banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 13:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nebeska bića
PostPoslato: 12 Apr 2010, 06:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Čitam jednu knjigu u kojoj se spominju sva imena anđela, a knjiga usput piše o anđeu Rafailu koji je prikazan kao pratilac Tovije a koji drži ribu u ruci.
Naime u Veneciji na njegovoj crkvi se nalazi njegova skluptura a upečatljivi simboli su riba i pas.

Ангелологија је научна дисциплина теологије која проучава анђеле, и као таква постоји у различитим религијама и веровањима. Тако се посебно изучава јудејска, хришћанска и исламска ангелологија.

Анђели су у јудаизму представљани као духовна и бестелесна бића која не једу и не пију, не рађају се и не умиру. Они узимају учешћа у особинама Бога, чије царство они образују и кога су весници. Њихов број је бесконачан. Пред људима се појављују у људском обличју и тада имају светле беле хаљине. Функција анђела је да буде опуномоћени представник друге личности (Пост 32, 6; Суд 9, 31; 2 Бар 6, 32) или је Божији посланик, односно "анђео Јахвеов" (Аг 1, 13; Ис 63, 9; 45, 12; Мал 3, 1).

У старом завету израз анђео означава преносиоца поруке, без прављења разлике да ли се при томе ради о људском или нељудском бићу. Када се ради о човеку, онда се мисли на преносиоца поруке, док надземаљски анђео може извршавати и неке друге делатности. Пошто се анђео у старом завету појављује у људском облику и може бити замењен и са људима, акценат лежи више на функцији него на његовом небеском бићу.

Из мноштва анђела издвајају се поједини анђели анђела који су посебно наглашени. У питању је седам редова као што је наведено у 1 Енох 61, 10: херувими, серафими, офаними, анђели силе (или први), власти, изабрани, и моћи. И у 2 Енох (= слов. Енох) 20 набрају се анђелски редови: арханђели, силе, власти, први, моћи, херувими, серафими, престоли, офаними.

Потпуно се другачије именују анђелски редови у књизи Јубилеји. У Јуб 1, 27, 29 спомиње се "анђео лица", као у Зав Леви 3, 18 и Зав Јуда 25, а у Јуб 2, 2, 8; 15, 27; 31, 14 наводе се анђели "светлости" и "анђео моћи", који је и анђео смрти и пратилац душе (Зав Асир 6; Зав Бенијам 6), и који прати Еноха на његовом путу кроз небеске светове.

Постоји и група од шест или седам анђела односно арханђела (Тов 12, 15) међу којима је Рафаило, један од седморице анђела који има приступ код Светога. У етиоп. Еноху именују се шест анђела стражара: Уриило, Рафаило, Рагуило, Саракиило (у каснијој јудеској традицији Цидкиило или Цадукиило), Гаврило и Михаило. У грчком тексту се као седми наводи и Ремаило. То је вероватно исти арханђел који се и у 1 Енох 90, 21 спомиње под имену Јеремиило.

U Hrišćanstvu

У хришћанској ангеологији анђели су створени пре ичега другог, а сами нису ничега створитељи. Анђели су по природи божански духови, другостепене светлости, невештаствени пламен огњени, хитропокретни умови. Они су словесни, самовласни (имају слободну вољу да сами одлучују), по благодати Божијој су бесмртни, троми су на зло али не и сасвим непокретни. Разликују се по слави, достојанству и служби.

Анђели су створени вишим од људи (Пс 8, 6) и немају тела ни телесних страсти. Телесно нису ограничени, не попримају облик по законима света, нису спутани тварју и тварним предметима, нису подложни земаљским законима времена и простора, али јесу просторно и временски ограничени, јер им је потребно кретање и време (иако кратко) да са једног места дођу на друго. Називају се бестелесним, јер немају тело као људи, односно имају танана "ваздушаста" (етерна) тела. Називају се невештаственим (нетварним) пошто је њихова природа много истанчанија од грубог човечјег тела и сродна је човечијој души. Људима се јављају увек у обличју својих тела, мада, како говори Јован Дамаскин, не онакви какви јесу, у пуном и застрашујућем блештавилу, већ у људима прилагођеном сјају, а такође могу попримити облик какав Бог зажели од њих, нпр. човека, облака или огњеног/светлоносног стуба.

