banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 21:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2010, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
pozdrav svima , i esselam alejkum muslimanu koji uđe na ovu temu.

Evo slučajno naiđe na sliku ikone nekog svetog Vasilije, pa sam malo više pregledao te ikone i svece pa vidio i nekog svetog Patrika kojeg britanci imaju itd...

E sad, kako to da neki obični ljudi mogu biti sveti, ko ima pravo da ih proglašava svecima, kakvu oni ulogu imaju u svemu tome i koji biblijski citati navode ljude da imaju ovako nešto ?
Mislim koji dio biblije je uzrok prihvatanja ovakvih stvari ?

Gledao sam i jedan snimak našeg jednog profesora koji je ušao u crkvu ( mislim da je katolička ) i par žena je stajalo ispred kipa ( nekog sveca) i molile se bogu. Kad ih je pitao zašto to rade baš ispred kipa, one su rekle da traže od "dobrih ljudi" da se zalažu kod boga za njih, da je kao posrednik između njih i boga.
Crveno pitanje vrijedi i za ovu stvar....

Ovo nije nikakva provokacija niti ništa, jednostavno ne znam a zanima je i hoću da čujem iz usta pravoslavaca o ovim stvarima !
Marihuana će vjerovatno napisati kako nema veze nikakve sa biblijom, ok ... to već znamo... pišite vi ostali koji poštujete sv. Vasiliju i ostale.. . .

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
U Bibliji se na mnogo mjesta pominje rijec "svetac", odnosno "svetitelj", u nasem jeziku ovo znacenje je dvojako:
- onaj koji je dosegao stepen ociscenja svojom ljubavlju i molitvom i koji na sebi nosi Duha Bozijeg (poput proroka itd.)
"Jer necu dati da svetac tvoj vidi truljenja" (Psalmi Davidovi)
- onaj koji je "svjetlilo" odnosno primjer drugima:
"...Ви сте видјело свијету; не може се град сакрити кад на гори стоји.
Нити се ужиже свијеће и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући.
Тако да се свијетли ваше видјело пред људима, да виде ваша добра дјела, и славе оца вашега који је на небесима..."
(Jevandjelje po Mateju, glava 5)

Postoji opsterasirena podvala koju zlonamjerni ljudi pokusavaju da podmetnu neupucenima:
da se postovanje koje vjernici daju svojim prorocima i svetiteljima ne odnosi na Duha Bozijeg koji je na njima,
te na postovanje njihovih dobrih djela i podviga, vec da se radi o pukom idolopoklonstvu samoj licnosti, sto je besmislica.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Taj Vaslije kojeg si spomenuo oslobodio je uz pomoć molitvi jednog Turčina okova, mnogo kasnije za vrijeme WWII Njemci su ispalili granatu da sruše njegovu crkvu ona se raspala u vazduhu i mnoga druga čuda.

Nađite mi neko racionalno objašnjenje za sve to i ja ću prestati vjerovati.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 21:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Prema naučavanju rimokatoličke crkve (a i pravoslavne), sveci su oni koji su sada sa Hristom na nebu, a kojima crkva iskazuje priznanje zbog njihove izuzetne svetosti i kreposti. Iz Tridentinskog vjerovanja proizilazi da svece treba prizivati za zagovor kod Boga, a njihove relikvije i slike treba štovati tako mnogi nazovihrišćani vjeruju u čudotvorne moći tih relikvija. Ako usporedimo datume kad se obilježavaju ti "sveci" i obrede i vjerovanja koja ih prate sa nekim paganskim proslavama, njihovim obredima, vjerovanjima i datumima, vidimo da to nije ništa drugo do nastavak obožavanja paganskih božanstava sa svim običajima i obredima koji su se upražnjavali u pagansko doba, ali sad pod drugim nazivom, dakle što bi prost svijet rekao, 'nije šija nego vrat'.
Biblija često govori o svetima, međutim, ona se pri tome osvrće na 144 000 duhom pomazanih Hristovih sljedbenika.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 21:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
Ajde od ex pravoslavke misljenje ako nemate stogod protiv :)
ne vidim nesto posebno lose u toj zavrzlami,sveci su neka vrsta posrednika izmedju Boga i ljudi,i meni je to okej.neki postavljaju pitanja sta ce uopste posrednici izmedju Boga i coveka.Pa,moje misljenje je da je ona Bozija svemocnost malcice preuvelicana i d aon bas i nije tako svemoguc.Uostalom stvorio je one andjele/meleke da mu budu neka vrsta pomocnika ,zar ne?Meni deluje krajnje nelogicno da on,ma koliko mocan bio moze da cuje bas svaciju molitvu u svakom trenutku.^ milijardi ljudi na planeti,pa i da se jedan covek na 10000 ljudi moli to je opet 600000 molitvi.Mnogo je i za Svevisnjeg.
S druge strane ne treba ni slepo prihvatati svaciju ''svetost''.Recimo,u pravoslavlju imamo primere vladara iz dinastije Nemanjica koji su svi odreda(osim jednog,cini m ise) proglasavani za svece,ukljucujuci i Milutina koji je daleko od primera bogougodnog coveka.Katolici u Hrvatskoj slave svetog radnika Josipa koji je,jelte,Josip Broz Tito licno.Sta reci?Nisam pristalica kipova,nekako mi to nije ni najmanje blisko,ali mi je sasvim u redu pomoliti se nekom odredjenom svecu,sveta Petka je u pravoslavlju zastitnica zena,i ima jos dosta svetaca koji imaju svoj ''reon'' zastite.I ne prihvatam nekog egoisticnog,narcisoidnog Boga koji se zbog toga strasno gnevi i ljuti.Toliko od mene.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Normalno, medju tih 144.000 se ne nalaze kvazivjernici koji su zivot posvetili dobrim djelima i molitvi
nego oni koji daju godsnji reket (10% svih primanja) u centralu Jehova u Nju Jork:

