banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 170  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2010, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Hertzog je napisao:
Razmisljenje srednjovekovnog coveka, nasi preci su mogli krenuti u boj, pobiti sve zivo sto im ugrozaa njihovu zemlju i nastaviti ziveti bez problema... Danas vladaju neka druga pravila i mogucnost povratka zemlje je ravan nuli... Tako da je glupo porediti babe i zabe

Није баш тако. 1804 није баш могли кренути у бој и побити све Турке и наставити нормано да живе. Ипак кренули су и данас постоји земља и народ који постоје, не зато што су се одрицали већ зато што су били издржљиви. Ништа није коначно и све је релативно па и тренутна шиптарска хегемонија на КиМ.
Отиђите у Дечане и Грачаницу па објасните ту своју теорију Србима који живе доле, зашто би они требали да остану да живе у "независном Косову" а њихови сународници из Лепосавића у Србији.
Нико нема право да те људи осуди на пропаст, поготово када се зна да се шиптарска тражења неће зауставити на Космету и да они хоће да иду даље.
Немојте да заваравате ни себе ни друге.

http://www.nspm.rs/kolumne-djordja-vuka ... osovo.html

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa zasto onda i ostali kosovski Srbi nisu ostali dole ili zasto neki drugi Srbi nisu isli da brane svoju svetu zemlju... Pricati i raditi nije isto. Ti Srbi su ostali jer nemaju gde i kasno je da sada zapocinju novi zivot bilo gde u Srbiji koja je i onako u haosu (sto se zaposljavanja i sl stvari tice)... Nije mi drago zbog statusa Kosova, cak sta vise boli me to ali sta da se radi, ja a verujem i malo ko na ovom forumu (a i u Srbiji) doprinosi povratku te zemlje, svi su reciti, ali be konkretnog posla... U to ne racunam neke humanitarne pomoci jer to ne doprinosi boljem statusu nego samo pukom prezivljavanju nasih ljudi dole. Zato mislim da je izvlacenje bilo kojeg dela teritorije super stvar, a opet kada pogledas dalje u proslost, uvek je bilo pomeranja naroda kroz istoriju, pa tako neka evropske nacije vode poreklo iz Azije... Danas mi placemo za Kosovom, kao sto su i oni nekada plakali za svojom zemljom u Aziji...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Pa zasto onda i ostali kosovski Srbi nisu ostali dole ili zasto neki drugi Srbi nisu isli da brane svoju svetu zemlju... Pricati i raditi nije isto. Ti Srbi su ostali jer nemaju gde i kasno je da sada zapocinju novi zivot bilo gde u Srbiji koja je i onako u haosu (sto se zaposljavanja i sl stvari tice)... Nije mi drago zbog statusa Kosova, cak sta vise boli me to ali sta da se radi, ja a verujem i malo ko na ovom forumu (a i u Srbiji) doprinosi povratku te zemlje, svi su reciti, ali be konkretnog posla... U to ne racunam neke humanitarne pomoci jer to ne doprinosi boljem statusu nego samo pukom prezivljavanju nasih ljudi dole. Zato mislim da je izvlacenje bilo kojeg dela teritorije super stvar, a opet kada pogledas dalje u proslost, uvek je bilo pomeranja naroda kroz istoriju, pa tako neka evropske nacije vode poreklo iz Azije... Danas mi placemo za Kosovom, kao sto su i oni nekada plakali za svojom zemljom u Aziji...

Не плачу они за својом земљом у Азији јер је њихово племе само насељавало ту земљу и добровољно је напустило.
Ми када би поделили Косово овом садашњом Ибарском линијом добили би 11% а оставили 89%. То ни једна озбиљна и суверена држава себи не би дозволила.

http://www.frontal.rs/cyrl/?page=3&kat=2&vijest=39544

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma ja ne kazem da je to idelano resenje, ali trenutno se bolje ne pokazuje, skoro sve zemlje su priznale Kosovo, a tako je bilo i sa Slo i HR posle raspada, pa jesmo li vratili neku teritoriju... nismo, tako ni sada necemo vratiti Kosovo i opet svako napusta svoju rodnu zemlju zbog neke nevolje i potrage za boljimzivotom, tako i ti ljudi sa kosova, pa isto tako i ti evropljani kada su napustali aziju... Prirodna selekcija, koja je nazalost ovaj put pogodila nas

