banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 23:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 6. APRIL
PostPoslato: 06 Apr 2010, 12:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
АЛЕКСАНДАР je napisao:
па то и хоћу.
значи око тога се слажемо?
да КПЈ прије рата није имала никакав утицај и присталице и да је искористила рат како би дошла на власт?

Nije da nije imala nikakav uticaj ali nisu bili uticajni u toj mjeri da osvoje vlast.Za vrijeme rata su iskoristili priliku i pasivnost četnika u borbi preme okupatoru i oplaaa,eto ih na vlasti.Jer narod se priklonio onome ko se borio protiv Njemaca i ustaša...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
АЛЕКСАНДАР je napisao:
_zoka je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:
колико је бројала чланова КПЈ прије рата?

Kakve to sad veze ima osim da pokaže da su Englezi stvarno organizovali demonstracije i pokaže da je sva ova priča o komunistima bila bez povoda?

па то и хоћу.
значи око тога се слажемо?
да КПЈ прије рата није имала никакав утицај и присталице и да је искористила рат како би дошла на власт?

STRATOKASTEL, ако су њоме управљали четници како то да су онда поред одјељења за јевреје постојала и одјељења за присталице равногорског покрета?

Pogledaj moj posljednji post. Većina će se složit da je pojam "četnik" veom difuzan. A da je bilo izroda koje pokušavaš rehabilitovati, bilo je.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 12:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
није имала никакав утицај.
бројала је 3000 чланова.

на власт је дошла тако што је побила српску елиту и забранила повратак онима који су избјегли.
остали су неуки сељаци којима је било лако манипулисати.
и да, погледај мој претходни пост.
ето, бањички логор..
ако четници нису били антифашисти зашто су постојале просторије за њих?
зашто је њемачка уцјенила главу ђенерала драже на колико оно беше, 100 000 рајхс марк?

STRATOKASTEL, никог ја не покушавам рехабилитоват.
проблем је што сте ви сваком чије се презиме завршава на ић дали титулу четника.

ја кад кажем четник мислим првенствено на равногорски покрет који је био и који је свугдје у свијету признат као антифашистички!

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 12:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
_zoka je napisao:
Možda je i moglo....ali me jedno čudi.Ovi "četnici"...kad se pokrene priča o podršci KPJ u Srbiji prije rata,kažu da je nije bilo i da su martovske demonstracije organizovali Englezi....Sad odjednom komunisti krivi...

Комунисти су се заиста тек накнадно укључили у те демонстрације. Не носе комунисти слике Краља Петра на тим демонстрацијама (имаш доле слике). Одвоји времена и прочитај, ово није четничка пропаганда а текст је занимљив (рецимо, ни тебе ни мене нису учили у основној школи о понашању СПЦ у тим тренуцима):

Citiraj:
Хитлер је приликом једног разговора са Драгишом Цветковићем изјавио следеће: „Ја хоћу да знам ваш став, ваше држање у току догађаја који ће наступити. Ја ценим пријатељство Југославије и њен став у току овог рата. Ја ценим херојство српске војске, која је у прошлом рату толико славно бранила слободу и независност свог народа. Она је богата и има све услове да развије до максимума свој проспаритет. Ја сматрам Југославију као једну од водећих држава на Балкану. Моменат је дошао да она узме, у догађајима који ће настати, један потпуно одређен став" .... Цветковић је покушавао да што више одгоди приступање Југославије Тројном пакту. На Хитлерово тражење да изнесе и објасни разлоге свог става, Цветковић је рекао: “Тројни пакт повлачи извесне последице, које наш народ не може да прими. Једна суверена земља не може дозволити прелаз страних трупа кроз своју територију, или мешање у унутрашње послове ... Најзад Тројни пакт значи опредељење за једну ратујућу страну“. Хитлер је ове Цветковићеве речи схватио озбиљно, па је покушао да га ослободи страха: „Све ја то од Југославије не тражим. Ја се обавезујем, да за време трајања рата, нећу тражити пролаз за моје трупе преко југословенске територије. Ја идем преко Бугарске. Ја не тражим никакве војне базе на вашој територији, ни употребу железнице, ниједну локомотиву, ниједан вагон. Ја вам гарантујем ваш територијални и државни интегритет. Дакле, у свему овоме нема ничег што би вређало ваш национални понос. Ваши суседи су примили Тројни пакт без икакве резерве. Ово што вам предлажем, то у ствари није Тројни пакт, али с обзиром на остале, ми морамо у тој форми регулисати своје односе“.
Slika
Кнез Павле се, 4. марта 1941. тајно састао са Хитлером у Берхтесгадену и имао са њим разговор, који је трајао пет сати.Хитлер је формално позвао кнеза Павла да Југослваија приступи Тројним пакту, јер је то „једини начин да се Југославији гарантује сигурност према Италији и да Солун припадне Југославији“.Хитлер је рекао кнезу Павлу и то да ће он ускоро напасти Грчку због присуства британских трупа тамо.Неки историчари верују да је ова посета кнеза Павла Хитлеру донела прекретницу у југословенско-немачким односима.

