banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 10:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Maj 2010, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Sabor Srpske pravoslavne crkve i formalno će smeniti vladiku Artemija sa mesta raško-prizrenskog episkopa, saznaje Press u vrhu SPC. Rasprava o kanonskoj odgovornosti vladike Artemija, koji je 14. februara privremeno razrešen rukovođenja Raško-prizrenske eparhije, počela je juče, a Artemiju se stavljaju na teret finansijske malverzacije u eparhiji
1

Sagovornik Pressa iz vrha SPC kaže da će posle smene vladika Artemije najverovatnije biti penzionisan. Međutim, ukoliko ne bude prihvatio ovakvu odluku Sabora SPC vladika Artemije bi mogao da bude čak i raščinjen i isključen iz Srpske pravoslavne crkve!

Artemije bez pristalica
Prema rečima našeg izbora, sam početak rasprave o odgovornosti vladike Artemija počeo je u „vrlo mučnoj i napetoj atmosferi".
- Tokom prepodnevnog dela sednice vladike Artemije i Atanasije, koji je postavljen za administratora Raško-prizrenske eparhije, predstavili su svoje finansijske izveštaje ostalim vladikama i Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju. Međutim, ti izveštaji toliko su se razlikovali, kao da je u pitanju poslovanje dve različite eparhije. Između dvojice vladika nije bilo teških reči, ali je situacija bila napeta. Čak se nisu ni u oči pogledali, dok su i ostale vladike sklanjale pogled - kaže sagovornik Pressa.
On dodaje i da posle prezentacija ovih izveštaja vladika Artemije sve više gubi naklonost ostalih episkopa SPC.
2
a
Simeon Vilovski, blagajnik vladike
Glavni akter finansijskih malverzacija u Raško-prizrenskoj eparhiji je arhimandrit Simeon Vilovski, koji je bio prvi pomoćnik vladike Artemija. Vilovski je sredinom marta uhapšen u Grčkoj na zahtev policije Srbije zbog sumnje da je proneverio 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira i sad čeka izručenje. U izveštaju crkvene komisije, koji je dostavljen policiji, piše da je Vilovski svom kumu Predragu Subotičkom isplatio i 412.000 evra iz Fonda za obnovu porušenih manastira i crkava, koje je Subotički potrošio za kupovinu kuće u Beogradu i na usluge advokata!
MUP je saopštio da je Vilovski kupio „audi A4" za 2.475.000 dinara, onda ga prodao Dobrivoju Tomiću za 1.000 dinara, a zatim je u dogovoru sa njim auto registrovao na Tomićevo ime i zadržao ga za sebe. On je u ime eparhije izdao u trogodišnji zakup poslovni prostor u Prizrenu jednom Albancu za 9.000 evra, koje je zadržao za sebe. Istraga se vodi i protiv vlasnika građevinskog preduzeća „Rade Neimar" Predraga Subotičkog.

- Uz vladiku Artemija ostalo je samo nekoliko episkopa. To su kanadski Georgije, banatski Nikanor, zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, dok mileševski vladika Filaret nema jasan stav, jer čas ga brani, a čas ćuti! Dosadašnja rasprava o odgovornosti Artemija pokazala je i da većina podržava njegovu smenu kako zbog brojnih finansijskih mahinacija, tako i zbog otvorenih pokušaja da na Kosovu napravi paralelnu crkvu - kaže sagovornik Pressa.
Prema saznanjima Pressa, dvojica episkopa SPC, valjevski Milutin i bihaćki Hrizostom, nisu juče bili prisutni kada se raspravaljalo o Artemiju. U SPC navode da episkop valjevski Milutin pripada umerenijoj struji, dok je Hrizostom uz vladiku Vasilija Kačavendu jedan od najglasnijih u odbrani Artemija.

