banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 21:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2010, 19:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Lavić, opet ti oprost pa oprost.
Duhovna osoba nikom ne oprašta, ali iz jednog vrlo prostog razloga: zato što nikom i ne zamijera!
Dokle god NEKO radi nešto loše, treba ga batinati (i bolje je za njega da ga batinamo mi ljudi nego da živom Bogu padne u ruke....), ali kad se promijeni, onda mu se nema više šta opraštati jer se promijenio! Stekao je vrlo dragocjeno iskustvo i moguće da je doživio prosvetljenje kroz sve što je radio (kao što je mnogo puta na ovom dunjaluku zabilježeno da veliki "grešnici" nakon neke vrste prelomnice u svom životu, obično poslije dobrih životnih batina, postaju sasvim suprotno od toga pa ih se "slavi" kao svece)!
Mene ne interesuje Racinger ni Gačić ni ... Oni su sami sebi najgori i jao njima ako se ne promijene, a neće, čini mi se nikad ...
Mene interesuje NASILNIŠTVO, KUKAVIČLUK I LICEMJERJE onih koji bi trebali da su primjer u suprotnim osobinama i koji su zato ono oko, ruka, noga koje treba otfikariti bez mnogo razmišljanja.
Isto kao što mrzim iživljavanje moćnih političara kada zloupotrebljavajući svoj položaj rade šta hoće u državi (lažu i manipulišu, uzimaju masne provizije od državnih poslova, zapošljavaju "svoje" mimo reda i zakona, kinje one koji im se suprotstave...) tako mrzim pogotovo iživljavanje "Božijih slugu". Ali mrzim tu osobinu, tu pojavu, a ne ljude...Shvataš?
Što se tiče vatre, svemu ima vrijeme, i svakom poslu ima vrijeme.
Ima vrijeme vatri i ima vrijeme vodi. A sad se dobro zadimilo tamo od SJEVERA (i gle "koincidencije" sa ovim događajima) znači da je vrijeme za VATRU, tako da ja činim dobro ako je palim.
A kad sam na koljenima i pred kim sam, moja je stvar.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 21:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ko god je pocinio grijeh, ako postoji Bozji zakon za to ( a postoji ) neka se kazni. Prevencija je majka sveg.

I nije u pitanju samo pedofilija nego i pederluk i lezbejstvo....

Ko god se ogrijesio neka gori, ako ikako moze na ovom svijetu, a ako ne ...tesko mu na onom...vatra je 70 puta jaca.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mary juana je napisao:
U naslovu je trebalo stajati "Sotoninih slugu" jer oni to i jesu od samog početka!

Koliko je Jozef imao godina kad je oženio onu Mariju ?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Kakvo je sad to pitanje?
Treba li sad da se pita koliko je Muhamed godina imao kad je oženio Ajšu, ili bolje rečeno koliko je Ajša imala godina kad je dovedena Muhamedu?
Ali oni se oženiše nijima i nikad ih ne napustiše, i sve da su imali i 1000 godina, a one 10, to nije problem, jer duše su jednako stare, a tijela, manje-više.
Ovdje je riječ o zloupotrebi, licemjerju i kukavičluku!
Zato ne uzimaj Josifa u usta u tom kontekstu, jer bi neko (sa mnogo manje poštovanja nego ja) uzeo Muhameda, i gdje ćemo onda stići?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Bas me interesuje kako ce Ahmed odgovoriti na tvoj komentar.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
Kakvo je sad to pitanje?
Treba li sad da se pita koliko je Muhamed godina imao kad je oženio Ajšu, ili bolje rečeno koliko je Ajša imala godina kad je dovedena Muhamedu?
Ali oni se oženiše nijima i nikad ih ne napustiše, i sve da su imali i 1000 godina, a one 10, to nije problem, jer duše su jednako stare, a tijela, manje-više.
Ovdje je riječ o zloupotrebi, licemjerju i kukavičluku!
Zato ne uzimaj Josifa u usta u tom kontekstu, jer bi neko (sa mnogo manje poštovanja nego ja) uzeo Muhameda, i gdje ćemo onda stići?

Pitao sam marihuanu da vidim njegov stav, je li mu "pedofilija" uslovljena godinama samo. Za Muhammeda a.s je to lako odgovoriti, što vrijedi i za Jakova naravno.

