banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 10:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2010, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Nazovihriscani svoje sljedbenike drze u apsolutnoj poslusnosti i neprestanom zastrasivanju (Sudnjim danom, Armagedonom, paklom, demonima itd.),
insistiraju da 10% svojih godisnjih prihoda uplate u centralu sekte koju vodi Bord Direktora,
svoje zrtve neprekidno navode na kupovinu odredjenih brosurica i casopisa koje izdaje Centrala
te da odredjeni dio svog slobodnog vremena provedu u inicijaciji novih zrtava iduci od vrata do vrata,
a ako sve to ne cine, naravno idu u pakao gdje ce biti muceni.

Veoma duhovno.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 17:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Avg 2009, 15:05
Не треба нигдје ићи, ни код врачара, ни гатара, ни хоџа ни никога. То Бог осуђује и тако пише у Библији.

"И ако вам кажу: Питајте враче и гатаре, који шапћу и мрмљају, реците: Не треба ли народ да пита Бога свог? Или ће питати мртве мјесто живих?" (Исаија 8,19)

Тако да ту појаву ко год да ради Бог осуђује. Ово се односи и комуникацију са мртвима, боље речено ђаволом.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Jamesdin Kurtovic je napisao:
anabell lee je napisao:
Agnosticizam bas i nije vera,ali moglo bi da podpadne pod versko opredeljenje valjda.

Agnosticizam nije opredjeljenje vec duhovno stanje lijenog, neobrazovanog, i duhovno otupjelog svijeta
koji su previse samozadovoljni i lijeni da postavljaju ozbiljna pitanja i traze dublje odgovore.

Alaaa! Pazi ovo!
Da bi bio inteligentan moras ili vjerovati ili ne vjerovati. :roll:
Cim priznas da se postojanje tog prokletog boga ne moze dokazati niti spoznati, sto jeste istina, odmah si glup ili lijen??? Istina je da su i teisti i ateisti u istom sosu. I jedni i drugi ne mogu biti sigurni u svoje vjerovanje/nevjerovanje.
Shvatite jedno, mi, ljudi, covjecanstvo, nase mizerne svijesti ne mogu pojmiti niti spoznati nastanak svega sto nas okruzuje.
Agnosticizam nije nikakva sredina, nije to nikakvo izbjegavanje pitanja i izbjegavanje trazenja odgovora to je prosto jedan realan pogled na svijet. Realan da realniji ne moze biti. A ako realan znaci biti neinteligentan, neobrazovan i lijen, ja sam onda prvi takav.
Jamesdine, stvarno, izjava ti je preplitka i preglupa. I naravno jos jedan neizostavan pridjev kod vecine vjernika - elitisticka.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
Elvise,svaka ti je ka' Njegoseva!Hvala!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad bi malo ozbiljnije citali a ne samo prelistavali Bibliju bilo bi jasno da pravednici nakon smrti obitavaju u zajednistvu sa Bogom,
a oni koji su zivot proveli u samozivosti, samoljubivosti, sluzeci idolu vlastite udobnosti, talenta, pameti itd.,
sebe vec za zivota pretvaraju u duhovne mrtvace o cemu svjedoci Pismo:

Citiraj:
А кад умрије сиромах, однесоше га анђели у наручје Авраамово; а умрије и богати, и закопаше га.
И у паклу кад бјеше у мукама подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његову,
И повикавши рече: оче Аврааме! смилуј се на ме и пошљи ми Лазара нека умочи у воду врх од прста својега, и да ми расхлади језик;
јер се мучим у овоме пламену.
А Авраам рече: синко! опомени се да си ти примио добра своја у животу своме, и Лазар опет зла; а сад се он тјеши, а ти се мучиш.
И преко свега тога постављена је међу нама и вама велика пропаст, да ови који би хтјели одовуд к вама пријећи, не могу, нити они отуда к нама да прелазе.

Onaj koji ovo prica bi danas zasigurno od odredjenih "strucnjaka i znalaca Pisma" bio osudjen kao hulitelj,
ali buduci da se svi navodno pozivamo na Pismo (samo onda kad odredjeni citat pasuje ucenju sekte) moracemo i ovaj pasus i njegovog autora uzeti za ozbiljno.

