banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 22:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Citiraj:
Manekenka izneverila sve kojima je obećala donacije
Katarina Rebrača prevarila 106.000 građana
E. B. | 09. 04. 2010. - 00:02h | Foto: http://www.partizan.rs | Komentara: 365

Beograd - Deo novca u fond Katarine Rebrače, koja je u sredu uhapšena zbog sumnje da je prisvojila 37 miliona dinara namenjenih humanitarnoj pomoći, uplaćivan je i preko uplatnica koje su građanima na kućnu adresu stizale uz račun „Infostana“. Na tim uplatnicama u gornjem uglu bio je utisnut i logo Instituta za onkologiju i radiologiju, navodi izvor „Blica“ iz MUP-a.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević navodi da između Instituta i Fonda „Katarina Rebrača“ nije postojao nikakav ugovor.

- Fond je imao podršku Instituta, tako što su u akcijama koristili naš logo, ali od njih nikada nismo dobili nijedan dinar - objašnjava doktor Borojević.

U JKP „Infostan“ Beograd kažu za „Blic“ da je u 2009. dobrovoljne priloge uplatilo 106.000 domaćinstava i da je ukupno prikupljeno 1.280.000 dinara.

- Sve humanitarne organizacije koje žele da se promovišu preko nas moraju da dobiju saglasnost grada Beograda, a tu saglasnost imao je i privatni fond „Katarina Rebrača“. Na uplatnicama koje su deljene zajedno sa računima za „Infostan“ bio je račun od privatnog fonda, ne naš, tako da praktično nismo mogli da imamo uvid na šta se uplaćena sredstva troše. Smatramo da komunalna preduzeća nisu ta koja treba da kontrolišu rad humanitarnih organizacija, niti je to grad Beograd - kaže Milica Đorđević-Paunović, portparol JKP „Infostan“.

Bivši direktor ovog preduzeća Miodrag Milošević kaže da je još u početku bio skeptičan prema ovom privatnom fondu, ali je za saradnju sa Rebračom, kako navodi, dobio preporuke Ministarstva zdravlja, grada Beograda i Instituta za onkologiju.

- Ne ulazim u to da li je ta preporuka bila falsifikat ili ne, a sva sredstva su uplaćivana direktno na račun Fonda - kaže Milošević i navodi da ga je Rebrača „uredno obaveštavala o tome kako su akcije prolazile i koliko je novca prikupljeno“.

Gotovo svi sagovornici „Blica“ iz institucija kojima je ova bivša manekenka obećala donacije juče su izjavili su da iz Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ nisu dobili ni dinar.

Izvor „Blica“ iz policije navodi da je na račun Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ na ime donacija radi edukacije o prevenciji raka dojke od marta 2006. uplaćeno 67 miliona dinara od raznih donatora. U Institutu za onkologiju i radiologiju navode da od njenog fonda nisu dobili ni dinara, dok Igor Đurić, bivši suprug poznate manekenke, tvrdi da je Katarina Institutu obezbedila 15 miliona dinara.

- Taj novac je išao za rekonstrukciju prijemnog odeljenja, ona je jurila da završi građevinske dozvole. Obezbedila je i besplatne preglede na Institutu. Znam i da je davala uplate Institutu i te papire ću obezbediti - kaže Đurić.

Doktor Nenad Borojević, direktor Instituta, kaže da su još 2007. od Katarininog fonda očekivali da dobiju mamograf.

- Taj aparat nikada nismo dobili. Vremenom je postalo jasno da Institut ništa nije dobio od Fonda, zbog čega sam predložio Upravnom odboru da s njima prekinemo saradnju - kaže doktor Borojević.

Na sajtu Fonda navedeno je da su 2007. prikupljali sredstva za adaptaciju i opremanje 750 kvadratnih metara ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta, kao i da je akcija dobila podršku Skupštine grada Beograda i opštine Stari grad.

- Za tu akciju na račun Instituta uplaćeno je dva puta po pet miliona dinara, ali sa računa Skupštine grada i opštine Stari grad - kaže doktor Borojević.