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 21:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@jamesdin
kakve veze imaju JS sa činjenicama koje sam iznio?
@anabell lee
Tvoje mišljenje je jedno, a šta kaže Biblija je drugo, tj. Biblija govori suprotno tome što ti misliš.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

anabell lee na kojoj vjeri si sada?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:17 
Početnik
Početnik

Ko moze zaista da potvrdi autenticnost Biblije?Gomila kontradiktornih podataka i onda se uzima kao neki validan dokaz za tako ozbiljna pitanja.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:19 
Početnik
Početnik

filozof sa vrbasa je napisao:
anabell lee na kojoj vjeri si sada?

Ni na kojoj,hvala na pitanju. :)
Agnosticizam bas i nije vera,ali moglo bi da podpadne pod versko opredeljenje valjda. 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

anabell lee ili vjeruješ ili ne vjeruješ u to.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:23 
Početnik
Početnik

U koje to, cenjeni Filozofe?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tražiš nekoga da ti potvrdi vjerodostojnost Biblije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van pameti.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:30 
Početnik
Početnik

Zasto mislis da je van pameti?Vera je previse ozbiljna stvar da bi se igrali s njome i citali neproverene knjige,zar ne cenjeni Filozofe?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slažem se meni je vjera u To pomogla da preživim rat i najgora vremena, kada mi je postalo lijepo malo sam se odmaknuo, ali nikada nisam prestao vjerovati u To.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

anabell lee je napisao:
Ko moze zaista da potvrdi autenticnost Biblije?Gomila kontradiktornih podataka i onda se uzima kao neki validan dokaz za tako ozbiljna pitanja.

Bibliju potvrđuje istorija, arheologija, proročanstva koja su se ispunila i koja se ispunjavaju pred našim očima i još mnogo toga. u Bibliji nije ništa kontradiktorno već je sve u savršenom skladu u kome se nit priče precizno proteže od početka do kraja, iako ju je pisalo 40 različitih ljudi u vremenskom rasponu od 1473. pr. n. e. do 98. n. e.
Postoji narodna izreka 'nemoj kuditi konja kojeg nisi jahao', suština je u tome da ti nisi ni otvorila Bibliju, a kamoli je studiozno izučavala.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

anabell lee je napisao:
Pa,moje misljenje je da je ona Bozija svemocnost malcice preuvelicana

A na osnovu cega si majke ti dosla do tako fenomenalnog zakljucka? :confused4:

Citiraj:
stvorio je one andjele/meleke da mu budu neka vrsta pomocnika ,zar ne?

Ne.

Citiraj:
Meni deluje krajnje nelogicno da on,ma koliko mocan bio moze da cuje bas svaciju molitvu u svakom trenutku.

Jednino ako Boga zamisljas kao nekog cikicu na centrali, ali to opet nista ne govori o Bogu ili bilo kakvom poimanju Apsoluta, nego samo o tvom nivou razmisljanja.

Citiraj:
Recimo,u pravoslavlju imamo primere vladara iz dinastije Nemanjica koji su svi odreda(osim jednog,cini m ise) proglasavani za svece,
ukljucujuci i Milutina koji je daleko od primera bogougodnog coveka.

Buduci da u tvojoj vizuri Bog cikica koji ne moze da postigne nista, nije samo jasno kako to da si ti toliko omnipotentna
pa mozes sa sigurnoscu pricati o duhovnom zivotu ljudi koji su zivjeli prije vise od pola milenijuma?

Citiraj:
Katolici u Hrvatskoj slave svetog radnika Josipa koji je,jelte,Josip Broz Tito licno.Sta reci?

