banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 20:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2010, 13:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
@lavić
Nemam volje više da ti odgovaram na ista pitanja 50 puta, samo da ti javim da će se Isaa a.s oženiti ženom koja će se zvati Radhiya.

Sretno bilo. A jel mlada Muslimanka?(koliko komada i za koliko dukata?)
Zovni na slatku rakiju.A ko je kum?
Mi se bar napričasmo a tek koliko naučismo još mao pa kao pačija škola.
Sva sreća te Vader ne naplaćuj stranice niti kažnjava za prašinu iz slame.
Ja rahatluka.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
anabell lee je napisao:
Ajde od ex pravoslavke misljenje ako nemate stogod protiv :)
ne vidim nesto posebno lose u toj zavrzlami,sveci su neka vrsta posrednika izmedju Boga i ljudi,i meni je to okej.neki postavljaju pitanja sta ce uopste posrednici izmedju Boga i coveka.Pa,moje misljenje je da je ona Bozija svemocnost malcice preuvelicana i d aon bas i nije tako svemoguc.Uostalom stvorio je one andjele/meleke da mu budu neka vrsta pomocnika ,zar ne?Meni deluje krajnje nelogicno da on,ma koliko mocan bio moze da cuje bas svaciju molitvu u svakom trenutku.^ milijardi ljudi na planeti,pa i da se jedan covek na 10000 ljudi moli to je opet 600000 molitvi.Mnogo je i za Svevisnjeg.
S druge strane ne treba ni slepo prihvatati svaciju ''svetost''.Recimo,u pravoslavlju imamo primere vladara iz dinastije Nemanjica koji su svi odreda(osim jednog,cini m ise) proglasavani za svece,ukljucujuci i Milutina koji je daleko od primera bogougodnog coveka.Katolici u Hrvatskoj slave svetog radnika Josipa koji je,jelte,Josip Broz Tito licno.Sta reci?Nisam pristalica kipova,nekako mi to nije ni najmanje blisko,ali mi je sasvim u redu pomoliti se nekom odredjenom svecu,sveta Petka je u pravoslavlju zastitnica zena,i ima jos dosta svetaca koji imaju svoj ''reon'' zastite.I ne prihvatam nekog egoisticnog,narcisoidnog Boga koji se zbog toga strasno gnevi i ljuti.Toliko od mene.

a sad si moderni komunista? 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
lavić je napisao:
@lavić
Nemam volje više da ti odgovaram na ista pitanja 50 puta, samo da ti javim da će se Isaa a.s oženiti ženom koja će se zvati Radhiya.

Sretno bilo. A jel mlada Muslimanka?(koliko komada i za koliko dukata?)
Zovni na slatku rakiju.A ko je kum?
Mi se bar napričasmo a tek koliko naučismo još mao pa kao pačija škola.
Sva sreća te Vader ne naplaćuj stranice niti kažnjava za prašinu iz slame.
Ja rahatluka.

Šta hoćeš sad sa tim, provociraš nešto ili .... ?
Čudno mi kako nema Hristova da sad vidi ove ovakve komentare. Kako god, neda se meni pričati na tom nivou.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Talija daj mi taj citat za alfa i omega.. Gdje bude pa ću pregledati malo

12 I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem. Isa. 40, 10. -Mat. 16, 27. -Rim. 2, 6. -Rim. 14, 12. -
13 Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji. Isa. 41, 4. -Isa. 44, 6. -
14 Blago onome koji tvori zapovijesti njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad. Dan. 12, 12. -Otkr. 21, 12. -
15 A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž. Zah. 14, 21. -
16 Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvjedoči u crkvama. Ja sam korijen i rod Davidov, i sjajna zvijezda Danica. 4.Moj. 24, 17. -Isa. 11, 1. -Jer. 23, 5. -Zah. 6, 12. -1.Pet. 3, 22. -

http://www.hacbg.org/svetopismo/biblija ... &G=22&S=13

evo ti dio odgovora, ako te zanima

http://www.answering-christianity.com/arche_god.htm

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Vidi Hristov dosta toga ali nije ni on svijeca pa da svakome za svaku rijec pridikuje, on samo reaguje kad mu nesto bas zasmeta, a to su ljudi koji stalno isti film vrte.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 19:41 
Veteran
Veteran

