banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nojeva arka, pitanje
PostPoslato: 27 Apr 2010, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Nesto sam malo razmisljao i opet dosao do totalnih nelogicnosti u tzv. bozijem prosudjivanju.

1. Bog se nakon potopa, slobodnim rjecnikom receno - "zakleo" da nece vise slati potop na zemlju. Ako je Bog i sveznajuci, zasto je to uopste uradio, valjda je trebao znati sve unapred, pa i samu cinjenicu da ce se zakleti da nece slati potop, pa sto bi ga onda slao "in the first place"??

2. Cak i da zanemarimo ovo odozgo, zasto se odlucio na potez kojim je pobio nevine zemljane zivotinje, a ostavio isto tako nevine morske zivotinje na miru?

3. Cak i da zanemarimo ova dva odozgo, zasto je "smarao" Noa da gradi toliku "barku" kad je vec svemocan i mogao je sve te zivotinje stvoriti ponovo? Zasto samo nije spasio Noa u nekom izdrzljivom brodicu? :)

4. Zasto je ljude sa cijele planete kaznio samo zbog jednog supregresnog dijela populacije tadasnjeg svijeta?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Jbga, meni ovo prvo pade na pamet citajuci tvoj post:
http://www.youtube.com/watch?v=Va0vs1fh ... re=related
A nije mi Vjevoricinus nikakav rod.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 13:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
4. Zasto je ljude sa cijele planete kaznio samo zbog jednog supregresnog dijela populacije tadasnjeg svijeta?

S aspekta Islama potop nije bio univerzalan, nego lokalan odnosio se samo na Nuhov a.s. narod, kao sto se unistenje Sodome i Gomore odnosilo na Lutov a.s. narod.
Da potop nije bio univerzalan na citavoj planeti, svjedoci i 11. dinastija u Egiptu i 3. dinastija u Vavilonu koje su postojale bez civilizacijskog prekida. Kur'an ne govori kad se potop desio, ali kaze da je bio usmejren samo prema Nuhovom a.s. narodu.

3. Cak i da zanemarimo ova dva odozgo, zasto je "smarao" Noa da gradi toliku "barku" kad je vec svemocan i mogao je sve te zivotinje stvoriti ponovo? Zasto samo nije spasio Noa u nekom izdrzljivom brodicu? :)

Mislim da "izdrzljivi brodic" ma kako izdrzljiv bio ne bi uspio da odoli "valovima poput brda" ili da odoli teretu kojeg je nosio. A zasto je uopste spasavo zivotinje kad je mogao da ih stvori ponovo? Stvaranje je Bogu jednostavno, stvoriti zivotinjicu, musicu ili Nuha a.s. nije problem ...mogao je da sve potopi pa da stvori i novog Nuha a.s.??? Ali da nije rijeci vec ranije recene- kojom se odredilo ko ce prezivjeti a ko mrijeti, uostalom nece li ponovo svi biti ozivljeni na Sudnjem Danu?

2. Cak i da zanemarimo ovo odozgo, zasto se odlucio na potez kojim je pobio nevine zemljane zivotinje, a ostavio isto tako nevine morske zivotinje na miru?

Zivotinje su bile spasene, koje su bile lokalne jer je i potop bio lokalan, nevine morske zivotinje mozemo izbaciti iz jednacine, jer njima visak vode nije bio problem.

A pitanje pod brojem 1. mozemo sacekati neke druge da odgovore, a gornja tri su onako kako ja stvari vidim...ne mora znaciti da je tako nuzno.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Oficir s ruzom je napisao:
Zivotinje su bile spasene, koje su bile lokalne jer je i potop bio lokalan, nevine morske zivotinje mozemo izbaciti iz jednacine, jer njima visak vode nije bio problem.
.

Potop koji bi obuhvatio planinu Ararat ne bi mogao biti lokalni jer je ta planina na skoro 5000m nadmorske visine...
Digni nivo mora za 5km pa je jasno da bi se radilo o globalnoj katastrofi koju bi izbjeglo svega par najvisih planinskih lanaca.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 20:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Čovek treba imati bar malo straha i respekta prema Bogu. Ista pitanja se i a drugačiji način mogu postaviti.

1. Bog se nakon potopa, slobodnim rjecnikom receno - "zakleo" da nece vise slati potop na zemlju. Ako je Bog i sveznajuci, zasto je to uopste uradio, valjda je trebao znati sve unapred, pa i samu cinjenicu da ce se zakleti da nece slati potop, pa sto bi ga onda slao "in the first place"??

Bog zakletvu nije rekao zbog sebe već zbog ljudi da ne strepe d te vrste zatiranja i spiranja zemlje.Topljenik i obešenjak nose prokletstvo zato mesija u Duhu siđe da oglasi i tom rodu kako se jedino mogu spasiti.
Engleski ne razumem

Nebi bilo loše malo proučiti genetiku i ljudsku i životinjsku i arheologiju pa se odgovor pojavi.