После седнице Крунског савета одржане 20. марта 1941. године, кнез Павле је захвалио присутнима и нагласио да они могу лако схватити како се он осећа и истакнуо своје личне везе са британским државницима и са грчком династијом и додао: “Ви знате врло добро да сам ја некада био британски студент и да су мени већина данашњих британских државника школски другови. Моја је свастика удата у британској краљевској породици, а моја жена је грчка принцеза.Само ових неколико чињеница олакшавају вам да схватите коме припада моје срце.Али ја имам савест и не могу повести мој народ у један рат када знам унапред да ће нам то донети сигуран пораз ...“

У дискусије око питања приступања Југославије Тројном пакту умешала се и Српска православна црква преко патријарха Гаврила. Истичићи да он говори у име епископа СПЦ, што је било тачно, патријарх Гаврило је покушао да кнеза Павла одговори од тога да се приступи Пакту. Кнез Павле је апеловао на Патријарха, а преко њега и на СПЦ, да реално и трезвено схватају и просуђују ситуацију у којој се нашла земља и да у том смислу утичу на народ.Кнез Павле је објашњавао Патријарху:„ ...Савезника немамо који би нам притекли у помоћ.Немци су у зениту своје моћи.Ништа их не може задржати, јер добијају победу за победом.“

Свој став, и став СПЦ патријарх Гаврило је изложио кнезу Павлу: „Моја је дужност да вам отворено кажем; да би приступање наше државе Тројном пакту и њено опредељење за Осовину, уништило животну снагу и морал нашег народа.Погодили би његова родољубива осећања и дубоко увредили његов понос и његове традиције и идеале.За мене је највећа жалост да чујем из уста Вашег Височанства, овако тешку и немилу изјаву, која свима нама раздире срце и мучи душу нашу ...“

25. марта 1941. Драгиша Цветковић је у дворцу Белведере у Бечу поптисао је приступање Краљевине Југославије Тројном пакту. Пакт је садржао следеће одредбе:

"а) Приликом приступања Југославије Тројном пакту, влада немачког Рајха, потврђује своју одлуку, да ће у сваком моменту поштовати интегритет и суверенитет југословенске територије.

б) Влада немачког Рајха потврђује споразум закључен између Влада сила Осовине и југословенске Краљевске Владе, да за све време трајања овога рата, Владе сила Осовине неће тражити пролаз, или транспорт за своје војске кроз југословенску територију.

ц) Владе Италије и Немачке изјављују, да неће тражити од Југославије никакву војну помоћ".