Ахмеде
Ти рече свадба ја питао да ли је млада верница и колико их узима,да ли по Исламском обичају или по Хришћанском и нормално где је свадба ту је и кум. Данас комшија прави свадбу
па ми и за њега драго.
Ти одма љутиш....провокација те ствари због питања о свадби.Па то нико вамо незна а бих муштулук међу верницима да добијем.
Ипак ниси рекао зашто Исус нема Оца?
Ниси рекао зашто је тај изузетак начињен?
Зашто брате увек нервоза и ошткра реч ад стигнемо до циља?
Мир теби и дому твом од мене,а неразумевања ћеш наћи и унутар Муслимана.

ХРИСТОВ
опрости што сам неколико пута питао исто јер је служило сврси. :cat:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 19:52 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
114_AhmeD je napisao:
@spavač

Allah u zadnjoj trećini noći, SVAKE NOĆI, spusti se na najniže nebo i kaže: " Ima li ko nešto da treba, da mu dam ? " Zato se muslimanima pored 5 obaveznih molitvi preporučuje kijam alejl - noćno stajanje, noćni namaz u zadnjoj trecini noci zbog raznih blagodati. Jedna od njih je ta što je to vrijeme primanja dova. Ne znaš puno o Islamskom poimanju Boga
Spavaču, meleci nemaju strasti i slobodne volje da se potuku na nebu ili da se ne pokore bogu, ta vjera nije ispravna.

i andjeli imaju slobodnu volju, tako pise u Bibliji...eto nije ni tvoj autic ispravan pa sta ces sad.... :cat:

ako si citao, moja poenta je zar ne moze Bog jos nize da se spusti ( tj mislima na utjelovljenje). Po islamskoj teoriji na osnovu Kurana ne moze..i to je tvoj koncept Boga...dok je moj koncept Boga da moze da se spusti jos nize nego sto Kuran kaze..

@Dust

procitao sam i tvoj post samo nije mi se dalo na quote..i primjecujem da Ahmed u svom gore poste kaze da se Alah spusti, a cini mi se ti si rekla da su u pitanju meleci...nije bitno za mene da li je Alah il meleci...vec zelim reci da kad je u pitanju koncept Boga imamo razlicito misljenje(ne licno ti i ja, vec ljudi koji se ovdje deklarisu kao hriscani -baziraju se na Bibliju i ljudi koji su muslimani i baziraju se na Quran)...tako da nema potrebe da se izvinjavas...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
ХРИСТОВ
опрости што сам неколико пута питао исто јер је служило сврси. :cat:

Dobro da si se izvinio, taman krenula lava da kulja iz mene :D

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 20:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:
@spavač

Allah u zadnjoj trećini noći, SVAKE NOĆI, spusti se na najniže nebo i kaže: " Ima li ko nešto da treba, da mu dam ? " Zato se muslimanima pored 5 obaveznih molitvi preporučuje kijam alejl - noćno stajanje, noćni namaz u zadnjoj trecini noci zbog raznih blagodati. Jedna od njih je ta što je to vrijeme primanja dova. Ne znaš puno o Islamskom poimanju Boga
Spavaču, meleci nemaju strasti i slobodne volje da se potuku na nebu ili da se ne pokore bogu, ta vjera nije ispravna.

i andjeli imaju slobodnu volju, tako pise u Bibliji...eto nije ni tvoj autic ispravan pa sta ces sad.... :cat:

ako si citao, moja poenta je zar ne moze Bog jos nize da se spusti ( tj mislima na utjelovljenje). Po islamskoj teoriji na osnovu Kurana ne moze..i to je tvoj koncept Boga...dok je moj koncept Boga da moze da se spusti jos nize nego sto Kuran kaze..

