banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 20:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 05 Maj 2010, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
filozof sa vrbasa je napisao:

Da spomenem i filmove crnog talasa, posebnog pravca u jugoslovenskoj kinematografiji koji su vjerno prikazivali real-socijalizam SFRJ.

Real-socijalizmom se nazivao model socijalizma istočnog bloka, praktikovan u SSSR-u i pratećim državama Varšavskog ugovora, Kubi , S. Koreji, Mongoliji... zasnovan na državnom vlasništvu i planskoj privredi kreiranoj u centralnoj vlasti.
SFRJ je (nakon raskida sa SSSR-om i Komunističkom Internacionalom) gradila samoupravni socijalizam.
Što se crnog talasa tiče, svi ti "zabranjeni" filmovi su vrlo brzo postali "dozvoljeni", pa je i kritika društva postala svakodnevna pojava.
Otac na službenom putu je zapečatio cenzuru. Nakon toga više nije postojao tabu.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
STRATOKASTEL je napisao:
Kad uporediš sa diktaturom proletarijata koja ti omogućava solidan život, mogućnost da se školuješ, liječiš i budeš zbrinut na human način kada ostariš, pod jednim malim uslovom a to je da ne pljuješ sistem i njegove predstavnike, mislim da vrijedi žrtve. I dilema za većinu prosječnog svijeta i ne postoji. Zar to nije demokratski (po definiciji iz prve rečenice)?

Eh, diktatura proleterijata. To su Marksove rijeci. Sve bi to bilo fino ali Marksov komunizam se nikada nije ostvario, barem ne na onaj nacin na koji je to Marks zamislio.
Ko god je citao Marksa zna da ono sto se dogodilo od 1918. pa nadalje nema puno toga zajednickog sa Marskovim idejama, iako se ponosno velica tim istim Marksom.
Prvo Marks je bio za potpuno ukidanje privatne svojine i stvaranja kolektivne svojine. Ali Marks nije rekao kako to uraditi. Marks je imao na umu socijalizaciju svojine koja bi dovela do kolektivne svojine ali nije rekao kako to uraditi. Dok su Lenjin i Boljsevici izvrsili nacionalizaciju sredstava za proizvodnju, dakle drzavno vlasnistvo. Marks je imao na umu besklasno drustvo koje bi se ostvarilo preko privremene diktature proleterijata, dok je Sovjetski savez postajao sve birokratskiji i totalitarniji.
Taj lenjinisticki odnosno boljsevisticki komunizam je osudjen na propast.
Represivne jednopartijske drzave kocile su politicke i gradjanske slobode. Zahtjevi naroda su rasli sa razvojem gradjanske demokratije i politickih ideja sa zapada pa cak se i u najrazvijenijem periodu komunizma drzave nisu mogle porediti sa prosperitetom koji je donijela industrijalizacija pod okriljem kapitalizma na zapadu.
I mozda najvaznija stvar, proleterijat je nestajao. Marksove ideje su prihvacene jer su dosle u pravi tren, kada je proleterijat bio mnogobrojan. Medjutim tehnoloski razvoj je doveo do toga da masine zamjenjuju ljude a i sam proleterijat se dijelio, nastala je i srednja klasa, ona podjela na plava i bijela odjela, gdje se javljaju radna mjesta koja se zasnivaju na umnom radu dok je fizicki rad bio sve manje trazen. A i Marks je imao u planu dolazak na vlast komunizma u razvijenim drzavama Evrope dok je praksa pokazala suprotno, Komunizam je najbolje prihvacen u siromasnim zemljama i tada je postao ideologija modernizacije a ne socijalne emancipacije, kao sto je to zamisljao Marks.
Komunizam je jednostavno u praksi bio represivni rezim, koji je imao u cilju ostanak na vlasti koristeci se sredstvima prinude, kontrolisanja medija, Sibirom i Golim otocima.
Dakle kao ideja, komunizam nastaje na idejama jednakosti, besklasnog poretka i emancipacije nizih klasa. A u praksi je nesto totalno suprotno.
Dakle kada bih bas morao da biram izmedju komunistickog istoka i "demokratskog" zapada, izabrao bih ovo drugo, odnosno manje zlo.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Dakle kada bih bas morao da biram izmedju komunistickog istoka i "demokratskog" zapada, izabrao bih ovo drugo, odnosno manje zlo.