U beogradskoj opštini Stari grad navode da će narednih dana izvući sve izveštaje o donacijama upućene Fondu „Katarina Rebrača“, kako bi utvrdili tačan iznos koji im je doniran.

- Suma svakako nije mala s obzirom na to da se radi o dugogodišnjoj saradnji - kažu u opštini Stari grad.

I vojvođanski sekretar za zdravstvo doktor Atila Čengeri kaže da je Pokrajinsko izvršno veće pre tri godine podržalo fondaciju, ali da ni mamograf, niti bilo koji drugi medicinski aparat na teritoriji Vojvodine, nije kupljen iz Fonda „Katarina Rebrača“.

- Pre tri godine Izvršno veće je organizovalo i donatorsku večeru na kojoj je prikupljan novac za Fond, a održano je i nekoliko akcija. Katarina je nedavno tražila od Pokrajinskog sekretarijata i Vlade da nastave akciju. Tražili smo da dostavi finansijski izveštaj, ali nam to nije poslala. Katarina je obećala da će kupiti mamograf za Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, razgovarala je i sa Domom zdravlja u Bačkoj Palanci kako bi i njima nabavila neku opremu, ali ni od te donacije nije bilo ništa - kaže doktor Čengeri.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su 2007. godine bili pokrovitelji Katarininom fondu i da je ta kampanja trajala i naredne godine.

- Pokroviteljstvo nije podrazumevalo finansijske obaveze, ali je Katarinin fond bio obavezan da podnese izveštaj šta je urađeno tokom kampanje. To nikada nije učinjeno. I ove godine Fond se obratio Ministarstvu sa zahtevom za pokroviteljstvo, tražili smo dodatne informacije koje nam nisu dostavljene, pa je zahtev odbijen - navode u ovom ministarstvu.

Negirala krivicu

Katarina Rebrača (38), njena majka i tri prijateljice, u policiji su negirale krivicu, saznaje „Blic“.

- Nisu priznale proneveru, ali budući da imamo izvode svakog računa, sa kojeg su dizale novac, i fiktivne račune kojima su „pokrivale“ podizanje gotovine, njihovo priznanje i nije neophodno - kaže za „Blic“ izvor iz beogradske policije.

On navodi da je saslušanje manekenke Katarine Rebrače, njene majke Sandrine Bogunović (61) i prijateljica Mirjane Hristić (52), Slađane Mironije (46) i Tatjane Babac (38), obavljeno u prisustvu tužioca. Katarina je osnivač dobrotvornog fonda koji nosi njeno ime i direktor agencije „K models“, Hristićeva i Mironija su članice Upravnog odbora Fonda i osnivači i odgovorna lica agencije „Top image“.

Osumnjičena Babac je osnivač agencije „Impact Consulting“, dok je majka uhapšene manekenke odgovorno lice agencije „Centar za kreativno domaćinstvo“.

Slika

Citiraj:
Partizan: Iznevereni smo

Fudbalski klub Partizan je u oktobru 2008. godine na dobrotvornoj večeri „Bal ruža“ uručio donaciju od 100.000 dinara fondu Katarine Rebrače.

- Osećamo se iznevereno. Ovo nije tragikomično, već tragično. Ne radi se o velikom iznosu, pretpostavljam da je bilo ljudi koji su davali daleko više - kaže Darko Grubor, generalni sekretar Partizana, za „Blic“.

Ona navodi da će crno-beli ubuduće više obratiti pažnju kome poklanjaju novac.

- Nije da ni tada nismo gledali kome dajemo. Međutim, nije bilo nikakvih naznaka da će novac otići na drugu stranu. Nama su dovoljan garant bile mnoge institucije, među kojima i Institut za onkologiju. Žalosno je, zaista - zaključuje Grubor.

Citiraj:
Šteta za humanitarce

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže za „Blic“ da je aktivnost nevladinih organizacija potrebna i dobra, ali je neophodno da sve bude u skladu sa zakonom.