(немачка Бела књига бр. 7, година 1941)

ПУЧ ОД 27. МАРТА И ДЕШАВАЊА ПОСЛЕ ЊЕГА

Генерал Душан Симовић је писао касније, да је 26. марта по подне питао генерала Боривоја Мирковића да ли су већ завршене припреме за извођење пуча: „Пошто ми је ђенерал Мирковић рекао да су све припреме извршене, ја сам саопштио одлуку; да се акција изврши у један час после поноћи 26/27. марта. Потом сам позвао начелника штаба, пуковника Савића и издао му потребна наређења...“
Slika
У психози каква је тада владала у Београду, све је то личило на плански смишљен препад чије је несметано извођење омогућавала и небудност органа власти. У 24 часа измећу 26. и 27. марта била је укинута приправност , јер су се Цветковић и Цинцар-Марковић били вратили из Беча, а кнез Павле отпутовао на одмор у Словенију.Та чињеница је врло узбудила генерала Боривоја Мирковића јер се он уплашио да ће кнез Павле са собом повести и Краља, па ће тако избацити пучистима главни адут из руку.Због тога и због још неких других ствари, генерал Мирковић је наредио да се телефонира у Двор и саопшти како се, према тобоже аутентичним подацима спрема атентат на дворски воз, па би било пожељно да кнез Павле одложи пут на неко време.Међутим, трик није упалио.Иако је примио обавештење, кнез Павле је 26. марта увече кренуо на планирани пут.Малолетни краљ Петар II остао је, међутим, у Београду.

Пошто су запосели и осигурали стратегијски важне позиције у Београду, пучисти су одмах прешли на извођење политичког дела свог програма.Похапсивши Цветковића и његове министре, који су били у Београду, одвели су их у зграду Главног генералштаба.Ту је доведена и група политичара из које је требало да се формира нова влада.Неки од доведених кандидата за министре нису знали, када су их официри купили, да ли их хапсе или воде у владу.

Када је генерал Симовић окупио кандидате за министре, рекао им је: “Господо, дајем вам пола сата времена да се договорите ко ће које министарство да прими, а ако се не сложите ја ћу вам прочитати.“ Када је прошло пола сата Симовић их упита: „Господо, јесте ли се договорили?“ Сви у глас одговорише:“Нисмо!“.Тада им генерал Симовић прочита распоред министарских наименовања.Нико није давао ни знаке протеста.

Пучисти су покушали да и Димитрија Љотића уведу у владу: „После државног удара“, изјавио је Љотић пред Комисијом за испитивање одговорности у вези државног удара од 27. марта 1941. „имао сам састанак са генралом Богољубом Илићем, који ми је у име пучиста понудио да уђем у владу, под условом да осудим Пакт и да се изјасним за Енглезе.Ја сам наравно то одбио, и саветовао му да нова влада прихвати Пакт и да гледа да уреди односе са Немачком, ако је то још могуће, али ми је било јасно да је рат неизбежан, јер је Симовићева влада била потпуно у рукама енглеских плаћеника, који су за туђ рачун гурнули земљу у рат и пропаст.“
Пучисти од 27. марта 1941. године непосредни су изазивачи Немачког напада и њених савезника на Југославију.Тај њихов чин био је праћен низом обмана и превара народа и земље.Прва веома крупна обмана којом су се пучисти служили јесте да је краљ Петар II са њима и да су то урадили у његово име и са његовим пристанком. Краљ Петар II, међутим, није о свему томе имао појма.Ово тврди и сам краљ Петар II у својим мемоарима.И Јаков Јовановић, касније за време рата један од водећих четничких комаданата у Црној Гори, казивао је и сам и то пред ширим кругом слушалаца, како се све ово одиграло и како је њему стављено у задатак да прочита лажну прокламацију у име краља Петра II, и да ће се тог свог чина вечно стидети.Тек касно увече, негде око 21 час, пошто се кнез Павле вратио у Београд, успео је генерал Симовић да дође до краља Петра II и да га приволи да потпише ову прокламацију, која је тог дана већ неколико пута читана на радију.Том приликом Краљ је потписао и документ, којим генералу Симовићу поверава мандат за састав већ састављене владе.По неким изворима, генеал Симовић је, по подне у 5 сати, издао наређење да се стреља кнез Павле у случају да се не покори њиховој вољи.