Kada bih mogao da biram između "diktature" i stare SFRJ na jednoj strani, i današnje "demokratije" ovih novih patetičnih državica i njihovih feudalnih gospodara na drugoj strani, izabrao bih ono prvo, odnosno manje zlo.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
http://www.jutarnji.hr/tariq-ali--polit ... ni/747664/

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
STRATOKASTEL je napisao:
Elvis Presley je napisao:

Kada bih mogao da biram između "diktature" i stare SFRJ na jednoj strani, i današnje "demokratije" ovih novih patetičnih državica i njihovih feudalnih gospodara na drugoj strani, izabrao bih ono prvo, odnosno manje zlo.

Takodje!!! Ma tu nema dileme...

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Za ove, sto bi danas izabrali Titino vrijeme, pitanje..Da li bi izabrali, da mozete birati, zivot kakvim je do skora zivio onaj Saric, kokaindzija??

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Za ove, sto bi danas izabrali Titino vrijeme, pitanje..Da li bi izabrali, da mozete birati, zivot kakvim je do skora zivio onaj Saric, kokaindzija??

Ja bih bio zadovoljan mojim vlastitim životom.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nisam mislio da se zamijenite konkretno, zivot za zivot, nego uopsteno, zivot na visokoj nosi, kes, moc, drz ne daj..

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Uhvatili se bacanja auta u more u Splitu, a isti vidjeli samo na TV-u. :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
laoce je napisao:

Sto znaci da je tito kriv za to bacanje, kao i ostale skoljke od automobila u Vrbasu i drugim rekama SFRJ :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

laoce je napisao:

Pretpostavljam da pravo na spominjanje Ausvica, ima jos par stotina ljudi u ovom Suncevom sistemu.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 07:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
_zoka je napisao:
Po procjeni Evrovizije,Titov sprovod je poslije sletanja na Mjesec najgledaniji događaj u istoriji televizije...

Дај линк, Зока!

Чуј, 1980. године кад пола свијета није имало телевизора, то било најгледанији догађај! Па отварање Олимпијских игара у Пекингу ти је гледало сигурно више људи, читава Кина плус остатак свијета.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 07:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
STRATOKASTEL je napisao:
Malo je Off Topic, ali nisam mogao da se uzdržim:
Po samoj definiciji, demokratija je vladavina većine (tu se, nadam se, slažemo).
Da li ti zaista misliš da američki sistem ispunjava ovaj jednostavni uslov?
Amerika (SAD, USA) je tipičan primjer oligarhije (vlast manjine, izabrana od nešto veće manjine, ali ipak MANJINE jednog društva). Na izbore nikad ne izlazi više od 25-30% stanovništva, glasačko pravo nije apsolutno, već se može izgubiti (dovoljno je da budeš osuđen za nešto, odležiš svoje, ali nikad ne budeš potpuno rehabilitovan, već si glačko pravo izgubio za sva vremena). To naročito pogađa najsiromašniji i najugroženiji dio stanovništva.
Na izborima za predsjednika, svi glasovi ne vrijede isto, jer narod ne bira predsjednika direktno, već bira elektore (posrednike) koji nakon toga daju svoj glas predsjedničkim kandidatima, što u praksi može da znači da ti glasaš za jednog kandidata a tvoj elektor može svoj (indirektno tvoj) glas dati protivniku. Elektorski glas ne vrijedi svuda isto, negdje je to 100 000 glasova, negdje 95 000 ili 115 000 (u grubo).
Mogućnost manipulacije je ogromna (sjeti se izbora na kojima je pobijedio GW, prvi put). Da se to desilo u nekoj drugoj zemlji, pričalo bi se o izbornoj prevari i tražilo bi se da izbori budu ponovljeni.
Zamisli ovu situaciju: sastanu se Isus, Muhamed, Mojsije i Buda i osnuju stranku koja obećava dobrobit cijelom čovječanstvu, pod uslovom da njihov kandidat pobijedi. Misliš li da bi ta stranka mogla da pobijedi jednog demokratu ili republikanca koji ima podršku i sponzorstvo CNN-a, FOX-a, GM-a, FORD-a, EXXON-a, COCA COLE i i još par velikih firmi?
Čisto sumnjam. Toliko o demokratiji, po aršinu zapadnome. Slobodan si da glasaš ko će da te prca, u rat šalje, na svemu tome zaradi velike pare koje će finansirati izbor njihovih sinova na iste funkcije, koji će ekonomski iskorištavati i u buduće ratove slati tvoje sinove, i tako dok je svijeta i vijeka.
Kad uporediš sa diktaturom proletarijata koja ti omogućava solidan život, mogućnost da se školuješ, liječiš i budeš zbrinut na human način kada ostariš, pod jednim malim uslovom a to je da ne pljuješ sistem i njegove predstavnike, mislim da vrijedi žrtve. I dilema za većinu prosječnog svijeta i ne postoji. Zar to nije demokratski (po definiciji iz prve rečenice)?