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ma ja ne kazem da je to idelano resenje, ali trenutno se bolje ne pokazuje, skoro sve zemlje su priznale Kosovo, a tako je bilo i sa Slo i HR posle raspada, pa jesmo li vratili neku teritoriju... nismo, tako ni sada necemo vratiti Kosovo i opet svako napusta svoju rodnu zemlju zbog neke nevolje i potrage za boljimzivotom, tako i ti ljudi sa kosova, pa isto tako i ti evropljani kada su napustali aziju... Prirodna selekcija, koja je nazalost ovaj put pogodila nas

Косово је као независну земљу признало 65 земаља (од тога се неке зову Тувалу, Соломонска Острва, Обала Слоноваче, Малдиви, итд. То ваљда говори о озбиљности тих признања).
У свету постоји 192 државе.
Још увек 127 држава није признало Косово и признаје га као део Србије.
То је велики + за нас.

Међутим ако се ми одрекнемо своје територије онда ни други више немају никакав разлог да не признају Косово.

То није никаква природна селекција,Срби не напуштају Косово зато што траже бољи живот или зато што тако хоће већ зато што им је живот угрожен и зати што их неко тера.

То са природом нема ништа.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa niko se ne odrice svoje teritorije i kada me neko pita ja kazem da je Kosovo deo Srbije, kao sto i jeste, ali nasi politicari su ti koji nas predstavljaju, jer smo njima dali glas za to (bar vecina) i oni zastupaju misljenje cele nacije. Mi kao pojedinci vise nista ne mozemo da uradimo, sve je stvar politike i to ce odluciti sudbinu Kosova... I nisu bitn Maldivi, Obala Slonovace i slicni plemenski savezi nego priznanje Kosova od strane velikih svetskih sila koje se ipak vise pitaju nego 99% zemalja koje su stale uz Srbiju

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Reci ti meni Silvio sta ce biti ako Kosovo ostane u Srbiji, a Albanci se namnoze , a Srbi ostanu na istom broju ili se smanje i Albanci budu trazili Srbiju? Prema sadasnjoj stopi radjanja Albanaca i Srba ovo bi se moglo desiti u narednih 100 do 200 godina. Sta mislis je li bolje onda da odu sad ili da ostanu pa da preuzmu i Srbiju? Ja mislim da je to najbolji nacin da ih se rijesi zauvijek pa onda nek se mnoze koliko hoce. Jer ako Kosovo ostane u Srbiji kako je krenulo otice i Srbija. I Kosovo je bilo vecinski Srpsko pa sad nije. Zato je bolje odsjeci to Kosovo jednom na vrijeme, dosta je problema stvorilo. Jos najbolje bi bilo kad bi se podijelilo pa Srbi dobili svoje, a Albanci nek se onda kote u svom toru koliko hoce.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Reci ti meni Silvio sta ce biti ako Kosovo ostane u Srbiji, a Albanci se namnoze , a Srbi ostanu na istom broju ili se smanje i Albanci budu trazili Srbiju? Prema sadasnjoj stopi radjanja Albanaca i Srba ovo bi se moglo desiti u narednih 100 do 200 godina. Sta mislis je li bolje onda da odu sad ili da ostanu pa da preuzmu i Srbiju? Ja mislim da je to najbolji nacin da ih se rijesi zauvijek pa onda nek se mnoze koliko hoce. Jer ako Kosovo ostane u Srbiji kako je krenulo otice i Srbija. I Kosovo je bilo vecinski Srpsko pa sad nije. Zato je bolje odsjeci to Kosovo jednom na vrijeme, dosta je problema stvorilo. Jos najbolje bi bilo kad bi se podijelilo pa Srbi dobili svoje, a Albanci nek se onda kote u svom toru koliko hoce.

Управо је ово грешка коју правиш у свомразмишљаљу а то је да би се они зауставили када би им неко дао Косово (и то подељено).
Прво довољно је посматрати ток историје, они су прво из албанских вукојебина сишли у Метохију (коју су Срби напустили у првој сеоби) па се одатле проширивали свуда наоколо.
Шиптари неће поделу Косова , они хоће све. И не само то, они хоће и Прешевску долину.