Према црквеном предању, анђели се деле на три хијерархије: вишу, средњу и нижу, а свака хијерархија се даље дели на три чина[4].

'Виша:':

* Серафими су четворо - односно шестокрилати симболи светлости, жар Божије ватре (Језек. 1,5, Иса. 6, 1), распаљују огњену љубав према Богу и најближи су Богу
* Херувими просвећују премудрошћу и богопознањем, чувари су раја (Пост 3, 24)
* Престоли су разумни и по благодати богоносни, изливају силу правосуђа на престоле земаљских судија и владара (Кол , 16)

Средња:

* Господства господаре нижим чиновима, дају силу и мудрост, уче друге да владају вољом и осећањима
* Силе спроводе непоколебиво вољу Божију, дају силу чудотворства
* Власти представљају неуништавајућиву хармонију, кроте демоне, одбијају искушења

Нижа:

* Начела начелују нижим анђелским чиновима, брину за народе и световни суд
* Арханђели благовесте, пророкују, укрепљују веру
* Анђели су анђели чувари, војска небеска (Јов 19,12, Пс 103, 21), духови (Откр 1, 4), јављају мање тајне и намере Божије, подстичу на врлину, стоје људима најближе

Само највиши чин прима светлост и познање од самог Бога, а сви нижи чинови се просвећују и примају тајне од виших чинова. Они за светлошћу и познањем Божјим чезну, па Бог човеку открива своје тајне преко њих, не зато што су му они неопходни, већ зато што у то "анђели желе завирити" (1. Пт 1, 12). Не треба им ни језик ни слух, него без изговорене речи предају један другоме властите мисли и одлуке. Они увек чине само једно: служе Богу и његовој творевини.

Они се сви заједно називају анђелима (весницима), зато што сви служећи Богу учествују у људском спасењу; мада то није њихова једина служба. Серафими се као највиши и Богу најближи чин називају арханђелима (тј. "наданђелима"). Има седам арханђела. Први међу арханђелима је Михаило, име му значи "онај који је као Бог". Други је Гаврило, "сила Божија", трећи Рафаило или "исцељење Божије". Четврти међу арханђелима је Урило или "Божанска светлост", Пети је Салатаило, "врховни служитељ молитава", шести Егудило, "хвала Божија", и седми Варахило, "делитељ благослова". Понекад се помиње као осми арханђел и Јеремило, "величина Божија".

Свето Писма по имену помиње осморицу анђела. То су:

* Михаил - онај ко је као Бог или ко је раван Богу. Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим попире Луцифера, Сатану, а у левој палмову зелену гранчицу. Архангел Михаил сматра се нарочитом чуварем вере православне и борцем против јереси верских.
* Гаврил значи - муж Божји, или крепост Божја. Он је благовеститељ тајни Божјих, нарочито тајне боговаплоћења, и свих осталих тајни, које с оном стоје у вези.Изображава се: у десној руци држи фењер са запаљеном свећом унутра, а у левој огледало од зеленог камена јасписа. Огледало означава премудрост Божју, као тајну скривену.
* Рафаил значи - исцелење Божје, или Бог исцелитељ (Тов. 3,17:12,15). Изображава се: десном руком води товију, који носи рибу ухваћену у Тигру, а у левој држи алабастар лекарски.
* Урил - огањ или светлост Божја (III Језра 3,1;5,20). Изображава се: десном руком држи мач против Персијанца, а у левој пламен огњени.
* Салатил значи молитвеник Божји (III Језра 5,16). Изображава се са лицем и очима погнутим, а руке држећи на прсима као на молитви.
* Јегудил - славитељ Бога. Изображава се: у десној руци држи венац златан, а у левој трострук бич.
* Варахил - благослов Божји. Изображава се: носи у недрима руже беле.
* Јеремил - узвишење Божје (III Језра 4,36). Поштује се као подстицатељ и побудитељ узвишених помисли, које човека уздижу к Богу.