Noje je trebao pokazati ljubav prema Božjim stvorenjima što je i učinio.Ljudi su se smejali a životinje poslušale glas.Bog je želeo da se svet pokaje ali....propustiše šansu.

Zato što opet radi genetika.Eva i Adam =sve potomstvo nasleđuje greh i smrt.Isto kao bagoslov ili prokletstvo.Tačno si rekao da je sva zemlja bila pod vodom.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 20:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Citiraj:
Kinezi i Turci potvrdili otkriće Noine arke na vrhovima Ararata

Koristeći datiranje pomoću izotopa ugljika 14, znanstvenici su utvrdili kako su ostaci stari i do 4800 godina, otprilike kada se vjeruje da je došlo do opće poplave

HONG KONG - Misteriozna lokacija Noine arke , biblijskog broda kojeg je Noa bio sagradio kako bi spasio određene vrste od božanskog potopa, ponovo je otkrivena i potvrđena.

Naime, kineski i turski istraživači otkrili su na vrhu planine Ararat u Turskoj ostatke drvenog broda za kojeg se vjeruje da bi mogao biti tajanstvena arka. Dodatnom analizom drva, koristeći metodu datiranja pomoću radioaktivnog izotopa ugljika 14, znanstvenici su utvrdili kako su ostaci stari i do 4800 godina, otprilike kada se vjeruje da je došlo do opće poplave.

- Nismo 100 posto sigurni, no sigurni smo 99,99 posto da se radi o Noinom brodu - izjavio je Yeun Wing-cheung, Kinez koji se inače bavi režijom dokumentarnih filmova te član 15-člane ekspedicije nazvane ' Noah's Ark Ministries International '.

I sama konstrukcija uništenog broda upućuje da bi mogao biti arka, navode istraživači. Unutrašnjoj trupa podijeljena je u više odjeljaka u kojima su, pretpostavlja se, bile smještene životinje.

- Nije moguće da je u to doba područje u kojem su ostaci pronađeni bilo naseljeno jer nema tragova ljudske prisutnosti na nadmorskoj visini većoj od 3500 metara - objašnjava Wing-cheung te dodaje kako će lokalne turske vlasti od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) tražiti da se lokalitet doda na popis svjetske baštine.

Prema Bibliji, Noa imao šesto godina kada mu je Bog naredio da sagradi arku i okupi sebe i svoju obitelj sa svakom vrstom životinja, muško i žensko jer će poslati veliki potop da uništi ljudski rod.

Vode su Zemljom vladale 150 dana nakon čega se arka nasukala, vjeruje se, upravo na planinama Ararata.

Link: http://www.jutarnji.hr/kinezi-i-turci-potvrdili-otkrice-noine-arke-na-vrhovima-ararata/741130/

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gledao sam davno jedan odlican dokumentarac o Arci, sa dosta fotografija, izjava onih koji su isli vidjeti...
Drago mi je da je ponovo potvrdjeno postojanje.
Evo zanimljivih slika http://www.noahsarksearch.net/images/pr ... thesun.jpg

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
blaf77 je napisao:
Gledao sam davno jedan odlican dokumentarac o Arci, sa dosta fotografija, izjava onih koji su isli vidjeti...
Drago mi je da je ponovo potvrdjeno postojanje.

Kako mogu ponovo da potvrde postojanje, posto se ocigledno radi o novoj lokaciji. I ja se sjecam nekog dokumentarca kada sam bio mali, ali nista od toga.
U svakom slucaju, nasli su drvenu strukturu u slabo naseljenom podrucju i dosli su do zakljucka da su nasli arku. Ja cu ipak da se malo strpim u vezi te potvrde, posto potvrde nema, ima samo reportaza tih likova koji su isli. A indikativno je da se radi o kineskim (iz hong konga) evangelistima kako prenose strani sajtovi. Dakle, ljudi su ocito isli da nadju arku. I nasli je zamisli.
A naisao sam i na jednu izjavu jednog profesora koji kaze da nema te vode na planeti koja moze da podigne arku na tu visinu.
Ali evo otvoren sam za nove informacije.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 22:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Potop koji bi obuhvatio planinu Ararat ne bi mogao biti lokalni jer je ta planina na skoro 5000m nadmorske visine...
Digni nivo mora za 5km pa je jasno da bi se radilo o globalnoj katastrofi koju bi izbjeglo svega par najvisih planinskih lanaca.

Unutar Islama postoji razilazenje, neki kazu da je potop bio globalan drugi lokalan. Ja vjerujem da je bio lokalni, jer mislim da su argumenti cvrsci.

Biblija kad spominje Ararat, mislim da upotrebljava mnozinu " u / na planinama Ararat"...ne znaci da se ladja popela na sam vrh planine nego je moguce da je pristala dosta nize.
Kroz Kur'an se pominje planina Judi cija je visina negdje oko 2000 metara, sto opet ne znaci da se Arka ustavila na sam vrh planine.

