banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Dogodilo se
PostPoslato: 08 Apr 2010, 23:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Prica je iz mog kraja....

Prije rata Murat je imao sina Kemu (obojica su rahmetlije)...Kemo je poginuo od zrna saborca jos za vrijeme dok je sluzio vojsku u titinoj drzva.
Naime dok je cistio pusku s kolegom, u sali mu je opsovao masljak. Masljak je posuda u kojoj se zagrijavalo maslo da bi se pita pomastila. Ovaj kolega neznavsi da je metak u cjevi okrene prema Kemi i opali. Umrije Kemal, jedan od trojice sinova Murata, najmladji bijase.
Dzenazu su klanjali na lokalnom mezarju nakon sto je Kemino tjelo dopremljeno kuci. Sve je to bilo negdje krajem 70-ih godina.
Otac Murat od silne tuge za najmladjim sinom stalno je posjecivao mezarluke, ostajao bi na Keminom mezaru do kasno u noc. Isao bi kuci, koja je bila samo nekoliko stotina metara od mezarja i vracao se. Nekad bi znao u noci, kad bi ga tuga toliko shrvala za najmladjim sinom, ici na mezarluk, iako je to bilo tuhafil za mahalu i narod.
Jedne noci u kasne sate vracala se grupa mladica sa sjela, galamili su citavom mahalaom, polupjani i jako veseli. Dosavsi do mezarluka, jedan od mladica (valjda s flasom u ruci) okrenuo se prema mezarlucima i iz sveg glasa povikao "Ajte ljudi da pijemo"...
Tad se iz mezarluka zacu glas starog Murata tugom oprhvanog..."Cekaj rodjace samo dok se obujem"...
Kasnije se po selu pripovjedalo da su momci iz tog drustva te noci, iako po selu poznati kao dase i frajeri bezglavo trcali gotovo jedni preko drugih...
:D

Prica je istinita, bar je manje-vise tako meni preneseno...

Da li u vasem kraju ima slicnih prica iz starina koje su dosle do vas...

Vrh

Tema posta: Re: Dogodilo se
PostPoslato: 08 Apr 2010, 23:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Prvi dio priče me je jako rastužio, ali na kraju sam se dobro nasmijao.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 23:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To i jest poenta price...ja iako sam je cuo nekoliko puta, uvjek se nasmjesim kad se sjetim.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 07:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Čula sam ovakve priče ali sa drugačijim varijacijama.
U nekim mjestima je običaj da se na grobu ostavi alkoholno piće (nakon daće) i onda bi lokalni pijanac došao da tu rakiju popije i kada bi se neko u prolazu u šali obratio umrlom ovaj (pijanac) bi odgovorio i nastajalo bi bježanje.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
ja sam čuo jednu jako bolesnu priču.

Prolazio neki čovjek kroz mezarluke iz kafane i vidio kolegu svog kako ima spolni odnos nekom ženom

Onako mu se nasmija polupjan pa mu reče: care daj da ja malo...
kad mu ovaj reče: nedam stari, iskopaj sebi