U Islamu

Анђео се у исламу назива мелек (арапски: الملك, ал-малак). Мелеки су, према исламском веровању, часна створења која је Бог (арап: Алах) створио од светлости (арап: нур) да би вршили његову вољу. Поређани су у хијерархију на чијем врху се налазе:

* Џибрил (Гаврило) задужен за достављање Божје објаве изабраним веровесницима и посланицима;
* Микаил (Михаило) је задужен за кишу и биљке;
* Исрафил чије ће дување уништити креацију на крају времена;
* Азраил, анђео смрти за узимање душа у часу смртном.

За разлику од човека мелеки не поседују слободну вољу. Зато, иако ближи Богу, нису супериорни у односу на човека у савршенству његове урођене природе (фитрах), јер човек може истински спознати Бога, док мелеки то не могу.

Vrh

Tema posta: Re: Nebeska bića
PostPoslato: 12 Apr 2010, 10:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
U Islamu pored navedenih postoji "Meleki pisari".."a nad vama bdiju čuvari, kod Nas cjenjeni pisari, koji znaju ono što radite" (Infitar 10:12). Odredjeni broj muslimana smatra da se na desnoj strani, na ramenu nalazi andjeo, a na lijevoj strani na ramenu djavo, medjutim to nije tacno, tacno je samo to da se kod covjeka nalaze cuvjari ( pisari - meleki )...a o sejtano ili djavolu na lijevoj strani, na ramenu nema nekog posebnog govor.
Samo postoji mogucnost da jedan od pisara pise losa a drugi od pisara dobra djela covjekova.

Sto se tice samo imena Azrail (Melek smrti) ono je preuzeto od israilijata, ispravnije je reci samo Melek smrti ili cak sto vise postoji jedna skupina Meleka smrti, ne radi se samo o jednom...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 10:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Anđeo Mihail (ko je kao Bog)

Slika

Anđeo Gavril (na freskama poznat kao Bijeli anđeo)

Slika

Anđeo Rafail

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sabor Arhanđela. Zanimljiva je ikona time što se prikazuju Arhanđeli koji se inače dosta rijetko spominju (Salafiel, Jegudiel, Varahiel, Uriel)

Slika

Sabor Arhanđela, prikazuje Arhanđele i palog Lucifera

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Mihael i Đavo, prejaka slika (jedna modernija verzija):
Slika
http://fc03.deviantart.net/fs35/i/2008/303/f/7/St__Michael_vs__Satan_colour_by_Empyrean_DesignWorks.jpg
Samo udri! :D

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Talija je napisao:

Islamska verzija armagedona ili nesto drugo? Moze li mi neko poblize objasniti? Hvala puno

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da, moderna ali dobra.
Tražila sam freske i ikone, ali ih slabo pronalazim ili su slike pod nekim drugim imenom naznačene.
Obično na diptisima su prikazani neki religijski događaji.

Da se vratimo na poznatu sliku Bijelog Anđela (Gavrila) koji je prikazan kako sjedi na otvorenom Isusovom grobu (Mileševa), a pored anđela stoje mironosnice (Marija Bogomajka i Marija Magdalena).

Slika

Po meni jedna od najljepših fresaka.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

TashkoBL je napisao:
Talija je napisao:

Islamska verzija armagedona ili nesto drugo? Moze li mi neko poblize objasniti? Hvala puno

Armagedon nije biće, armagedon znači apokalipsa.