@Dust

procitao sam i tvoj post samo nije mi se dalo na quote..i primjecujem da Ahmed u svom gore poste kaze da se Alah spusti, a cini mi se ti si rekla da su u pitanju meleci...nije bitno za mene da li je Alah il meleci...vec zelim reci da kad je u pitanju koncept Boga imamo razlicito misljenje(ne licno ti i ja, vec ljudi koji se ovdje deklarisu kao hriscani -baziraju se na Bibliju i ljudi koji su muslimani i baziraju se na Quran)...tako da nema potrebe da se izvinjavas...

U starom zavjetu ( LZ ) piše na jednom mjestu kako treba da bude ubijen svako ko skrnavi ime Boga, da ga svi kamenjima izgađaju dok ne umre. I ne samo u Lz nego ima milion mjesta gdje pokazuje koliko je JHVH tako reći " ohol " i "bezgraničan "..

A onda u evanđelju po Mateju piše kako je Isus pobjegao u Egipat bojeći se da ga Herod ne ubije ...

Može li Isus biti taj veliki "arogantni" Bog koji ubije sve koji mu ime skrnave ? Jel to taj Bog koji biježi pred nekim čovjekom

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 20:31 
staromodan
Korisnikov avatar

po Kuranu, ne....po Bibliji, da...jel kontas o cemu pricam.. :wink:

nekada je bilo oko za oko, a onda je doslo ljubi bliznjeg svojega... :evil3: Bog se na progresivan nacin otkrivao i to se vidi kroz S.Z i N.Z.. u Kuranu to se ne vidi, al u Bibliji da..

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
spavac je napisao:
Bog se na progresivan nacin otkrivao i to se vidi kroz S.Z i N.Z.. u Kuranu to se ne vidi, al u Bibliji da..

Ne razumijem kako na progresivan nacin. Zar nije jednostavnije da se otkrije na jednostavan nacin da se zna sta je sta, nego da prvo kaze jedno pa onda drugo i stvori se konfuzija?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 01:39 
staromodan
Korisnikov avatar

aj prvo odgovoris sta bi za tebe taj pojam znacio -"progresivno otkrivenje?kako ga ti definises?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
spavac je napisao:
Bog se na progresivan nacin otkrivao i to se vidi kroz S.Z i N.Z.. u Kuranu to se ne vidi, al u Bibliji da..

Ne razumijem kako na progresivan nacin. Zar nije jednostavnije da se otkrije na jednostavan nacin da se zna sta je sta, nego da prvo kaze jedno pa onda drugo i stvori se konfuzija?

nije Bog znao kakvi su ljudi pa morao kriterij malo spustiti... Jel de spavaču, morao je On progresa imati da priđe ljudima lakše.

Allah je Allah, uvjek isti.. Ako kaže da će kazniti možda hoće a možda i oprosti, ako kaže da će nagraditi onda sigurno hoće. I evo šta kaže On sam o sebi:

Prenosi Enes ibn-Malik, radiallahu anhu, i kaže da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, gdje kaže: ''Rekao je Allah Uzvišeni: 'O sine Ademov, dok god Me budeš molio i od Mene se nadao, ja ću ti praštati šta god budeš radio, i na to se neću obazirati. O sine Ademov, kada bi tvoji grijesi dosegli do neba, ako bi zatražio od Mene oprost, oprostio bi ti. O sine Ademov, kada bi mi pristupio sa pogreškama velikim poput zemlje, zatim me sreo ne smatrajući drugog ravnim Meni, ja bih ti pristupio sa jednakim oprostom.'' (Bilježi Tirmizi i kaže da je hadis hasen-sahih)

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisi shvatio spavaca Ahmede, stavljas mu rijeci u usta koje nije rekao.

Jellyfish, na kakvu konfuziju mislis, u vezi cega? Mislis na ono "oko za oko"? Ako je to u pitanju, onda te molim da mi kazes kako ti tumacis Hristove rijeci da nije dosao da ukine zakon (obrati paznju da je i tada vladala konfuzija kao i kod nas danas), kako vidis odnos izmedju onoga sto je Hrist radio i samog zakona? Da li mislis da je konfuzno ono sto je Hrist govorio, tipa: "Zakon vam kaze.... a ja vam kazem"..?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
spavac je napisao:
aj prvo odgovoris sta bi za tebe taj pojam znacio -"progresivno otkrivenje?kako ga ti definises?