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 11:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
E ovo je već teški crnjak.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 15:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2010, 10:56
U mom kraju postoji prica kako je u raku upao pijani grobar i zaspao.Kada su tuda prolazili neki momci i izgovorili istu recenicu kao i u tvojoj prici,grobar rece "Cekaj da nazujem opanke".Dakle skoro identicna prica,a moja je iz druge drzave,tako da predpostavljam da je prica prilicno rasprostranjena i veoma popularna.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 16:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ja sam čuo neke priče vezane za Krčmarice i Trapisku Šumu, i to onaj dio u kojem se nalazila kasarna (i valjda se još uvijek nalazi). Navodno tamo postoji masovna grobnica žrtava kuge, ali ne znam tačno iz koje je to godine. Kruže priče da su ljudi koji su tamo služili vojsku vidjeli i čuli svašta dok su stražarili noću. Valjda je neki tip stražario tamo nekoliko puta noću, pa je, prije nego što će sljedeći put otići na stražu, tražio od ostalih vojnika da mu daju bombone. Kad su ga pitali šta će mu, tvrdio je da iz šume noću izlaze neka djeca i cijelu noć traže bombone... I tako to, bilo je još priča ali se ove sjećam. Ako neko zna još priča o Krčmaricama, neka piše, oduvijek me to interesovalo :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
za vrijeme ovog rata 92-95 jedan covjek se sa borbene linije nakon 2 mjeseca vracao kuci. Pošto je njih više išlo kamionom uz put su vidjeli još jednog vojnika kako pješači, interesantno da je na sebi imao neku staru kožnu jaknu. Kad su gA pitali koje je njegovo odredište, rekao je to i to mjesto koje im je baš usput bilo. Pričali su oni sa njim, on sa njima, upoznali se , čak je i mrak pao... onda su stigli u njegovo mjesto i on je izišao pozdravljajući ratne kolege.

Putujući dalje ovi su primjetili da je mu je jakna ostala, pa je jedan od njih rekao je uzeti i za par dana navratiti kod njega da mu je vrati i tako je bilo.
Pokucao je na vrata , izišao je stariji čovjek.. Kako ste, ovo ono.. dobro.. je li ovo kuća od tog .. jest
evo jaknu je zaboravio kad se vracao sa nama.. Stari čovjek ( otac od onog ) pogleda jaknu pa mu reče: jest ovo baš jakna od mog sina, gdje ste je našli... kako ste znali... ? Kaže: pa vratio se neki dan sa nama... Kaže starac: ali moj sin je poginuo prije 2 mjeseca, eno mu mezara gore ....

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 17:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ima o tome jedna epizoda neke horor serije,samo je u pitanju djevojke koja je stradala u saobracajnoj nesreci.Takodje sam u mom rodnom kraju cuo slicnu,kao djevojka ustopala kamion,itd..Buduci da je moj kraj u drugoj drzavi,vjerujem da je i ova prica veoma rasprostranjena i veoma popularna.
Postoji i jedna prica o vojnicima JNA koji su bili locirani na nekom malom ostrvcetu i da im je dolazio samo brod sa zalihama jednom sedmicno.Kada je brod dosao jednom,nasli su vojnike podpuno iskasapljene,samo jedan je prezivio,ali je podpuno poludio i nije im mogao reci sta se desilo.Sve se nakraju zataskalo,i nikada se nije saznalo sta se zapravo desilo.
Ovo je,naravno,jedna od onih prica kojom se plase gusteri kad trebaju da idu na strazu,i naravno da nije istinita,sto su potvrdili mnogi ljudi koji su tu,u to vrijeme sluzili vojni rok,ali,ovo mi izgleda kao dobar materijal za neki horor film :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BENDER je napisao:
ovo mi izgleda kao dobar materijal za neki horor film

Ko zna mozda ga je Stephen King vec snimio :D

Helem nejse, evo jos jedna od mene za lahku noc...

Imam jednog rodjaka koji mi je pricao da je njemu pricao njegov prijatelj...dakle ja sam treca ruka u toj prici... da mu se desilo sljedece...od prilike ovako.

Bilo neko slavlje u jednom selu te se grupa mladica zaputi tamo. Nije sad vazno da li je bilo oprostajno vece, sjelo, zenidba ili sl...
Uglavnom nakon nekog vremena taj prijatelj (radi price nazvacemo ga Hamdija) je izostao iza drustva. Da li je razlog bila djevojka s kojom je ostao duze te noci ili neki drugi razlog, ni to nije bitno. Kanije su drugovi pricali da su ga zvali i trazili ali ga nisu mogli naci.
Bilo kako bilo, u to vrijeme se islo pjesice, auto je imao rijetko ko?
Te se nas Hamdija zaputi polahko kuci u sitne sate...sam, samcat.