Israfil

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Talija je napisao:
TashkoBL je napisao:
Talija je napisao:

majka mu stara, znam sta je Armagedon... to je samo semanticka greska, uzrokavana brzim kucanjem... Ove poslednje freske ''me se bas dojmaju'' :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Taško, o kraju svijeta mislim da Islam nije baš nešto decidan, kao što je to već pisano na forumu, tako da ti ni ja ne mogu više reći kako će se to desiti, gledamo sa islamske tačke gledišta.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Po islamskom vjerovanju meleki nisu besmrtna bica, po krscanstvu i judaizmu jesu...bar onoliko koliko sam razumio iz Talijinog posta.
Mozda mozemo nagadjati da je njihov vjek duzi od covjekova ili mozda kraci, ali uglavnom nisu besmrtni.
Ono sto jos primjecujem jest da u krscanstvu andjeli imaju odredjeni stepen slobodne volje...cini mi se da je bila jednom tema o tome pa sam postavio pitanje koje me i sad muci ako ko moze odgovoriti.

Odakle Sotono regrutuje svoju vojsku i kao se desava prelaz anedjela u vojsku Sotone?

Dalje u islamskom predanju postoje hadisi o melekima s 2,3 i vise krila...dok se u freskama vecinom crtaju samo 2 krila...cak se prenosi da Dzibril a.s. ima 600 krila...

Ne znam gdje si nasla sliku Israfila, ali u islamu su takve slike strogo zabranjene...

Posto se ne zna kad ce Sudnji Dan, Israfil je taj koji treba da ga oglasi nakon sto dobije komandu....mogli bi smo od prilike kazati da su njegove oci (metaforicki) uprte u Ars (Prijesto Gospodara) i da samo ocekuju komandu za Sudnji Dan...isto tako bi smo mogli kazati da je "uzeo zraka" (metaforicki) i spreman je u svokm momentu da puhne u rog...
Hadis je sljedeci : Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem kaže: Kako ću uživati kad je melek zadužen za rog nageo se nad njim i čega da mu se dopusti da puhne. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, šta ćemo reći. On reče: Recite: Allah nam je dovoljan, dobar li je On zaštitnik i oslonac, na Allaha se oslanjamo.
To mu je jedina zadaca koju ima i za koju je stvoren, kao sto je zadaca meleka Arsa (prijestolja) da "nose" Ars ( usput Ars je isto tako stvorenje), zatim zadaca Malika je da cuva Dzehennem,zatim meleki zebanije koji su zaduzeni za dzehennemsku vatru, ispred njih opet stoje 19 meleka.
Oni će dozivati: 'O Malik! Neka Gospodar tvoj učini da umremo!’ – a on će reći: 'Doista vi tu ostajete!’ Mi smo vam slali Istinu, ali većina vas istinu prezire. (Ez Zuhruf, 77 – 78) Na drugom mjestu Allah subhanehu ve te'ala kaže: ...nad njima su devetnaesterica.

Zadaca Ridvana da se "stara" o Dzennetu , kiti ga, preuredjuje ukrasava za svaku priliku itd.itd. i cuvar je dzennetske kapije.

Puhanje u rog prema islamskom vjerovanju ce se desiti poslije Armagedona, poslije silaska Isa a.s. ...
Sudnji Dan je nesto najstrasnjie sto ce se dogoditi stnovnicima Zemlje, s toga mi stojimo na uvjerenju a to potvrdjuju i mnogi hadisi, da ce se Sudnji Dan desiti i ispuniti nad najgorima ljudima koji ce ikad zivjeti.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 14:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Taško, o kraju svijeta mislim da Islam nije baš nešto decidan, kao što je to već pisano na forumu, tako da ti ni ja ne mogu više reći kako će se to desiti, gledamo sa islamske tačke gledišta.

Poslanici (neka je na njih sviju milost i spas) su imali 2 primarne zadace, uvjeriti ljude u postojanje Boga i uvjeriti ljude u prozivljenje...

O kraju svijeta Islam i te kako govori, mnostvo ajeta u Kur'anu govori o prozivljenju i Sudnjem Danu....toliko da mozda nema niti ijedne stranice u Kur'anu a da o Kraju Svijeta ili Sudnjem Danu nije nesto receno...(naravno kad se uzme broj ajeta koji govore o tome).

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Oni meleke koji su robovi Milostivoga zenama nazivaju. Zar su oni prisustovali stvaranju njihovu? – Njihova tvrdjenja bice zapisana i oni ce odgovarati! (43, 19)

ko je to vidio meleke u stvarnom obliku pa da ima pravo crtati ih i svojom maštom ih ismijavati ?

