banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 00:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Apr 2010, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Neki ovdje laskavo se hvale da je Biblija knjiga koja u detalje govori. Slažem se, govori detaljno. Samo ja ne mogu dobiti odgovor na neke moje konfuzije pa vas molim da mi odgovorite.

PRVO: koliko je apostola svjedočilo uskrsnuću, 11 ili 12 ?

prema evanđeljima Isus je imao 12 apostola prije nego što je bio razapet. Ok. Jedan od njih je Juda koji je izdao Isusa rimljanima za nekoliko zlatnika. Juda je skontao svoju grešku prije nego što su razapeli Isusa pa se objesio. Tako je po Mateju poglavlje 27, vidite sami

1 Kad je osvanuo dan, zaključiše svi glavari svećenički i starješine narodne da ubiju Isusa.
2 Odvedoše ga svezana i predadoše ga upravitelju Pilatu.
3 Kad vidje njegov izdajnik Juda, da ga usudiše, pokaja se. Donese natrag trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama
4 I reče: "Sagriješio sam. Izdao sam krv nedužnu!" Oni odgovoriše: "Što nas je briga za to? To je tvoja stvar!"
5 Tada baci srebrnjake u hram, otide i objesi se o užetu,
...
11 Isus bi predveden upravitelju. Upravitelj ga zapita: "Jesi li ti kralj židovski?" Isus odgovori: "Ti kažeš."

Evo, ja iz ovog vidim jasno da je Isus bio živ kad se Juda ubio i da je ostalo 11 učenika sad, ne 12. Našao sam još mjesta koji to i potvrđuju. Radi se o: Luka poglavlje 24 ,Marko 16 i Mataj 28
SAMI SE UVJERITE, pročitajte Da ne pišem ovdje

Šta sam ja zaključio iz gore navedenih poglavlja ?

prvo: Luka 24:9 i 33 definitivno govore o 11 učenika
drugo: Luka 24:36-43 govori o pojavljivanju Isusa pred njih 11
treće: Luka 24: 45-49 govori kako je Isus potvrdio da je uskrsnuo, te da se pojavio pred njih11
četvrto: Luka 24:50-51 vidim kako je Isus otišao u nebesa poslije sastanka sa njih 11
peto: Marko 16:7-14 kaže kako se Isus pojavio Petru pa onda svim njima 11 ( uključujući i petra)

E gledajte sad ovo !

1 Korinćanima 15:5 jasno govori kako se Isus pojavio Petru kao prvom od njih učeniku, što bi iz ovih gore trebalo biti istina, i onda drugim 12 ! KAKO SAD OVO ?

1 A obznanjujem vam, braćo evanđelje, koje sam vans propovijedao, koje ste i primili, u kojemu i stojite,
2 Po kojemu se i spasavate, ako držite, kako sam vam propovijedao osim ako uzalud vjerovaste.
3 Jer sam vam najprije predao što sam i primio, da je Krist umro za grijehe naše po Pismima;
4 I da je pokopan, i da je uskrsnuo treći dan po Pismima;
5 I da se je javio Kefi, potom dvanaestorici;
6 A zatim se je javio braći, kojih je bilo više od pet stotina zajedno. Od njih mnogi žive i sad, a neki usnuše;
7 A potom se je javio Jakovu, onda svima apostolima;
8 A poslije sviju javio se i meni kao kakvu nedonoščetu.

i da je pokopan - zar Isus nije bio u grobnici sazidanoj ? Nije bio pokopan zemljom
potom dvanaesterici - ovo mene najviše čudi.. 11 ili 12

Oni koji kažu da je pavle 12ti su u krivu potpuno po ovom osmom stihu " A POSLIJE SVIJJU JAVIO SE MENI "...

I još za one koji kažu da Matias mjenja Judu ....
Djela apostolska 1:22 se kosi gore navedenim evanđeljima jer direktno govore da se Isus pojavio pred njih 11 i poslije tog otisao u nebesa. Matias nigdje nije spomenut u Luka 24 Marko 16 i Matej 28 - NIGDJE ! ili bilo kojoj drugoj knjizi osim djelima apostolskim, nigdje nije svijedočio uskrsnuću

KO JE SAD LAGAO, LUKA ILI PAVLE ?

Ovo mi je prvo čudno, ima još ali iću polako ! Imam još 3-4 nakon čitanja

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Druga stvar koja mi nije jasna !

Isus nije imao 10 krstova nego jedan jedini. Koji je pravi natpis bio na njemu ?

Ivan 19:19
A Pilat napisa i natpis i metnu na križ. A bilo je napisano: "Isus Nazarećanin, kralj židovski."

Matej 27:37
A Pilat napisa i natpis i metnu na križ. A bilo je napisano: "Ovo je Isus, kralj židovski."

