banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Avg 2025, 02:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jun 2003, 01:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2002, 21:43
e vako priznajem veze neam o kompu :oops: , jako malo znam i to software-a. o hardware-u veze neam nimalo zato trazim pomoc svih dobrih ljudi:)
sta je procesor i cemu sluzi
sta je ram i cemu sluzi
sta je maticna i cemu sluzi

i imam komp hocu malo da investiram u njega :) al je los pa ne znam sta bih prije
450 mhz
128 rama
8.4 gb
matrox 4mb

mislim da bih prvo graficku nabavio dobru (al koju? geforce?)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 08:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Najbolje to sto imas baci kroz prozor u kontejner a nabavi novi komp za nekih 1000 maraka pa onda da pricamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 12:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jet kontejner al od kud 1000km pa ne rastu pare na drvetu,al padaju sa neba :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Pa, pošto vidim da si slab s parama... Možda bi rješenje bila Radeon 9100 (ili ti stari naziv 8500), oko 180-200 KM, mislim... Nakon toga, pošto opet vidim da si s parama nikakav, Athlon 2000+ (200 KM) i normalno ploču, ASUS A7A133, nije loša, a oko 190 KM! Još 128 MB RAM-a (50 KM) i biće ti super!
Sve ukupno oko 600-650 KM!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro sad znam ja sve to, ali malo sale nikom nije skodilo ;)
Ali bez obzira sto ovo sto sam ti ja reko smijesno zvuci, to je surova istina. Nadogradjivati masinu koja je starija od nekih 6 mjeseci do godinu dana nema nikakvog smisla. Prva stvar to je vec rashodana masina i svaki dan ti prijeti da nesto otkaze, drugo: koju god novu komponentu ugradis ona SIGURNO nece moci da se u potpunosti iskaze zbog toga sto kompletan sistem usporavaju druge komponente, a ko sto kazes nemas para (ko vecina nas) da odjednom kupis sve... Znaci sad na primjer kupis taj Radeon 9000 i kusur.... e al ti ploca ne podrzava recimo AGP4x, kupis memoriju na recimo 133mhz al ti ploca radi samo na 100, dobro memorija ce da radi i na 100 mhz al nije to to....
Ajd recimo i da skupis pare za memoriju plocu graficku i CPU al' ce ti onda disk biti premalen .... itd. itd... uvijek ces naci nesto sto ce trebati zamijeniti na starom racunaru... jel kontas o cemu pricam?
Kolja mislim da ipak ploce i procesori nisu tako skupi: cijene ploca se krecu oko 150 maraka, a AMD 2000+ se moze naci i ispod 200 maraka, kad vec kupujes novu plocu i procesor uzmi DDR memoriju: brza je i jeftinija od SDRAM-a.... Uglavnom bih se slozio oko cijene kompletne nadogradnje: cca 600 maraka. Po mom misljenju vise se isplati kupiti nesto novo, bar znas da je novo i nece uskoro crknuti, po mogucnosti neki brand name racunar sa jedno 2-3 godine garancije, da se ne brines...
To bih ja uradio, ne znam za vas ostale :)

Toliko od mene ;) (c) mIRCon 2003

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2003, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dobro, cijene variraju, ali tu je negdje... Što se tiče diska, zavisi šta ćeš na njega stavljati! Ja od 20 GB imam 1,5 slobodnih! Možda čovjek 'oće da ima u jednom trenutku maksimalno 3 igrice i Windows, a za to mu je 8,4 GB sasvim dovoljno... DDR matične i memorija su skuplje od SDR, a pošto je u teškoj besparici, mislim da će mu više odgovarati SDRAM... Performanse su daleko bolje sa prvim, ali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 09:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da su cijene iste ili cak da je sdram nesto skuplji.... ali boze moj to se mijenja svaki cas.... inace ddr je pojeftinio zbog velike ponude a sdram je poskupio zbog prestanka proizvodnje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 11:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Eh ovdje ce se Misko i Mirkon sigurno nadovezati. Oni su najbolji ljudi za pomoc u vezi racunara. Momci pokazite se.
Moj savjet ti je da najprije naucis nesto vise o racunaru pa onda da ga nadogradjujes ili jos bolje da kupis novi. Taj ti je sasvim dovoljan da naucis osnovne programe. Hardver ne moras nesto posebno ni poznavati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 11:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Čuj ne moraš hardware poznavat'! Pa, bez hardwarea nema softwarea, čovječe! Tu si u pravu, epek, ali ipak mislim da je još uvijek SDRAM jeftiniji... Vjerovatno će se to u veoma skoroj budućnosti promjeniti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 12:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Pa sto mu sluzi znanje hardvera ako treba da nauci npr. Windows, Office, Corel, Photoshop i sl. Kakve veze hardver ima sa tim???????????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 14:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
sta je ram i cemu sluzi

Da li tebi ovo liči na software!? Je l' tebi procesor sortware!? je l' procesore proizvode Microsoft, Adobe ili Bethesda!? A!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Ono sto je epek napisao isto bih i ja napisao
Trenutno u firmi u kojoj ja kupujem ram DDR je jeftiniji od SDRAM-a iz
istog razloga koji je naveo epek.

