Citiraj:
Etiopski Jevreji stižu u Izrael
29.10.2012 22:17 | Tanjug
Tel Aviv - Čarter avion sa oko 240 etiopskih Jevreja sletio je u Tel Aviv, u okviru posljednje faze masovne imigracije iz Etiopije u jevrejsku državu.
Njihovim dolaskom počela je operacija nazvana “Krila goluba”, čiji je cilj da se preostali Etiopljani, koji tvrde da su potomci etiopskih Jevreja, a koji su primili hrišćanstvo prije više generacija i sada se vraćaju judaizmu, takozvane Falaš Mure, dovedu u Izrael do marta 2014.
Današnji let je prvi u čitavoj serije mjesečnih letova, prenosi izraelska štampa.
Oko 160 Etiopljana će stizati svakog mjeseca u narednih 10 mjeseci, saopštila je Jevrejska agencija.
Cilj vlade Izraela je da se proces što prije završi. Preostali etiopski Jevreji čekaju u izbjegličkom logoru u provinciji Gondar da dođu u Izrael. Neki od njih čekaju i po 10 godina.
Na jugu Izraela otvoren je centar u kome će biti smješteno do 600 novih imigranata. Centar je otvoren zahvaljujući pomoći Jevrejske agencije u visini od 3,1 miliona dolara i 1,4 miliona dolara od Ministarstva za apsorpciju.
U Izraelu inače živi oko 80.000 ljudi koji su rođeni u Etiopiji, dok ih je 38.500 potomaka etiopskih Jevreja rođeno u jevrejskoj državi. Oni su se u nekoliko navrata useljavali u Izrael od 1979. do 1990. i ponovo 1990- tih godina u okviru operacije “Solomon”.
Godine 2003. odlučeno je da se dozvoli i useljavanje Falaš Mura i da im se odobri građanstvo, samo ako prihvate ortodoksni judaizam.
Danas je povodom dolaska etiopskih Jevreja priređen svečcan doček na aerodromu, kome su prisustvovali zvaničnici vlade kao i filantropi iz Izraela i SAD.
Ja gledam sliku, ali ne vjerujem. Jevrej, a crnac.
Gledao sam prije nekoliko mjeseci dobar film o useljavanju crnačkih Jevreja 1990. i progon onih crnaca koji su se lažno izjasnili kao Jevreji, jer je bilo različitih konfesija.
Glavni lik filma je jedan crnčić koga usvajaju bijelačka izraelska porodica, ali on se ne uklapa, jer mu je mama u nekom izbjeglčkom kampu. Godine prolaze, on završava školu, ženi se Jevrejkom, ali nije to to. Na kraju priznaje da nije Jevrej, malo nepošteno prema supruzi koja se odrekla svoje porodice, već HRISTOV. Tu je već i mene dovelo do vrhunca. Na kraju postaje doktor bez granica i nalazi majku poslije 18 godina u jednom izbjegličkom kampu.
Zaboravio sam naziv filma, ali predobar je.