Dakle ova prica svjedoci da se pravednici nalaze u vjecnoj zajednici sa Bogom, Zivotodavcem.
Da li su onda i oni koji su u nasli mir u Gospodu po kriterijumu Pisam "mrtvi"?

Citiraj:
Ово каза, и потом им рече: Лазар, наш пријатељ, заспа; него идем да га пробудим.
Онда му рекоше ученици његови: Господе! ако је заспао, устаће.
А Исус им рече за смрт његову а они мишљаху да говори за спавање сна.
Тада им Исус каза управо: Лазар умрије.
И мило ми је вас ради што нијесам био онамо да вјерујете; него хајдемо к њему.
Онда Тома, који се зваше Близанац, рече ученицима: хајдемо и ми да помремо с њим.
А кад дође Исус, нађе га а он већ четири дана у гробу.
(А Витанија бјеше близу Јерусалима око петнаест потркалишта.)
И многи од Јудејаца бијаху дошли к Марти и Марији да их тјеше за братом њиховијем.
Кад Марта дакле чу да Исус иде, изађе преда њ, а Марија сјеђаше дома.
Онда рече Марта Исусу: Господе! да си ти био овдје не би мој брат умро.
А и сад знам да што заиштеш у Бога даће ти Бог.
Исус јој рече: брат ће твој устати.
Марта му рече: знам да ће устати о васкрсенију, у пошљедњи дан.
А Исус јој рече: ја сам васкрсеније и живот; који вјерује мене ако и умре живљеће

Dakle, opet ovaj isti govori o mrtvima koji su zivi a o zivima koji su mrtvi, definitivno bi mu danas "znalci" rekli da je lud...

Citiraj:
А другоме рече: хајде за мном. А он рече: Господе! допусти ми да идем најприје да укопам оца својега.
А Исус рече му: остави нека мртви укопавају своје мртваце; а ти хајде те јављај царство Божије.

Dakle on govori o (po nasem kriterijumu) fizicki zivim ljudima kao o "mrtvima", a kad mu javljaju za Lazara da je umro
(pokopan, u grobu vec cetiri dana, "vec se cuje", dakle u fazi raspadanja) on govori da " nije mrtav nego spava".

Definitivno je koristio previse metafora, parabola i duhovnih simbola za danasnje "sveznajuce" samouke i samozvane tumace Pisma....

"...Koji vjeruje u mene nece vidjeti smrti vavjek..."

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Elvise, nijedan veliki um u istoriji covjecanstva nije prihvatao "realnost" na taj nacin,
jer da jeste danas ne bi imali ni filosofiju, ni nauku, nikakva dostignuca duha.
Upravo oni koji beskompromisno tragaju za onim sto je iznad obicnog i svakodnevnog,
iza prirode tj. "meta fisis" kako bi rekli stari Grci su oni koji su donosili dobra covjecanstvu.
I dakako si u pravu, to na odredjeni nacin i jeste elitizam uvijek bio i ostao.

To sto crkva danas ima milijardu i kusur clanova ne znaci da u toj "meta" stvarnosti, odnosno sto bi Platon rekao idealnoj istini, nema mozda ni pedesetak hiljada clanova
ne znaci da su vjernici svi odreda "dobri" "losi" "moralni" "eticni" "pokvareni" "dvolicni" itd., nego samo da je zivot i opsti i onaj duhovni samo jedan ogroman razvoj,
i jedan ogroman put, a neko je na jednoj ili drugoj dionici tog puta. Agnostici su oni kojima se jednostavno ne putuje.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Nazovihriscani svoje sljedbenike drze u apsolutnoj poslusnosti i neprestanom zastrasivanju (Sudnjim danom, Armagedonom, paklom, demonima itd.),

