banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2010, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Da, bas lijepa prica :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f8m9iqQJLdA[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka

San o ispunjenju svih želja

Neki je mladić sanjao da je ušao u veliku trgovinu. Za tezgom je bio anđeo i posluživao. – Što vi ovde prodajete? – upita mladić. – Sve što želite, odgovori uljudno anđeo. Mladić počne nabrajati: - Hteo bih: kraj svih ratova na svetu, više pravde za ugnjetavane, velikodušnosti i snošljivosti prema strancima, više ljubavi u porodicama, rada za nezaposlene, više zajedništva među Crkvama i…i…- Anđeo mu preda jednu omotnicu i reče:
- Izvoli. Ovde je semenje, a ti se pobrini da od njega narastu plodovi.

Nemojmo samo maštati i želeti, uradimo nešto i sami za dobro ovoga sveta. Seme imamo, Bog nam ga je dao. A mi moramo da ga umnožavamo dobrim delima.

Kraljev sin

Postojao je kralj koji je imao pokvarenog sina. Budući bez nade da bi se mogao promeniti na bolje, otac je osudio sina na smrt. Dao mu je mesec dana da se pripremi. Mesec je prošao i otac je pozvao sina. Na svoje iznenađenje video je da se mladić primetno izmenio: lice mu je bilo mršavo i isušeno, a celo telo je izgledalo kao da je bilo podvrgnuto patnjama.

„Kako se dogodila tkva promena sa tobom, sine moj?“, upitao je otac.

„Moj oče i gospodaru,“odgovorio je sin, „kako sam mogao da se ne promenim, kada me je svaki dan koji je prolazio približavao smrti?“

„Dobro sine moj,“ primetio je kralj, „pošto si se očigledno prizvao razumu, oprostiću ti. Međutim, moraš održati to budno stanje duše do kraja svog života.“

„Oče“, odgovorio je sin, „to je nemoguće. Kako ću se suprotstaviti bezbrojnim zavođenjima i iskušenjima?“

Tada je kralj zapovedio da se donese sud, pun ulja, i rekao je sinu: „Uzmi ovaj sud i nosi ga po ulicama grada. Pratiće te dva vojnika sa oštrim mačevima. Ako prospeš makar i kap ulja, odseći će ti glavu“.

Kada su se vratili u zamak, kralj je upitao: „Sine moj, šta si video dok si hodao kroz grad?“

„Ništa“, odgovorio je sin.

„Kako to misliš „Ništa“?“, pitao je kralj, „danas je praznik, mora da si video tezge sa svim vrstama tričarija, mnogo kočija, ljude, životinje...“

„Nisam video ništa od toga“, rekao je sin. „Sva moja pažnja je bila okrenuta ka ulju u sudu. Plašio sam se da prospem makar i kap i tako izgubim život“.

„Upravo tako, sine moj“, rekao je kralj. „Čuvaj ovu pouku u umu do kraja života. Budi budan nad svojom dušom, kao što si danas bio nad uljem u sudu. Okreni svoje misli od onoga što će uskoro proći, i di ih na onome što je večno. Nećeš biti praćen naoružanim vojnicima, već smrću, kojoj smo bliži svaki dan. Budi veoma pažljiv u čuvanju duše od svih pogubnih iskušenja.“
Sin je poslušao oca i živeo je srećan.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka

Božji sluga

Tri groba jedan do drugoga. Ni po jednom nije trava nikla. Kukavna Milica se vuče od jednoga k drugom, pa ljubi onu crnu zemlju i nariče da se čoveku srce skameni.
- Sinovi! ... Čeda materina! ... Zar nesrećna majka i to dočeka! ...
Ne smedosmo od teškoga jada pogledati u Milicu a od straha u Ljubisava, jer on beše onemeo. Nikad neću zaboraviti njegove strašne slike... Sunce na zahodu obasjalo ga svojim poslednjim zracima, a on kao kameni spomenik, gologlav, razrogačio oči, pa gleda u nepobusane grobove na kojima se još ni zemlja nije osušila... Vetrić mu razgoni sede vlasi, baca ih u oči i na lice a on se ne miče...
Ćutimo, gledamo i slušamo.
- Bože! ... Zlikovče! ... Gori si od Turčina i Tatarina! ... - cikala je očajno Milica...
- Ćuti... eto pope!...
- Neka ga!... Krvniče, bože!... Krvnik si... krvnik... bezdušnik!... Hoću da vičem! Hoću da ga grdim!... Ne može mi ništa, ja ga se ne bojim!...
Uzanom stazicom uputio se stari pop Jova. Pozvali su ga da prekadi grobove. Išao je lagano, jer su klecale stare noge pod devedesetogodišnjim teretom... Ali je išao starac oslanjajući se na štap, svoga starog drugara... Od starosti podetinjio, pa mu se lice smeška i na jarko sunce i na zelenu travu.
- Pomaže Bog! - pozdravi nas.
- Bog ti pomogao!... Blagoslovi oče!
I stadosmo mu prilaziti ruci.
- Ja se malo zadržao. Dođoše mi neki za molitvu... Nego da svršimo časom...
Pobode štap u zemlju, pa na njega metnu svoju čitu. Iz zobnice što je na ramenu nosio izvadi trebnik koji beše uvijen u epitrahilj, prekrsti ga, prekrsti se i sam, pa ga zabaci na vrat.
- Kadionicu! - viknu.
Dadoše mu kadionicu i tamnjan. On spusti na žar dva tri zrna tamnjana i poče čitati pomen...
Milica je za sve vreme ležala na srednjem grobu obgrlivši krajeve rukama.
Svrši se pomen. Svi se prekrstismo i rekosmo:
- Bog da im dušu prosti!
Popa priđe Milici.
- Milice! - viknu je.
Ona ćuti.
- Milice!... Ustani!
- J'oj, zlikovče bože! J'oj, dušmanine!...
- Nije Bog ni zlikovac ni dušmanin! - reče on nekim čudnim glasom, glasom koji nije trpeo pogovora, a opet nekako blago...
- Jeste, popo!... Ti ne znaš šta su jadi. Tebe nikad nije ovako zabolelo, jer nisi ni imao svoga bolećeg...
Mi se zaprepastili. Popa je vrlo mlad obudovio i nikad nije imao dece.
- To je istina, Milice, ali i ja sam mučenik!... Ja sam nesrećnik gori od tebe!...
Milica diže glavu i pogleda ga pravo u oči. Svi videsmo da je zaustila da mu nešto krupno rekne. Ali kad mu pogleda u oči, ona zaneme.
On je uze za ruku i sede pored nje...
- Nikad ne reci ni da si najsrećnija ni najnesrećnija!... Od zla gore, a od dobra bolje ima!...
- Ali popo!... Tri groba za nedelju dana! Tri srca, popo, dadoh ja crnoj zemlji!...
- Imala si, pa si dala!... Bog je dao ploda snazi tvojoj, pa imaš sad i da Mu vratiš i da sebi ostaviš!... Dala si sinove, ali imaš unuke. Pa imaš još jedno nesalomljeno krilo - eno Dragutina. Stoji kao kap rose, rumen kao ruža i zdrav kao jelen iz gore!... Zar je to mali dar od Boga!? Zar ti je malo što imaš?...
Njen jogunasti pogled poče popuštati... Htela je govoriti, ali ne progovara...
- Vidiš, - produžavao je popa - ja te znam detetom. Ova je ruka, u Božje ime, sastavila tvoju ruku s Ljubisavljevom. Ja sam ti svu decu krstio i venčao, bio na veselju pa sad evo i u žalosti tvojoj!... I evo, kao što ti onda rekoh u veseloj družini da se Bogu moliš - i danas ti velim!...
- Ali, popo!...
- Ne nuždi se! Ti nisi nesrećna žena! Ti si odužila svoj dug Bogu i ljudima... Imalo se i uzeti i ostaviti. Savij ruke oko ostatka, pa čekaj poziv Božji!... To što je tebe snašlo - zlo je, ali ima gore! Ja rekoh i opet velim: ja sam gori nesrećnik. Ja sam uludo proživeo devedeset godina. Jedne stvarčice na ovome svetu nema za koju bih mogao reći: moja je! Ja ne znam šta je radost i bol roditeljski! Ja tuđe dobro kradem i svojim. Ja sam želeo devedeset godina samo jedan trenutak kad bih mogao pomilovati plavu i detinju kosicu i reći: Hvala Bogu, ovo je moje!... Ali mi Gospod ne dade!... Sad čekam smrt, sam kao panj, uveren da neće ničija suza za mnom kanuti... Zar ja nisam gori nesrećnik od tebe?...
Strašno je bilo pogledati ono trošno telo kako se trese... Što nas beše proplakasmo. Ljubisav mu priđe, uze ga za ruku i poljubi je!
- Hvala, popo! - reče i zaplaka se.
- Živ bio, Ljubisave, pa kaži: Hvala Bogu, kad ovo imam!... Ne jauči od svakoga bola!... Ima i ljućih rana!... Eto, ja i opet velim: Hvala je Bogu!...
- Hvala je Bogu! - reče i Milica. - Bože, oprosti mi!... Udrži mi Gospode, ono što si ostavio!... J'oj, grešna ti sam!...
- Moli se Bogu!...
Pa se diže starina... Sunce zašlo, ali njegovo rumenilo na obzorju sijaše kao zora. On je išao lagano pred nama kao svetitelj kakav... Svi smo ćutali; samo čuh Milicu kako polako reče Ljubisavu: - Ovo je Božji čovek!