Nemam pojma isto kao i ovo gore sto ne znam.

Hristov je napisao:
Jellyfish, na kakvu konfuziju mislis, u vezi cega? Mislis na ono "oko za oko"? Ako je to u pitanju, onda te molim da mi kazes kako ti tumacis Hristove rijeci da nije dosao da ukine zakon (obrati paznju da je i tada vladala konfuzija kao i kod nas danas), kako vidis odnos izmedju onoga sto je Hrist radio i samog zakona? Da li mislis da je konfuzno ono sto je Hrist govorio, tipa: "Zakon vam kaze.... a ja vam kazem"..?

Ne mislim da je je to konfuzno, vec pitam zasto je Bogu u starom zavjetu govorio jedno, a u novom drugo?
I kakvo je to progresivno otkrivanje, ako kazes prvo jedno pa poslije sasvim suprotno. Je li to neki progres ili je ponistavanje onog sto si rekao? Kontradikcija samom sebi. Zasto bi Bog isao takvim kontradiktornim putem da se zbune prvo oni sto su postovali stari zavjet pa onda ovi iz novog. Isto kao i pitanje za muslimane zasto bi Bog davao vise knjiga objava umjesto jedne jer i oni kuran tumace progresivnim otkrivanjem koje je uslijedilo poslije biblije.
Gdje je onda kraj progresivnim otkrivanjima. Svaki cas se moze pojaviti nova sekta i reci mi imamo novo progresivno otkrivenje?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 13:23 
Veteran
Veteran

jellyfish
brate brinu me kao vernika tvoja pitanja...želeo sam nešto reći ali bolje ne, jer bi morali onda krenuti od postanja do Otkrivenja.Da smo u komšiluku sve bismo pretresli ovako....nemam teksta za kratke poruke.Pratio sam zadnjih sedmica da bih video tvoj stav i uporište jer mi je nešto bilo ne logično.No nije važno možemo i balansirati.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 18:32 
staromodan
Korisnikov avatar

@Ahmede, procitaj ponovo o cemu pricam....

@jellyfish

sto se tice progresivnog otkrivenja, da li ti moze pomoci nesto ova recenica da bi razumio o cemu govorim

"Da bi otkrio sebe, Bog se prilagodio nasoj razini razumjevanja"..

drugi banalni primjer, ne mozes bebi dati pasulj, pile il jagnje sa raznja..znaci postoji progres..ne mozes u 1 razredu osnovne skole znati sve...
koliko bi narod podnio da je Bog u starom zavjetu rekao sve o sebi u jedan dan..ako vjerujes u S.Z i dogadjaje koji su opisani, pa zar razdvajanje Mrtvog mora nije veoma jednostavan nacin na koji se Bog otkrio Izrailju...i sta su uradili..

na kojoj razini razumjevanja o Bogu su bili starozavjetni narodi..gdje smo mi danas po pitanju toga...nekada su starozavjetni narodi vjerovali ako dobiju bitku protiv neprijatelja onda je njihov Bog najjaci u poredjenju sa drugim Bogovima....rat u Bosni, Rwanda i sad da ne nabrajam, gdje su se tukle razlicite nacije,svi isli sa silom i vjerom u svog nekog Boga..jesmo li mi to odmakli od S.Z il jos uvijek u 21 vijeku imamo jedno takvu sliku o Bogu..
Ahmedu sam ko zna koliko puta spomenuo da je Bog zabranio dzihad, ratovanje, rekavsi Izrailjskom narodu da ubuduce se nece Bog proslavaljati kroz ratove...Izrailj je to zaboravio i zato nije ni razumio misiju Mesije, vec su ponovo ocekivali Ramba.. jer su ostali na pocetnoj razini razumjevanja, a Bog im non stop govorio da trebaju odrasti..Svaka etapa biblijske istorije daje nam novi prozor za pogled u um našega Boga, koji pristupa ljudima tamo gdje se nalaze, a ipak cijelim putem zna kuda ide!..Kao roditelj pun razumjevanja prema djeci, On postepeno vodi narod ka zrelosti i ne očekuje da shvate više nego što im je istinski moguće u bilo kojoj fazi..