То је за њих нормалан процес и по њиховом размишљању неопходан односно то су неке територије које су, по њима, историјски њихове јер су они прастаро племе Дарданаца које је то насељавало одвајкада.
Иначе, један јако добар научни рад би могао да се напише на тему о албанској националној идеји, која је заиста изизетна и мене чак (иако их презирем из дубине душе) фасцинира.

Значи, свако ко мисли да би одустајање од Косова спречило даље албанске претензије, тај се грдно вара.
Њихова демографија је сада у паду и падаће и даље.
Чињеница је да ће, с обзиром на досадашња искуства, доћи сигурно до нових сукоба на Балкану и то по мојој процени у Македонији прво. А одатле ће ствар да се пренесе на Прешевску долину.
То не мора да се деси сада или за две-три године. Али може да се деси за 20-30 година.
Србија ако једном призна Косово и одрекне га се дефитивно више нема никакво право да га тражи назад.
У овој ситуацији сада Косово је по међународном праву део Србије тј де јуре, де факто је ван контроле Србије (изузев тих 11% на северу). Међутим, Косово није ни независно јер не испуњавају ни један услов који једна независна држава треба да испуњава да би могла да се назове независном. Они су пре једна врста протекторта или можда је бољи израз колонија (Б/Х је више протекторат).

Србија иде ка ЕУ (ја сам против тога), али то је чињеница. И оно што је сигурно то је да ће Србија постати чланица ЕУ пре Косова (они неће постати чланица никада).
Значи, не могу у УН, не могу у ЕУ, не могу нигде изузев ММФ, где су некако упали али од тога им мала вајда.
Тамо где се нешто одлучује њих нема и неће их ни бити односно само од Србије зависи да ли ће их бити.

Вратићу се на могуће (чак извесне) сукобе.
Тај моменат када дође, Србија то мора искористити.
По међународном праву (које не подлеже Женевској конвенцији, мада се поставља питање да ли је ЖК примењива на све што насељава ову планету?) Србија има право реторзије. Албанци су протерали преко 80% Срба са КиМ, Србија по МП има право да протера Албанце са Косово и то до оне мере док их не сведе на ниво покорне националне мањине (нешто слично су урадили Хрвати са Србима у Хрватској али противно МП).

То може да звучи ружно и јесте вероватно али Србија на КиМ може само насилним методама да успостави силу односно власт.

То је нека најреалнија опција.

Најбоља опција би била да се шиптарске вође уразуме и пристану на разговоре, где би могли разни модели високе аутономије да се договоре. Нпр. као Баварска у Немачкој, која има своје судство и полицију али није међународни фактор.
Они пошто неће преговоре и договоре, не остаје ништа друго него горе поменуто.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Upravo je na RTRS-u ODLIČNA talijanska emisija o Kosovu dio serije o...
Pogledati, makar kao primer pravog (propagandnog) novinarstva.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2010, 02:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
било на ртс-у скоро..
имаш га и по јутјуб..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2010, 10:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Slika

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2010, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Јако жалосно.

А ево и још нечега:

http://www.mondo.rs/s164027/Srbija/Isto ... iciju.html

Е сад би волео да чујем ове што се залажу за признавање Косова, шта би било са српским манастирима и црквама за један век нпр? Да ли би још биле српске? Чисто сумњам...

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Nevjerovatno... :-? :-? :-?

Stvarno nevjerovatno...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2010, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Како је то било прије скоро 100 година:

Citiraj:
Prvi balkanski rat počeo je u oktobru 1912. godine i u njemu su se sukobile vojske Srbije, Grčke, Bugarske i Crne Gore s turskom vojskom. Cilj toga rata bilo je rešenje nasleđa Osmanskog carstva na Balkanu. Pošto se ambiciozne mlade nacionalne države nisu mogle dogovoriti o podeli etnički izmešanog prostora, došlo je, samo nekoliko meseci po završetku prvog rata, do izbijanja drugog. U njemu su se drukčije promešale karte, saveznici i protivnici iz prvog rata zamenili su mesta. Tada, u leto 1913. godine, na jednoj strani su bile Turska, Srbija, Crna Gora, Grčka i Rumunija, a na suprotnoj - Bugarska. Rat je završen porazom Bugarske i novom preraspodelom ranije osvojenih teritorija.
(...)
Balkanski ratovi koji su stali u vreme kraće od godine dana ostavili su strahovite posledice po najveći broj balkanskih naroda. Turska je te ratove doživela kao jednu od najvećih trauma svoje moderne istorije, gubitak svojih najzapadnijih i najrazvijenijih evropskih provincija. (...)
U bugarskom slučaju, trauma je još mnogo dublja. Ti događaji doživljeni su, a i do danas interpretirani, kao podela „bugarskog nacionalnog bića", kao izdaja saveznika, na prvom mestu Srbije, koja je, po tom viđenju otela polovinu „bugarske teritorije" i prepolovila bugarski narod (u koji se računaju i Makedonci). (...)
Albancima su Balkanski ratovi doneli izuzetno veliku promenu. Stvorena je nezavisna država Albanija, ali je teritorija Kosova, posle uspešnih ofanziva srpske vojske i odluka mirovne konferencije velikih sila, pripala Srbiji. Ta okolnost stvorila je duboku frustraciju u albanskom nacionalnom pokretu, pa se i danas, u udžbenicima istorije i na Kosovu i u Albaniji, predstavlja da je, kako piše, nepravednom odlukom velikih sila, albanski narod 1913. godine pocepan na dva dela. (...)
U istorijskom pamćenju u Makedoniji, balkanski ratovi imaju posebno malignu ulogu. Shvataju se kao najbolji dokaz gramzivosti svih susednih naroda čiji su „nacionalni interesi", svi do jednog, bili razvijani na račun makedonske teritorije. Drugi rat je i izbio zbog neslaganja oko razgraničenja na toj teritoriji, a sve se završilo podelom Vardarske, Pirinske i Egejske Makedonije između Srbije, Bugarske i Grčke, pa je ideja o objedinjavanju tih oblasti postala osnova makedonskog velikodržavnog sna tokom 20. veka.
Ukratko, Balkanski ratovi stvorili su nacionalu frustaciju gotovo kod svih naroda koji su u njima učestvovali. (...) Na njima su se, tokom čitavog 20. veka, zasnivali separatistički i iredentistički pokreti, što je bilo jedan od bitnih faktora nestabilnosti regiona.
(...)
Budući da su sve države u ratove krenule s idejom pribavljanja što veće teritorije, svako proširenje nužno se razumelo kao nedovoljno i bilo je daleko od snova o velikoj državi. Posebno je ta realnost bila daleka od izmaštanih državnih granica koje su bile zasnovane na konceptu „istorijskog prava". Svaka je, naime, balkanska nacija vezivala svoj nacionalni san za neki trenutak u prošlosti, uglavnom u srednjem veku, za trenutak kad su njihove države dostigle svoju maksimalnu veličinu. Za nerealnošću tog koncepta nije zaostajao ni onaj koji se pozivao na „etničko načelo", jer, na etnički izmešanom Balkanu, pogotovo u situaciji kada sve nacije još nisu bile u punoj meri formirane, nije bilo moguće povući liniju koja bi svakog zadovoljila i koja kasnije ne bi izazvala nezadovoljstvo i iredentizam.
Zato je svaki balkanski rat vodio u novi rat, svaka podela u novu podelu. To nije bila posledica zle sudbine ili nekog čudnog i iracionalnog usuda koji vodi „balkanizaciji", odnosno udrobljavanju prostora. Radi se o potpuno logičnoj i jedinoj mogućoj posledici pokušaja stvaranja etničkih država na etnički mešovitom tlu. Takav program nužno vodi neprestanom cepanju prostora jer se „etnička čistota" ne može postići. (...)
Prvi cilj balkanskih vojski bio je da se prošire granice nacionalnih država na račun Turske i da zajedno sa starom carevinom s Balkana ode i muslimansko stanovništvo. Bio je to već deo prethodnih iskustava. Naime, posle Velike istočne krize, kada se Srbija teritorijalno značajno proširila na jugu, te prostore napustilo je oko 70.000 muslimana, među kojima je bilo najviše Albanaca. Bila je to i odmazda za odnos prema hrišćanima u Osmanskom carstu. Time je, kako u svojoj knjizi Istorija Srbije od 19. do 21. veka kaže Holm Zundhauzen, počeo đavolski krug uzajamnih proganjanja koji će označiti srpsko-albanske odnose u sledećem veku. Ti Albanci većinom su naselili teritoriju Kosova, gde su se svetili lokalnim Srbima zbog proterivanja iz oblasti koje su pripale Srbiji. Godine 1913, u novoj spirali zločina, to će se okrenuti protiv njih.
(...)
