banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 06:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 385 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zemljotresi
PostPoslato: 25 Mar 2010, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
:bootyshake:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 15:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Hertzog je napisao:
Citiraj:
Potres jačine 6,2 stupnja zatresao Filipine

SEIZMOLOŠKI institut Filipina objavio je kako je u neposrednoj blizini glavnog grada Mainle zabilježen potres od 6,2 stupnja na Richterovoj ljestvici.

Zgrade u Manili tresle su se oko 30 sekundi u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu, a mnogi su radnici pobjegli iz svojih ureda.

Zasad nema nikakvih dojava o stradalima ili materijalnoj šteti.

Ravnatelj seizmološkog instituta Renato Solidum rekao je da se potres dogodio na dubini od 10 kilometara. Američka geološka služba navela je kako je potres imao magnitudu od 6,1 stupnjeva po Richteru, a dogodio se na dubini od 33 kilometra.

Od 1950. godine Filipine je pogodilo najmanje šest velikih potresa, magnitude od 7,2 do 8,3 po Richteru. Zadnji veliki potres dogodio se 1990. godine, na otoku Luzon. Imaju je magnitudu od 7,7 stupnjeva po Richteru, a u njemu je život izgubilo preko 1.500 ljudi.

Filipini se nalaze u tzv. "Vatrenom obruču", seizmički i vulkanski najaktivnijem području na svijetu, koje se u obliku potkove proteže od Oceanije, preko Filipina, Indonezija i Japana na azijskoj strani, uzduž istočne obale SAD-a, pa sve do Perua i Čilea. U Vatrenom obruču nalazi se nekoliko velikih tektonskih ploča, veći broj malih ploča, oko 75 posto svjetskih vulkana, a u tom se području događa 90 posto svih potresa na svijetu te 80 posto najrazornijih potresa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JykNmKbOmkw[/youtube]

Malo mi ovaj snimak smijesan niko se nije ni pocesao a trese se ko pihtija jos sam u ovom snimku vidio par zena koje uopste ne vriste :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa kod njih je to normala, pa je to svakodnevnica :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 07:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
S ljetnim računanjem vremena došlo i manje podrhtavanje tla

Euro-mediteranski seizmološki centar zabilježio je potres magnitude 2.5 po Richterovoj ljestvici, večeras u 20:28 po lokalnom vremenu na području Mostara. Kako doznaje Bljesak.info epicentar potresa bio je 10 km sjevero-zapadno od Mostara, odnosno 7 km sjeverno od Iilća.

Potresi ove jačine, iako primjetni, ne izazivaju materijalnu štetu.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ево то је тај:

Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 10:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Krastače mogu predvidjeti potres

Žabe krastače (Bufo bufo) imaju sposobnost detekcije seizmičkih aktivnosti prije potresa te sukladno tome promijeniti svoje ponašanje i skloniti se prije nevolje, stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Zoology.

Istraživači sa sveučilišta Open University otkrili su da je 2009. godine pet dana prije potresa koji se dogodio u gradu L'Aquila u Italiji 96 posto mužjaka jedne populacije žaba krastača napustilo mjesto parenja koje se nalazilo 74 kilometra od epicentra potresa.

Broj parova krastača na mjestu parenja također je pao na nulu, i to tri dana prije potresa. Također, na mjestu parenja od dana potresa do dana kada se dogodio posljednji manji potres (magnitude >4.5) nisu pronađena nova jajašca. Inače, uobičajeno je da su na mjestu parenja dominantni mužjaci, a žabe ostaju na mjestu parenja od početka aktivnosti koje prethode parenju do njegova završetka.

Pomak u ponašanju žaba sukladan je poremećajima u ionosferi, najvišem elektromagnetskom sloju Zemljine atmosfere koji su u vrijeme potresa također detektirani.

Ostele promjene u okolišu koje utječu na ponašanje žaba, kao što su lunarne faze i promjene u klimatskim uvjetima, također su uključene u studiju. Poznato je da se broj žaba koje se pare na mjestu provođenja istraživanja povećava za punoga mjeseca. No, nakon potresa broj žaba prisutnih u to vrijeme iznosio je 34, dok je ranijih godina za punoga mjeseca na istom mjestu boravilo između 67 i 175 jedinki.

"Naša je studija prva koje je dokumentirala ponašanje životinja prije, za vrijeme i nakon potresa. Smatramo da žabe imaju sposobnost otkrivanja seizmičkih aktivnosti prije samoga potresa, kao što su otpuštanje plinova i nabijenih čestica, koje koriste kao rane znakove nadolazećeg potresa", zaključuje glavna autorica studije, Rachel Grant.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e jes, pa sto nam onda ne kazu?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima da se obogatim kada otvorim farmu zaba krastaca :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ima da se obogatim kada otvorim farmu zaba krastaca :lol:

idi uci lijekove, kani se zaba, vidis da su suftovi pa nece ni da nam dojave.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma u zabama je buducnost i para... Ako nista one halucinogene zabe... So ih lizes i bude ti cool :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kažu da svaka životinja osjeti zemljotres na nekoliko vremena prije.

A to si čitao o žabama u Kini koje su iskočile na suvo prije zemljotresa?
E pa to su kineske žabe, a ne ove naše. 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imam coveka u kini koji ce mi uvoziti kineske zabe krastace... Gde je para tu su i Hercegovci :D

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Imam coveka u kini koji ce mi uvoziti kineske zabe krastace... Gde je para tu su i Hercegovci :D

ej te kad dodju na zapad ce se toliko emancipovat da nece htjeti da izadju iz jakuzija nikako... propasce ti pare...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 08:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ШПАНИЈА- ЗЕМЉОТРЕС ЈАЧИНЕ 6,2 СТЕПЕНА РИХТЕРОВЕ СКАЛЕ

Према извјештају шпанског националног института за географију потрес је био јачине 4,8 степена.