После извршеног пуча, генерал Симовић је затражио подршку од патријарха Гаврила и СПЦ. Реако му је: „Ви сте наш патријарх и отац духовни свих нас па Вас у име краљевске владе, краља и Отаџбине и свих нас који смо извршили ово дело молим, да Ви лично подигнете оборени Крсташ барјак наше слободе и да Ви лично кажете народу и свима нама, у чему је значај овог великог историјског дана, када наш народ добива своју слободу, и Петар ступа на престо“. Патријарх је касније признао да је збуњено одговорио Симовићу, али га је похвалио и њега и све учеснике „у овом светом чину, који ми је оживео уверење да смо ми достојни наследници наших дедова и њихове јуначке борбе, и да настављамо своје дело истим правцима онде где су они стали ...“ Патријарх је, разуме се, пристао да на радију одржи од њега тражени говор.

Епископима, који су га бурно поздравили, саопштио је Патријарх свој разговор са Симовићем и прочитао им говор који је био спремио за радио.Епископ Николај Велимировић је похвалио Патријархов говор и рекао, да је ово „акт национални и државни“. Епископ др Николај је био на врхунцу одушевљења. Из његових очију котрљале су се сузе низ лице.Патријарх Гаврило је у 10 часова пре подне, 27. марта, одржао свој говор на радију.

Претпоставља се да руководство КПЈ није знало за припремање пуча од 27. марта, али се зна да га је обилато искористило за своје циљеве.Милован Ђилас наводи, када је Тито после извршеног пуча, 29. марта 1941. дошао у Београд осудио је „англофилске елементе и провокаторе“ за спаљивање немачке заставе и разбијање Немачког туристичког центра.Као што је познато, у то време је КПЈ била под јаким утицајем совјетско-немачког пакта.

И Милован Ђилас и Светозар Вукмановић-Темпо, два водећа функционера КПЈ у Београду, признају да их је пуч од 27. марта изненадио.Темпо казује како је изашао на улицу „нешто послије осам часова“. Није знао о чему се ради, али је успут видео демонстрације“. Носили су транспаренте са натписима „Живели савезници“, „Живео Краљ“ ... Видио сам слике краља Петра II. Нијесам схватио шта се догађа; од пролазника сам сазнао да су свргнути намесници и да је Краљ проглашен пунољетним, да је образована нова влада са генералом Душаном Симовићем на челу и да су у њу ушли сви шефови политичких партија који су раније сачињавали блок Удружене опозиције.Чак и Мачек...“

Ђилас је издао упутства како ће се комунисти понашати у насталој ситуацији: „Наше гледиште је било да требамо да учествујемо у демонстрацијама, и да где год је могуће преузмемо вођство.Наши говорници су добили упутства да пусте пароле: демократизација земље и наслон на Совјетски Савез“. Ђилас даље пише: „У току дана ми смо преузели вођство.Ми смо били међу најактивнијим и најбоље организованим ... Лола Рибар је говорио на Славији, С.В. Темпо код Вуковог споменика, Раде Кончар, Цана Бабовић и Митра (Митровић) такође су говорили. Комунисти су били промукли од говорења и викања“
Slika
Комунисти су из часа у час мењали однос снага чиме су на класичан начин преузимали руковођење демонстрацијама.Постепено су почеле да нестају Краљеве слике и да се појављују нови транспаренти; „Живело пријатељство са Совјетским Савезом“, „Живео Совјетски Савез“, „Боље гроб, него роб“... Комунисти су потпуно овладали демонстрацијама. Око подне у демонстрацијама је учествовало око 50 000 грађана, што је за оно време био врло велик број.Ђилас још каже да парола „Боље рат него Пакт“ није дата од Комунистичког вођства: “Ми Комунисти нисмо одобравали ту паролу, али јој се нисмо ни супротстављали. Радије би, под вођством Совјетског Савеза, избегли рат.“

Док су Комунисти натурали масама своје вођство и своје пароле, патријарх Гаврило, кога су демонстранти после његовог говора акламирали, видео је у свему томе излив националног одушевљења: „Светосавска деца“ ,написао је он у своји мемоарима, „као и иначе предњачила су својим родољубљем ... Наша светосавска деца увек су била, као и њихови дедови, одана до краја својој цркви, која их је увек сматрала својом утробом.Маса народа носила је слике краља Петра II. Тако исто и моје.На тражење народа морао сам више пута да се појавим на прозору Патријаршије и да се захвалим на њиховом патриотском гесту и љубави према Краљу и Отаџбини ...“