Bilans Balkanskih ratova u Srbiji mogao bi se ovako svesti: računa se da je iz srpske vojske izbačeno oko 158.000 vojnika. Potrošeno je oko 370 miliona dinara za 10 meseci rata, što je bilo trostruko više od državnog budžeta za 1912. godinu. To je značilo novo zaduživanje srpske države, ali i njeno novo zaostajanje, jer je novac, ponovo, umesto u školstvo, zdravstvo, saobraćaj ili infrastrukturu uložen u rat. Uz to, oko milion vojnika je godinu dana bilo pod oružjem, što je, u poljoprivrednoj zemlji, značilo gotovo potpuni zastoj svake privredne delatnosti. Bez muške radne snage, primitivno obrađivana zemlja nije mogla te godine biti obrađena. Srbija je svoju državnu teritoriju povećala za 81 odsto i dobila je oko 1,3-1,4 miliona novih stanovnika. Od tog stanovništva tri četvrtine govorilo je albanski. Posle žestokih okršaja, računa se da je oko 20.000 Albanaca izgubilo život, a da je izbeglo ukupno 60.000 pripadnika muslimanske vere.
Odnosi između srpskog i albanskog stanovništva bili su trajno narušeni, a poverenje nikada kasnije nije uspostavljeno.
(...)
Odmah po početku Prvog balkanskog rata 1912. godine, srpska vojska je vrlo brzo ušla na teritoriju Kosova i ta oblast je, posle potpisivanja mira (zajedno sa Sandžakom i Makedonijom) pripojena srpskoj državi. Novine su tada bile prepune patriotskih usklika, govoreno je da je osvećeno Kosovo, da je ostvareno Lazarevo obećanje, da je obnovljena srpska srednjovekovna država, da je ostvarena zavetna misao... Patriotizmu u tom trenutku niko nije odoleo, čak ni večito cinični Jovan Skerlić. I sve je bilo svečano i patriotski, dok se nije postavilo pitanje kakav će se oblik vlasti uspostaviti u toj oblasti, dakle, pitanje slično onom na koje ni danas nema odgovora. Pokrenuta je tada u Narodnoj skupštini veoma zanimljiva rasprava na koju danas treba da se vratimo ako želimo da suštinski razmišljamo o veoma teškom pitanju: kako je Srbija za manje od veka uspela da izgubi jedan deo svoje teritorije, i to baš onaj za koji njeni najviši predstavnici tvrde da je svetinja?
Te 1913. godine, na ovo pitanje formulisan je odgovor koji je glasio „uređenje novih krajeva". Vladajuća stranka Nikole Pašića smatrala je da u novopirpojenim oblastima treba uvesti poseban, vojno-policijski režim. U skupštinskoj i javnoj raspravi predstavnici vlasti navodili su da stanovnici tih krajeva nisu dovoljno kulturni, da nisu dovoljno politički razvijeni, da se demokratski ustav Srbije ne može proširiti na te oblasti, jer njihovi stanovnici ne bi umeli da koriste prava koja bi dobili... Poslanici su se zabrinuto pitali šta bi se desilo kada bi stanovnici „novih krajeva" dobili jednako pravo glasa, kako bi to uticalo na odnose među političkim snagama u Srbiji, kako bi se to odrazilo na već uhodane odnose među strankama, da li bi moglo ugroziti vlast? Na pitanje opozicije u Skuštini da li vlast namerava da stanovnike „novih oblasti" nešto pita o obliku vlasti koji bi se odredio, jedan od najuticajnijih ideologa vladajuće stranke, Stojan Protić, rekao je: „Mi njih nismo pitali ni onda kad smo ih oslobađali, a onda će nam sigurno naša braća dopustiti da sa njima upravljamo pet do šest godina onako kao mi najbolje nađemo i zato što mi bolje tu stvar znamo, što smo stariji i zreliji, nemamo ih nikakvih razloga pitati kako treba da se oni upravljaju".
Ta vrhunski kvalitetna i zanimljiva pravna rasprava koja se mogla čuti 1913. godine u Skupštini (a kakvu nismo uspeli da čujemo poslednjih godina) nije urodila plodom: preglasavanjem je usvojena Uredba o novim krajevima kojom je na Kosovu uveden poseban vojno-policijski režim. To je značilo da ustav nije proširen na te krajeve srpske države, da građani nisu dobili ista prava koja su uživali srpski građani unutar starih granica. Ključnu ulogu u donošenju te odluke imali su zaverenici okupljeni oko Apisa i Crne ruke. Oni su, u stvari, bili ti koji su diktirali spoljnu politiku Srbije, oni su bili ti koji su u mnogo čemu bili jači od radikalske vlade koju su na vlast doveli posle ubistava poslednjih Obrenovića. Oni su kao neku vrstu svoga plena dobili novopripojene oblasti, u kojima njihova vlast nije imala nikavih granica.
Dodatan problem za stanovništvo tih oblasti bila je činjenica da policijski, vojni i civilni činovnici nisu bili raspoloženi da svojevoljno odlaze na službu u nove oblasti. Tamo se išlo najčešće po kazni. Službu su tamo dobijali uglavnom činovnici koji su bili kažnjavani, najčešće zbog korupcije ili fizičkog nasilja nad uhapšenicima. Bila je to kažnjenička, legionarska uprava koja je sprovodila ličnu vlast i koju niko nije kontrolisao. Ubrzo je došao Prvi svetski rat, pa stvaranje nove države koja do kraja svog postojanja nije uspela da usaglasi različite pravne i društvene sisteme koji su se, sticajem istorijskih okolnosti, u nju ulili. Stanovništvo „novih krajeva", stoga, sve do druge polovine 20. veka nije privuklo veću pažnju vladajućih krugova.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2010, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И шта је поента подвученог?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.b92.net/video/video.php?nav_ ... _id=345721