Da Allah sačuva zablude ovake

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TashkoBL je napisao:

majka mu stara, znam sta je Armagedon... to je samo semanticka greska, uzrokavana brzim kucanjem... Ove poslednje freske ''me se bas dojmaju'' :wink:

vjernici predvođeni sa Mehdijom + Isus protiv nevjernika predvođenih Mesihom Dedždžal-om od kojih će puno biti jevreji... Bitka na rijeci Jordan .... Toliko će strašno biti da će i ptica koja leti 10 km visoko biti mrtva. . . Eto u kratko.. To nije kraj svijeta, bit će poslije toga još svašta

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 17:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ja ne znam da ijedan Kur'anski ajet ili hadis poslanika Muhameda a.s. govori o Mehdiju. Grijesim li mozda?

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Ja ne znam da ijedan Kur'anski ajet ili hadis poslanika Muhameda a.s. govori o Mehdiju. Grijesim li mozda?

Od Abdullaha Ibn-Mes’uda, radijallahu .anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neće nestati dunjaluka dok Arapima ne zavlada čovjek iz moje porodice, zvat će se kao i ja". (Hadis prenosi Et-Tirmizi u poglavlju .El-Fiten. broj 2156 i ka.e da je hasen sahih.)

U drugom rivajetu se kaže: "Kad bi na dunjaluku ostao samo jedan dan, Allah bi produžio taj dan kako bi u njemu poslao čovjeka iz moje porodice, zvat će se kao i ja, a njegov otac će se zvati kao i moj. Zemlja će tada biti ispunjena pravdom kao što je bila ispunjena nepravdom i nasiljem". (Prenose ga Et-Tirmizi u poglavlju .El14 Fiten. hadis br. 2152 i Ibn-Mad.e .El-D.ihad., hadis br. 2769.)

Od Ebu-Se’ida El-Hudrija, radijallahu .anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Pred kraj dunjaluka na moj ummet će se spustiti velika nesreća. Njima će vladati zli vladari koji se do sada nisu pojavljivali i o kojima se nikad nije čulo. Zemlja će im postati tijesna i bit će preplavljena nepravdom i nasiljem. Vjernik neće moći naći pribjećište u koje bi se sklonio od nasilja. U tom vremenu će Allah poslati čovjeka iz moje porodice i zemlju ispuniti pravdom kao što je prije toga bila ispunjena nasiljem i nepravdom. Bit će zadovoljan i stanovnik nebesa i stanovnik Zemlje. Sve što bude posađeno u zemlju, niknut će iz nje". (Hadis prenosi Ahmed Ibn-Hanbel .Musned. .Musnedul-muksirin., hadis br. 10898.)

Od Ummu Seleme, radijallahu ’anha, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Desit će se sukob kad umre halifa (vladar). Jedan čovjek iz Medine će pobjeći prema Mekki. Stanovnici Mekke će ga okružiti i dati mu prisegu, a njemu to neće biti drago. Dat će mu prisegu na poslušnost i pokornost kod Kabe, između Mekami-Ibrahima i hadžeru-l-esveda. U to vrijeme će na njega biti poslana vojska iz Šama, ali će ih Allah u mjestu El-Bejda, između Mekke i Medine, sve zatrpati. (Zemlja će se sastaviti, kako stoji u jednom rivajetu). Kad to vide dobri ljudi iz Šama i plemena iz Iraka, doći će do ovoga čovjeka i dati mu prisegu". (Hadis prenosi Ebu- Davud .El-Mehdi., hadis br. 3737, Ibn-Mad.e .El-Fiten. hadis br. 4053, Ahmed
.Musnedul-Ensar., hadis br. 25467 i drugi.)