- Najveća šteta je što će se sada stvoriti sumnja i za druge organizacije. Zbog toga nam je potreban zakon o nevladinim organizacijama - kaže ministar.

Tekst iz Blica
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/184299/Katarina-Rebraca-prevarila--106000-gradjana

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Kraljica :D :D

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Citiraj:
Kako je Katarina RebraČa spiskala pare skupljene za obolele od raka

Minđuše plaćala 300.000!

Od 67 miliona dinara skupljenih u Fondu za borbu protiv raka, Rebrača na sebe potrošila 12 miliona! Kupovala skupocene parfeme, haljine i cipele, plaćala kafanske cehove, a čak 300.000 dala za minđuše!?! 25 miliona prebacila „konsultantima", od čega pet miliona svojoj modnoj agenciji „K models", a četiri miliona na račun bebisiterke Mirjane Hristić!

Na računu Fonda za borbu protiv raka dojke koji je osnovala Katarina Rebrača, od ukupno 67 miliona koliko je uplaćeno od osnivanja, maja 2006. do aprila ove godine, neposredno pred njeno hapšenje bilo je svega oko 300.000 dinara! Kako Press saznaje, Rebrača, koja je uhapšena u sredu, najveći deo novca spiskala je na lične potrebe - čak 12 miliona je potrošila na skupocene parfeme, odeću, obuću, putovanja, a samo na minđuše potrošila je 300.000 dinara!

Sagovornici Pressa iz policije kažu da je u istrazi sakupljeno „mnogo čvrstih dokaza" da je Katarina Rebrača zloupotrebila pare koje su donatori iz cele Srbije uplaćivali za borbu protiv raka.

- Rebrača je čak 12 miliona dinara direktno sa računa fonda potrošila na parfeme, šminku i kozmetiku, kupovala je skupocene cipele, a samo račun za minđuše iznosi čak 300.000 dinara! Sa računa fonda plaćala je i avionske karte za manekenke iz svoje agencije, kao i putne troškove bivšem mužu Igoru Đuriću i ćerki. Velike pare je potrošila i na kafanske račune u prestižnim beogradskim restoranima, na masaže, firmirane haljine.... Našli smo račune iz „Madere", „Balaševića", „Ke pase"... - nabraja naš sagovornik.

Bebisiterki četiri miliona

Kako saznajemo, Rebrača je čak 25 miliona dinara sa računa fonda prebacila privatnim firmama i agencijama na ime navodnih konsalting usluga!

- Uplatila je 5.184.000 dinara na račun svoje modne agencije „K models", zatim 3.972.000 na račun firme „Bumerang", koja je registrovana na Mirjanu Hristić, inače njenu bebisiterku! Oko 6.800.000 dinara uplaćeno je firmi „Top imidž" koji se vodi na Slađanu Mironiju, pa 837.000 „Impakt konsaltingu" Tatjane Babac... Konačno, oko dva miliona dinara je otišlo na račun „Centra za kreativno domaćinstvo" čiji je osnivač njena majka Sandrina Bogunović, koja je takođe uhapšena - kaže izvor Pressa iz MUP-a Srbije, i dodaje da je potrošnju ostalih para Rebrača pravdala „troškovima organizovanja dobrotvornih akcija i opremom poslovnog prostora".

Naš sagovornik dodaje da je tokom dosadašnje istrage utvrđeno da ona nije ni imala nameru da krajnjim korisnicima, bolnicama i zdravstvenim centrima, isplati novac.

- U trenutku kada je, po ugovoru, trebalo da isplati tri miliona dinara Fondu B92, na računu je imala više od tog iznosa. Ona jednostavno ni jedan jedini dinar donatora nije dala pravim korisnicima! - tvrdi naš izvor iz policije.

Jedan od većih donatora Fonda Katarine Rebrače, direktor „Klasa" Momir Lazić, kaže za Press da ga je veoma iznenadila vest da je uhapšena.