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
E jadan cica, ali se bori, a svaka mu cast. Kad vidim ovog djeda, pa uporedim ove nase krajeve, te nezainteresovanost za povratak, kako npr. nesrba u Bl, tako Srba u Sa, tek vidim koliko smo konformisti, sve bi na posluzavnik, i kako se lako predajemo i odustajemo...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 21:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2006, 14:55
Dokumentarni film Rikarda Iakona, novinara RAI-a, o surovoj kosovskoj stvarnosti.

preuzmi: 156.93MB

Ko je terorista koji je podmetnuo bombu pod autobus "Niš ekspresa", kako su ginuli svedoci nedela Ramuša Haradinaja i kako je njegova porodica od dućana u Dečanima stigla do velelepnog dvorca, zašto Hašima Tačija zovu "Zmija".

Devet godina posle rata, italijanska televizija RAI 3, odgovara na ta pitanja u šokantnom dokumentarnom filmu Beskonačni rat. Zaista vrijedi pogledati!

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... i+rat.html

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Kad ce biti nastavak?

Odgledao sam ovo, i sta reci...

Iz nase perspektive, hvala bogu, daleko smo od njih, te vlada kakav - takav zakon i demokratija. Nadam se samo da nasi cobani nece dati apsolutnu vlast nasim Haradinajima, Tacijima, pa da se posilije uzalud dugo kaju...
O srpskim patnjama ne bih, saosjecam sa svim koje sam vidio unesrecene, uplakane, i nek im je bog u pomoci, vidio sam sebe i svoje 90-tih, tu negdje i kazem samo hvala bogu sto je to vrijeme zla iza nas i vidio mu se kraj. U njihovom slucaju, nazalost mislim da im je zrtva uzaludna, jer sila boga ne moli, a zivot je samo jedan. Kad covjek sagleda koliko je zlo i moc nasuprot ljudi koji samo hoce da zive svoji na svome, te koje muke uz minimalnu zastitu i potporu prolaze, moze samo reci; nek im je bog u pomoci.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Приказана су већ оба дела. Косово и Афганистан.
Афганистан је исто занимљив део.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 170  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]