velikoj Britaniji, manje - vise uzivajuci bolje nego kod kuce, dok su najvece patnje prosli rusi u njemackom zarobljenistvu, koje su im ovi kasnije vratili ,te najduze zadrzali zarobljene Nijemce, cak do 1955...
Francuzi su na posluzavniku dobili nekoliko stotina hiljada Svaba, koje su zarobili Ameri, kao pomoc u izgradnji , medjutim nisu se bas mogli pohvaliti humanoscu i postovanjem konvencija, kao saveznici...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
uglavnom pobijeno.
nesto iskoristeno za razmjenu ko zna cega i kako...
nije mi jasno kako su se vodeci njemacki oficiri nakon kapitulacije Njemacke prebacli u Argentinu, SAD, KAnadu? sheme i stele su uvijek prolazile... ili je bila neka vrsta razmjene?
sitna vojska ostala na prinudnom radu, valjda, i onda pusteno kucama.
gadno je biti bilo ciji zarobljenik...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam skoro cuo da je u mjestu iz kojeg poticem do 50 i neke bilo nekoliko svaba, koji su koristeni kao radna snaga, za dz, i da se raja prema njima korektno odnosila...

Takodje zanimljivo, na svim stranama (mislim poslije rata) su oficiri, cak i nizi, prolazili glatko, nisu morali raditi, imali su puno bolje uslove, te cak i primali novcane naknade tokom zarobljenistva...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 11:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
cicak je napisao:
nije mi jasno kako su se vodeci njemacki oficiri nakon kapitulacije Njemacke prebacli u Argentinu, SAD, KAnadu? sheme i stele su uvijek prolazile...

Desetine hiljada njemačkih oficira,naučnika i službenika je CIA prebacila u USA i dala im novi identitet,sve u zamjenu za znanje koje su stekli u njemačkoj vojnoj industriji.Tek sada izlaze dokumenti o tome na vidjelo.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
U knjizi i filmu ucitelj ima lik - njemacki zarobljenik( glumi ga Bata Zivojinovic) koji je ostao i jedno vrijeme nakon rata.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisu jedini sto se tice "specijalnih" PW,naucnika i sl., zanimljiviji je podatak o 5000 svaba koje su drage volje primili u Legiju stranaca, neposredno nakon WWII :oops:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 12:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
laoce je napisao:
U knjizi i filmu ucitelj ima lik - njemacki zarobljenik( glumi ga Bata Zivojinovic) koji je ostao i jedno vrijeme nakon rata.

Film Zdravka Šotre se zove "Idemo Dalje". Učitelja glumi Dragan Nikolić a švabu koji radi u sklopu škole kao školski majstor je Velimir Živoinović. Sjećam se da je nama klincima bilo krivo što je Bata švabo. :lol:

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Заробљени Шваби су градили у СССР зграде, чак и у Москви ..

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 14:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Moga dedu su na kraju rata zarobili partizani i bio je 1,5 godinu u zarobljeništvu, provjeravali su za to vrijeme njegovu ratnu prošlost, a pasoš mu nikada nisu htjeli izdati.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Moga dedu su na kraju rata zarobili partizani i bio je 1,5 godinu u zarobljeništvu, provjeravali su za to vrijeme njegovu ratnu prošlost, a pasoš mu nikada nisu htjeli izdati.

Da pogodim u cijim je bio?

A moj bio u partizanima, i zbog dezerterstva 45-te odvalio 4-5 godinica u Drvaru...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 14:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uvijek je bilo da se najteže opraštalo svojima, a najlakše tuđincu.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A did ti bo Svabo? :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 15:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Moj pokojni djed je bio u njemackoj u logoru, prvo su ga uhvatile ustase i bio je smjesten na kastelu, odatle je nagulio preplivavsi Vrbas, a zatim negdje kod trapista opet ga je preplivao i vratio se u svoje selo, tu su ga klepili Nijemci i poslali u svoju poganu domovonu gdje je bio u logoru. Sto se tice ishrane davali su im repu i oglodane kosti, nekad su im davali da umoce prst u so, to je bio rucak, sjeme im se zatrlo :angry4:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Што се тиче Срба (било је и других само у доста мањем броју) заробљеника у страним логорима најбоље су пролазили у Италији. Тамо су били прилично либерални услови па је долазило и до веза са Италијанкама и деце итд.
Најгоре дефитинивно је било код Немаца (Маутхаузен, Дахау, Аушвиц и 1000 других мањих логора).
Такође мислим да услови за заробљенике у Мађарској, Бугарској итд. нису били нешто претерано бољи него у Немачкој.