- Radio sam sa Katarininim fondom, ali nikad nismo proveravali da li je naš novac odlazio tamo čemu je bio namenjen. Nije mi ni palo na pamet da bi on mogao da se koristi u drugu svrhu. Pošto smo naše radnice slali na preglede dojke, bez reči smo pristali da pomognemo. Ovo je za mene šok i od sada ćemo biti obazriviji, ili ćemo tražiti od humanitarnih organizacija da nam dostave potvrdu da su novac uplatili na račune medicinskih ustanova. Ne znam tačno koliko smo para dali, ali smo nedavno dogovorili da se na račun tog fonda uplati 100.000 dinara - priča Lazić.

Građanima uzela 1,28 miliona

Pored velikih donatorskih preduzeća, 106.000 građana je preko uplatnica koje su dobijali uz račun „Infostana" uplatilo u Rebračin fond 1.280.000 dinara. I te pare su proneverene. U „Infostanu" kažu da su ovu akciju obustavili.

- Policija je došla u kontrolu pre njenog hapšenja i rekli su nam da obustavimo distribuiranje uplatnica dok se ne završi istraga. Ona me je posle toga zvala i pitala šta se događa. Ja sam joj odgovorio da mi je tako naloženo iz policije. Inače, ja nju nikada nisam sreo... - kaže za Press generalni direktor JKP „Infostan" Darko Berberović.

S. Vojinović

Citiraj:
Preti američkim državljanstvom

Katarina Rebrača se, kako saznajemo, na saslušanju u policiji posle hapšenja uglavnom pozivala na to da ima američko državljanstvo.

- Sve vreme je negirala da je kriva i tvrdila je da su joj drugi smestili hapšenje. I nekoliko puta je rekla da je ona i državljanin SAD i da joj mi ne možemo ništa! Pretila je da će pozvati ambasadora i da ćemo morati da je pustimo! - priča naš sagovornik iz policije.

U Ambasadi SAD u Beogradu juče nisu želeli da komentarišu slučaj „Rebrača", sem da su za njeno hapšenje čuli iz medija.

Iz Pressa
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/111240/Min%C4%91u%C5%A1e+pla%C4%87ala+300.000!.html

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 00:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Kraljica!!!

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 01:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
pa nek neko kaze da su manekenke glupe!

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 02:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hoće li moći poslije ovoga da pogleda u lice ženama koje su oboljele od te opake bolesti?

Nadam se da je uživala, jer tamo gdje ide ne vrvi od jet seta.

Citiraj:
Ženski zatvor u Požarevcu, zahvaljujući donaciji Evropske agencije za rekonstrukciju, opremljen je mašinama za šivenje, peglanje, oblikovanje i pečenje gline, i aparatima za pekaru, na kojima će zatvorenice moći da se obučavaju za zanate, da bi se što lakše prilagodile vanzatvorskoj sredini nakon odsluženja zatvoske kazne. Opširnije Jelica Tapušković.

Jedini ženski zatvor u Srbiji, koji se nalazi u Požarevcu osnovan je 1912. godine, i u početku je bio muški zatvor. Tek posle Drugog svetskog rata, promenio je namenu. Kapacitet zatvora je trenutno pun, u njemu se nalazi 200 osuđenica, od čega je 50 odsto povratnica, koje zatvorsku kaznu izdržavaju drugi, treći ili četvrti put.

http://glassrbije.org/index.php?option=com_content&task=view&id=10299&Itemid=28

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 05:32 
Slika

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
fuj,krmaca odvratna

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Ni prva ni posljednja koja mlati lovu preko fondova. Koliko toga još ima...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
dobra riba ova katarina :D ... ko jebe pare, one dođu i odu... 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 20:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
interesatna mi je izjava bivseg muza od Katarine...