Luka 23:38
Nad njim je bio natpis napisan pismom grčkim, latinskim i hebrejskim: "Ovo je Kralj židovski."

Marko 15:26
Natpis s oznakom njegove krivnje glasio je: "Kralj židovski."

Kako to da evanđelja ( inspirisana od jednog jedinog boga ) se ne mogu složiti ni oko natpisa pravog na krstu ? Ko mi sad može potvrditi šta je baš tačno od ovog pisalo, kad se svi kose, pogotovo po ivanu ?

Po meni je ovo pokazatelj da pisci uopšte nisu inspirisani od boga, nego su pisali po svom nahođenju... Molim da mi pojasnite ovo !

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 13 Apr 2010, 17:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Isusovom uskrsnuću je svjedočilo uz njegove apostole, Mariju i još neke žene, vidjelo ga je i još 500 duhovne braće od kojih su većina bili živi kad je Pavle pisao 1. Korinćanima 15:6., a to je bilo 65.n.e.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ahmed bunite to što kada se pojavio apostolima, među njima nije bio apostola Toma, njemu se naknadno Gospod Isus Hristos ukazao.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Isusovom uskrsnuću je svjedočilo uz njegove apostole, Mariju i još neke žene, vidjelo ga je i još 500 duhovne braće od kojih su većina bili živi kad je Pavle pisao 1. Korinćanima 15:6., a to je bilo 65.n.e.

PA nisi mi ništa odgovorio.. Je li bilo 11 učenika kako kažu evanđelja ili 12 po Pavlu, i šta je tačno pisalo na krstu ?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Ahmed bunite to što kada se pojavio apostolima, među njima nije bio apostola Toma, njemu se naknadno Gospod Isus Hristos ukazao.

Ja kad čitam probam sebi napraviti sliku kao i svako. Kako sam shvatio, u toj grupi je bilo 11 ljudi i o tom događaju pišu evanđelja, e sad ja koliko sam vidio o tom istom skupu tad govori Pavle u korinćanima, ne vidim gdje je on to tomu ubacio posebno .. I zato mi je čudno bilo čitajući, je li skup bio od 12 ili 11 učenika

Al ima još stvari, npr ono POKOPAN, možeš li mi to opisati isto ? Znam da je Isus po evanđeljima u grobnici zidanoj bio, nisu ga zakopali. I ima još dalje u događaju nekih meni nejasnih stvari. Ali prvo da stanemo kako treba sa ovim brojem i natpisom na krstu...

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Možda je i vas zbunilo malo ono što sam napisao pa ne dobijam kompletan odgovor, ali hajde možda mi uspijete pomoći oko naredne scene vezano za to...

Evo slijedeće stvari koju nisam nikako uspio da shvatim

Radi se o onom rimskom legionaru, šta je on rekao i je li on prihvatio kršćanstvo ili je ostao pagan kao svi ostali rimljani ? Kakav je sad on ?

Luka 23:47
Kad vidje satnik, što se dogodi, poče slaviti Boga i reče: "Zaista, ovaj je čovjek bio pravedan!"

Evo citata u kojem sam pročitao da mu je bilo žao Isusa i kako je za njega rakao da je bio pravedan čovjek. Dakle " čovjek ovaj je pravedan " >čovjek< - izjavio je kao pagan...

a drugi citati nisu takvi..

Marko 15:39
Satnik, koji je stajao prema njemu i vidio, gdje izdahnu tako, reče: "Zaista, ovaj je čovjek bio Sin Božji." - ovo je izjava kršćana

ovo potvrđuje i slijedeći citat, do duše drugačijim riječima malo..

Matej 27:54
Kad satnik i ljudi njegovi, koji su stražili kod Isusa, vidješe da se zemlja trese i drugo što se dogodilo, prepadoše se vrlo i rekoše: "Ovaj je zaista bio Sin Božji."

E sad, izjava " pravedan čovjek " i " sin božiji " su potpuno drugačiji pojmovi. Je li ovaj vojnik bio kršćan ili pagan i šta je rekao od ovog ... Ivan o ovom ništa ne govori koliko sam vidio,..

Izvoli filozofe ,

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 18:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Ja kad čitam probam sebi napraviti sliku kao i svako. Kako sam shvatio, u toj grupi je bilo 11 ljudi i o tom događaju pišu evanđelja, e sad ja koliko sam vidio o tom istom skupu tad govori Pavle u korinćanima, ne vidim gdje je on to tomu ubacio posebno .. I zato mi je čudno bilo čitajući, je li skup bio od 12 ili 11 učenika

Al ima još stvari, npr ono POKOPAN, možeš li mi to opisati isto ? Znam da je Isus po evanđeljima u grobnici zidanoj bio, nisu ga zakopali. I ima još dalje u događaju nekih meni nejasnih stvari. Ali prvo da stanemo kako treba sa ovim brojem i natpisom na krstu...