Noc je bila tmurna, moglo se malo nazrijeti neke siluete, ali bilo je dosta mrklo, nije to bila jedna od onih vedrih noci.
Na putu je Hamdija morao da prodje kroz groblje...doduse postojao je i drugi put, ali je bio dalji, zaobilazni s kojim su isla auta, konjska kola itd...
Nas Hamdija se uputi lijepo kroz groblje, zapali cigar i polahko razmislja o zivotu...
U jednom momentu spazi nekoliko metara ispred sebe siluetu covjeka.... onako trnci ga prodju preko ledja, malo uspori korak ali ne zastaje...konta mozda neki od jarana zeli ga preplasiti..

Dolazi blize i blize...kad ono covjek, onako osrednji, lijepo obucen...stoji.
Hamdija istim tempom kraj njega, i uputi jedno "merhaba"...covjek odgovori i zapocne razgovor...

Hamdija : " Jel i tebe drustvo ostavilo?"

Covjek: " Ma nije ja ovako malo stojim"

Hamdija: " Sta to odmaras malo...hos cigaru zapalti."- uljudno ce

Covjek : " Ma ne bih...nisam pusac...nego reci mi sto ti ovako kasno...sam???"

Hamdija: " Drustvo otislo ranije...pa eto."

Covjek : "A bojis li se ovako kasno sam ici kroz groblje???"

Hamdija : " Ko ja...ma jok. ..u stvari onako...nije svjejedno ali moram...ma pravo da ti kazem,
jest me malo strah bilo kad sam te ugledo."

Covjek : " Pa sta fali, nije to nista strah je prirodan, samo se budala ne boji."

Hamdija :" Jes vala tako je..."

Covjek : " Ma nije to nista vjeruj mi ...i ja sam se bojao ...ali, to je bilo dok sam bio ziv."

Lahku noc 8)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Nije to nista. Vid' sta ja imam ....

Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0rnLBgkX8lc[/youtube]

8)

Spoiler:
:D

Ne znam zasto, ali ja uopste ne vjerujem ovim pricama "sa groblja"... covjek si svasta moze umisliti kad je sam u mraku i u nepoznatom okruzenju , a pogotovo na nekom mjestu kao sto je groblje. Znam i ja jednu pricu momka koji se vracao kasno u noc iz diska, pa prolazio kraj groblja , a iz groblja cu neki zenski glas "Igorreee..... Igorreeee..." i ugledao zenu koja ide prema njemu rasirenih ruku... a on navalio trcati misleci da ga zove njegova nedavno umrla baba... posle se ispostavilo da je to bila jedna komsinica koja je inace izgubljena zena i otisla u groblje da malo "proseta".... Eto, nista od mrtve babe...
Tako smo mi, kao djeca, na skolskim pauzama, pricali o ovakvim pricama... djecija posla... :)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 09:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Oficir s ruzom je napisao:
...Te se nas Hamdija zaputi polahko kuci u sitne sate...sam, samcat.
Noc je bila tmurna, moglo se malo nazrijeti neke siluete, ali bilo je dosta mrklo, nije to bila jedna od onih vedrih noci.
Na putu je Hamdija morao da prodje kroz groblje...doduse postojao je i drugi put, ali je bio dalji, zaobilazni s kojim su isla auta, konjska kola itd...

Nas Hamdija se uputi lijepo kroz groblje, zapali cigar i polahko razmislja o zivotu...
U jednom momentu spazi nekoliko metara ispred sebe siluetu covjeka.... onako trnci ga prodju preko ledja, malo uspori korak ali ne zastaje...konta mozda neki od jarana zeli ga preplasiti..