http://www.rebracafond.org/

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 08:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Skontala zena da je niko ne kontrolise pa malo zagrabila.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 10:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Gori od nje su jedino oni što su joj dali pare, jer da su iskreno željeli pomoći borbu protiv te opake bolesti uradili bi to na drugi način, ovako su izgleda samo htjeli da operu pare da ne plate porez na njih, jer zašto bi njoj dao neko pare, a ne bi kupio neki aparat bolnici ili ne bi kupio citostatike i darovao ih klinici, ili zašto gradska vlast ne bi kupila lijekove i dala ih bolnici, ovako je neko u talu i ovako se pare "izgube" pa se poslije raskusura, a da sve izgleda čisto i u redu.
Mislim da je ova manekenka samo istureni pijun većih igrača i da bi istragu trebalo proširiti, pa čak i na predstavnike gradske vlasti koji su joj donirali novac.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
Gori od nje su jedino oni što su joj dali pare, jer da su iskreno željeli pomoći borbu protiv te opake bolesti uradili bi to na drugi način, ovako su izgleda samo htjeli da operu pare da ne plate porez na njih, jer zašto bi njoj dao neko pare, a ne bi kupio neki aparat bolnici ili ne bi kupio citostatike i darovao ih klinici, ili zašto gradska vlast ne bi kupila lijekove i dala ih bolnici, ovako je neko u talu i ovako se pare "izgube" pa se poslije raskusura, a da sve izgleda čisto i u redu.
Mislim da je ova manekenka samo istureni pijun većih igrača i da bi istragu trebalo proširiti, pa čak i na predstavnike gradske vlasti koji su joj donirali novac.

A i vlast je gora jer uzima porez na humanitarnu pomoc. To nigdje u civilizovanim zemljama nema da se uzima porez na pomoc. I ja da dajem pomoc radije bi to dao privatno nego da vlast uzima porez. Jer ovako taj dio sto ode vlastima za luksuz moze se pomoci jos mnogo ljudi, pogotovo sto je nepravedno uzimanje poreza naa pomoc. Recimo kad sam zvao neke humanitarne brojeve uzmu 17 posto pdv na poziv. Od tada vise i ne zovem te brojeve. Ako mogu pomoci nekom licno mogu, a posredstvom nekoga ne, jer taj neko ili ce prevariti, ili ce uzeti porez, ili nesto trece, uglavnom mala je sansa da ce doci sve na pravo mjesto. Procitao sam jos davno podatak kad bi sav novac sto se izdvaja na sirotinju isao u prave ruke, sirotinje nebi ni bilo. Naravno, siromastvo je relativna stvar, ovdje se misli na ekstremno siromastvo gdje ljudi nemaju sta jesti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 23:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2008, 23:54
Tresla se gora...
Na kraju samo mjesec dana u zatvor! Jupiiii :angry4:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 01:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
djdralebl je napisao:
Tresla se gora...
Na kraju samo mjesec dana u zatvor! Jupiiii :angry4:

Pa nije joj presuđeno da bi išla u zatvor.

Njoj je određen pritvor od mjesec dana! i odbijen zahtjev da se brani sa slobode.
To je standardna procedura. Do pravosnažne presude mogu joj pritvor i produžiti. Ako joj dokažu krivicu onda će vjerovatno i biti osuđena i ići u zatvor. Ovo za sada je pritvor kako ne bi uticala na svjedoke. A čini mi se da je za takvo djelo nepar godina minimum. Naravno, ako tužilašvto dokaže krivicu.

A ako je stvarno uradila to za šta je optužuju - ako je od love namjenjene za kupovinu mamografa kupovala minđuše, kućanske aparate... onda je treba kazniti maksimalnom kaznom!

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 02:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
lupiti joj 7 godina minimum bez prava pomilovanja bar 5 god da se pokaze da su glupost i pohlepa ipak kaznjivi

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 07:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
tensSa je napisao:
Slika

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (obožavam stripove iz Blica)

Katarina lujka neopjevana.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2008, 23:54
I mislite da ce je osuditi na neku vecu kaznu? Cisto sumnjam, dobra je ona pi...! :D
Poludice ovi iz tuzilastva za njom! :D

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 13:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
djdralebl je napisao:
Poludice ovi iz tuzilastva za njom! :D

Vidim. Već lude.
Kažu, zatražiće maksimalnu kaznu.
To je 12 godina za takvo djelo, ako sam dobro pročitao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]