Smješan si u svom neznanju, JS su apsolutno poslušni Biblijskoj istini i Hristu, a što se tiče Harmagedona i dana suda zar ne piše u bibliji i zar Hrist nije rekao:"Bdijte dakle, jer ne znate u koji dan dolazi vaš Gospodin. Ali jedno znajte kad bi domaćin znao u koje vrijeme dolazi lopov, ostao bi budan i ne bi dozvolio da mu provali u kuću. Zato i vi budite spremni jer Sin čovječij dolazi u čas kad se ne nadate" (Matej 24:42:44).
Što se tiče pakla to učenje je iz crkava nazovihrišćanstva u kojima se Bogu pridaju sadističke osobine i kleveće ga se da će vječno mučiti ljude iako toga nema u Bibliji, ali vas i ne interesuje Biblija i biblijske istine.
insistiraju da 10% svojih godisnjih prihoda uplate u centralu sekte koju vodi Bord Direktora,

Jedina religija u kojoj nema cjenovnika niti si dužan davati bilo šta, postoji samo u njihovim dvoranama mjesto sa otvorima gdje ko želi može dati prilog koji želi i to je sve. Inače sva literatura i i sve je besplatno.
te da odredjeni dio svog slobodnog vremena provedu u inicijaciji novih zrtava iduci od vrata do vrata,
a ako sve to ne cine, naravno idu u pakao gdje ce biti muceni.

Opet lažeš ovo za pakao to nije Biblijsko učenje i nema toga kod JS.
Što se tiče propovjedanja rade ono što je hrist naučavao i naredio svojim sljedbenicima da idu od kuće do kuće dva po dva, a evo šta Biblija kaže (iako znam da te Biblija ne zanima):
"Ova dobra vijest o kraljevstvu propovjedat će se po cijeloj nastanjenoj zemlji za svjedočanstvo svim narodima i tad će doći kraj". Također je poučio svoje sljedbenike: Pođite... i načinite učenike od ljudi iz svih naroda (Matej 24:14; 28:19)
Kad je Isus odaslao prve učenike, uputio ih je da isu u domove ljudi (Matej 10:7, 11-13). Apostol pavle je za službu rekao: "Nisam se ustezao reći vam sve što je bilo korisno i poučiti vas javno i od kuće do kuće" (Dj.ap. 20:20, 21 vidi i Dj.ap. 5:42)
ali da ne citiram sve pogledaj i: Matej 28:19, 20; Rimljanima 10:10; 1.Petrova 2:21 i mnogi drugi stavci, ustvari skoro čitav "novi zavjet" je prožet time da se Hrišćani potiču da budu vjerni i da budu u službi Boga i da propovjedaju, dakle, Biblija potiče nešto što tebe jako nervira.

I opet te pozivam ako se smatraš hrišćaninom demantuj ili argumentuj Biblijom, a ne ispraznim riječima i optužbama, jer takvim optužbama koje nisu bile utemeljene na zakonu i pismu su i Hrista optuživali, tako da to nije čudno ni danas kad lažne optužbe imputiraju i Hristovim slugama, ja sam sve što sam rekao i argumentovao Božijom riječi Biblijom pa pokušaj i ti.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja ti neprestano citiram pismo, al sta da radim kad ti non stop lazes.

Prvo lazes da nemas veze sa Jehovistima a citav forum te provalio da si im dezurni apologeta
onda lazes da su casopisi besplatni, mene licno su prije par godina startale neke tete sa "Kulom strazarom" i nisu htjele da mi daju da prelistam ako ne platim,
pa onda vrdas da priznas da kad je Veliki Vodja sekte prosuo datum kad ce Hristos doci da su ljudi masovno prodavali sve sto imaju i davali sekti da im novac nikad nije vracen,
pa lazes da ne uzimate desetak godisnjih primanja od svih clanova i tako dalje i tako dalje....

Da pricamo o Pismu?
Pa ja ti non stop citiram pismo. Kazes da Hristos nije Bog, ja ti navedem dvadeset citata iz Pisma gdje to svjedoce direktno Apostoli i sam Hristos.
Sad kazes ne postoji pakao i da to nije biblijsko ucenje a sam Hristos na vise mjesta spominje "gehenu ognjenu", "plac i skrgut zuba" itd.