Imam Muslim je zabilježio sljedeći hadis: "Od Abdullaha ibn Ez-Zubejra prenosi se da je Aiša, radijallahu ’anha, rekla: "Primijetili smo da se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uznemirio u svom snu. Rekli smo: .Allahov Poslaniče, radio si nešto u snu što prije nisi.. On je rekao: .Čudno je da će se ljudi iz moga ummeta zaputiti prema Kabi za čovjekom iz Kurejša koji se sklonio u nju. Pa, kad budu u mjestu El-Bejda, zemlja će se na njih prevrnuti.. Rekli smo: .O Poslaniče, put će zatrpati sve ljude?. Rekao je: Da, među njima će biti i onih koji su primorani, i putnika namjernika i onih koji su dobrovoljno krenuli, svi će oni biti zajedno uništeni. Allah će ih proživiti shodno njihovim namjerama.". (Muslim ibnul-Had.d.ad. el-Ku.ejri .Sahihu Muslim bi .erhin- Nevevi. 18/6-8.)

Ima još puno ovdje gdje se i Isaa as spominje
http://fetve.org/index.php?option=com_c ... &Itemid=46

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 06:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
- Po islamskom vjerovanju meleki nisu besmrtna bica, po krscanstvu i judaizmu jesu...bar onoliko koliko sam razumio iz Talijinog posta.
Mozda mozemo nagadjati da je njihov vjek duzi od covjekova ili mozda kraci, ali uglavnom nisu besmrtni.

- Ono sto jos primjecujem jest da u krscanstvu andjeli imaju odredjeni stepen slobodne volje...cini mi se da je bila jednom tema o tome pa sam postavio pitanje koje me i sad muci ako ko moze odgovoriti.

Odakle Sotono regrutuje svoju vojsku i kao se desava prelaz anedjela u vojsku Sotone?

- Ne znam gdje si nasla sliku Israfila, ali u islamu su takve slike strogo zabranjene...

- Besmrtni, iz razloga što se spominje pad Sotone (i određeni broj anđela), spominje se arhanđel Gavril kada najavljuje Isusovo začeće, a spominju se i u Otkrovenju na kraju svega, kako slave Boga uz njegov prijesto.

- Naravno da imaju slobodu volje, svojom voljom je Sotona odstupio od svjetlosti, od Boga i postao tama. Slobodu volje ima čovjek zašto onda ne bi imali i arhanđeli?
"Regrutovanje" anđela se desilo padom Sotone, a koga je pratio određeni broj anđela (svojevoljno).

- Našla na wikipediji, a slika sama po sebi mi djeluje "orjentalno", sudeći po nekim detaljima, specifičnim za Orijent.
I meni je to bilo interesantno vidjeti sliku, s obzirom da je Islam isključiv prema slikama (slike na kojima se vide oči).

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pa nebih se složio da Judaizam uči o tome da anđeli ne mogu uzimati hranu.
Ne bih se složio da su anđeli smrtni jer i Pismo to negira ako smo ikreni onda ćemopriznati da je Hrišćanstvo nasleđe Judaizma.
Ako je Hrišćanstvo nova vera onda stari zavet spalimo jer ga nisu Hrišćani pisali.
I u Hrišćanstvu postoje anđeli zapisničari ali su gore izostavljeni.
Postoje i 4 knjige knjiga života,knjiga za spomen,knjiga prokletstva i knjiga suda.

Onaj ko je odlučio da se ljudi slave nije dozolio da Enohova knjiga uđe u kanon iako se u Pismu pominje ta knjiga kao još neke.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nađoh interesantnan tekst.