Đorđević: Smena sigurno
I sociolog religije Mirko Đorđević smatra da će Sabor SPC gotovo sigurno smeniti vladiku Artemija.
- Ono što bi najpre moglo da se dogodi jeste da vladika Artemije bude smenjen, ili da mu eventualno daju neku drugu eparhiju na upravljanje, ali to je skoro nemoguće. Kod jednog broja episkopa, čije se mišljenje u Crkvi i među sveštenstvom veoma poštuje, postoji mišljenje da Artemija treba i penzionisati, kako bi se cela priča završila što mirnije. Ali, crkveni zakoni predviđaju da bi vladika Artemije mogao da bude raščinjen ukoliko se bude usprotivio odluci Sabora - kaže za Press Đorđević.
Prema njegovim rečima, postoji i jedan „lobi okupljen oko Artemija koji pokušava da prolongira rešenje ovog slučaja za naredni Sabor SPC".
- Onaj ko dobro poznaje Artemija zna da se on neće tek tako povući, posebno što računa na monahe koji ga podržavaju. I da sve ovo ne bi napravilo raskol među sveštenstvom i narušilo ugled Crkve, jedan od episkopa, čije ime ne bih da pominjem, pokušava da pridobije što veći broj vladika da se rasprava o Artemiju ostavi za naredno jesenje zasedanje Sabora. Međutim, on za takav predlog nema dovoljnu podršku - kaže Đorđević.
press

Sta mislite o ovom slucaju?Prica se da se Vatikan zeli sto pre da resi Vladike Artemija,jer se on protivi dozvoljavaju da se u crkvu uvede sluzenje po Vatikanskim principima,sto se u poslednje vreme sve vise spominje.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2010, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:39
SIJUKS je napisao:
Citiraj:
Sabor Srpske pravoslavne crkve i formalno će smeniti vladiku Artemija sa mesta raško-prizrenskog episkopa, saznaje Press u vrhu SPC. Rasprava o kanonskoj odgovornosti vladike Artemija, koji je 14. februara privremeno razrešen rukovođenja Raško-prizrenske eparhije, počela je juče, a Artemiju se stavljaju na teret finansijske malverzacije u eparhiji
1

Sagovornik Pressa iz vrha SPC kaže da će posle smene vladika Artemije najverovatnije biti penzionisan. Međutim, ukoliko ne bude prihvatio ovakvu odluku Sabora SPC vladika Artemije bi mogao da bude čak i raščinjen i isključen iz Srpske pravoslavne crkve!

Artemije bez pristalica
Prema rečima našeg izbora, sam početak rasprave o odgovornosti vladike Artemija počeo je u „vrlo mučnoj i napetoj atmosferi".
- Tokom prepodnevnog dela sednice vladike Artemije i Atanasije, koji je postavljen za administratora Raško-prizrenske eparhije, predstavili su svoje finansijske izveštaje ostalim vladikama i Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju. Međutim, ti izveštaji toliko su se razlikovali, kao da je u pitanju poslovanje dve različite eparhije. Između dvojice vladika nije bilo teških reči, ali je situacija bila napeta. Čak se nisu ni u oči pogledali, dok su i ostale vladike sklanjale pogled - kaže sagovornik Pressa.
On dodaje i da posle prezentacija ovih izveštaja vladika Artemije sve više gubi naklonost ostalih episkopa SPC.
2
a
Simeon Vilovski, blagajnik vladike
Glavni akter finansijskih malverzacija u Raško-prizrenskoj eparhiji je arhimandrit Simeon Vilovski, koji je bio prvi pomoćnik vladike Artemija. Vilovski je sredinom marta uhapšen u Grčkoj na zahtev policije Srbije zbog sumnje da je proneverio 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira i sad čeka izručenje. U izveštaju crkvene komisije, koji je dostavljen policiji, piše da je Vilovski svom kumu Predragu Subotičkom isplatio i 412.000 evra iz Fonda za obnovu porušenih manastira i crkava, koje je Subotički potrošio za kupovinu kuće u Beogradu i na usluge advokata!
MUP je saopštio da je Vilovski kupio „audi A4" za 2.475.000 dinara, onda ga prodao Dobrivoju Tomiću za 1.000 dinara, a zatim je u dogovoru sa njim auto registrovao na Tomićevo ime i zadržao ga za sebe. On je u ime eparhije izdao u trogodišnji zakup poslovni prostor u Prizrenu jednom Albancu za 9.000 evra, koje je zadržao za sebe. Istraga se vodi i protiv vlasnika građevinskog preduzeća „Rade Neimar" Predraga Subotičkog.