Reci samo da si potpuno neobrazovana i da bi mogla ponekad da se raspitas prije no sto odvalis jos neku nebulozu poput ove.
Sveti Josip Radnik jeste rimokatolicki termin za pravednog Josifa, muza Marijinog, rodjenog pola vijeka prije Hrista i nema nikakve veze sa J.B.,
ali to je samo jos jedna u gomili nebuloza u tvom postu.

Citiraj:
I ne prihvatam nekog egoisticnog,narcisoidnog Boga koji se zbog toga strasno gnevi i ljuti.

Ajd sad iskreno, jesi li ti uopste pokusala da procitas Novi Zavjet?

Citiraj:
Toliko od mene.

Nadam se da ces prije slijedeceg javljanja barem malo iskoristiti blagodati interneta
i za (makar povrsno) raspitivanje o stvarima o kojima dajes vec odredjene i kategoricne izjave.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 00:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

anabell lee je napisao:
Agnosticizam bas i nije vera,ali moglo bi da podpadne pod versko opredeljenje valjda.

Agnosticizam nije opredjeljenje vec duhovno stanje lijenog, neobrazovanog, i duhovno otupjelog svijeta
koji su previse samozadovoljni i lijeni da postavljaju ozbiljna pitanja i traze dublje odgovore.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Prema naučavanju rimokatoličke crkve (a i pravoslavne), sveci su oni koji su sada sa Hristom na nebu, a kojima crkva iskazuje priznanje zbog njihove izuzetne svetosti i kreposti. Iz Tridentinskog vjerovanja proizilazi da svece treba prizivati za zagovor kod Boga, a njihove relikvije i slike treba štovati tako mnogi nazovihrišćani vjeruju u čudotvorne moći tih relikvija. Ako usporedimo datume kad se obilježavaju ti "sveci" i obrede i vjerovanja koja ih prate sa nekim paganskim proslavama, njihovim obredima, vjerovanjima i datumima, vidimo da to nije ništa drugo do nastavak obožavanja paganskih božanstava sa svim običajima i obredima koji su se upražnjavali u pagansko doba, ali sad pod drugim nazivom, dakle što bi prost svijet rekao, 'nije šija nego vrat'.
Biblija često govori o svetima, međutim, ona se pri tome osvrće na 144 000 duhom pomazanih Hristovih sljedbenika.

Paganstvo, paganstvo, paganstvo....sve sto nije obozavanje americkih poljoprivrednika proroka iz 19 vijeka...naravno.

Recimo Hristos i 12 Apostola...to vam je u stvari drevni paganski obicaj obozavanja kralja Artura i vitezova okruglog stola itd. Vaskrs nije praznik pobjede nad propadljivoscu stvorenog nego je slavljenje saturnalija i mijene Jupitera, Bozic nije radost i podsjecanje na Hristovo ovaplocenje nego praznik mjeseceve mjene itd.

Stvarno tebi k'o da je cement u glavi, pa dal' je moguce biti toliko zaslijepljen tim prirucnicima kojima vas truju?
Hocemo li ikada od tebe cuti neku licno tvoju, nedajboze originalnu misao ili duhovno iskustvo?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 06:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ahmede, imaš na internetu sve što te zanima.

КАНОНИЗАЦИЈА СВЕТИХ (грч. κανονίζω - узакоњујем, уводим у законски ред), узакоњење кроз нарочити поступак више Црквене власти; Црквено поштовање подвижника вере, мученика за веру, човека који је био на гласу по својој побожности и честитом животу - као светог. Православни Хришћани верују да су светитељи они Хришћани који су Богу угодили за живота на земљи.

Да би се знало која су лица посвећена, потребна је спрега између народа и свештенства Цркве. У раној Цркви старозаветни патријарси, пророци, новозаветни Апостоли и мученици већ су испочетка сматрани светима - њихова временска близина Христовом времену производила је своја благодатна дејства.

Beћ од IV века, с обзиром на лична својства, разликују се: а) преподобни, тј. свети из реда инока - подвижника и б) Свети оци Цркве и уопште јерарси.

Сам чин канонизације је могуће схватити двојако:

* Он је признање од стране Цркве одређеног њеног упокојеног члана за светог, праведног, тј. угодног Богу који је достигао вечно блаженство.
* Она је дозвола Цркве за поштовање упокојеног члана, које припада светим Божијим угодницима.

Знаци светости и пројава натприродног током живота садрже се у одређеним врлинама, a то су такве врлине које превазилазе природне силе човека. Није довољно да се ове врлине појаве у појединим случајевима, него у довољном броју, који опет није дефинисан.

У Грчкој помесној цркви, при канонизацији су обично узимани у обзир ови услови: а) светост живота и б) чуда; осим овога била је потребна нетљеност (нетрулежност) мошти или благопријатни мирис мошти подвижника (благопријатни мирис сматра се за својство мошти).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]