- Aiša r.a je jedna od osoba koje najviše hadisa prenose ( razmisli zašto)
- Nije pouzdano da je Aiša imala 9 godina 100%, mogao bi ti izvore nađi koji govore od 19-21god, kad je bila zrela za brak.
- Takav običaj je bio sasvim normalan i kod rimljana čak
- ljudi sa tih prostora brže sazrijevaju
- niko nikad u vrijeme Muhammeda a.s mu nije prigovorio što se oženio Aišom r.a, jer je ona bio zrela za brak
- običaj je bio da ljudi "ugovore" da će se vjenčati, kao neka zaruka je bila

Evo ti jednog od dokaza da je sve to relativno:

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 19:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ako meni odgovaraš, onda za to nemaš potrebe.
Što se Ajše tiče sasvim sigurno je da je bila vrlo mlada, i djetinjasta, tj.kao osoba poprilično nezgodna, a kako je Muhamed držao kao malo vode na dlanu i bio obziran prema njenim čestim kapricima, jer je on opet bio takav prema (uglavnom) svima, čak je i Allah morao da interveniše i malo suzbije njen pretjerani uticaj na Poslanika (što je zabilježeno u Kur'anu).
To, kad me već vučeš za jezik, ali ako želiš da se u tu priču upuštaš dalje, pređi na temu "Kuran i Muslimani", koju sam kao "aharon" nekad davno otvorio.
Ovdje se ipak treba držati teme, koja sa Muhamedom, po mom dubokom mišljenu nema nikakve veze. A sa Josifom (pomiješao si ga s Jakovom) pogotovo!

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma vrati temu ako zelis nije belaj... haj necu ti vise ovu kvariti i ici u offtopic

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 12:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Iran je zakon kojom rukom ukrao ručica na panj.
Ljudi lepo pročitali oko za oko i krvna sveta cveta,mali raj.
Kako bi malo kod nas ljudi mogli pisati jer bi obe ruke pojele kuce.
Selim u Iran da im propovedam ljubav a ako stignem bez glave to je znak ljubavi.
Koliki će tek izliv ljubavi biti u Armagedonu...čoveče.

,,...sve pobiti i gotova stvar...laki nervozan malo''

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 12:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kroz slovo zapadnjackih medija to je tako...naravno do sad hiljadu puta pomenuto slavno "PROCESNO PRAVO". Kradja je zabranjena, drzava solidno jaka, nafte ima, socijala koliko - toliko stabilna, kruha ima samo pomjeri "djotu" pa ga zaradi...nakon sveg toga tamo neki biser ustane i pocne krasti...naravno da je ruka na kladu...tako i treba tu nema ljubavi, ljbav je prema pokradenom a ne prema kradljivcu...jer ako bi tako gledali onda u svijetlu ove teme sto vise pedofila toliko nasa ljubav prema samim njima djecu cemo zapostaviti...okrenucemo se krvniku jer zrtva ionako je dobila po repu...luda, glupa i izbezumljena logika...
S druge strane zaredio si se pa jarane uzivaj, a ako ti se digne pritisak pa ima lijepih zena za udaju i lijepih djevojaka, jelipo istupi casno iz reda crkve pa osnuj familiju i dalje imas sansu za raj...al bi faca ostao u crkvi a ovamo meracio...e ne moze i jare i pare...

Kur'an je davno rekao "...u odmazdi vam je spas o razumom obdareni..."

a ja jos prije tri -cetiri posta..."neka gori majcin sin".

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 13:49 
Veteran
Veteran

Eto Rim lepo spali milione nepodobnih...neka gore."...u odmazdi vam je spas o razumom obdareni...
Krstaški ratovi malo pobiše...sića..nepodoban narod."...u odmazdi vam je spas o razumom obdareni...
Hitler baš po knjizi "...u odmazdi vam je spas o razumom obdareni...
I Armagedon je velika sreća za "...u odmazdi vam je spas o razumom obdareni...

A tamo neki rekli gluposti, blagosiljajte i okrenie drugi obraz...baš nisu poznavali knjigu.
Meni prijatelju dovoljan jedan Bog i jedna žena i jedna vera najstarija na svetu koju Živi Bog dade.
Moj Bog je sudija a ne ja.Mogao bih i ja predložiti drugima neke gluposti ali time ne služim Bogu niti bližnjem.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 14:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nema to veze s rimljanima, Hitlerom, krstasima a niti Armagedonom..

Ajet je pravne prirode, a ne ajet nasilja.