- Uz vladiku Artemija ostalo je samo nekoliko episkopa. To su kanadski Georgije, banatski Nikanor, zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, dok mileševski vladika Filaret nema jasan stav, jer čas ga brani, a čas ćuti! Dosadašnja rasprava o odgovornosti Artemija pokazala je i da većina podržava njegovu smenu kako zbog brojnih finansijskih mahinacija, tako i zbog otvorenih pokušaja da na Kosovu napravi paralelnu crkvu - kaže sagovornik Pressa.
Prema saznanjima Pressa, dvojica episkopa SPC, valjevski Milutin i bihaćki Hrizostom, nisu juče bili prisutni kada se raspravaljalo o Artemiju. U SPC navode da episkop valjevski Milutin pripada umerenijoj struji, dok je Hrizostom uz vladiku Vasilija Kačavendu jedan od najglasnijih u odbrani Artemija.

Đorđević: Smena sigurno
I sociolog religije Mirko Đorđević smatra da će Sabor SPC gotovo sigurno smeniti vladiku Artemija.
- Ono što bi najpre moglo da se dogodi jeste da vladika Artemije bude smenjen, ili da mu eventualno daju neku drugu eparhiju na upravljanje, ali to je skoro nemoguće. Kod jednog broja episkopa, čije se mišljenje u Crkvi i među sveštenstvom veoma poštuje, postoji mišljenje da Artemija treba i penzionisati, kako bi se cela priča završila što mirnije. Ali, crkveni zakoni predviđaju da bi vladika Artemije mogao da bude raščinjen ukoliko se bude usprotivio odluci Sabora - kaže za Press Đorđević.
Prema njegovim rečima, postoji i jedan „lobi okupljen oko Artemija koji pokušava da prolongira rešenje ovog slučaja za naredni Sabor SPC".
- Onaj ko dobro poznaje Artemija zna da se on neće tek tako povući, posebno što računa na monahe koji ga podržavaju. I da sve ovo ne bi napravilo raskol među sveštenstvom i narušilo ugled Crkve, jedan od episkopa, čije ime ne bih da pominjem, pokušava da pridobije što veći broj vladika da se rasprava o Artemiju ostavi za naredno jesenje zasedanje Sabora. Međutim, on za takav predlog nema dovoljnu podršku - kaže Đorđević.
press

Sta mislite o ovom slucaju?Prica se da se Vatikan zeli sto pre da resi Vladike Artemija,jer se on protivi dozvoljavaju da se u crkvu uvede sluzenje po Vatikanskim principima,sto se u poslednje vreme sve vise spominje.

artemije je moj vladika, i zele da ga smene jer se suprotstavlja ekumenizmu i unijacenju, napadi na njega su insinuacije

Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2010, 20:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Uvek je bilo manipulacije sa raznim povodima tako i ova priča je servirana iz određene kuhinje sa ciljanim pojedincima da bi se i ostali ,,ne pokorni''ustrojili ili manipulacijom isterani.
Vidite bar neke od ne logičnosti u gornjem tekstu...
Zašto se ne prozivaju razna udruženja i razni ,,biznismeni'' a o vlastima da i ne pominjem.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 20:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
,,...Međutim, ti izveštaji toliko su se razlikovali, kao da je u pitanju poslovanje dve različite eparhije.''
Zar tu ima logike?

,,...Ono što bi najpre moglo da se dogodi jeste da vladika Artemije bude smenjen, ili da mu eventualno daju neku drugu eparhiju na upravljanje,
Kriv ili ne?

,,Sta mislite o ovom slucaju?Prica se da se Vatikan zeli sto pre da resi Vladike Artemija,jer se on protivi dozvoljavaju da se u crkvu uvede sluzenje po Vatikanskim principima,sto se u poslednje vreme sve vise spominje.''

Ni ova konstatacija ili glasina je nelogična jer Rimu odgovara ekumenizam i oponašanje.
Nemam ništa sa tom verskom zajednicom ali je jasno ko šta čini i zbog čega.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 12:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:39
lavić je napisao:
,,...Međutim, ti izveštaji toliko su se razlikovali, kao da je u pitanju poslovanje dve različite eparhije.''
Zar tu ima logike?