Савезнички заробљеници (Енглези, Амери, Канађани, Французи) су код Немаца уживали статус заробљеника па су сходно томе били и третирани тако.
С друге стране Словени (сви) нису уживали статус заробљеника јер су нацисти сматрали да Словени не припадају људском соју (односно да нису расно једнаки германској раси) па сходно томе нису ни могли да имају третман ратних заробљеника јер практично они нису ни постојали (то је донекле фино објашњено у оном филму са Сталонеом и Пелеом када онај савезнички комадант тражи да му се дају неки руски играчи).
Како год, за Русе и наше је била код Немаца мрка капа.

Иначе, занимљива тема.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Poslednji put menjao Silvio Dante dana 17 Maj 2010, 15:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 15:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
Moj pokojni djed je bio u njemackoj u logoru, prvo su ga uhvatile ustase i bio je smjesten na kastelu, odatle je nagulio preplivavsi Vrbas, a zatim negdje kod trapista opet ga je preplivao i vratio se u svoje selo, tu su ga klepili Nijemci i poslali u svoju poganu domovonu gdje je bio u logoru. Sto se tice ishrane davali su im repu i oglodane kosti, nekad su im davali da umoce prst u so, to je bio rucak, sjeme im se zatrlo :angry4:

Da li ti je deda bio vojnik ili civil?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Silvio

To stoji, medjutim, stoji i istina da je Staljin namjerno izbjegavao potpisivanje konvencija o ratnim zarobljenicima, te je takodje u raznoraznim proglasima i politickim uputama tokom rata, smisljeno sirio ideju o nemogucnosti predaje i zarobljavanja svojih vojnika. Nerijetko su i sami Rusi, teskom mukom prezivjeli ropstvo kod Svaba, bili tretirani kao izdajnici te shodno tome tretirani i kaznjavani. Cak je izignorirao pokusaj neke saradnje/razmjene u slucaju rodjenog sina, kojeg su ovi zarobili.... Sto se tice Francuza, bilo je djelimicno postovanje, jer se Svabe nisu isto odnosili prema gerilcima i regularnim snagama, s tim da su im Francuzi odreda zapaprili nakon rata...

Rijeci jednog njemackog komuniste, zatocenika Hitlerovih konclogora, a kasnije kod Francuza, upitan je li bilo kakve razlike: "Ne, nikakve razlike nije bilo"

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 17:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
@filozof sa vrbasa
Bio je civil, a kad su ga odveli u logor imao je 17 godina.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 17:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo mi ovde pričamo o onima koji su nosili pušku, a zločini protiv civila se ničim ne mogu opravdati.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
_zoka je napisao:
cicak je napisao:
nije mi jasno kako su se vodeci njemacki oficiri nakon kapitulacije Njemacke prebacli u Argentinu, SAD, KAnadu? sheme i stele su uvijek prolazile...

Desetine hiljada njemačkih oficira,naučnika i službenika je CIA prebacila u USA i dala im novi identitet,sve u zamjenu za znanje koje su stekli u njemačkoj vojnoj industriji.Tek sada izlaze dokumenti o tome na vidjelo.

Ma to nikada nije ni bila neka tajna. Nakon završetka jednog rata (WW2), počeo je novi, hladni, tako da su stari neprijatelji postali vrlo korisni saradnici.
Unatoč priči o denacifikaciji, CIA je tokom cijelog hladnog rata koristila mrežu bivših SS-ovaca u DDR-u za skupljanje podataka o kretanju i jačini sovjetskih snaga, a koordinator svega toga je bio jedan bivši visoki SS-oficir u zapadnoj Njemačkoj.
Naučnici i inženjeri koji su se u trećem rajhu bavili vazduhoplovstvom i aeronautikom su bili posebno cijenjeni i dobrodošli u USA, mnogi su vrlo brzo dobili državljanstvo i "oprost grijeha".
Najbolji primjer je Werner von Braun, tvorac njemačkog raketnog programa i konstruktor V2 raketa koje su terorisale London i druge gradove Britanije. Po svim kriterijima trebao je da bude procesuiran kao ratni zločinac (fanatični član NSDAP, SS oficir sa zaduženjem da proizvede oružje masovnog uništenja, a bez vojnog značaja, čisto da teroriše civile, u izgradnji ovih raketa koristio robovsku radnu snagu, logoraše). Međutim, "pokupljen" je poslan u USA zajedno sa nekoliko zaplijenjenih V2 raketa, omogućen mu je rad u laboratoriji sa gotovo bezgraničnim sredstvima i to je rezultiralo u američkom svemirskom programu. Amerikanci to i ne poriču.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]