Пријатељу, ја сам ово прочитао једном. И још једном. И нисам схватио шта си ти хтио рећи.

Тема је Броз. Ти мени теоретишеш о утицају медија и диктатури пролетаријата.
Теби ако је било боље некад, фино пичи на Кубу или (ако си анархистички расположен) на демонстрације у Атину, фрка је ових дана.

Броз је био каплар који се прогласио маршалом.
Броз је био диктатор, обичан војник партије док није засјео на чело једне државе, онда је заборавио Коминтерну и идеале и уживио се у улози апсолутног владара.

А ја да са тобом полемишем о диктатури пролетаријата, Кардељевим економским идејама и другим глупостима у 21. вијеку, 21 годину након пада Берлинског зида и пропасти комунизма, заиста нема потребе. Историја је једини судија.

Ово болдирано је управо доказ испирања мозга у комунизму. Да ми неко да солидан живот и сигурност, школовање! Еј, какви су то контови! Ко да ти да нешто? Нека држава, нека партија?
Нема ништа сигурно у животу. У животу се бориш. Сигурност има онај који хоће, који ради. Ко не ради, тај нема. Шта вриједи, постоји, шта не вриједи, пропада. А свака држава треба да брине о социјално угроженима, али не да толерише нерад, неефикасност и глупост.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 09:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
laoce je napisao:

a koje bacao sporete od Rebrovackog mosta prema Adi?....Titini sigurno :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 09:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
_zoka je napisao:
Po procjeni Evrovizije,Titov sprovod je poslije sletanja na Mjesec najgledaniji događaj u istoriji televizije...

Дај линк, Зока!

Nema linka,to sam čuo u jednom dokumentarcu prekjuče.....Možda se odnosilo i na 20.vijek.Jbg....
Nebitno.....guglajući malo naišao sam na članak magazina Time,od 19.05.1980,poslije Titove sahrane....Članak se uglavnom bavi sahranom ali dijelom i mogućim "raspletom" događaja poslije Titove smrti......
Citiraj:

The serious threat to Yugoslavia is likely to be more internal than external. The country is a patchwork of six nationalistic republics—plus two so-called autonomous provinces—that have their own languages, religions and cultures. The Soviets might try to exploit the traditional hostility between the Serbs and the Croats; together they constitute more than 60% of Yugoslavia's 22 million people. Another potential trouble spot is the southern province of Kosovo, the country's poorest region, where friction is developing between Serbs and the rapidly exploding ethnic Albanian population. Two months ago, 50 ethnic Albanians in Kosovo were charged with fomenting political unrest. This could conceivably serve as a Soviet pretext for stirring up trouble in Yugoslavia, as could the thinly disguised Bulgarian claims on Macedonia, the country's southernmost republic.

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,924105-1,00.html

Očigledno da je su oni znali bolje od nas kakva smo mi govna....

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 09:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
_zoka je napisao:
shoole je napisao:
_zoka je napisao:

Дај линк, Зока!

Nema linka,to sam čuo u jednom dokumentarcu prekjuče.....Možda se odnosilo i na 20.vijek.Jbg....
Očigledno da je su oni znali bolje od nas kakva smo mi govna....

I ja sam to negdje gledao... Prije 2 mjeseca mozda...
Radi se o postotku ljudi koji su gledali Titovu sahranu, a ona je odmah iza sletanja na Mjesec.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:

Па можда,а можда је француска револуција 1789 била гледанија :D

Ја не верујем да ви још увек разглабате о рахметли комунизму.
Пријатељи. браћо, кумови (што сте кола у море бацали) умро је, умро, умро је он. Друг Тито. А мало касније и његов комунизам (који није био комунизам кажу неки, већ социјализам,али да питамо једног руског затвореника у гулагу и једног "народног непријатеља" у чему се разликују, чисто сумњам да би они знали да вам кажу, јер су њима били исти).

То што ви дижете Тита у небо, то је једоставно посткомунистичка болест. Потреба за култом лидера који је био сјајан јер ето све је у СФРЈ било супер а сви смо били једнаки,братствени и јединствени. Само су неки били једнакији као нпр, види чуда, друг Тито. Осим што је имао бродове, возове, кола, авионе, камионе, ловишта, виле и сл. друг Стари је на рачун СФРЈ обишао земаљску куглу уздуж и попреко(шта мислите јер карао неку црнкињу,а?), док су ваши родитељи стигли евентуално до Трста или као гастарбајтери до Минхена.