,,...Ono što bi najpre moglo da se dogodi jeste da vladika Artemije bude smenjen, ili da mu eventualno daju neku drugu eparhiju na upravljanje,
Kriv ili ne?

,,Sta mislite o ovom slucaju?Prica se da se Vatikan zeli sto pre da resi Vladike Artemija,jer se on protivi dozvoljavaju da se u crkvu uvede sluzenje po Vatikanskim principima,sto se u poslednje vreme sve vise spominje.''

Ni ova konstatacija ili glasina je nelogična jer Rimu odgovara ekumenizam i oponašanje.
Nemam ništa sa tom verskom zajednicom ali je jasno ko šta čini i zbog čega.

Interesantno da srpski narod cuti oko ovog pitanja :roll:

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Tu se ne zna ko je od koga gori.
Da su mnoge vladike više od svega biznismeni, to je "javna tajna", da su neki i bludnici, o tome sam na drugoj temi već i govorio, a da su opet drugi političari i to onog najljigavijeg tipa (poput sada dominantih tipova) to se sada najviše vidi.
Sve su to samo znakovi da je SPC pred totalnim raspadom i propašću. Data im je još jedna prilika, iako je ONAJ ko im je tamo 90-tih tu priliku dao znao da su slabe šanse da je iskoriste, i oni su tu šansu sasvim upropastili. Zato im nema spasa i sve ovo što se dešava i što će se dešavati, uvod je u potpunu propast SPC. rok trajanja im je istekao.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
E nek si im rekao.
Nego, ja nesto kontam, ako ti tako autoritativno pricas da su svi q na biciklu,
jel nije problem da mene malo duhovno rukovodis? Bas sam odusevljen sto se pojavila tolika faca koja moze da "u brk odbrusi" i doktorima teologije,
i to o crkvi o kojoj nemas ni elementarna znanja. Onda, sve se kontam, mora da imas neki dar prorostva i to,
pa ako nije problem i mene zanima kad ce mi se krava oteliti i 'ocel bit' ista bolje posle septembarskih izbora.
(posto sam duhovan, prosvecen, dobar i skroman k'o ti, necu da pitam za brojeve loto itd.)

Fala unaprijed.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Jamesdin Kurtovic je napisao:
E nek si im rekao.
Nego, ja nesto kontam, ako ti tako autoritativno pricas da su svi q na biciklu,
jel nije problem da mene malo duhovno rukovodis? Bas sam odusevljen sto se pojavila tolika faca koja moze da "u brk odbrusi" i doktorima teologije,
i to o crkvi o kojoj nemas ni elementarna znanja. Onda, sve se kontam, mora da imas neki dar prorostva i to,
pa ako nije problem i mene zanima kad ce mi se krava oteliti i 'ocel bit' ista bolje posle septembarskih izbora.
(posto sam duhovan, prosvecen, dobar i skroman k'o ti, necu da pitam za brojeve loto itd.)

Fala unaprijed.

:lol: :lol: :lol:

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 06:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

E nek si im rekao.
mene zanima kad ce mi se krava oteliti i 'ocel bit' ista bolje posle septembarskih izbora.
Fala unaprijed.

Evo me sjedim za svojom kristalnom kuglom i padam u trans....mmmmm...ti NEMAŠ kravu, mmmmm, izbora u septembru neće biti, eventualno u oktobru!
Nema na čemu!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 10:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ma Aragorn je sve to vec jednom prozivio....efekt reinkarnacija i sjecanja na prosle zivote. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nema on sta da prozivljava. Najbolje se vidi po djelima. Sjetimo se onog hodze napasnika, pa ovih popova, o Kacavendi koji je dno dna da ne govorimo. Dzaba sto su oni doktori teologije kad njihova djela govore suprotno. I Ante Pavelic je bio doktor pa sta njegova djela govore o njemu. Je li bio bolji covjek od nepismenog seljaka ili je nepismeni seljak bio bolji. Djela, djela se traze, a ne titule i laprdanja :evil3:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 12:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Kačavendu i Pahomija treba smjeniti.Tek tada će crkvi biti vraćen dignitet.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 12:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Naravno jelly,...al je komentar bio samo na ono "vidim buducnost". 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sunchica je napisao:
Kačavendu i Pahomija treba smjeniti.Tek tada će crkvi biti vraćen dignitet.