S druge strane mislim da je potop bio lokalan jer izvjestaji o potopu dolaze iz gotovo svih strana svijeta...i manje vise su svi slicni, znaci da su odredjeni narodi prezivjeli ili vidjeli potop, da su prezivjeli udare cunamija u to vrijeme i da su sve to zapisali...nekako mi se namece zakljucak da ako je potop bio globalan onda bi price o potopu dolazile samo iz Azije, a ovako dlaze i iz drugih djelova svijeta, znaci nekoliko civilizacija su prezivjele.

"In his report on the formations, Iturralde noted that conclusive proof of man-made structures on the site could reinforce some oral traditions of the Maya and native Yucatecos. These people still retell ancient stories of an island inhabited by their ancestors that vanished beneath the waves." - National Geographic

Off the coast of Mahabalipuram, in Tamil Nadu, South India, the discovery of a complex of submerged ruins has sparked an investigation into their origin. Local lore has long held that the area once boasted seven magnificent temples, but that six of these were swallowed by the sea. The seventh, and only remaining temple, still stands on the shore.

Stories passed from one generation to the next tell of a large, beautiful city that once occupied the area. The legends say the ancient metropolis was destroyed by the gods who were jealous of its beauty, and sent a flood to bury it beneath the waves. -National Geographic

Dalje imamo Kaspijsko more, unutar kontinenta (zatvoreno more ili jezero) a objasnjenje bi moglo biti da je to ostatak vode od potopa koji se nije povukao.

Zatim Mrtvo more, koje je ujedno na najnizoj tacki ispod razine mora...niti se ta voda nije mogla povuci, pa je ostala zarobljena...

Fredrik Hiebert of the University of Pennsylvania, the team's chief archaeologist, said the discovery "represents the first concrete evidence for occupation of the Black Sea coast prior to its flooding." - CNN

Znaci imamo mnostvo legendi s razlicitih strana svijeta, od Azije, Afrike pa do Amerike, koje govore manje-vise isto o potopu.
Imamo ostatke slane vode...koja bi mogla biti "ostatak" od poplave.
Poplava se desila negdje od juga Indije do sjevera Kavkasije.

Medjutim to je ipak jedno od misljenja a je poplava bila na jednom kontinentu a drugo misljenje postoji koje govori da je poplava bila prekrila sve kontinente...

I jedno i drugo misljenje ima argumente i prihvatljivo je, jer se ne govori o tacnom vremenu kad se desila poplava...osim sto postoji mogucnost da je trajala negdje oko 6 mjeseci.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro, lapsus, usput nabacio komentar. Ja nisam bas bio mali kad sam gledao taj dokumentarac koji je lijepo uradjen i data je rijec i pobornicima i protivnicima tvrdje o Arci, i ne slazem se da od toga nema nista, bar po onome sto su prikazali.
Gdje si procitao da se radi o novoj lokaciji? Ja sam gledao dokumentarac o Araratu.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 23:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
I ja sam gledao emisiju o lociranju Arke na Araratu ali pošto je to područje,valjda,uz Sovjetsku granicu i stalno je bilo u zoni zategnutih odnosa izbjegavalo se neko obimnije istraživanje.
Goci,pa logično je da ljudi koji su ponukani religijskim motivom traže Arku.Tebe to ne interesuje pa ne bi ni tražio....

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 23:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
_zoka je napisao:
I ja sam gledao emisiju o lociranju Arke na Araratu ali pošto je to područje,valjda,uz Sovjetsku granicu i stalno je bilo u zoni zategnutih odnosa izbjegavalo se neko obimnije istraživanje.
Goci,pa logično je da ljudi koji su ponukani religijskim motivom traže Arku.Tebe to ne interesuje pa ne bi ni tražio....

Covjek je htio reci da su je nasli oni kojima odgovara da je nadju.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 00:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Pa prije će biti da su pronašli Utnapištimov brod (lik iz originalne priče, ako ne postoji neka još starija):
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=38&t=41118
(četvrti post, onaj duuuugački, ali se isplati čitati :D )

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 00:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
DELETED

Poslednji put menjao Tupko dana 29 Sep 2010, 13:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 08:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
На којој надморској висини је нађена?

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 09:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
skypostman je napisao:
На којој надморској висини је нађена?

Valjda na 4000 metara.
Kao sto je Goci rekao, nema te vode na svijetu koja moze da podigne brod na tu visinu. Jer postoji nesto sto se zove kretanje vode u prirodi, da je potop stvarno i bio i da je nekim cudom bacio arku na tu visinu, danas bi mi zivjeli na Alpama i Himalajima jer se onolika kolicina vode ne moze povuci ni nestati.

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 29 Apr 2010, 12:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 09:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ма наравно, зато и питам.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mozda je slucajno dospjela gore, tokom duzeg vremenskog perioda.... Naravno... :D Salim se.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 09:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Potop je bio na ograničenom području.Zahvatio je samo Nuhov/Nojev narod.
Bog je Svemoguć.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2010, 09:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LjpeQU7GIZc[/youtube]

Амиџа ајд објасни како може бити локални кад је на 4000 метара?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]