Ono sto je stvarno tacno a to je : ne isplati se nadogradjivait racunar
koji je stariji od godinu - dvije .
Ako vec nije prethodno nadogradjivan ..

A osoba ne mora poznavati hardver da bi znao raditi na racunaru. Cak i
mnogo profesionalnije osobe koje racunar svakodnevno koriste ne znaju
sta je u njemu ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 19:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hehehehe pa epek je uvijek upravu samo sto ga malo ko slusa :lol: ;)
Malo sale momci ;)
Stvarno ja to ne navodim napamet nego zato sto sam i sam puno nadogradjivao svoj racunar i svojevremeno konto kako da od njega napravim mashincinu.... poslije puuuno mozganja i nekoliko nadogradnji sam zakljucio da bih bolje prosao da sam kupio novi racunar, a prodao ili dao u racun stari...
Sad sam pametniji pa samo cekam i zamjenjujem sta bas skroz naskroz crkne na ovom, i skupljam pare za neka bolja vremena i novi racunar, po filozofiji: samo nek se okrece, al je novo ipak najbolje.
Ako imas komp i ako mislis da ga upotrebljavas za office i za internet ne treba ti ni pentium na 100 mhz, a ako mislis da se ubijas igrajuci nece ti biti dovoljan ni najjaci komp koji ove nase "firme" mogu (citaj znaju) sastaviti....

Toliko od mene ;) (c) by mIRCon 2003

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2003, 23:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Kratko i jasno .. a naravno i realno :)
Da se ne patis sa trazenjem odgovarajuceg procesora, memorije i diska .. lijepo prodas taj comp :) mali oglasi su prava stvar u tvom slucaju ..

I kupis si ili novi comp ili takodje u malim oglasima nadjes nesto polovno ali daleko jace od postojece masine :)
Uvijek se moze krpati do odredjene granice ali postavlja se pitanje "da li se isplati toliko patiti?"

p.s. ako vec moras .. onda recimo procesor 700mhz (moze ga gutati ploca glatko) jos 128 rama, jos jedan disk od recimo 20gb (recimo, moze i manje ako ti ne treba, samo da je brzi pa da na njemu "gonis" OS) kartica moze GF mx400 sa nekih 32/64mb (nema razlike, bukvalno :) i to bi bilo to ... to nije skupo, mozes i polovno naci a neces proci skupo .. pokrpaces se nekako ali ne racunaj na najnovije igrice .. corel, ps i ostale programe masina ce zvakati bez ikakvih problema i poprilicnom brzinom :))

"Krpaj se kako znas i umijes" sto bi se reklo :)))

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2003, 01:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
p.s. ako vec moras .. onda recimo procesor 700mhz (moze ga gutati ploca glatko) jos 128 rama, jos jedan disk od recimo 20gb (recimo, moze i manje ako ti ne treba, samo da je brzi pa da na njemu "gonis" OS) kartica moze GF mx400 sa nekih 32/64mb (nema razlike, bukvalno :) i to bi bilo to

fala puno
Citiraj:
Pa sto mu sluzi znanje hardvera ako treba da nauci npr. Windows, Office, Corel, Photoshop i sl. Kakve veze hardver ima sa tim???????????

e jeb ja ko da sam dobio komp juce. mislio sam reci da malo znam u odnosu na druge, al trudim se stalno zbaviti nesto od software-a.
pobrzo skontam al opet ne znam kao delija koji je moje godiste il kao neke moje kolege
Citiraj:
Ali bez obzira sto ovo sto sam ti ja reko smijesno zvuci, to je surova istina.

nisam rekao da seres, ja svatam da imam kontejner, al meni ne treba neka puno jebena masina, nesto normalno, kao sto je mircon naveo gore i fala mu jos jednom
Citiraj:
sta je ram i cemu sluzi