Sta da pricamo kad te neprestano ne demantujem ja nego sama Biblija odnosno Hristos i Apostoli.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise, nijedan veliki um u istoriji covjecanstva nije prihvatao "realnost" na taj nacin,
jer da jeste danas ne bi imali ni filosofiju, ni nauku, nikakva dostignuca duha.
Upravo oni koji beskompromisno tragaju za onim sto je iznad obicnog i svakodnevnog,
iza prirode tj. "meta fisis" kako bi rekli stari Grci su oni koji su donosili dobra covjecanstvu.
I dakako si u pravu, to na odredjeni nacin i jeste elitizam uvijek bio i ostao.

To sto crkva danas ima milijardu i kusur clanova ne znaci da u toj "meta" stvarnosti, odnosno sto bi Platon rekao idealnoj istini, nema mozda ni pedesetak hiljada clanova
ne znaci da su vjernici svi odreda "dobri" "losi" "moralni" "eticni" "pokvareni" "dvolicni" itd., nego samo da je zivot i opsti i onaj duhovni samo jedan ogroman razvoj,
i jedan ogroman put, a neko je na jednoj ili drugoj dionici tog puta. Agnostici su oni kojima se jednostavno ne putuje.

Moze bit'. To su najveca pitanja koja zasigurno svakoga kopkaju. Nekoga cesce nekog rjedje. Istina je takodje da veliki umovi nisu prihvatali tu realnost. Najbolji primjer je Kant, koji je i rekao da se bog ne moze iskustveno spoznati no opet je rekao da postojanje boga moramo uzeti kao postojano. Istina je i da se jedino trazenjem tog metafizickog moze nesto i postici. Ali sta smo to postigli?? Preko hiljade i hiljade novih religijskih pokreta. Ove 3 glavne monoteisticke su toliko razdvojene i toliko naglasavaju razlicitosti da je to apsurdno, s obzirom da u sustini sve 3 propagiraju isto. Dobili smo pedofoliju u crkvama, popove koje humanitarni novac uplacuju za lobiranje u Americi. A jesmo li ista blize otkrivanju bozanske prirode? Nismo. Jesmo li ista blize otkrivanju nastanka svijeta? Nismo. Mozda i jesmo, onaj ko vjeruje u nauku to moze da vidi u Hablu i istrazivanju svemira. U principu, tamo i jeste odgovor, jer mislim da je svakom obrazovanijem (evo sad cu ja malo biti elitisticki nastrojen) covjeku jasno da je koncept boga iz svetih knjiga prevazidjen.
U principu, ljudi, koji su objektivno upoznati sa obe strane novcica - teistickom i ateistickom, moraju biti obrazovani i moraju dobro istraziti odlike obje strane da bi se izjasnjavali kao agnostici. Nije istina da nas to ne zanima i da nam se "ne putuje". Mozda neke ne zanima pa traze kompromisno rjesenje biranjem ove sredine. Ali ja na svom primjeru znam da nije tako. Mene ove stvari itekako zanimaju ali ipak se drzim nekog svog realnog pogleda na svijet. Ovo ne znaci da me vise religija nece zanimati, niti to metafizicko. Ali necu dopustiti sebi da, ako vec nastojim biti obrazovan i ako nastojim uciti nove stvari, citav zivot i svrhu zasnivan na necemu sto ne mogu pojmiti i spoznati, na necemu latentnom. Marks kaze da religija zatvara covjeka, da gusi njegov identitet. I ako pogledas mnoge clanove foruma vidjeces da je tako. Kao da su oni ti koji ne putuju, kao da su oni ti koji se ne mogu osloniti na sebe vec moraju smisao traziti u religiji. Oni su ti koji su bez te religije nesigurni i izgubljeni.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Avg 2009, 15:05
Ne obitavaju mrtvi nigdje.

"Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva, kako gine ona tako ginu i oni" (Propovjednik 3,19)

"Jer prah si i u prah ćeš se vratiti"(1. Mojsijeva 3,19)

"Jer plata za grijeh je smrt" (Rimljanima 6,23)

"Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove" (Psalam 146,4)

U čovjeku je duh Božji a ne njegov, Duh Božji mu daje život tj. Bog.

