Malo sam zakasnio al nema veze, nije jos upisni rok.
Ove godine (nadam se) zavrsavam fakultet, odsjek za prostorno planiranje. I sad cu da ti opisem u par recenica kakvo je stanje sa tim zanimanjem.
Naime, ja kad sam to uspisao pre 4 godine, svi su govorili kako smo mi kao kadar veoma potrebni drzavi, ni jedna drzava ne moze da funkcionise bez prostorih planera i sl.
I to jeste VELIKA istina, ali problem veliki je bio sto nase zanimanje u zakonu ove drzave nigdje nije postojalo, sve do ove godine. Skoro je donesen prijedlog zakona gdje je nase zanimanje definisano i cime se zakonski obavezuju firme koje rade sa ovom tematikom da moraju da imaju u svom strucnom kadru i prostornih planera. Medjutim, postoji jedna caka gdje se kaze da se mozemo zaposliti nakon 5 godina radnog iskustva, sto je za mene i sve moje kolege bilo neprihvatljivo. Mi (moje kolege sa svih godina i fakultet) smo pisali peticiju da je taj prijedlog zakona za nas ne prihvatljiv. Sta ce od toga da bude, vrijeme ce pokazati. Nadamo se svi uspjesnom i po nas dobrom zakonu.
E sad, da ti u par crta objasnim sta je sustina i zasto je potrebno prostorno planiranje. Neki za to nisu ni culi, ali nista cudno posto je ovo sve relativno novo i tek sada treba da izadje prva generacija studenata.
U najkracoj verziji, da ne duzim previse, prostorni planer se bavi uredjenjem prostora za bolji prosperitet stanovnistva na kojem se radi plan, ocuvanju zivotne sredine i izvlacenje sto vece ekonomske dobiti iz sredine za koju se radi prostorni plan. Rade se planovi na drzavnom, regionalnom i opstinskom nivou i planovi posebne namjene.
Prostorni plan bilo koje teritorije se recimo radi da bi se mogla pravilno iskoristiti namjena zemljista (da li ce biti poljoprivredno, da li za stambenu gradju, neke industrijske pogone i sl.). Uglavnom sve onako u grubo. Mi se ne bavimo kako ce izgledati zgrade, to je posao arhitekte i on radi po pravilima koje su u planu odredjene. Recimo, u planu je odredjena namjena neke povrsine za stanovanje, i prostorni planeri daju odredbe po kojima se na tom zemljistu ne mogu graditi zgrade vece od 5 spratova (usljed nepovoljnog i nestabilnog terena za gradju vecih zgrada, i sl.). E sad kako ce te zgrade biti rasporedjene zavisi od regulacionog plana, koji je posao urbanista, a kako ce one izgledati od dogovora arhitekte i narucioca tog projekta. Uglavnom, prostorni planeri planiraju nas zivotni prostor, kako da ga uredimo da bude sto funkcionalniji, da se podigne standard zivota stanovnistva, da ulaganjima koja su predvidjena u prostornom planu izvucemo sto vecu ekonomsku dobit, a opet sve to da se sto manje ugrozava zivotna sredina.
Ovo je samo uopsteno da bi ti bar malo priblizio cime se prostorni planeri bave. Ako te jos sta zanima slobodno pitaj.