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka

Nijema molitva

Postoji stara legenda koja upečatljivo kazuje zašto ponekad naše molitve bivaju besplodne. Davno, davno, živeo je neki starac koji se mnogo molio i često brinuo o ljudskim gresima. I čudnim mu se učinilo zašto se ponekad dešava da ljudi idu u ckvu, mole se Bogu, a ipak i dalje žive loše. “Gospode, mislio je on, da li ti odgovaraš na naše molitve? Evo, ljudi se neprestano mole, da bi živeli u miru i pokajanju, a nikako ne uspevaju. Nije li možda sujetna njihova molitva?“
Jednom je sa tim mislima utonuo u san. I na njegovo iznenađenje, Anđeo sav u sjaju, obavivši ga krilom, ponese ga visoko iznad zemlje... Kako ga je nosio sve više i više, sve slabije su se čuli zvuci sa Zemlje. Nisu se čuli ljudski glasovi, utihnula je pesma, zvuci, čitav žamor sujetnog ljudskog života. Samo su s vremena na vreme odnekud dolazili harmonični nežni zvuci, kao zvuci daleke laute.
Šta je to? – pitao je starac.
- To su svete molitve – odgovori Anđeo,- samo se one ovde čuju!
- Ali zašto su tako tihe? Zašto je tako malo tih zvukova? Evo sada se sav narod moli u hramu...
Anđeo ga pogleda tužnog lica.
-Želiš da znaš?.. Pogledaj...
Daleko dole video se veliki hram. Čudesnom snagom su se otvorili njegovi zidovi i starac je mogao da vidi sve što se dešava unutra.
Hram je uvek bio pun ljudi. Na klirosu se video veliki hor.
Sveštenik u punoj odori je bio u oltaru. Tekla je služba! Kakva služba – nije se moglo reći jer ni jedan zvuk se nije čuo. Videlo se, kako je stojeći na levom klirosu čtec nešto čitao brzo-brzo, mrmljajući, ali reči gore nisu dopirale. Na amvon je brzo izašao đakon gromadnog rasta, odsečnim pokretom zagladio kosu, zatim podigao orar, široko otvorio usta, i… ni zvuka!
Na klirosu je regent raširio notni tekst: hor se spremio da peva.
«Aha, hor ću sigurno čuti…» - pomislio je starac.
Regent je dao intonaciju, podigao ruke i dao znak za početak, ali kao i ranije -carovala je potpuna tišina.
Bilo je sasvim čudno gledati: regent je mahao rukama, davao takt nogom, basovi su se zacrveneli od naprezanja , tenori zapinjali, visoko podižući glavu, svi su otvarali usta, ali pesme nije bilo. «Šta je ovo?» - pomislio je starac.
Preneo je pogled na ljude koji su se molili. Bilo ih je veoma mnogo, raznih uzrasta i položaja: muškaraca i žena, starih i mladih, gospode i prostih seljaka. Svi su se krstili, klanjali, mnogi su šaputali, ali se ništa nije čulo.
Čitava crkva je bila nema.
- Zašto je tako? – pitao je starac.
- Spustimo se, i ti ćeš videti i razumeti… - rekao je Anđeo.
Brzo i nevidljivo za ostale u hramu, spustili su se u sami hram. Obično odevena žena stajala je napred i izgledalo je da se usrdno moli. Anđeo joj se približi i tiho je dodirnu rukom… I odjednom je starac video njeno srce i razumeo njene misli.
«Ah, ta prokleta ženetina! – razmišljala je ona. – Opet je u novoj odeći! Muž – pijanica, deca – nevaspitanci, a ona ne obraća pažnju!.. Samo se licka!..»
Dalje je stajao lepo obučen gospodin i zamišljeno posmatrao ikonostas. Anđeo je dodirnuo njegove grudi, i pred starcem su se otvorile njegove tajne misli: «…Teška dosada! Loše sam trgovao… izgubio sam hiljadu a možda i hiljadu ipo…»
Dalje je stajao mladić. On se već nije molio, sve vreme je gledao levo, gde su stajale žene, crveneo i premeštao se s jedne na drugu nogu. Anđeo ga je dodirnuo, i starac je pročitao njegove misli: «Ah kako je dobra Dunjaša!.. Kod nje sve vredi: i lepa i ima dobar posao… Takvu bih ženu hteo! Da li bi me htela?»
I mnoge je dodirivao Anđeo, i svi su imali slične misli, prazne, svetovne. Pred Bogom su stajali ali o Bogu nisu mislili. Samo je izgledalo kao da se mole.
- Razumeš li sada? – pitao je Anđeo. – Takve molitve do nas ne dolaze.Zato i izgleda tako- svi oni su zaista nemi...
Tog trenutka zvonki dečji glasić je jasno progovorio:
- Gospode! Ti si blag i milostiv…Spasi, pomiluj, isceli moju sirotu mamu!..
U uglu, na kolenima, pribijen uza zid, stajao je dečačić. U očima su mu blistale suze. Milo se za svoju bolesnu majku.
Anđeo ga je dotakao i starac je video dečje srce.
Tamo su bili briga i ljubav.
- Evo molitve, koja do nas dopire! – rekao je Andjeo.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Svi smo ćutali; samo čuh Milicu kako polako reče Ljubisavu: - Ovo je Božji čovek!

