zenzen je napisao:
Biblija i reinkarnacija nemaju nikakve veze.
Niti jedan razuman obrazac koji čovjek u svojoj glavi može smisliti ne uklapa se u obrazac reinkarnacije. Jednostavno, toliko toga ne štima i ne uklapa se sa opće poznatim stvarima da reinkarnacija ne bi trebala zavrjijediti odveć veliku pažnju osoba čija je duhovna glad i intelektualno poštenje dovoljno veliko da krene putem potrage za istinom.
Bit će prilike da obrazložim kako već sama ideja o besmrtnoj ljudskoj duši nema temelja u zdravom razumu, dok reinkarnacija tu ideju sam dodatno komplicira i boji misticizmom i zavrzlamama.
Reinkarnacija dakle podrazumijeva da nakon smrti osobe njezina duša nastavlja živjeti u tijelu neke druge osobe. (Čini mi se da to ne mora biti čovjek, hm utoliko bolje. Bolje u smislu lakšeg argumentovanja protiv)
Opća predodžba sadržana je u tome da loš život uzrokuje buduću reinkarnaciju u nekom nepovoljnijem ambijentu, nižem stupnju duševnog razvoja ili slično - loša karma. Dok &dobar& život u budućem životu vodi ka naprednijim stadijima duhovnog razvoja.
Pitanje je kada je misteriozni ciklus reinkarnacija započeo. Gdje mu je kraj.
Nameće se jedan strahovit hendikep svih ljudi. Naime, oni se ne sjećaju svojih prošlih života. Kako će se na temelju prošlog života popraviti u budućem životu, ako se ne sjećaju niti jedne pojedinosti iz tog prošlog života. Čini li se to razumnim?
Ako je pak onaj princip da dobar prošli život biva nagradjen boljim budućim, i ako reinkarnacija dakle predstavlja instrument za dostizanje duhovog blagostanja, zašto je onda situacija u svijetu sve gora. Zašto je čovječanstvo na putu moralnog, duhovnog pa i fizičkog kolapsa. Gdje je kraj tom utapanju.
Nadalje, kako god da razmišljam imam problema da shvatim očigledan višak tijela.
Naime, otprilike svake sekunde u svijetu umre, bilo prirodno ili nasilno, jedan čovjek dok za isto vrijeme rođenjem na svijet dolaze dvije/tri osobe. Hajde da kažemo, to je jedna manje ili više precizna konstanta. Ukoliko nakon smrti duša napušta tijelo da bi se reinkarnirala u slijedeće tijelo, onda očito imamo jedno ili dva tijela viška svake sekunde koje nema dušu na raspolaganju. Sjetimo se: jedna duše izašla (smrt), a dva/tri tijela se rodila.
Hoće li biti da netko producira duše koje nisu imale prethodni život, ili će biti da neka tijela žive bez duše. No, ako kojim slučajevima i životinje &ispuštaju& dušu eto odgovora. Ali, avaj samo danas je umrlo 14,5 milijardi mrava. Kojim špekuliranjima se treba prikloniti.
Može li biti da tako važnu stvar da smo nekada već živjeli imamo prilike saznati od sumnjivih hipnotizera koji će nas vratiti u prošle živote. Možda trebaju tome pripomoći okultne knjige i komercijalni časopisi.
Hinduistički mudraci kao i svi drevni ljudi bili su jako zabrinuti zbog nepravde, patnje umiranja na svijetu. I njih su mučila mnogobrojna pitanja o sebi, životu i smislu svega općenito. Njihove ideje dakako su utemeljene na pogrešnim pretpostavkama a kad se tome dodaju okolnosti u kojima je dio svijeta u kojem egzistira hinduizam onda je rezultat toga izmedju ostalog i reinkarnacija. Ta ideja danas naravno ima razne oblike i našla je mjesta u svim istočnjačkim religijama.
Imao sam prilike vidjeti shematske prikaze evolucije vrsta gdje je reinkarnacija vrlo maštovito ukomponirana u tu shemu. Teorija evolucije - religijsko nadahnuće. Jeli to moguće?
Citiraj:
Prigovori protiv reinkarnacije
Prigovori protiv reinkarnacije jako su labavi,zapravo radi se o nepoznavanju odgovora na pitanja koja postavljaju kao ona koja obaraju reinkarnaciju. Jedna od zabluda je broj duša na Zemlji. Misli se da on mora biti stalan,tj.da u jednom trenutku prošlosti ne može da bude da je broj stanovnika zemlje bio jedam milion a za sto tisuća godina da iznosi nekoliko milijardi. Odgovor je da seljenje duša ne odvija se samo u okviru Zemlje već u okviru globalnog kozmičkog postojanja. Zemlja će se i dalje puniti dušama iz drugih razina postojanja čija svijest pada na razinu čovjeka. Kršćansko učenje je također da su duše pale iz duhovnog svijeta. Tako imamo biblijske stihove koji upućuju na to;Ja sam došljak na Zemlji,Više volim otići iz ovog tijela i vratiti se u domovinu ka Gospodinu itd.