Citiraj:
24 A Toma, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima, kad je došao Isus.

25 I rekoše mu drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina," A on im reče: "Dok ne vidim na rukama njegovim znaka od čavala, i ne metnem prsta svojega u mjesto od čavla, i ne metnem ruke svoje u bok njegov, neću vjerovati."

http://hr.wikisource.org/wiki/Evan%C4%91elje_po_Ivanu_(%C5%A0ari%C4%87)/Glava_20.

A pokop je u to vrijeme izgleda bio da se pokojnik stavi u pećinu. Isus je vaskrsnuo Lazara iz pećine.

Mislim Ahmed da ne bi ni valjalo da je svako jevanđelje kao jaje jajetu. Onda bi Biblija komotno mogla imati 80 strana. Meni je bitnije da se rimski vojnik na to iznenadio.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim Ahmed da ne bi ni valjalo da je svako jevanđelje kao jaje jajetu. Onda bi Biblija komotno mogla imati 80 strana. Meni je bitnije da se rimski vojnik na to iznenadio.

Boga mi ako je to inspirisano od Boga ne bi se takve stvari mogle postaviti. Paradox da Bog kaže ovako pa onako ( različito) i da to smatramo bogatstvom . Ne znaš tačno odvijanje događaja, mislim kako iz tog krojiti vjeru.

I isto pročitao si u Mateju za zemljotres desio, zemlja popucala, otvorila se , mrtvaci ustali.. itd
pazi filozof, to nisu nikako sitne stvari nego veliki događaj. Nije to spominjanje nekog komarca da je bio tu ili nije..

Kako da o ovoj stvari Marko Luka i Ivan NI RIJEČI DA KAŽU ? To me isto buni.. A objava i jedno i drugo...

A posljednje u tom nizu je stanje Isusa na krstu, je li on odbio ili prihvatio piće i koje je piće bilo, kasnije ću o tom posebno post izdvojiti. .

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poslije Lazarevog vaskrsnuća zar je bitno koliko je ljudi vaskrsnulo?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poslije Lazarevog vaskrsnuća zar je bitno koliko je ljudi vaskrsnulo?

Sve je u vjeri bitno, ne znam zašto se nisi osvrnuo na moje postove i događaje koje ne mogu složiti. Kako onda napraviti npr film o isus ? Šta će mu pisati na krstu, šta će legionar reći ? Kad je sve to bog rekao, a ako jedno uradiš ne slaže se sa drugim

Imam još napisati o onom piću, je li isus popio ili nije i šta je popio zapravo, ali veceras nemam vremena.. pozzz

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 21:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ahmed ja mislim da problem leži što Bibliju posmatraš kroz Kur an. Vidi se da je to knjiga pravde, ali previše kruta za moj pojam, svaki segment ljudskog života je propisan nekim pravilima.

U Bibliji imaš samo načela kojih se moraš pridržavati, a sve ostalo je znači do ljudskog roda da uredi kako najbolje umije.

Slobodno što se mene tiče pitaj, dovodi u sumnju, negiraj itd...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ahmed ja mislim da problem leži što Bibliju posmatraš kroz Kur an. Vidi se da je to knjiga pravde, ali previše kruta za moj pojam, svaki segment ljudskog života je propisan nekim pravilima.

U Bibliji imaš samo načela kojih se moraš pridržavati, a sve ostalo je znači do ljudskog roda da uredi kako najbolje umije.

Slobodno što se mene tiče pitaj, dovodi u sumnju, negiraj itd...

E tim opisom biblije si me inspirisao da te pitam kako ti posmatraš demokratiju kroz prizmu vjere i tako to.... ?

Istinu si rekao ovo gore, Islam je način života. Skup smjernica i granica koje su propisane čovjeku od Boga. Kao da dobiješ "manual" za svoj iPod npr :) i napiše ti ga onaj ko ga je stvorio i ko ga najbolje poznaje.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 06:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
E gledajte sad ovo !

1 Korinćanima 15:5 jasno govori kako se Isus pojavio Petru kao prvom od njih učeniku, što bi iz ovih gore trebalo biti istina, i onda drugim 12 ! KAKO SAD OVO ?

Djela apostolska 1:22 se kosi gore navedenim evanđeljima jer direktno govore da se Isus pojavio pred njih 11 i poslije tog otisao u nebesa. Matias nigdje nije spomenut u Luka 24 Marko 16 i Matej 28 - NIGDJE ! ili bilo kojoj drugoj knjizi osim djelima apostolskim, nigdje nije svijedočio uskrsnuću

МАТИЈА (грч: Ματθίας), изабран за Апостола уместо Јуде Искариота (Дап 1,15-26). До избора је дошло после Вазнесења Христовог и ватреног говора Св. Петра, у којем је споменуо пророчанство ο Јудином издајству (Пс 41,9), као и друго пророчанство да ћe "Епископство његово други да прими" (Пс 69,25; 109,8).