HA-HA-HA!!! :lol:

Odlicna prica! :)

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
- Razumeš li sada? – pitao je Anđeo. – Takve molitve do nas ne dolaze.Zato i izgleda tako- svi oni su zaista nemi...
Tog trenutka zvonki dečji glasić je jasno progovorio:
- Gospode! Ti si blag i milostiv…Spasi, pomiluj, isceli moju sirotu mamu!..
U uglu, na kolenima, pribijen uza zid, stajao je dečačić. U očima su mu blistale suze. Milo se za svoju bolesnu majku.
Anđeo ga je dotakao i starac je video dečje srce.
Tamo su bili briga i ljubav.
- Evo molitve, koja do nas dopire! – rekao je Andjeo.

Odlicno. Daj jos Lakilein :D :) Stvarno su prelijepe price, ne ostave covjeka ravnodusnim, tacno se dusa zasiti.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka

У плодној долини подно Анда живјело је мирољубиво племе.
Једнога је дана група пљачкаша која се бијаше скривала у планинама, напала село. У отетом плену нашло се и једно дете, па су и њега повели са собом у планину.
Људи из равнице нису знали како доћи до дечака, јер у стеновита беспућа није водио никакав пут, а ни трагова није било.
Ипак, послаше групу својих најбољих ратника да потраже дете и врате га кући.
Људи су покушавали сад на један, сад на други начин; пењали се левом, па десном страном.
Ни након неколико дана мукотрпна хода нису далеко одмакли.
Видевши да су потпуно немоћни и да им је труд узалудан, одлучише се вратити необављена посла.
Изненада угледаше дјететову мајку како силази с планине коју они нису могли прећи. На леђима је у врећи носила свога сина. Како је успела?
Један од људи из групе поздрави је и рече: "Ми смо најјачи људи у селу, а не могосмо прећи планину. Како си ти успела?"
Жена слегну раменима и одврати: "Није то било ваше дете."

Бог је свакому од нас рекао:
"Ти си моје дете, волим те."
Нико и ништа није га могло спречити у намери да нас доведе кући.