"A duh se vrati Bogu, koji ga je dao"(Propovjednik 12,7)

"Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio"(Propovjednik 9,5)

"I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju djela nikada ni u čemu što biva pod suncem" (Propovjednik 9,6)

"Jer mrtvi ne spominju Tebe (Boga); u gobu ko će Te slaviti?"(Psalam 6,5)

"Neće Te mrtvi hvaliti, Gospode niti oni koji siđu onamo gdje se muči (ćuti)" (Psalam 115,17)

"imaju isti duh;i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer sve je tašina" (Propovjednik 3,19)

Nije niko otišao gore čak ni David.

"Ljudi braćo! Neka je slobodno kazati vam upravo za starešinu Davida da i umre, i ukopan bi, i grob je njegov među nama do ovog dana. Jer David ne iziđe na nebesa." (Dela 2,29.34)

Ali Bog je obećao da će mrtve vaskrsnuti u posljednji dan. Može ih ponovo vratiti u život jer je svemoguć, tako da za zagrobnim životom nema potrebe. U to su vjerovali paganski narodi stari Egipćani, Grci, Sumeri itd. to su ostaci tih starih vjerovanja.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Elvis Presley

Sve si u pravu bratac, al zato ti i kazem> problem nase sredine jeste upravo sto vjeru ne vidi u tradiciji i velikim umovima npr. pravoslavlja, nego u seoskim popovima.
To sto neki banjalucki popa vozi pasata sesticu ili sto je ludi Simeon utripovao da je jaci diplomata od Jeremica ne mijenja ucenje Apostola niti tradiciju pravoslavlja
sa kojom su gore pomenuta dvojica u debeloj suprotnosti.

Mada ti priznajem da su religije postale biznis za navlacenje budala, politicarenje i slicne stvari. Pravoslavlje da je napravila ljudska ruka, raspalo bi se odmah nakon vaskrsenja jer u toj crkvi jos od tih vremena vlada "vesela anarhija" u kojoj svak radi sta hoce i radi sebi na obraz. Najbolji dokaz da je Bogu po volji mi je to sto se do sad nije raspalo (a trebalo je milion mali puta).

Crkvu ne cine oni koji se slikaju za novine, tacnije prave skandale pa su pod reflektorom javnosti, nego bas oni za koje se ne zna> neki tamo mesar iz Drakulica koji ima dar apostolske molitve, sirotica koja nema sta da da bliznjem osim bubrega, momak koji je zrtvovao svoj zivot da odbrani prijatelja u ratu itd. Ti ljudi su autenticni nosioci Hristovog dara i kao takvi od Boga prepoznati. Opet pricam o autenticnim, onima sa zivim duhovnim iskustvom i opitom Boga.
Ali sta raditi sa onima koji upisu bogosloviju jer popa vozi najbolja kola u selu? Sta sa onima koji vjeruju iz neruoze? Sa duhovno bolesnima? Neuroticima? itd.
Da li su oni autenticni svjedoci Boga, ili pak oni koji zive svoje duhovno iskustvo?

Kod njih mozemo razgovarati o vjeri kao nekakvoj psiholoskoj potrebi ili vjeri kao ideologiji/uvjerenju u nesto, ali sta cemo sa onima koji imaju neposredan i ziv duhovni opit?