Mora da je ovo nadahnulo Eda Maajku da napiše pjesmu Prikaze: :lol:
Pjesma je u spojleru jer je dugačka. :D

Spoiler:
Bio sam u kafani kod debelog
to je selo do mog
opet smo se zarakijali
tekmu gledali

Navijali, plakali, smijali
dok smo meze imali
e, a kad je nestalo meze
poce prica bez veze

Debeli radi sranja
reko` kumu da me odveze
kum mi kaze ne moze
pio pive ceske

Sta cu, reko`, ljudi
odo` ja sad kuci pjeske
a noge mi teske
sve je to od cuge

Ceka me tri kilometra
imam cetiri pljuge, nema mi druge
moram kroz ono polje do americke baze
pa od sumarka do groblja
moram pratit' one tam cetiri staze

Picim ja, a mjesecina prati
vec sam blizu baze, cuju se agregati
tu cu se popisati i usput istegirati
ma nista zato
nek me tuzi americki nato

Nek me tuze kad sam pijan
boli me briga
nek mi rade sta god hoce
nek me sada vide kako rigam

Hajde, izadjite svi iz baze
da vas prebijem
jeb`o li vas onaj supak Eminem
da vas jeb`o

Pros'o sam kraj baze
ulazim u sumarak
s desne strane mi je
od potoka jarak

Sve je oko mene mracno
i to mi je strasno
pogledam na sat
ono dvan`est sati tacno

Nesto iza mene susnu
ja stado` ko pod rucnu
pogledam iza sebe
reko`, ko ga jebe

Nastavim dalje
iza mene susti ko ludo
od straha mi se vec uvuklo
moje desno mudo

Ma, reko`, to je ludo, Edo
ti ne vjerujes u ove stvari
sjetih se prica o prikazama
sto pricaju stari

Okrenem se naglo
totalna tisina
nastavim hodat' dalje
iza mene cuje se zivina

Cuje se stampedo
neki glas se dere
Edo, sad si gotov
trcim k`o da u guzici imam motor

Od silnog straha poceo sam moliti
Allaha, Isusa i Krisnu
od silnog straha
u gace ja pisnu`

Reko`, smiri se, Edo, ba
sve je to u tvojoj glavi
pogledam desno vidim tam`
nesto je u travi

To je sigurno, ma, reko`
sigurno neki pas
kad se zacu glas kaze
Maajka, eto nas

Tjesim se ko fol
sigurno je alkohol
sigurno kumova trava
u svakoj koski mi strava

Rek`o sam sebi
Edo, sve je OK
sjeti se one knjige
od one Louis-e Hay

Misli pozitivno
evo, tu je kraj sumarku
zacu se glas kaze
drugi put cemo ti jebat' majku

Ref. 2x
Bum ,bum
Mi smo prikaze
ne trazi dokaze
nemoj trazit' nas
vristi na sav glas

Jos kilometar do kuce
a srce mi tuce
groblje je lijevo
reko`, sad sam jos gore najeb`o

A mozda i nisam
ja sam jedan dobar insan
mozda ima srece
pa da mirno zavrsi vece, al' nece

Iz jednog mezara
izlazi nesto ko para
tu se nesto ukazalo
djedu pricala mi stara

Na putu ispred mene
izleti crna macketina
vidim je jasno, vec sam reko`
osvjetljava mjesecina

Joj, joj, Boze moj
macka na putu ceka me
ne bjezi, kad sam joj pris'o
ona rezi

Prolazim kraj nje
pravim se ne obracam paznju
razmisljam o pecanju
i mesu na raznju

Razmisljam o muzici
o Laninoj guzici, hip hop-u
a jebena macka
me prati u stopu

A onda se zacu onako glas
ko u placu kaze
na tebi je red
zadnji put ti se izvuk'o djed

Sjed, blijed, pocnem trcat'
do kuce sam par koraka
vidim, upaljeno svjetlo
dobro, budna je majka

Otvaraj, stara, stara
de otvori vrata
tise, Edo, sine
znas da spava ti tata

Trebalo je dva sata
da se smirim, familiji da kazem
svi su mislili da umisljam
serem i lazem

Jedina koja mi vjeruje sve ovo
je moja majka
jedino ona shvaca zasto se
i sada bojim mraka

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 14:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

E sad svi sami heroji...niko ne vjeruje pricama...sve su to gluposto...obmane i igre sjenki...