Б. Ферреро

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka

RAZJARENI BIK

Dva čoveka prelazila su preko polja kada je pred njima iskrsnuo razjareni bik. Bezglavo su počeli da beže ka najbližem utočištu, dok je bik tutnjao za njima. U trenutku, shvatili su da mu ne mogu uteći. Jedan je doviknuo drugome: »Gotovo je! Nema nam spasa!

Brzo, reci neku molitvu!« a ovaj mu je uzvratio: »Nikada se u životu nisam molio i ne znam kakva bi molitva odgovarala ovoj situaciji.«
»Ma nije važno! Bik nas sustiže, reci bilo šta!« »Dobro onda, kazaću ono što je moj otac govorio pre svakog obroka: »Gospode, hvala ti na onome što nam sleduje.«
Nema veće svetosti nego kod ljudi koji su naučili da bez rezerve prihvate svaki trenutak svog postojanja. Život je kao partija karata u kojoj se svaki igrač trudi da što bolje odigra s kartama koje su mu podcijene. Onaj koji odbije da igra s kartama koje mu sleduju, već traži neke za koje smatra da ih zaslužuje, osuđen je da propadne u životu. Nas niko nije pitao želimo li da igramo. Tu nema izbora, svi u tome učetvuju. Na nama je da odlučimo kako.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka

DOBRO U ZLU I ZLO U DOBROM

Kineski seljak i njegov sin od sve imovine imali su samo jednu kobilu. Nekom prilikom kobila im je pobegla i njihov komsija je dosao i rekao im:
- Kakva uzasna stvar, da vam kobila pobegne.
Seljak je na to odgovorio:
- Ne znam da li je losa ili dobra, takav je zivot.

Sledeceg dana kobila se vratila i sa sobom dovela citav copor divljih konja. Komsije su se okupili i rekli:
- Kakva velika sreca. Tvoja kobila ti je dovela toliko drugih konja. Sada si bogat covek.
A seljak je na to odgovorio:
- Tesko je reci da li je to dobro ili zlo. To je zivot.

Seljakov sin je hteo da ukroti konje i zajahao je jednog. Ali konj ga je zbacio , on je slomio nogu i ostao hrom. Komsije su rekli seljaku:
- Uzasno je to sto ti se desilo. Tvoj sin da ostane bogalj.
Seljak je odgovorio:
- Ja ne znam da li je to zlo ili dobro. To je zivot.

Uskoro su vojnici dosli u selo i mobilisali za rat sve sposobne mlade ljude i uzeli su komsijinog sina, ali seljakovog nisu, jer je bo hrom. Tada je komsija rekao:
- Mozda vise nikada necu videti svog sina. Ali ti si , tvoj sin je postedjen.
Seljak je opet odgovorio:
- Ja ne znam da li je to dobro ili zlo. TO JE ZIVOT.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
RAZJARENI BIK

Dva čoveka prelazila su preko polja kada je pred njima iskrsnuo razjareni bik. Bezglavo su počeli da beže ka najbližem utočištu, dok je bik tutnjao za njima. U trenutku, shvatili su da mu ne mogu uteći. Jedan je doviknuo drugome: »Gotovo je! Nema nam spasa!

Brzo, reci neku molitvu!« a ovaj mu je uzvratio: »Nikada se u životu nisam molio i ne znam kakva bi molitva odgovarala ovoj situaciji.«
»Ma nije važno! Bik nas sustiže, reci bilo šta!« »Dobro onda, kazaću ono što je moj otac govorio pre svakog obroka: »Gospode, hvala ti na onome što nam sleduje.«

:lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka

Starica na plazi

Jedna porodica uzivala je na plazi.
Deca su se kupala u moru i pravila kule u pesku,
kada se pojavila neka starica u prljavoj i iscepanoj odeci,
njena seda i rascupana kosa viorila se na vetru.
Mumlajuci ne razumljive reci, sakupljala je nesto iz peska i trpala to u kesu.

Roditelji su pozvali decu i rekli im da se klone ove starice.
Kada je prosla kraj njih, osmehnula im se, ali oni nisu uzvratili na njen pozdrav.