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 09 Apr 2010, 18:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tripo, vecina izvora su ti starozavjetni, pa ne zamjeri sto pitam> da nisi slucajno Jevrejin?
Po tvom ispade da Hristos nije u pravu kada prica o zagrobnom zivotu?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Jamesdin
Vidi, ne moras mi objasnjavati razliku izmedju crkve i vjere. Svakome je jasno sta je crkva, a svakome je i jasno da mnogi vjeru i nadu pronalaze u sebi, a ne u tamo nekim popovima.
Ono sto mene zanima je sama priroda covjekova, ono sta svi veci mislioci pokusavaju da shvate. Kakav je covjek, kakva je njegova prvobitna priroda. Izgleda da je tacna ona Sokratova "znam da nista ne znam", tako da nam je tokom istorije uvijek bilo potrebno to nesto natprirodno cime cemo objasniti stvari koje ne razumijemo. Izgleda da je to pozitivna strana vjere, sto nam daje nadu i neki spokoj.
Ali Nice kaze - covjekova svrha, njegov smisao je da napreduje. Da prevazilazi sam sebe stalno. I zato se ja sada pitam da li nam je stvarno ta religija potrebna? Jesmo li jos uvijek toliko izgubljeni da oslonac trazimo u natprirodnom? Izgleda da jesmo, i ja to vidim, ali nikako ne mogu da se pomirim sa tim da uz sve te pozitivne strane vjere dolaze i negativne. A negativne jesu te iz prijethodnog posta, negativne jesu te da ne postoji vjerska tolerancija, da je prisutan vjerski elitizam, da se vjernici ponasaju tako paradoksalno, da je to zapanjujuce, kao sireci ljubav i vjeru u boga tako omalovazavaju druge prepotentno dizuci sebe i svoju istinu u nebesa. Ne mogu da se pomirim sa tim kada mi nekoliko vjernika kaze da ja ne mogu biti moralan ako ne vjerujem u boga.
E to je ono sto mene muci bratac, sta cemo sa takvima? Sta cemo sa takvima koji se ponasaju kao da je najvaznije slijepo vjerovati u svog boga, a ne pridrzavati se njegovog ucenja? Zasto su se davno izgubile te osnovne ideje religija, a to su ljubav i ispravno postupanje i ponasanje?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 19:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18

Ajme gluposti.Nijedan veliki um u istoriji covecanstva nije bio agnostik? :roll: To sto ne znas je okej,ali ajde se prvo raspitaj malo pa onda izjavljuj nesto ovako.

Na osnovu CEGA si dosao do ovog zakljucka?

su oni kojima se jednostavno ne putuje.

Zapravo nisu.Put kao put je okej,ali ima puteva koji ne vode nikuda.Pa zasto onda putovati samo da bi rekao da si putovao?Velika vecina njih je trazila odgovore ali nekih jednostavno nema.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
marihuana ti si puno vremena na forumu, od cega ti zivis covjece ?

Ja pocinjem sumnjati da te placa određena organizacija mjesečno a tvoj zadatak bi bio na 10 foruma držati predavanja..

Ne tvrdim 100%, ovo su samo moje pretpostavke.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 21:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
114_AhmeD je napisao:
Ovako, čitao sam postove neke i evo ja ću iznijeti neko svoje mišnjenje.

Ja i da nisam musliman ne bi prihvatao nikakve svece kao zagovornike jer po svojoj prirodi , ja kao čovjek znam da mi ne treba niko da razgovaram Bogom i da mu se obraćam. I smatram da smo svi jednaki. Šta više, smatram nekako vrijeđanje Boga to kad bi se prije nekom obraćalo nego njemu.

Mi i Muhammeda a.s doživljavamo kao božijeg roba, čovjeka, kojeg je Bog izabrao za dostavu poruke čovječanstvu. Nije nikakav svetac niti se njemu ikad obraćamo, ni kad je bio živ nit sad kad je u mezaru