Ako neko prihvata te svete opise bića koja su nama (ljudima) nesaznajna i nevidljiva, potrebno je naglasiti istinu da su ti čuvstveni opisi veoma grubi, kao što su gruba i najfinija (čovečija) kazivanja o anđelskim imenima.
Pristupajući tom čuvstvenom izobražavanju savršeno bestelesnih bića, sveti bogoslovi su o tome zaista morali da govore u onakvim obrazima (slikama, simbolima) koji su najpribližniji istinama o neveštatstvenim nebeskim silama, i nikome od njih (svetih bogoslova) nije bio cilj da ta nebeska, bogopodobna i jedinstvena bića pokuša objasniti (definisati) kroz zemna i niska mnogorazličita izobraženja.
Jer, čoveku je kroz te slike (simbole) mnogo lakše da se uznese ka višnjim istinama koje prevazilaze sve ovozemaljsko, a takođe je potrebno o tome naglasiti i zbog toga da se mi, posmatrajući ta gruba izobraženja, ne bi poveli u zabludu i prihvatajući te simbole kao potpune, ne bi osmelili da na taj način ponižavamo umne sile nebeske, tvrdeći da su one zaista onakve kakve su predstavljene kroz spomenute opise.
To je potrebno i zbog toga da na samom delu niko od nas ne bi pomislio da se višnje slavoslovlje, zbog upotrebljenih životinjskih simbola, ne sastoji u nekakvom mukanju, da su tamo kojekakva jata ptica ili grupe kakvih drugih životinja.
Istraživanje istine pokazuje da najsvetija Premudrost, Istočnik Pisma, predstavljajući umne nebeske sila kroz čuvstvene obraze ipak ustrojava sve tako da njih (nebeske sile) ničim ne umanjuje (omalovažava) a da nas, koji smo silno privezani za zemno i niska (materijalna) izobraženja, uzvede ka poznanju višnjih istina (onoliko koliko je to nama moguće).
I zaista, nije bez razloga što su bića koja nemaju materijalnog obraza predstavljena kroz materijalno; sa jedne strane, razlog za to jeste spomenuto svojstvo naše prirode da mi nismo u stanju da se bez pomoći sa strane uznesemo ka sozercavanju duhovnog, a sa druge strane, to što Sveto Pismo ispunjeno tajnama, u sebi takođe skriva i svete i tajanstvene istine o nebeskim umovima (anđelima) iza (za čovekov um) neprozirnih svetih zavesa.
Jer, kako o tome kazuje samo Pismo, nisu svi posvećeni u tajne i nije u svakoga razum sposoban za njih (pogl. 1. Kor. 8, 7).
Onima koji bi možda počeli da poriču nepodobnost upotrebljenih obraza, i koji bi možda počeli da govore o nepriličnosti koja obezobražava krasotu bogopodobnih i svetih anđela, dovoljno je napomenuti istinu da Sveto Pismo nama svoje misli svagda izražava na dvojak način...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 21:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ako može rekao bih sledeće:
Ljudska odokativna merenja i ljudskom mudrošću odlučene neke stvari se pokazuju nerazumnim.
Isaija i Danilo kao i ostali proroci opisaše mnoge stvari i Bog im nije rekao da to i nacrtaju niti se dive tom izgledu ili da obožavaju sliku.
Mojsiju je rečeno da NAPRAVI po onome što mu je pokazano na nebu isti šator na zemlji radi prebivališta Višnjeg i žrtve kroz koju će ulaziti u pomirilište.Narod nije obožavao predmete u hramu već živog Boga.

Možda stari savez dozvoljava klanjanje nekome drugom osim živog Boga ali ja ne nađoh.
Možda pročitati i drugačija razmišljanja:
http://www.scribd.com/doc/21427684/Vavi ... a-religija

Obzirom da sam napisao poruku Srbskom narodu danas naiđoh na gornji naslov i samo nekoliko strana i sadržaj pročitah i bi mi dovoljno da vam predočim za čitanje.
Bog mi je svedok da govorim istinu i ništa nije slučajno. Bog upotrebljava ljude koji mu dozvole.

Vi molite i čitajte znajći da će vam Bog otkriti istinu ako je budete željni prihvatiti.
Starci pre više vekova zapisaše reči koje sam i sam zapisao Božjom milošću.Pomislio sam da čitam moj zapis i proveravam a to zapis iz 17-og veka.Duh isti i reči iste kao i smisao,SLAVA BOGU.
Naučen sam da ne gledam na zajednice već na osobe koje su u službi istine i one će svedočiti gde god bili u jedinstvu Duha i čine građevinu na temelju od Boga postavljenom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]