Tek pred povratak, posle nedelju dana,
doznali su da ta starica uvek sakuplja komadice stakla po plazi, da se deca ne bi posekla.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka

Пратити Пут

Један отшелник, заиста свет човек, одрекао се свог тиховања и дошао у многољудну средину. Глас о њему брзо се надалеко пронео и људи су похрлили ка њему. Једни су тражили благослов, други за савет молили... Свети никоме није одбио молбу.
Једнога дана код њега пристиже неки веома богат човек. Његова кочија беше веома раскошна. Било је очито да је богаташ веома разочаран изгледом светога. Загледајући његову изношену одежду, он рече:
- О, многопоштовани, ти заиста веома лоше живиш!
- Ја заиста живим у сиромаштву, али не живим лоше. Лоше живи онај ко о Путу зна и снаге има, али Га не прати

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka

Dve zene

Старци пустињаци живљаху окружени номадским племенима. Један од поглавица тих номада, дође старцу и рече:

Оче, хоћу да постанем хришћанин.

- Радујем се због тебе сине. Али, ти имаш две жене. Мораш се одрећи једне од њих.

Учинићу то одмах, оче, ако ми укажеш бар на једно место у Светом Писму где се осуђује двоженство.

- „Нико не може служити два господара” (Maτej 6,24), одговори старац. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka

Чудо професора Пупина

...И, заиста није се изгубио, нити га је то занело, па чак ни онда када су га касније изабрали за разредног председника у трећој години академије, па ни када је, као познат и славан научник, једној госпођи у Норфолку, која је тврдила како је радио пријемник чудо рекао да је то сасвим просто и да се глас преноси најпре електриком па ваздухом па опет електриком. "Сасвим просто, као да ми бацамо јабуке једно другом из руке у руку!"

- То је за мене ипак велико чудо, наставила је Американка.

- Никакво чудо, као што и није никакво чудо ништа од онога што је човек смислио и конструисао.

- Да, тако ви научници увек: никакво чудо! - срдила се госпођа. Међутим, за мене је чудо и телефон и радио и све остало.

Тада је професор Пупин уздигао свој кажипрст руке и упитао је: "Шта је ово?" Сви су се, па и радознала госпођа, изненадили овом питању, не знајући шта Пупин смера тиме.

- Ово је, јел,те, прст професора Михајла Пупина, закључио је. Ви кажете, радио је чудо. А ја вам кажем, да све железнице што даноноћно јуре са краја на крај овога континента, сви телеграфи, телефони, парни и електрични котлови, телескоп мога пријатеља Едисона, и све вештачке направе, као и сва наша цивилизација скупа, све то представља једну просту и детињску направу у сравњењу са органским саставом и конструкцијом једнога човечијега прста. Овај један прст веће је чудо, госпођо, од свега што су људи саздали у Америци до сада, а шта тек да кажемо о чуду целе васионе? Према томе, нисмо ми научници чудотворци него онај који је створио овај прст. А то је Господ Бог. Зато се у нашој православној цркви о Богојављењу тамо на плавом Дунаву пева једна песма која гласи: "Велики си Господе, и чудна су дела Твоја. Ти си Бог који једини твориш чудеса!"

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka

Tri sina

Tri se žene sretnu kod bunara gdje su došle po vodu.

Zapričaju se o svojim sinovima.

„ Trebali biste čuti moga sina ! Kako samo prekrasno pjeva, kao slavuj!“

Druga žena se hvali: „A da samo vidite moga sina, kako je visok i snažan! Kada baci kamen uvis, on skoro dotakne oblake!“

Treća žena samo šuti.

Na to je druge dvije počnu provocirati: „A tvoj sin?

„ Ne znam što bih vam pričala. Moj sin je mladi, obični dečko, kao i mnogi drugi“.

Žene se upute kući noseći teški teret vode na glavi. Treća žena je i dalje šutjela osjećajući se neugodno pored dvije brbljavice.

Sunce je sve žešće pržilo, teret je bio sve teži.

Odjednom žene ugledaju na ulazu u selo svoja tri sina.

„Počujte kako moj sin lijepo pjeva!“, usklikne prva pokazujući na svog sina koji je sjedio na zidiću i zaneseno pjevao.

„Pogledajte moga sina“, ushićeno će druga, „kako visoko baca kamen.Divota!“.

Treći sin potrči prema svojoj majci i uzme joj teški teret s glave.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka

Jednom je neki lovac namestio zamke da bi lovio životinje. Već sledećeg dana je u jednoj od zamki pronašao malog vrapca. Kad ga je hteo ubiti, vrabac nekim čudom progovori:

"Oj, lovče (skeptiče)! Do sada si jeo samo ovce i još uvek nisi sit. Ja težim samo nekoliko drahmi. Ako me pustiš udelit ću ti tri saveta.
Prvi još dok sam u tvojoj ruci, drugi kad budem na krovu one kuće tamo, a treći savet ćeš dobiti sa onog stabla pored.