Kao sto je i sankcija u pravnoj normi "ne ukradi...ko u krade bice kaznje sa..." (zavisno od drzave do drzave)

Kao sto je i sankcija u pravnoj normi " ne ubij ... ko ubije bice kaznje sa...( zavisno od drzave do drzave, neke imaju sankciju dugogodisnjeg pritvora a neke smrtnu kaznu)

Ajet " ...u odmazdi vam je saps..." podrazumjeva sankciju, a i prevenciju samog zlocina jer svako onaj ko procita ajet znace da onaj drugi ima pravo na odmazdu pa ce mozda i to utjecati da se zlocin ne pocini...

Ko je ucinio ili sta je ucinjeno rimljanima, Hitleru, krstasima da bi crsili odmazdu...a ako je ovim zadnjim i ucinjeno imaju pravo na odmazdu.

Bog moze sve, ali u mnogo cemo su ljudi upravo mac pomocu kojeg Bog sudi drugim ljudima, tako je i u svakom normalnom pravnom sistemu i u svakoj normalnoj ljudskoj glavi...

Onaj ko je pisao ustav ne kaznjava, kao no suhi papir niti tinta samog ustava, kaznjava legalni drzavni aparat, zatvorom, globom, konfiskacijom imovine, i na kraju negdje i zivotom...
Tako i Bog Uzviseni spustio Objave u kojima zapovjeda kaznjavanje za odredjeni prijestup, a ko ce izvrsavati kaznu???
Pa isti onaj drzavni aparat koji kaznjava i u jednoj sekularnoj drzavi. Ljudi.

Ko bude vozio 140 kroz naselje pa pregazi kokos ili jadno dijete ma oglobi ga, neka osjeti u cetvrtom koljenu ( kako i sama Biblija kaze), imao je znak, imao vozacku, zna da ne smije a budala ko budala....isti sistem s pedofilima.

"kuj svoju srecu ali ne po prstima svojih bliznjih"... :D

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Aragorn je napisao:
Ti očito nemaš pojma kakv je Isus bio.
Daleko od toga da je bio pamuk svileni kakvim ga prikazuju. I bio je najveći neprijatelj licemjera!
Pa kad već to ne znaš, a ne znaš ni pažljivo da čitaš, onda da ti kažem:
obe žene koje si naveo bjehu potlačene, i oni koji su htjeli da ih (po Mojsijevom zakonu) kinje i kamenuju, bili su mnogo poganiji od njih, ali su se SKRIVALI i drugima predstavlajli ONAKVI KAKVI NISU!
I tu ih je Isus i razotkrio i ISTI je problem i sa ovima danas: predstavljaju se kao Božije cvijeće, a u stvari su najcrnje smeće!
A žene koje je Isus zaštitio nikome se nisu predstavljale onakve kakve nisu i zato su i u njegovim, a vala i u mojim očima veće od onih licemjera koji su se na njih dizali.
Dakle, nepažljivi i površni čitaoče tuđih postova i još površniji citiraoče Svetog Pisma: "pedofilija" navodnih "Božijih slugu" je sama po sebi gnusan čin, ali ono što sam ovdje htio da naglasim jeste NJIHOVO LICMJERJE I POKUŠAJ ZATAŠKAVANJA, kao "ma nismo mi takvi, toga kod nas nema, mi smo sveta Božija crkva"! Dakle nasilje nad slabima i nezaštićenima, zloupotreba "službenog položaja" i KUKAVIČLUK i sve to U IME OCA NEBESKOG koji je zaštitnik slabih i nejakih a PROTIVNIK nasilnika svih boja, to je tema!
A u Svetom Pismu, u otkrivenju se kaže: KUKAVICE ne mogu baštiniti Carstvo Nebesko i preobraženu Zemlju, a pogotovo ne mogu nikoga tamo da odvedu odnosno uvedu!
Jel' ti sad jasno?