Патријарх Гаврило није могао знати да међу демонстрантима има најмање „светосавске деце“, ако је уопште било.Биће му суђено да из непосредне близине, из манастира Острог, посматра безглаво бежање пучистичких вођа и њихових министара, још уз то, поделу државног блага.Своје илузије патријарх Гаврило је платио тамничењем у заточеништву за сво свреме рата док су пучистичке вође живеле ван домашаја окупатора кога су довели у земљу.

Пуч од 27. марта био је поздрављен од англоамеричке јавности као изузетно важан догађај.Затварале су се, међутим, очи пред чињеницом да је то био исцениран догађај иза кога су стајали страни фактори, који су руководили радом завереника, и из војске и из грађанства.Черчил је, приказујући расположење у Београду 27. марта 1941. године, покушао да опише и расположење народа на улицама града: „ ...На трговима се играло; срчане и усплахиране масе су са силним пркосом певале српску химну.Млади Краљ, који се сам избавио од намесничког туторства спустивши се низ олук (ово је ординарна измишљотина), присуствовао је, обасут жарким акламацијама, служби у београдској Саборној цркви, немачки посланик био је изложен јавним погрдама и гомила је пљувала његова кола“. На једном другом месту, поводом истог догађаја, Черчил је дао следећи коментар: „...Овде и у овом тренутку имам једну велику вест за вас и за целу земљу.Југословенска нација је рано јутрос нашла своју душу.У Београду је извршен преврат, и јављено је да су ухапшени министри који су колико јуче отписали част и слободу своје земље...“
Slika
Да је британска обавештајна служба просипала новац по Београду и око њега, тешко да се може оспорити.Британски дипломата Шон Вотсон је, наводно, рекао: „Ми смо улазак Југославије у рат платили са пола милиона фунти па не дугујемо Србима ништа“.А Донован, који је имао добре личне односе са генералом Симовићем, рекао је: „Срби се не могу позивати на 27. март јер смо ми ту револуцију купили ...“

Неистина је да је српски народ био одушевљен пучом од 27. марта 1941. године као таквим. Народ су, у ствари обрадовала два момента које је сазнао тог дана; вест, да је Краљ, који је био вољен од народа, ступио на престо, и вест да је оборена влада Цветковић-Мачек, коју народ није волео.Народ је манифестовао слободи коју је очекивао и Краљу кога је волео.Али мало ко би из народних маса на питање: хоћеш ли рат? одговорио са „боље рат него пакт“ или „боље гроб него роб“. Режисери пуча су успели да од народа сакрију праве последице кршења Пакта.Још ако се узме да су сви Хрвати и сви Словенци били за приступање Југославије Тројном пакту, долазимо до закључка да се ту не може говорити о „народној вољи“ или „српској револуцији“, свесно се фалсификовала стварност и говорила неистина.

http://www.svetskirat.net/istorija/27mart.htm

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 12:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
shoole je napisao:
Милош Обреновић је створио слободну Србију не оружјем и људским губицима већ памећу и подилажењем јачем од себе (Турцима).

Ovo nisam znao!

Читај више.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:

STRATOKASTEL, никог ја не покушавам рехабилитоват.
проблем је што сте ви сваком чије се презиме завршава на ић дали титулу четника.

I moje prezime završava na -ić, a ne simpatišem ni četnike, ni ustaše, ni hanžarovce, niti ostalu bratiju izvan NOP-a.
АЛЕКСАНДАР je napisao:
ја кад кажем четник мислим првенствено на равногорски покрет који је био и који је свугдје у свијету признат као антифашистички!

Nađi definiciju fašizma (na kom god jeziku hoćeš), pa analiziraj dotični pokret, njegov program, metode, ratni put, poratni...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ти ниси живио у том времену.
немој се сад правит блентав, знаш шта сам хтео рећи..