Jovan 16:12 "jos vam mnogo imam kazati; ali sad ne mozete nositi"..

to je neko moje misljenje koje vidim kroz Biblijuj..

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 20:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
skeva je napisao:
anabell lee je napisao:
Ajde od ex pravoslavke misljenje ako nemate stogod protiv :)
ne vidim nesto posebno lose u toj zavrzlami,sveci su neka vrsta posrednika izmedju Boga i ljudi,i meni je to okej.neki postavljaju pitanja sta ce uopste posrednici izmedju Boga i coveka.Pa,moje misljenje je da je ona Bozija svemocnost malcice preuvelicana i d aon bas i nije tako svemoguc.Uostalom stvorio je one andjele/meleke da mu budu neka vrsta pomocnika ,zar ne?Meni deluje krajnje nelogicno da on,ma koliko mocan bio moze da cuje bas svaciju molitvu u svakom trenutku.^ milijardi ljudi na planeti,pa i da se jedan covek na 10000 ljudi moli to je opet 600000 molitvi.Mnogo je i za Svevisnjeg.
S druge strane ne treba ni slepo prihvatati svaciju ''svetost''.Recimo,u pravoslavlju imamo primere vladara iz dinastije Nemanjica koji su svi odreda(osim jednog,cini m ise) proglasavani za svece,ukljucujuci i Milutina koji je daleko od primera bogougodnog coveka.Katolici u Hrvatskoj slave svetog radnika Josipa koji je,jelte,Josip Broz Tito licno.Sta reci?Nisam pristalica kipova,nekako mi to nije ni najmanje blisko,ali mi je sasvim u redu pomoliti se nekom odredjenom svecu,sveta Petka je u pravoslavlju zastitnica zena,i ima jos dosta svetaca koji imaju svoj ''reon'' zastite.I ne prihvatam nekog egoisticnog,narcisoidnog Boga koji se zbog toga strasno gnevi i ljuti.Toliko od mene.

a sad si moderni komunista? 8)

zar si sumnjao 8) ?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 21:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
spavac je napisao:

Postavlja se pitanje zasto to Bog da cini? Zasto se spustati nize i nize do samog ljudskog tjela, kad On sve zna.

Da li je Njemu potrebno utjelovljenje? Na to je vec odgovoreno.

E sad da li se on po tvom razumjevanju treba spustiti toliko "nisko" da bi se priblizio ljudima, da bi ga oni vidjeli, culi, osjetili...??? Ako treba, ponavljam opet ako treba zasto onda Objave???
Za nove generacije? Ne. Objave nisu nastajale samo za nove generacije koje nisu bile u prilici da "vide " Boga,nego su pisane i za one koji su imali priliku.

I najzad po islamskoj teoriji Bog je sveprisutan znanjem sto je visa sfera od one tjelesne prisutnosti, koju usput Bog i nema jer bi tad bio ogranicen.
Kad govorimo o spustanju u noci lejl-kadar...tacno je to da se Gospodar spusta na najbilize zemaljsko nebo, ali kolika je po vjerodostojnim hadisima vrijednost same noci ??? 1000 mjeseci.
Gospodar se svake godine jednom u jednoj noci spusta da bi uslisio zelje, njegova milost je tu noc veca jer obuhvata milost od 1000 noci ili 83 godine i 3 mjeseca 3 dana .....
83 godine su ravne jednom prosjecnom ljudskom vijeku...a jedna takva noc dolazi 83. puta u 83 godine i svaka je vrijedna koliko jedan ljudski vijek...

Sto se tice progresivnog o kojem si govorio...Zasto bi se Bog, ako je to tako, zaustavio na Isusu, jer progresija raste, ne staje ??? Ne otkriva li upravo Jovan 16:12 nastavak progresije "....ali kad dodje duh istine...."

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Gledano u perspektivi vjecnosti to je vjeciti pecat, zavjet i most sa neba na zemlju odnosno izmedju Boga i ljudi,
a za mene licno dokaz neizmjerne ljubavi Svemilostivog prema ljudskom rodu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]