Ово је примјер гордости...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Aragorn je napisao:
Ti očito nemaš pojma kakv je Isus bio.
Daleko od toga da je bio pamuk svileni kakvim ga prikazuju. I bio je najveći neprijatelj licemjera!
Pa kad već to ne znaš, a ne znaš ni pažljivo da čitaš, onda da ti kažem:
obe žene koje si naveo bjehu potlačene, i oni koji su htjeli da ih (po Mojsijevom zakonu) kinje i kamenuju, bili su mnogo poganiji od njih, ali su se SKRIVALI i drugima predstavlajli ONAKVI KAKVI NISU!
I tu ih je Isus i razotkrio i ISTI je problem i sa ovima danas: predstavljaju se kao Božije cvijeće, a u stvari su najcrnje smeće!
A žene koje je Isus zaštitio nikome se nisu predstavljale onakve kakve nisu i zato su i u njegovim, a vala i u mojim očima veće od onih licemjera koji su se na njih dizali.
Dakle, nepažljivi i površni čitaoče tuđih postova i još površniji citiraoče Svetog Pisma: "pedofilija" navodnih "Božijih slugu" je sama po sebi gnusan čin, ali ono što sam ovdje htio da naglasim jeste NJIHOVO LICMJERJE I POKUŠAJ ZATAŠKAVANJA, kao "ma nismo mi takvi, toga kod nas nema, mi smo sveta Božija crkva"! Dakle nasilje nad slabima i nezaštićenima, zloupotreba "službenog položaja" i KUKAVIČLUK i sve to U IME OCA NEBESKOG koji je zaštitnik slabih i nejakih a PROTIVNIK nasilnika svih boja, to je tema!
A u Svetom Pismu, u otkrivenju se kaže: KUKAVICE ne mogu baštiniti Carstvo Nebesko i preobraženu Zemlju, a pogotovo ne mogu nikoga tamo da odvedu odnosno uvedu!
Jel' ti sad jasno?

AMEN!!!

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 08:47 
Veteran
Veteran

"kuj svoju srecu ali ne po prstima svojih bliznjih"... :D

Ma nek je Mary rekao amen...odma mi lakše.

Šta ćemo sa ,,pobiti Svakog Jevrejina?''
Da piše svakog Judejina koji se odmetnu OK. ali ovde nije reč o selekciji krivih ili ne već se ide po narodosti što je genocid.Bog je sasvim drugo obećanje dao Judejima i to ostvaruje i ispuniće.
Rim je bio protiv Jevreja kao i njegovi telali koji će opet sa Rimom protiv Božjeg naroda i Božje volje i onda će Bog intervenisati i biće perjaa Izrailj će biti ponovo Božije carstvo
Tad će zavedeni Muslimani shvatiti da ih Rim lagao sve vreme kao i Jevreji nevernici pa će se boriti za Rimsku glavu zvanog BEZAKONIK i pod Rimskim znakom iće na decu Božiju i braću po Avramu zbog ludosti i slepila koje su posledica neverovanja Bogu AVRAMOVOM,ISAKOVOM I JAKOVLJEVOM i mom.
One uredbe su stvar samog naroda i inteligencije.Poštenima nisu ni potrebne.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2010, 09:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tebi opet izgleda nije dosta blamaze od prije 15 dana...ako hoces da i to raspravimo moze nema problema, samo ovaj put neka vide ostali da opet diras u duhove da nebi bilo da od tebe pravim mentalnog bolensnika :wink:

Rim i muslimani 2 razlicita pojma, bitka pred Sudnji dan veze nema s "pedofilijom bozjih slugu"...ne cackaj mecku. Ako imas sta na ovu temu mislim da bi bilo u redu, a ako nemas bujrum otvori drugu pa da raspravimo ja i to ko stari znanci, nemoj ovako kroz svaku temu provlaciti finte armagedona, genocida nad jevrejima u vrijeme Sudnjeg Dana, pakta s Rimljanima i tako dalje i tako blize...i razne ostale ruko-umo tvorine iz fabrike "little lion".

Cak cini mi se i imamo otvorene teme, pa si je napustio i ovdje ponovo radis isto...

Da se razumjemo i ti i ja, a i ostali...casno i posteno.

S druge strane ne smatram da su Jevreji ikad bili kod Boga povlasten narod, niti nebeski narod, o tom mozemo raspraviti na vec otvorenoj temi mitovi, mitoglogija i mitomanija...

Srdacno tvoj... :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 07:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Odošmo u off, al kad nismo?..

Nema božijih naroda, postoje samo pojedinci i pojedinke.
Ne vjerujem ni da Bog favorizuje određenu religiju naspram drugih, Bog nema miljenike.
Apsolutno biće, sjećate se?

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 07:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
dzabaleban je napisao:
Ne vjerujem ni da Bog favorizuje određenu religiju naspram drugih, Bog nema miljenike.

!. Korinćanima 1:10 "Opominjem vas, braćo, imenom Gospodina našeg Isusa Hrista, da svi saglasno govorite i da ne bude razdora među vama, nego da budete primjereno sjedinjeni u istom razumu i istom misaonom stavu"
Da li bi ovakvo jedinstvo ikad bilo ostvareno ako se pojedinci ne bi sastajali?