није ти ово математика да се питања попут тога могу ријешават дефиницијом.
ово је мало комплексније.
а свеједно, четнички покрет ни по тој дефиницији не може бити фашистички.
у четницима је било и муслимана, и хрвата и срба.
четници су били регуларна војска југославије.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Elvis Presley je napisao:
A nego zbog cega se islo??
Hajde ti nama reci.
Ja tebi kazem na primjeru mog dede, a on nije bio jedini.

pa vidi sad ako ti je deda tamo bio radi cokolade ili necijeg novcanika onda je slagao....da smo nacisto sa tim!

Jer moj je bio zato sto je jebo Titu u sred BL pa kad je bio pretres kuce nasli mu Stanjinovu sliku....odrapio 15 godina i smirio se......

da ti kazem i da zapamtis jer si slino koji samo slini i sere da zna nesto!!

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:

Nisam ja živio u tom vremenu. Ali jesu moja dva djeda, koji su bili antifašisti, naravno, partizani.
Što se definicije tiče, tu ti ne mogu pomoći, pokret koji radi na fizičkom "čišćenju nenacionalnog elementa" (drugih naroda i nacionalnih manjina) jeste fašistički. Jedina vojska koja se nije obračunavala sa civilima po nacionalnom osnovu, niti ih uzimala za taoce je bila NOV. Ako ti želiš da vjeruješ u drugo, izvoli.
Regularna vojska Kraljevine Jugoslavije je kapitulirala nakon kratkotrajnog aprilskog rata i prestala da postoji. Državna teritorija rascjepkana, svaki dio imao neku vlastitu "vojsku".
Ali što rekoh, ja ti ne branim da misliš šta ti hoćeš, ako će ti biti lakše.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
cvox je napisao:
Hajde ti nama reci.

pa vidi sad ako ti je deda tamo bio radi cokolade ili necijeg novcanika onda je slagao....da smo nacisto sa tim!

Jer moj je bio zato sto je jebo Titu u sred BL pa kad je bio pretres kuce nasli mu Stanjinovu sliku....odrapio 15 godina i smirio se......

A to je i zasluzio je li?
I moj deda koji sa politikom nikada veze nije imao je zasluzio 7 godina na otoku zbog ruskih pjesama??
Daj bolan sta pricas ti.
Kazes da je fasizam gori nesto mnogo od komunizma.
Fasizam se temelji na velicanju svog naroda. Niko ne opravdava milione koji su stradali od strane fasizma. Ali fasisti su pored velicanja svog naroda ubijali druge.
A Staljin i kompanija su pobili takodje ogroman broj ljudi ali vecinom svojih ljudi, sopstvenog naroda.
Pa ko je sad tu pravicniji ili "bolji"??

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
АЛЕКСАНДАР je napisao:

bilo je i u ustasama. i u NOV. i sada u ovom ratu. bilo je sve tri nacije u sve tri vojske.
a sto se i ovaj i onaj zovu bratoubilacki rat?

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
АЛЕКСАНДАР je napisao:

Slatko se nasmija. Nasmija se žalosti, Nasmija se nečemu čemu se uopšte netreba samijati. Jeste blio muslimana i hrvata u četnicima isto kao što je bilo srba u Hanđar diviziji. Bilo je ali ispod njihovih kama. Odkud ti tolika potreba da braniš nešto kad je cijeli svijet odavno rekao šta misli o tim likovima i pokretima?

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Дај ти мени четнички план и програм илити манифест па да видимо где се спомиње то "чишћење"..
На оној другој теми о четницима фино постоје имена људи, муслимана који су били четници.
Да су четници заиста хтјели да их униште, зар мислиш да би ови били у њиховим редовима?

Регуларна војска је "капитулирала", али је покрет постојао и дјеловао.
Комаданти и генерали су се крили и на тај начин управљали покретом и војском.
То је војска која је комуницирала са владом у избјеглиштву и била призната као једина и права.