Сва истраживања, студије и сл. кажу да СФРЈ ни за време Тита ни после Тита није имала шансе да опстане из врло једноставног разлога: лоша темељи привреде. Пустите ви те приче дошли неки националисти па растурили државу. Националиста сам ја,а ја је нисам растурио већ титов комунистички кадар. Држава коју толико дижете у небеса је пукла привредно и новчано а тек након тога су кренуле националне теме.

То што појединци мисле да је супер што је пар генерација у касним 60-тим и раним 70-тим нешто као и добро живело, то је фино али то што ће сада следећих најмање 50 генерација (рачунајући и вас) најцрње да се злопати то није фино.

"Нема разлике, где год да сам био, нема разлике ни у селу ни у граду."

http://www.youtube.com/watch?v=5rx4MqO6 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ shoole, prijatelju!
Napisao sam gore da je onaj osvrt bio off topic, i samo ti odgovorio na moje poimanje diktature i demokratije. Naravno da sve nije ni crno ni bijelo, nego živimo u bezbroj nijansi sive boje.
Vrijeme koje sam opisao sam imao sreću da doživim. To što su tebi sjebali mladost, pogađa me isto kao i tebe, jer su i meni sjebali život i nakon 1991. više ništa nije bilo onako kako je čovjek zamislio i planirao, za šta se studiralo i trošila mladost i energija.
A što se tiče onoga što si boldovao, ako već sam nisi doživio, pitaj roditelje. Samo će ti se reći.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 14:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
STRATOKASTEL je napisao:
@ shoole, prijatelju!
Napisao sam gore da je onaj osvrt bio off topic, i samo ti odgovorio na moje poimanje diktature i demokratije. Naravno da sve nije ni crno ni bijelo, nego živimo u bezbroj nijansi sive boje.
Vrijeme koje sam opisao sam imao sreću da doživim. To što su tebi sjebali mladost, pogađa me isto kao i tebe, jer su i meni sjebali život i nakon 1991. više ništa nije bilo onako kako je čovjek zamislio i planirao, za šta se studiralo i trošila mladost i energija.
A što se tiče onoga što si boldovao, ako već sam nisi doživio, pitaj roditelje. Samo će ti se reći.

Ne ide mi u glavu kako ljudi, koji nisu uopste zivjeli u SFRJ, imaju toliko mrznje prema bivsoj drzavi, kada svi u svijetu znaju ko je bio Tito i sta je uradio za SVE narode ex-Yu....ne kontam?
Kako neko moze toliko lose pricati o jednoj zemlji a rodio se 1990.? Sto znaci da nije okusio ni trun te iste drzave...sa kojim argumentima brani svoje teze? Sa tim sto mu je djed cedo/ujko rekao....?
To je isto kao da ja sada pricam kako je bilo za vrijeme Julija Cezara u Rimskom Carstvu....i da je jako lose bilo jer nas narod unutar tog carstva je najgore prosao!!
Ili da pricam kako je lose bilo u Iraku pre nego sto su Ameri dosli! Nisam nikada bio u Iraku, i da sam bio tamo otisao bi kao turista i uopste nebi nista realno vidio i procjenio... :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Evo, ja sam se rodio "nesto" prije 1990. i dijelom se mogu sloziti sa onima koji pisu o negativnostima Titovog vremena i onom sto je ostalo iza njega.

Ne znam da li svi zaboravljate sta su donijele godine nakon njegove smrti, ne 90-te vec 80-te? Da li zaboravljate ili se apriori svrstavate na jednu stranu?
Mozete li razumjeti da Tito snosi veliku odgovornost za ono sto je uslijedilo nakon njega? Nadam se da razumijete na sta mislim. Zapitajte se otkud je isplivala sva ona gamad i ko im je to omogucio, odnosno ko ih je nesto ranije ustolicio!? Kome je potrebno da nacrtam neka se slobodno javi!

Nadam se da me na ovoj temi ne diskvalifikuje to sto mi je jedan dio porodice bio u partizanima a drugi u cetnicima? Vidim da crni_bl poteze i taj "argument", pa pomislih da cu u startu biti u podredjenom polozaju. Priznajem, kriv sam sto nisam "cistunac". :D

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]