Шпански медији објавили су да према првим информацијама нема жртава ни материјалне штете.

Потрес је регистрован осам минута послије поноћи на дубини од 616 километара на обронцима планинског ланца Сијера Невада.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 08:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 08:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Serija zemljotresa u Kini, 300 mrtvih

Oko 300 osoba izgubilo je život, a mnogo ih je ostalo zatrpano u ruševinama kuća posle serije snažnih zemljotresa koji su noćas pogodili planinsku oblast Jušu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj.

Potres magnitude 6,9 po Rihteru osetio se u južnom delu provincije, u blizini Tibeta, u 7.50 ujutro po lokalnom vremenu (01.50 po srednjeevropskom), a u sledećih desetak minuta su usledila još dva slabija od 5,3 i 5,2 stepena, saopštio je Američki geološki institut, a prenela agencija AP.

Epicentar prvog potresa nalazio se na 240 kilometara severozapadno od grada Ćamdua na Tibetu i 380 kilometara jugoistočno od rudarskog grada Golmuda u provinciji Ćinghaj, na dubini od 47 kilometara, a preostala dva na dubini od 10 kilometara, navodi isti izvor.

Vojska spasava preživele

Vojnici su poslati da spasavaju ljude iz ruševina njihovih kuća,
rekao je jedan lokalni zvaničnik, prenosi agencija Sinhua.

Kineska državna agencija Sinhua prenela je saopštenje nacionalnog seizmološkog zavoda, prema kome je prvi potres imao snagu od 7,1 stepeni sa epicentrom u okrugu Jušu.

Državna televizija prenela je izjavu jednog lokalnog zvaničnika da je srušeno mnogo niskih stambenih zgrada u kojima su ostali zatrpani njihovi stanovnici.
Novinska agencija Sinhua javlja da je veliki broj kuća srušen, putevi presečeni klizištima i telekomunikacije otežane, kao i da ovo nije još konačni bilans.
Prema agenciji Sinhua srušeno je više od 85 odsto kuća blizu epicentra, u oblasti Jušu. U toj oblasti živi oko 80.000 ljudi.
Ova trusna oblast naseljena je seljacima i nomadima Mongolima i Tibetancima i bogata je zalihama uglja, olova i bakra.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 07:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ЗЕМЉОТРЕС У АВГАНИСТАНУ- НАЈМАЊЕ СЕДАМ ПОГИНУЛИХ

Најмање седам лица погинуло је, а око 30 је повријеђено у земљотресу јачине 5,3 степена Рихтерове скале који је рано јутрос регистрован у централном дијелу Авганистана, саопштиле су аванистанске власти.

Кулам Саки Баглани , замјеник гувернера провинције Сараган, прецизирао је да је потрес регистрован сат времена након поноћи у овој провинцији на пола пута између Кабула и Мазар-е- Шариф, на сјеверу Авганистана.

Амерички институт за геофизику саопштио је да је потрес регистрован на дубини од 10 километара.

Потрес се осетио у Кабулу као и сусједним државама Узбекистана и Таџикистана.

Земљотреси су чести у сјеверном дијелу Авганистана и Пакистана, посебно у планинском ланцу Хинду Куш , гдје се сударају евроазијске и индијске тектонске плоче.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
cicak je napisao:
ЗЕМЉОТРЕС У АВГАНИСТАНУ- НАЈМАЊЕ СЕДАМ ПОГИНУЛИХ

Најмање седам лица погинуло је, а око 30 је повријеђено у земљотресу јачине 5,3 степена Рихтерове скале који је рано јутрос регистрован у централном дијелу Авганистана, саопштиле су аванистанске власти.

Кулам Саки Баглани , замјеник гувернера провинције Сараган, прецизирао је да је потрес регистрован сат времена након поноћи у овој провинцији на пола пута између Кабула и Мазар-е- Шариф, на сјеверу Авганистана.

Амерички институт за геофизику саопштио је да је потрес регистрован на дубини од 10 километара.

Потрес се осетио у Кабулу као и сусједним државама Узбекистана и Таџикистана.

Земљотреси су чести у сјеверном дијелу Авганистана и Пакистана, посебно у планинском ланцу Хинду Куш , гдје се сударају евроазијске и индијске тектонске плоче.

kako me ovi nasi nepismeni novinari nerviraju uzmu copy paste a da ne provjere cinjenice. Nema provincije Saragan u afghanistanu ima Samangan na sjevero-zapadu i to je provincija gdje je bio zemljotres mada su najcesce u Badakshanu i Takharu planinskim provincijama blize Pamiru.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

JAK POTRES snage 7,2 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je rano jutros sjeverozapadnu obalu Indonezije, potvrdila je indonezijska Meteorološka, klimatološka i geofizička agencija, koja je objavila i opasnost od nastajanja tsunamija.

Kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, potres se dogodio u provinciji Aceh, a epicentar mu je bio 66 kilometara jugozapadno od grada Meulaboha na dubini od oko 30 kilometara. Zemlja se zatresla u 13 sati po lokalnom vremenu, odnosno u šest sati ujutro po srednjoeuropskom računanju vremena.

Lokalne TV postaje objavile su kako nema informacija o eventualnim žrtvama, ozlijeđenim osobama ili materijalnoj šteti te da se život u tom dijelu zemlje normalizira.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 13:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
Ukiuta je uzbuna za cunami.Nije primjeceno znacajno podizanje nivoa mora. Na srecu!

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 385 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]