Чичак, који је то Србин био у усташама?
Можда пар неких изрода..
Је л` треба да посјећам да су се муслимани у то вријеме изјашњавали као Срби или Хрвати?

Четнички покрет није имао у циљу уништавање неког другог народа те није фашистички.
Четнички покрет је имао у циљу да брани Југословенску државу и српски народ од њемаца, усташа и комуниста.

Зозон, отиђи на тему о равногорском покрету да не качим сад имена поново.
Смиј се свом незнању.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ma jebem ti evropu i svjet i demokratiju....daj komunizam i goli otok nazad pa da zivimo ko ljudi a ne ko stoka danas 8)

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
cvox je napisao:
Hajde ti nama reci.

A to je i zasluzio je li?
I moj deda koji sa politikom nikada veze nije imao je zasluzio 7 godina na otoku zbog ruskih pjesama??
Daj bolan sta pricas ti.
Kazes da je fasizam gori nesto mnogo od komunizma.
Fasizam se temelji na velicanju svog naroda. Niko ne opravdava milione koji su stradali od strane fasizma. Ali fasisti su pored velicanja svog naroda ubijali druge.
A Staljin i kompanija su pobili takodje ogroman broj ljudi ali vecinom svojih ljudi, sopstvenog naroda.
Pa ko je sad tu pravicniji ili "bolji"??

Da je deda bio dobar ne bi na Goli Otok isao, ko ga jebe kad je citao rusku poeziju i treba na Goli Otok......moj nije isao na Goli Otok jer je ljubio guzicu Titu i neka je.....i ja bi ljubio......i vratio bi Goli Otok, to je prava stvar!!!

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Дајте, људи, не спамујте више!

Тема је 6. април 1941. године. Постоји Краљевина Југославија и њена регуларна војска. И дешава се мартовски преврат и формира се власт која одлучује да супротстваи Хитлеру. Тада нису постојали четници већ регуларна војска.

О четницима удрите овдје: viewtopic.php?f=51&t=17257.
O Голом отоку овдје: viewtopic.php?f=51&t=38351.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Дајте, људи, не спамујте више!

Тема је 6. април 1941. године. Постоји Краљевина Југославија и њена регуларна војска. И дешава се мартовски преврат и формира се власт која одлучује да супротстваи Хитлеру. Тада нису постојали четници већ регуларна војска.

О четницима удрите овдје: viewtopic.php?f=51&t=17257!

Ok!
Ako Aleksandar želi da vidi moj odgovor na posljednji post, neka se preseli tamo...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Зозон, отиђи на тему о равногорском покрету да не качим сад имена поново.
Смиј се свом незнању.

Hoću čim uzmognem malo vremena. Preporuči mi još koji sajt o tome a da priču svog djeda (koji je bio četnik) i ovo dosadašnje znanje koje je sticano godinama zamjenim nadobudnim pričama sajbe četnika. Da su šta valjali i pobjedili bi u ratu. tačka.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Da su komunisti šta valjali ne bi im se država raspala ko kula od karata, ne samo usrana SFRJ već i sve takve nakaradne države.
A četništvo je dobilo priznanje od savezničkih sila, a danas je i kod Srba rehabilitovano. Koga još zanima šta je propali i zločinački komunistički pokret mislio o bilo čemu i kakve su sve montirane optužbe i presude iznosili. Komunistička ideologija i njihove laži su otišle na smetlište istorije gdje im je i mjesto.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
eugene of savoy je napisao:
Da su komunisti šta valjali ne bi im se država raspala ko kula od karata, ne samo usrana SFRJ već i sve takve nakaradne države.
A četništvo je dobilo priznanje od savezničkih sila, a danas je i kod Srba rehabilitovano. Koga još zanima šta je propali i zločinački komunistički pokret mislio o bilo čemu i kakve su sve montirane optužbe i presude iznosili. Komunistička ideologija i njihove laži su otišle na smetlište istorije gdje im je i mjesto.

rasturile je i pokopale one kojima je smetala. a onakva juga smetala je svima. sto da juga prodaje oruzje kad to mogu amerika, engleska, rusija, francuska...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]