Većina vjerskih organizacija proizvela je loše plodove.
Nije loše što su grupe organizovane. Međutim, mnoge od njih razvile su oblike obožavanja koji počivaju na zabludnim (krivim) naukama i kod kojih se više pažnje obraća ritualu, nego pravoj vjerskoj pouci; takve zajednice se upotrebljavaju da upravljaju životima ljudi radi sebičnih ciljeva; više su zainteresovane za novac, i raskošna mjesta obožavanja nego za duhovne vrijednosti, a mnogi članovi takvih zajednica su licemjeri.
Sigurno niko ko ljubi pravednost ne želi pripadati jednoj takvoj zajednici u kojoj vlada idolopoklonstvo, blud, pedofilija ... .
Međutim, prava religija je u tom pogledu okrepljujuće različita. No, da bi mogla odgovoriti biblijskim zahtjevima mora biti organizovana.
A evo neki stavci koji govore o organiziranosti služenja bogu i djela propovjedanja: Jevr. 10:24, 25; 13:17; 1.Petrova 2:9; Mat. 24:14; 28:19...

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 20:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
Iz "Memoara o službovanju" popa Bukve Đetića:
Citiraj:
"...Када сам дошао тог љета на прво службовање, мало сам знао. Савјети Велечасног помогли су од првог дана да се лакше снађем. 'Кад ти дође дјевојка', рекао је при упознавању,'и каже да се љубила с момком, то је два пута Оче наш да би јој било опроштено. Ако су спавали, то је три пута Оче наш, али за орални секс тражи четири пута Оче наш'. Већ сљедећег дана дошла је једна дјевојка на исповјед, и овако почела:
- 'Оче гријешила сам'.
- 'Бог је милостив, Он све прашта. Реци ми о чему се ради?' одвратих.
- 'Синоћ сам се с момком љубила', рече она.
- 'Два пута Оче наш и Бог ће ти опростити', рекох насвјетован од искусог Велечасног.
- 'Али, то није све - водили смо и љубав', рече она тада.
- 'Три пута Оче наш и Бог ће ти све опростити', казах, очито добро упућен и припремљен.
- 'Али то није све - имали смо и орални секс', додаде она.
- 'Четири пута Оче наш, и Бог ће ти све опростити', утјеших је спремно, послије тог грозног искуства.
- 'Није то све', рече она тад, 'имали смо и анални секс!'
Не знајући шта сад да радим, замолих је да мало причека, па истрчах пред порту, и тамо примијетих црквене дјечаке како пролазе.
- 'Знате ли ви шта даје Велечасни за анални секс?', упитах их.
- 'Некад шољу млијека, некад чоколаду... како-кад', одвратише као из топа дјечаци..."

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 21:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Jesu li ovo pravi memoari ili neka zezancija (prije će biti ovo drugo)?
Bilo kako bilo, to samo svjedoči koliko je dugo u narodu bilo tolerisano da "popovi" imaju svoje "bubice" i to eto tako mora i ne može drugačije...
Npr. u našem narodu je opštepoznato i opšteprihvaćeno da su popovi-lopovi odnosno derikože. Ima onaj vic kad se pop udavio jer je pao u rijeku (a ne zna da pliva) pa su mu vikali: "Daj pope ruku!"... A da su mu vikali: "Na pope ruku!", kao, ne bi se udavio...
Nedavno sam čuo da je pokojni patrijarh Pavle, kada je posmatrao džipčine kojim su se vladike dovezle na zasjedanje SAS-a (Svetog.arh.sinoda da ko ne pomisli šta drugo) izjavio: "U čemu bi se tek vozili da se nismo zavjetovali na siromaštvo!" Po tome me Pavle mnogo podsjetio na starozavjetnog Ilija koji je (pre)blago karao svoju djecu Ofnija i Finesa za zloupotrebe svešteničke službe, pa je zato bilo šta je bilo (koga zanima nek pogleda malo početak 1.Samuelove).
U Potkozarju je poznata priča o jednom popu (prije drugog svjetskog rata) koji je sa kolima išao po selu i unutra trpao (bukvalno) pljačku, i nimalo mu nije bilo zazorno da se penje ljudima po tavanima i da skida i posljednju slaninu u kući u kojoj ima male djece, i da je odnese...
Zato se narod vrlo lako odvrgao od crkve nakon drugog rata, a još lakše će se odvrći vrlo skoro kada sadašnje "Božije sluge" toliko preliju čašu, da će baš Onaj koga navodno služe, malo da "prelista blokče" i da počne da im vraća po djelima njihovim!
Rok im neumitno ističe!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]