Ahmo prijatelju evo ja ću da podjelim svoje iskustvo a u vezi tvog pitanja. Jutros sam bio opširan ali suština priče o svecima je u prijašnjm religijama naših naroda. Mnogoboštvo koje je vladalo na ovim prostorima prije hrišćanstva i islama, i dan danas na neki način prisutno. Odgovor si dao sam, znači što se tiče svetaca tu je crkva spojila ugodno sa korisnim tj. bogove pretvorila u svece da bi narod lakše prihvatio hrišćanstvo. U hrišćanstvu također slave one koji su im bili najvjerniji i jedan od pokazatelja kako završavaju oni koji su najvjerniji. Dobiju svoj datum, podebljano slovo, crveno slovo i Bog te veselio. Da li je to dobro, da li je to ispravno, nije na meni da sudim ali ja to poštujem. Prvenstveno iz činjenice da mi porodično imamo različite zaštitnike i slavimo ih. Pozitivna priča svega toga je okupljanje porodice, prijatelja i komšija. Naravno kao i u svemu u zadnje vrijeme smo počeli pretjerivati u tome ali takvi smo mi srbi, volimo se pokazati.
Znači suština svetaca je primjer. Evo recimo pade mi na um, Bog groma kod starih slavena je bio Perun koji je i dan danas poštovan prvenstveno što se regularno slavi u crkvi 02. avgusta, dan Sv. Ilije Gromovnika. Kontaš? Znači hrišćanstvo nije u totalu raskinulo sa nekim bogumilskim običajima i nekim poimanjima religije. Nemoj me pogrešno svatiti Ahmo ali misli da je kod vas u Islamu zakinuto dosta stvari i dosta strožije. Naprimjer par praznika je kod vas kojima se radujete i to je to. U suštini suštinu religije netreba ni objašnjavati jer je suština u religiji nebitna, bitno je da se što više naroda obrlati a smisao svega toga je odavno izgubljena. Bitno je da čovjek u prakticiranju svoje vjere kako mu religija nalaže, donosi dobra, dobrog raspoloženja i ako mu to donosi dobro, netreba ga dirati. Isto kao i ti što imaš poslagane kockice oko Alaha i ako to zadovoljava tvoje kriterijume tvoje praktične vjere onda ja ima samo da se poklonim tome i ako nam u obostranom interesu, to ljudski podjelimo i čestito porazgovorimo.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 21:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
marihuana ti si puno vremena na forumu, od cega ti zivis covjece ?
posao mi je takav da bih mogao i puno više vremena provoditi na forumu.
Od te priče da neko nekog plaća nema ništa, a pogotovo ne u religij koja mene interesuje i koju proučavam, čak šta više da sam kršteni JS ne bih smio ovo raditi na forumu, jer to nije dozvoljeno, isključivo je dozvoljeno propovijedati kako piše u Bibliji i kako je Hrist zapovjedio od kuće do kuće, od vrata do vrata.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@jamesdine
Opet ništa ne demantuješ niti išta dokazuješ biblijskom istinom, a to da su ti JS tražili pare lažeš.
Te gluposti koje pričaš o geheni i škrgutu zuba već je obrađeno na drugoj temi, a ti samo pokazuješ koliko ti je Biblija daleka i koliko nemaš pojma evo ti malo o paklu pa se obrazuj i nauči kako se na temelju Biblije brane vjerovanja, ovo smo već prošli na drugoj temi pa kopipejstujem:
isus niti je vjerovao u pakao niti se on bilo gdje u biblij pominje, a kamoli vječno mučenje, to je smješno i to govori koliko ovaj kojim se ti oduševljavaš nema pojma.
ako biblija govori o nečem vječnom to je isključivo o vječnom životu i vječnoj smrti nigdje se ne pominje nikakvo vječno mučenje.
pakao (had, šeol, gehena)

"had" što otprilike znači "nevidljivo mjesto" javlja se 10 puta u hrišćanskim grčkim pismima(novi zavjet) i to u matej 11:23; 16:18; luka 10:15; 16:23; dj. ap. 2:27, 31; otkrovenje 1:18; 6:8; 20:13, 14.
u djelima apostolskim 2:27 petrovo citiranje psalma 16:10 pokazuje da je had ekvivalentan šeolu i da se odnosi na opšti grob čovječanstva (za razliku od grčke riječi taphos, pojedinačni grob). latinska riječ koja odgovara hadu jeste infernus (ponekad inferus) ona znači "ono što leži ispod; donje područje" i dobro pokriva smisao o opštem grobu. stoga je to odgovarajući prijevod blizak grčkom i hebrejskom izrazu.
u nadahnutim pismima riječi "had" i "šeol" povezane su sa smrću i mrtvima, a ne sa životom i živima (otkrovenje 20:13). te riječi same po sebi ne nose misao ili naznaku o užitku ili boli.