"Slažem se", reče lovac i vrabac mu dade prvi savet:

"Ako je nešto nemoguće, ne veruj nikom ko tvrdi suprotno."

Lovac pusti vrapca, ovaj odleti na krov kuće i izrekne drugi savet:

"Ne živciraj se zbog stvari koje su prošle. Živi za ovaj trenutak."

Onda vrabac nastavi: "Progutao sam biser težak deset drahmi. Da si ga pronašao čak bi i tvoja unučad bila bogata."

Lovac se rastuži i bude mu žao što je pustio vrapca. Onda vrabac nastavi:
"Zar ti nisam rekao da se ne živciraš zbog prošlih stvari, pogotovu zbog nečeg što je nemoguće. Stvarno si glup. Kako ću ja progutati tako težak biser kad sâm težim tri drahme ?"

Lovac pomalo opet dođe k sebi i upita vrapca za treći savet.

Vrabac će na to:

"Prva dva nisi koristio, što će ti onda treći ?"

...te odleti kud ga noge nose

Maulana Rumi za ovu priču kaže: Davati savete glupom i nerazumnom sanjaru znači sejati seme u škrtu zemlju. Nema zakrpe koja će zakrpiti rupu gluposti i neznanja. Ti koji daješ savete, ne sej seme svoje mudrosti na zemlju neplodnu !

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 07:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Zanimljive i dobre priče. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pravednost

Neki monah se molio Bogu da mu otkrije zašto su pravednici često siromašni i stradaju nepravedno dok su grešni i nepravedni često bogati i zadovoljni. Dok se tako molio začuo je odjednom glas koji mu je rekao:
-Nemoj tražiti da razumeš ono što tvoj um i znanje ne mogu obuhvatiti, i nemoj ispitivati tajne Božije, jer su Njegove odluke slične beskrajnom okeanu. Ali ako želiš da to saznaš, idi u svet i posmatraj ljude. Onda ćeš biti u stanju da shvatiš nešto od Božijih odluka. Tada ćeš videti da je promisao Božiji neistraživ i nedokučiv.
Kad je ovaj sve to čuo, ode u svet. Pošto je izvesno vreme pešačio, stigao je do jedne livade. Tu se nalazila jedna fontana, a pored nje neko staro šuplje drvo. Tu se sakrio i počeo da posmatra ljude koji su užurbano prolazili.
Nakon izvesnog vremena došao je jedan bogataš jašući na konju. Zastao je kraj fontane da bi se napio vode i odmorio. Dok je sedeo, izvadio je novčanik sa zlatnicima i počeo da ih broji. Kad je završio brojanje, greškom je stavio novčanik u travu umesto u džep. Zatim je jeo odmorio se i odspavao i potom krenuo ne primetivši da mu je novčanik ostao u travi.
Posle nekog vremena, pojavio se još jedan prolaznik. Spazio je novčanik, uzeo ga, pogledao levo, desno i otišao u polje.
A ubrzo se pojavio i treći čovek, neki siromah. Malo je popio vode i seo da odmori. Ali onaj bogataš, pošto se setio da je zaboravio novčanik, izbezumljen je dojurio do tog mesta. Lice mu je pokazivalo strašan bes i on se zaputio pravo prema siromahu zahtevajući da mu vrati novčanik. Siromah, pak, koji ništa nije znao ni o novčaniku ni o zlatnicima počeo je u to da ga uverava. Tada je bogataš počeo da ga tuče. Udarao ga je tako snažno da je siromah na kraju izdahnuo. Bogataš je počeo da ga pretresa ali ništa nije našao. Otišao je potišteno svestan da je ubio čoveka.
A onaj, naš, isposnik sedeo je sleđen i zaprepašćen, počeo je da plače, osećajući veliku žalost zbog nepravedne smrti siromaha. Na kraju je zavapio Bogu:
-Gospode šta znači ovakva tvoja volja? Kako tvoja dobrota može da podnese ovoliku nepravdu! Jedan je izgubio novac, drugi našao a treći ni kriv ni dužan stradao.
Dok se molio pojavio se anđeo Gospodnji:
-Nemoj da žališ za siromahom, niti da misliš da se ovo nije desilo po volji Božijoj. Imaj na umu da se neke stvari dešavaju ili zato što ih Bog dopušta, ili da bi time poučio ljude ili radi naše koristi.
A sad slušaj:
Čovek koji je izgubio novac je najbliži sused onog koji je novac našao. Ovaj drugi je nekad posedovao imanje vredno stotinu zlatnika a bogataš, pohlepan, prisilio ga je da mu imanje proda za pedeset zlatnika. Osećajući se bespomoćno on se molio Bogu da kazni njegovog suseda. Drugi čovek onaj umorni siromah koji je nepravedno ubijen, nekada je i sam počinio ubistvo. On se , međutim, istinski pokajao i ostatak života proveo u trudu poštujući Božju volju.Stalno se molio Bogu da mu oprosti njegov greh i tražio je da Bog dopusti da umre smrću kakvu je i sam izazvao. Razume se da mu je Bog oprostio istog trenutka kad se pokajao ali je i ispunio smirenu molitvu siromaha i posle smrti vazneo ga na nebo, darujući mu venac slave zbog dubokog i iskrenog pokajanja.
Bogataš, koji ga je ubio, toliko je bio zaslepljen bogatstvom i tvrdičlukom da je Bog dopustio da izvrši ubistvo kako bi doživeo bol koji će ga na kraju dovesti do pokajanja. Razdelio je imanje i zamonašio se.
Gde dakle vidimo da je Bog surov, nemilosrdan i nepravedan ?
Ne možemo dokučiti Božije odluke jer ih On uvek donosi ispravno i saglasno putevima koje sve jedino On poznaje.Mi pogrešno, površno sudimo i nemamo poverenja u Boga.
„Pravedan si, Gospode, i pravedni su sudovi Tvoji“ ( Ps. 119; 137)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka

PRIČA O PTICI KOJA NIJE IMALA KRILA

Zaželi Bog da stvori pticu najposebniju od svih. Tako da jednog dana, očaran pesmom njenom, kao svojim jedinstvenim delom, ovaj svet promeni u nešto neviđeno i čudesno.
Da se razumemo, sva Božja dela su jedinstvena, pravi unikati, ali ova ptica odskakala je od svih. Bila je ptica bez krila.
Nije ona sanjala o bog-zna-kakvom letu, žudela za planinskim masivima i nebeskim prostranstvima, kao ostale ptice. Ali negde u dubini svoga srca, stidljivo je čuvala želju da poleti među trešnjine krošnje, baš u proleće kad ona procveta. Ali Božja volja za nju je bila drugačija.
Pa pošto nikada neće poleteti, doterala je svoj glas skoro do savršenstva. Znala je da Bog neće ostati ravnodušan, da će u zanosu jednog trena pokloniti joj malu vrećicu radosti.
A onda je saznala novi Božji plan, koji je glasio:" TI MORAŠ DA POLETIŠ! TI SI PTICA!"
Ona ga je zaprepašteno upitala:" Ali kako, Bože?! Ja nemam krila!!!"
Reče Bog:" Što zatražih od tebe, to ću i dobiti!".
" Pa, kako je to moguće,Oče?!", upitala je ptica.
Tada joj Bog reče, uveren u njenu sposobnost i snagu:" Vidiš, stvorio sam mnogo stvorenja, dao sam im mnoge mogućnosti, za uzvrat tražim samo onoliko, koliko sam im dao. Ni trunku više, ni manje. Ali ti si poseban stvor i od tebe tražim poseban zadatak! Znam da ni jedna ptica ne ume da leti bez krila, ali ti možeš, ti si posebna. Lako je čoveku koji ima oči gledati preda se, i zaobići prepreku na putu. Lako je ptici koja ima krila umaći lovcu u zasedi. Ali tek kad ti uzletiš, spoznaćeš pravu cenu života. Samo oni koji nemaju krila, mogu više i brže da polete! Oreoli se stiču tako! I besmrtnost isto! Zato leti...U tome je tvoja veličina! Ti možeš i ono što drugima nije dano.
Jednoga proleća, tek procvala trešnja širiše opojan miris, začu se lepet nevidljivih krila...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]