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ahmede, da te zaista interesuje sva ova prica oko vaskrsenja i da zaista zelis da shvatis neke stvari, procitao bi dosad knjigu koju sam ti vec par puta preporucila da procitas, nakon sto si trazio i stalno trazis da ti se nesto objasni, razjasni... (a ti to nisi, jer uopste ne zelis da shvatis ili razumijes, a moguce da se mozda i bojis da ces se razuvjeriti svog stava kad procitas knjigu) .
Ko zeli da shvati-shvatice , ko ne zeli-lutace.
Covjek koji zaista zeli da nesto shvati i razumije, on je otvoren za sve informacije.

Vec sad vidim da neces dobiti zadovoljavajuci odgovor ni sa ovom temom. Jer uopste nisi spreman na odgovore.

Ugodan dan zelim! (i zalim vec unaprijed utroseno vrijeme clanova koji su voljni da pomognu u razjasnjavanju nekih stvari drugu Ahmedu )

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
E gledajte sad ovo !

МАТИЈА (грч: Ματθίας), изабран за Апостола уместо Јуде Искариота (Дап 1,15-26). До избора је дошло после Вазнесења Христовог и ватреног говора Св. Петра, у којем је споменуо пророчанство ο Јудином издајству (Пс 41,9), као и друго пророчанство да ћe "Епископство његово други да прими" (Пс 69,25; 109,8).

Evo čitam o djelima apostolskim i piše da se ne zna ko ih je napisao. Prva glava, negdje do dvadesetog citata spominje Tomu ali ovog lika nigdje nema u evanđeljima, da piše da je svijedočio kao 12ti .. Ima li gdje još da je spomenut osim u ovoj knjizi ?

Mislim, čovjek koji je zamjenio Judu bi bar trebao jednom biti spomenut, opet nije mala stvar jer se Juda mnogo puta spominje. I kako je Toma uopšte izabran da priča božiju riječ ?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 12:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Evo čitam o djelima apostolskim i piše da se ne zna ko ih je napisao

Djela apostolska napisao je Luka, mjesto pisanja je Rim, pisanje je završeno 61. n. e., a obuhvaćeno je vrijeme od 33.n. e. do 61.n. e.
Veći dio matrijala u prvih 12 poglavlja obuhvata Petrove aktivnosti, a preostalih 16 poglavlja Pavlove aktivnoszi. Luka se blisko družio sa Pavlom, pridruživši mu se na mnogim njegovim putovanjima.
Knjiga je upućena Teofilu, a izvještaj pruža tačan istorijski zapis o uspostavljanju i rastu hrišćanske skupštine. Započinje Isusovim pojavljivanjem svojim učenicima, a zatim bilježi važne događaje u vremenu od 33. do 61. n. e.
Djelovi knjige mogu se naći među nekim od najstarijh papirusnih manuskripata Grčkih pisama koji postoje iz 3 i 4 vijeka.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
Evo čitam o djelima apostolskim i piše da se ne zna ko ih je napisao. Prva glava, negdje do dvadesetog citata spominje Tomu ali ovog lika nigdje nema u evanđeljima, da piše da je svijedočio kao 12ti .. Ima li gdje još da je spomenut osim u ovoj knjizi ?

Mislim, čovjek koji je zamjenio Judu bi bar trebao jednom biti spomenut, opet nije mala stvar jer se Juda mnogo puta spominje. I kako je Toma uopšte izabran da priča božiju riječ ?

Jevanđelje ili Novi Zavjet su pisali apostoli: Matej, Marko, Luka, Jovan.

Juda Iskariotski je imao svoju misiju, jer je unaprijed bilo pisano da će se desiti kako se desilo, a neko je morao da odigra i njegovu nezahvalnu ulogu, zar ne?
Da nije bilo Jude Isus ne bi bio izdan i ne bi se desilo ono što je uslijedilo.

Djela apostolska koja spominješ je pisao apostol Luka, tako da se mogu uvrstiti u Lukino jevanđelje (Jevanđelje po Luki).

Spominjanjem Tome vjerovatno aludiraš na neko njegovo kvazi jevanđelje koje u potpunosti odudara od ostala 4.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 13:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa nije samo Juda iskariot Juda koji se pominje u Bibliji, postoji i Isusov brat Juda koji je i jedan od 40 biblijskih pisaca, napisao je Judu oko 65. n. e.
Što se tiče Tome, nije istina da se ne pominje nigdje u jevanđeljima, već samo u u Djelima apostolskim 1:13, pominje se i u 2 jevanđelja, Mateju 10:3 i u Jovanu 20:24.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Ljudi dzaba mu objasnjavate. Nema zelju da shvati nego hoce da dokazuje kako biblija nije sveta knjiga nego je to Kuran.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]