Pa buduci da je upravo Pahomija u crkvu uveo Kacavenda, kojeg je u crkvu dovela bivsa UDBA
i trebali bi obojica (a i ako ima jos slicnih) biti smjenjeni "u paketu".

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 12:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ako je ovaj božja sluga onda je đavo već zavladao.

http://arhiva.depo.ba/page.php?id=11084

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Taj je ranije sluzio UDBI da nametne svoje interese u crkvi,
a kada se sluzba raspala poceo da sluzi vlastitom novcaniku.
Nece ni on dugo, a ni takvi kao on.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 13:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Taj je ranije sluzio UDBI da nametne svoje interese u crkvi,
a kada se sluzba raspala poceo da sluzi vlastitom novcaniku.
Nece ni on dugo, a ni takvi kao on.

Zar nije zabrinjavajuće da se takav čovjek s takvim ponašanjem toleriše ovoliko godina??
Valjda je većina ipak poštena i treba da prepozna negativca.

Katolička crkva je doživjela dno dna, gube vjernike ali su nešto i preduzeli.
Negativci se sami povlače pod pritiskom ostalih.

http://www.srpskacafe.com/planeta/14146.html

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja nisam za ostavke takvih, nego za rascinjavanje (uz eventualnu prigodnu anatemu i bogat kulturno-umjetnicki program).

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 13:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ja nisam za ostavke takvih, nego za rascinjavanje (uz eventualnu prigodnu anatemu i bogat kulturno-umjetnicki program).

Pa šta se čeka na to brate mili? UDBA odavno ne postoji da ona može da štiti svoje "špijune"...
Prazna priča zaista (iako je to sa UDBA-om odnosno DB-om vrlo moguće počelo tako...)!
Šta je sa Vasilijem, Jefremom i našim Ratkom? Njih nije postavila nikakva UDBA, a oni od svog posla napraviše "biznis"!
Ko će njih da ćera? Ko je taj koji je sposoban da izvadi i oko i ruku siječe koja ga sablažnjava i koja svoj položaj zluopotrebljava... Ali ne, nema se snage niti takav korov kao što je Pahomije raščiniti, a kamo li šta ozbiljnije!

jellyfish je napisao:
Najbolje se vidi po djelima. Sjetimo se onog hodze napasnika, pa ovih popova, o Kacavendi koji je dno dna da ne govorimo. Dzaba sto su oni doktori teologije kad njihova djela govore suprotno. I Ante Pavelic je bio doktor pa sta njegova djela govore o njemu. Je li bio bolji covjek od nepismenog seljaka ili je nepismeni seljak bio bolji. Djela, djela se traze, a ne titule i laprdanja
Nema on sta da prozivljava. Najbolje se vidi po djelima. Sjetimo se onog hodze napasnika, pa ovih popova, o Kacavendi koji je dno dna da ne govorimo. Dzaba sto su oni doktori teologije kad njihova djela govore suprotno. I Ante Pavelic je bio doktor pa sta njegova djela govore o njemu. Je li bio bolji covjek od nepismenog seljaka ili je nepismeni seljak bio bolji. Djela, djela se traze, a ne titule i laprdanja :evil3:

Apsolutno se slažem! DJELA su ta koja pokazuju i stručnost i duhovnost, ostalo je "smućkaj pa prospi", a djela NEMA!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne citas pazljivo, upravo rekoh da treba prvo preispitati Vasilija, a onda sve one koje je on ubacio u crkvu.
UDBA nije nestala preko noci, nego se vrlo spretno transformisala u razne bie, sipe i ostala govna,
a neki bivsi pukovnici su iskoristili rat pa preko ratnog profiterstva postali multimilijarderi i vladari Balkana.
Problem je sto takvi nemaju vlast u crkvi, ali je imaju nad obavjestajnim sluzbama, policijom i sudstvom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]