Duša ne ide &u tijelo neke druge osobe& jer osoba je uvijek ista,samo se odjeća te osobe mijenja. Svijest JA JESAM uvijek je isti. Kao snovi. Jedno veče prihvatamo jedan san da smo seljak u nekom mjestu,a druge noći prihvatamo san u kojem smo trgovac u nekom drugom mjestu i u svim tim snovima mi osjećamo svoj JA JESAM sa svim okolnostima okoline,tj.vjerujemo u to što sanjamo i ako nam se događaju određene neugodnosti kao što je požar imanja ili gubitak zarađenog novca mi u snu imamo velike patnje.
Osjećaj svjesnosti dolazi od duše. Naučenjaci nisu otkrili odakle dolazi svijest,nisu dokazali da je svijest rezultat kemijskih reakcija. Mi svojom sviješću možemo uveliko kontrolirati naše misli i naša raspoloženja i ako možemo kontrolirati te izvanjske faktore znači da mi nismo to tijelo već onaj koji je u tijelu. Niko ne kaže ja ruka,ja mozak već moja ruka,moj mozak;mi se prema tijelu ponašamo kao prema odvojenom objektu,prema tome mi nismo taj objekat već onaj koji percipira. Dok naučenjaci ne dokažu svijest kao dio tijela i dio kemije ne trebaju niti sa najmanjim ponosom govoriti da nema duše. Naučenjaci,ateisti su u nezgodnom položaju a ne teisti koji uče da duša postoji.
Imamo rijetke ali zabilježene slučajeve sijećanja prošlih života pogotovo od male djece koja čim su progovorila roditelji su imali veoma nezgodnu sitoaciju da ga dijete nije prohvatilo kao pravog roditelja već je dijete počelo govoriti o svom konkretnom imenu,nekim drugim roditeljima sa imenom i mjestom stanovanja,karakteristikama mjesta i prijateljima sa objektivnim činjenicama. Kada se je to mjesto obišlo dijete je sve to prepoznalo i dalo tako detaljan niz podataka koje nije nigdje moglo naučiti. Naučenjaci ovom ne mogu ništa proturječiti. U hipnotičkoj regresiji osoba može da govori stranim jezikom kojeg realno ne poznaje,može da svira klavir ili da pokazuje neke druge vještine koje realno ne poznaje itd. I ovdje se protivnici reinkarnacije nalaze u nezgodnom položaju,zapravo protivnici istine imaju tako mnogo problema da objasne realni svijet i njegove metafizičke,mistične događaje kojih ima napretek. Zakoni mistike,duhovnosti jednostavno probijaju i u ovaj svijet kako bi se ovaj svijet probudio za realnost-duhovno!
Nije hendikep ne sijećati se prošlog života kada je ono negativno pogotovo opterećenje za dušu. U regresoterapiji osobe uglavnom veoma pate ako doživljavaju grijehe koje su činili u prošlosti. Božija milost je da živimo u sadašnjosti i da po svojim željama shvatimo tko smo.Naše želje nam mogu govoriti o našoj prošlosti. Isus je učio ako smo u mislima učinili određeni grijeh to je kao da smo ga učinili i u stvarnosti. Ono čime smo &magnetizirani&,što želimo,što nas &pali&,ljuti takvi smo,to nastojimo i učiniti,tome smo skloni,to bi i mogli učiniti!! Isus je učio :Svakom je danu dosta njegovih muka. Konkretna saznanja o našim grijesima u prošlosti opterećuju jako dušu. Ponekad čovjek poludi od velikog pritiska savjesti!Lijep prilog ovim činjenicama Aurea je napisao u svom postu:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=5587 Post niže je Zezen izložio svoje argumente protiv reinkarnaije pa je ovaj post ujedno i reakcija na takav tip &jakih& dokaza.
Reinkarnacija je počela u jednom trenutku kada je potencijal grijeha duša u duhovnom tijelu bio takav da je utjecao na ogrubljavanje,materijalizaciju duhovnih struktura tijela duše ,onda kada je adam vidio da je –gol-,tada se je dogodilo -protjerivanje iz raja-,tada je adam dobio -krzno- ili tijelo od kože i kostiju. Otkrivenje po Ivanu nas poziva da ne ostanemo -goli-,griješni,već da se obučemo u -bijele haljine slave- jer -tako obučeni nećemo se naći goli- kada zaručnik-Krist dođe. Reinkarnacija završava kada duša otiđe u duhovni svijet,kada griješnik postane pobjednik nad grijehom: Pobjednika ću učiniti stupom u hramu moga Boga odakle sigurno više neće otići /Otkrivenje/. Ovaj stih također govori da smo došli iz duhovnog svijeta i da se kao pobjednici u njega i vraćemo.
Reinkarnacija omogućava duhovni rast ili duhovno nazadovanje,već prema tome na što se je duša programirala,što je poželjela. Taj program Bog podržava u Otkrivenju riječima :Tko čini dobro neka se i dalje posvećuje,tko čini zlo neka se i dalje ogrešuje. ....