šeol se javlja na 66 mjesta u biblij i da skratim da ne navodim tih 66mjesta. iako je ponuđeno nekoliko mogućih derivacija hebrejske riječi she'ohl, ona je očigledno izvedena iz hebrejskog glagola sha'al koji znači "pitati" ili "tražiti". to bi ukazivalo na to da je šeol mjesto (ne stanje) koje traži ili zahtjeva sve bez razlike, jer u sebe prima mrtve iz ljudskog roda (1. mojs. 37:35; isajia 7:11). ono je u zemlji i uvjek se povezuje s mrtvima te, jednostavno rečeno, označava opšti grob čovječanstva, odnosno zemaljsko (ne morsko) područje mrtvih.za razliku od toga hebrejska riječ gaver označava pojedinačni grob ili ukopno mjesto (1. mojs.23:4, 6, 9, 20).

pojam gehena ili dolina hinom koristi se simbolički, gehena je u to vrijeme bila mjesto slično nekoj današnjoj deponij smeće i sve što je bilo trulo nepotrebno i zarazno poput trupla uginulih životinja uništavalo se spaljivanjem na mjestu koje se zvalo gehena i tu je uvjek tinjala vatra i vidio se dim uostalom kao i u današnjim deponijama, nešto kao jerusalemska deponija. stoga se osuda zlih metaforički naziva gehinnom, evo biblijski redci koji se vezuju uz tu riječ:matej10:28; 23:15; 23:33; 5:22, 29, 30; marko9:43, 45, 47; luka12:5; jakov3:6
bitno je naglasiti da ni životinje ni ljude nije se žive bacalo u gehinnom da bi bili živi spaljeni odnosno da bi ih se mučilo. dakle, to mjesto nikako ne može predstavljati nevidljivo područje u kojem se ljudske duše vječno muče u doslovnoj vatri ili ih vječno napadaju crvi koji ne mogu uginuti. budući da je mrtvim zločincima koje se također tamo bacalo bio uskraćen doličan pokop u spomen-grob, simbol nade u uskrsnuće, isus i njegovi učenici koristili su izraz gehena u značenju vječno uništenje, brisanje iz postojanja u božijem univerzumu, odnosno "druga smrt", vječna kazna što otprilike znači nema mogućnosti za uskrsenje.

evo i neki redci koji se vezuju uz tu famoznu riječ pakao koja i ne postoji u biblij a dokazuju slijedeće da pakao (had, šeol):
A. nije doslovno mjesto vatrenih muka
dok je patio job je molio da ode tamo (job 14:12)
mjesto neaktivnosti (psalm6:5; prop. 9:10; isaia 38:18,19)
isus je uskrsnuo iz groba, pakla (dj. 2:27, 31, 32; psalm 16:10)
pakao će predati ostale mrtve, bit će uništen (otkrovenje 20:13, 14)
B. vatra je simbol uništenja
odrezanje u smrt predočeno vatrom (matej 25:41, 46; 13:30)
nepokajničke zle osobe zauvjek uništene, kao vatrom (hebrejima 10:26, 27)
vatreno "mučenje" sotone zapravo je vječna smrt (otkrovenje 20:10, 14, 15)
C. priča o bogatašu i lazaru nije dokaz za vječne muke
vatra doslovna koliko i abrahamova prsa (luka 16:22-24)
tama je suprotnost za abrahamovu naklonost (matej 8:11, 12)
uništenje babilona nazvano vatrenim mučenjem (otkrovenje 18:8-10, 21)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro rece Spavac, ti izgleda citas samo svoje postove i divis se kako si divan poznavalac Biblije,
a tudje izgleda samo letimicno predjes ili uopste ne citas.

Ja licno nisam ulazio u pricu o geheni, hadu, paklu, itd., vec ti lupis kako to ne postoji,
pa sam sebi ulijeces u usta> te postoji, te ne postoji, te je to nekakav limb, smetljiste, stagod;
pa onda je metafora, pa nije metafora, pa je simbolika pa nije simbolika...

Tipicno za jehovistu, iz supljeg u prazno.
Nadji druze fino neke babe koje nisu nista citale pa ispadaj goli genije i prorok pred njima, ovdje na forumu ti slabo ide.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Zozon je napisao:
Bitno je da čovjek u prakticiranju svoje vjere kako mu religija nalaže, donosi dobra, dobrog raspoloženja i ako mu to donosi dobro, netreba ga dirati. Isto kao i ti što imaš poslagane kockice oko Alaha i ako to zadovoljava tvoje kriterijume tvoje praktične vjere onda ja ima samo da se poklonim tome i ako nam u obostranom interesu, to ljudski podjelimo i čestito porazgovorimo.

Definitivno... 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]