jos samo to i fala svima na saradnji :P:P:P:P:P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2003, 15:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E, ovako:
    Šta je RAM? RAM je skraćenica za Random Access Memory (memorija sa slučajnim pristupom). Mjeri se u megabyteima, ili MB-ovima kraće. RAM je lokacija memorije gdje operativni sistem vrši zadane mu operacije i gdje se smještaju programi nakon što su očitani sa hard diska.
    Kakva je razlika između RAM-a i memorije? Nema razlike - to je isto. Svejedno, nemoj pomiješati RAM sa hard diskom. U RAM-u operativni sistem obavlja svoj posao, a hard disk je mjesto gdje računar sprema programe i podatke.
    Kako RAM radi? Kada je računar uključen, automatski učita operativni sistem sa hard diska u RAM, omogućujući mu da radi. Slično, kada pokreneš software, takođe se učitava u RAM. Ako računar nema dovoljno RAM-a da učita operativni sistem i sve programe koje si pokrenuo, računar će premjestiti neke podatke iz RAM-a na hard disk, da bi oslobodio RAM (vidi "Šta je swap file?" dole). Kada su podaci koji su premješteni na hard disk ponovo potrebni, računar mora opet osloboditi RAM tako što će premjestiti nešto drugo. Uzimajući u obzir da je hard disk značajno sporiji od RAM-a, ovaj proces može usporiti računar.
    Šta je swap file? Swap file je specijalni file kojeg operativni sistem koristi i koji se nalazi na hard disku. Često, program je prevelik da u potpunosti stane u RAM. Kada se ovo dogodi, podaci koji ne mogu ući u RAM se smještaju u swap file. Zbog toga što se nalaze na hard disku, swap fileovi imaju sporiji pristup od RAM-a, i kada se često koriste, smanjuju performanse. Često korištenje swap fileova se može identifikovati po stalom pristupu na hard disk.
    Šta je cache? Cache je oblik brzog RAM-a koji sprema često korištene podatke i instrukcije. Level One cache je specijalna memorija ugrađena u procesor koja služi kao buffer područje za nadolazeće instrukcije. Level Two cache je specijalna memorija koja ubrzava pristup procesora RAM-u. Kada aplikacija zatraži informacije ili instrukcije, sistem će prvo pogledati u cache jer se podaci puno brže mogu pročitati iz cachea nego iz sistemskog RAM-a, a ta povećana brzina povećava performanse. Cache se pravovremeno ispunjava novim informacijama, u zavisnosti šta računar radi. Današnji računari zahtjevaju najmanje 512 k cachea da rade u najvišoj efektnosti. Za high-end sisteme, zahtjeva se jedan megabyte ili više Level Two cachea.
    Šta je hard disk? Hard disk je hardware na kojem je fizički smješten operativni sistem, sav software i svi podaci. U prošlosti, hard diskovi su se mjerili u Megabyteima (MB), dok se danas mnogo veći hard diskovi mjere u Gigabyteima (GB). U skoroj budućnosti možemo očekivati da se mjere u Terabyteima.
    Šta je OS i šta on radi? OS, ili operativni sistem, je prvi program koji se učitava kada se računar uključi. On govori računaru kako da se pokrene, kontroliše sav hardware računara, omogućuje ti da upravljate računarom, i obavlja učitavanje i pokretanje programa sa hard diska. Neki primjeri operativnih sistema su DOs, Microsoft Windows 3.1/95/98/NT/Millenium/2000/XP, MacOS i Unix. Neki primjeri softwarea su Microsoft Word, Netscape Navigator i AOL. Neki primjeri hardwarea su hard disk, floppy driveovi, CD-ROM driveovi, memorija, zvučne kartice, grafičke kartice, tastature i miševi.
    Šta je brzina procesora? Brzina procesora je indikator procesorske sirove snage. Generalno se mjeri u Megahertzima (MHz), s tim što veći broj označava brže performanse, u okviru serije procesora. Moderne serije procesora su Pentium IV i Athlon XP (Palomino, Barton). Zapamti da i brži procesori mogu biti sporiji zbog nedostatka RAM-a.

Eto, nadam se da je pomoglo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2003, 23:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Sta je maticna ploca:
to je majka cijelog compa :) preko njenih ledja sve ide, u nju trpas kartice, procesore, memoriju, prikljucujes hard diskove, cd rom-ove... :) Kratko receno gomila elektronskih kola i konektora/utora koji objedinjuju pojedinacne dijelove PC-a u jednu efektivnu radnu stanicu.. ako je recimo procesor "mozak operacije" maticna ploca bi dosla nesto kao tijelo .. tijelo na koje su nakaceni svi ekstremiteti i na taj nacin povezani "u jedno" :)

Naravno sto kvalitetnija maticna ploca to manje problema, veca stabilnost i naravno brzina :) ploca je ta koja definise sta sve mozes "prikaciti" i pod kojim uslovima... sto ce reci - sto starija ploca manja je sansa da ces moci spojiti neke novije dijelova compa :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2003, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
imao sam maturski "maticna ploca", ako oces da ti ga posaljem samo reci. mada, koristio sam literaturu iz 2000-te godine, tako da se neces bas usreciti 8)

veselo i nazdravlje :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2003, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

kolja vooooooooooooooooooooooooooooooooolika fala :):):):):)
mircon vooooolika fala :):):)
sickness posalji babac87@urc.bl.ac.yu fala :) i usput gotivan ti je avatar al onaj je bio bolji

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]