Ja vjerujem da ponekad sejtan, dzin, djavo, demon moze da uzme materijalni oblik da bi uzdrmao, preplasio ili poljuljao uvjerenje covjeka...ove gornje price su upravo to...,

Sljedecu sam cu o licno od svog oca...dosta davno...

Govorio je da je bio sam. Sve se desilo mozda prije WW II ili koju godinu poslije...
Mati mu je osla na rad, na kopanje ili nesto slicno...ostao je sam u kuci i nije imao vise od 7-8 godina. Oddjednom je zacuo vrata, u sobu je usla zena, komsinica, stara nane i donijela kabo kiselog mlijeka...Pita la ga gdje mu je mati, on reko osla da vraca nadnicu...pitala sta da radim s voim mlijeko, otac rekao da ga ostavi negdje s strane,. Ona ostavila negdje ispod prozora rekla mu da pokrije necim da ne upada prasina i izisla vani.
Otac dalje prica, da je legao na slameni dusek, pokrio se ponjavom i mislio malo da zaspi, ali odjednom se zacula jaka graja, larma, buka...bilo je to usred bjela dana.
Kaze da se okrenuo i vidio mnostvo djece kako guraj prstom u ono kiselo mlijeko. Prozori su bili stari, neki su imali staklo a nekima je staklo bilo razbijen pa ja njegova majka zalijepila sa nekim papirom u to doba.
Kaze dalje da se okrenuo na durgi prozor a ono isto ...kaze djeca su bila sve ruznija od ruznijeg da Bog sacuva, ali svi su gledali u ono mlijeko i upirali prstom, kaze da se bio silno prepao...okrenuo se do zida pokrio ponjavom po glavi i poceo da uci sure, dove i razne molitve Bogu...nakon nekog vremena sve se stisalo....opet je provirio nije bilo nikog.

U svemu tome je jos malo cudno sto je u toj nasoj staroj kuci prizemlje bilo podrum a prvi sprat ( sprat gdje smo svi stanovali) bio visok 2 i vise metara od zemlje...

Stari su rekli "Bolje vjerovati nego provjeravati."

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 15:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

@Leona
Isto smo mi ko djeca isli grobljem da pokazemo kako smo hrabri.I,tako jednom mene drustvo nagovori da prodjem sam.I tako idem ja,kad ispred mene iskoci covjek i pita:Sta radis ti mali?
Covjece,imam osjecaj da sam pretrcao 100 metara za 3 sekunde.
A taj covjek je lokalna ispicutura koja voli zaspati pijana nekad na groblju.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
E sad svi sami heroji...niko ne vjeruje pricama...sve su to gluposti...obmane i igre sjenki...

Naravno da su gluposti. A i da nisu, vise me plase zivi nego mrtvi. Sto rece Djole :

Nekada sam putovao po mjesecu
kroz vilajet pun hajducije
A sada me oci ljudske
plase vise nego vucije.

Sevdalinka

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 15:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Naravno da su gluposti. A i da nisu, vise me plase zivi nego mrtvi.

Jah mozes mislit. :roll:

Samo kad zagrmi, nestane svjetla u liftu itd.itd....vidimo tek tada kako zeko trazi majku.

Ajd molim te... :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41

Napisala sam svoje misljenje. Hvala ti sto imam pravo na isto.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 16:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hm... :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 01:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Japanese_rose je napisao:
Napisala sam svoje misljenje. Hvala ti sto imam pravo na isto.

Pa vidiš da čovjek priča ono što je čuo od nekog ko je pričao kako je ...

I ti sad tom ne vjeruješ?

E baš si nedokazna. :-)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]