banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Jul 2025, 00:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 165 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Urbane legende:)
PostPoslato: 27 Nov 2009, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
A tabla ''zabranjeno psima na trgu'' ???

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Urbana legenda iz Kragujevca: kod jednog opaljenog lika policija je nasla odredjenu kolicinu vutre..na pitanje cija je vutra on je odgovorio: Valterova :lol: i policija ce njemu: ajde odvedi nas do Valtera..i kaze on: ok..i vozili se oni po nekakvim puteljcima dok nisu dosli na jedno brdo odakle se vidio citav grad..i lik im rece: das ist Valter :lol: :lol: :lol: ne treba reci da je popio zestoke batine :-? ali usao je u legendu :)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Urbane legende nasega grada, pa bilo je mnogo ljudi koji su ostavili neki pecat u svoje vrijeme na ovaj grad. Medutim po meni Ale je neprkosnovnen. Nevjerovatan je covjek, nevjerovatan ima mozak. Pamti registarcije od auta svih banjalucana u zanjih 50setak godina. Nedavno mi je kao iz topa izbiflao registarciju od Princa koje je moj djed nekada davno vozio, toliko dobra u tom covjeku da je to nevjerovatno. Nikada nije ni mrava zgazio, ali nazlaost su ga kreteni vise puta pretukli, medutim to je na svu srecu vrijeme iza nas.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 13:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 13:36
A ima i ona(ali to vec nije legenda)da je Hitleru glas ,,odozgo govorio sta ce raditi tj. ubijati.A zanimljivo je da je i vukao speed. 8)

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
a Frojd je uveo kokain na velika vrata u Evorpu :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 17:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
http://support.freeforums.org/viewtopic.php?f=7&t=67432&p=370597#p370597
"Bitka na Neretvi" u WW2 nikada se nije ni desila.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 01:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
cvox je napisao:
Joojjj sad se sjetih jedne legende sa Starcevice......BLAFF77 bi ga trebao znati sigurno...

znaci coek se zove Ostoja i prica ide ovako.....

Ostoja je bio ovako malo na svoju ruku djete,volio ja raditi svakake zavrzlame i nezgode po naselju...jedne prilike pao u nesvjest a njegovi mislili da je riknuo,kad se Ostoja probudio majka njegova nije mogla da vjeruje....pricala po komsiluku da njen ostoja ima dva srca..
I onda je nastao slavni stih sto je cjela Starcevica znala pjevati

"covjek sa srca dvaaaaaaaa
zove se Ostojaaaaaa"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ajoj gdje Ostoju iskopa, lično sam ga poznavao... :lol: :lol: :lol: Bio klinac, al ga se sjećam 80-tih godina jahao konja Starčevicom...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Htio sam da pokrenem ovakvu temu ali vidim da je već tu.

Ima ona priča iz rata, kad je na robnoj kući Boska bio ulaz/izlaz prema Tržnici, tamo gdje je danas izlog New Yorkera. Navodno je neki seljak proveo kravu na povocu kroz Bosku, ušao na glavna vrata s Trga a izašao na pomenuta vrata prema Tržnici.

*

Jedna priča iz 1995. godine, kad je u grad došlo mnogo izbjeglica iz izolovanih ruralnih podučja. Navodno je starija žena, koja je čitav život provela daleko od bilo kakvog grada, zatražila da opere ruke kad je ušla u stan kod rodbine u BL. Uputili su je u kupatilo/WC, tamo se zadržala neko vrijeme i nakon izlaska je izjavila: "snajka, baš ti je dobar onaj bunarić tamo, i za ruke oprati i za rukama vodu zahvatiti i popiti".

*

Ako pođete prugom od željezničke stanice prema špediciji ispod "drugog" nadvožnjaka (onog prema Trapistima), čitav taj potez liči na scenu iz Pobješnjelog Maksa: gomila napuštenih i zahrđalih vagona, s pogledom na industrijsku zonu Jelšingrada. Lokalno stanovništvo vjeruje da su vagoni puni beskućnika koji žive tamo u tajnosti i izlaze samo noću. Postoji priča o liku koji se vraćao prugom mrtav-pijan s neke slave, pa je zalegao pored vagona da malo odspava i kad se ujutro probudio, bio je potpuno go - beskućnici koji su noću izmilili iz vagona su skinuli sve s njega dok je spavao.

*

Još jedna priča s željezničke stanice je o tipu koji se kao klinac volio pentrati po vagonima, pa je jednom prišao previše blizu žicama i drmnula ga je struja - ostao je živ ali potpuno "spržen", tako da ga zovu "Sprža". Iako sam mnogo puta čuo ovu priču, nikad nisam naišao na nekog ko poznaje dotičnog, svi su kao "čuli za to", ali se razlikuju podaci o tome kako se lik zove, odakle je, kad se to desilo itd.

*

Ako s nadvožnjaka prema Trapistima pogledate prema sjeveru, desno od pruge je osušeni stogodišnji hrast (bar je bio tamo prije par godina, ja odavno nisam zagledao). To je navodno posljednji od nekoliko starih hrastova koji su to nekad bili. Ispod tih hrastova nekad je navodno živio neki beskućnik koji je držao neku vrstu predavanja i imao armiju "sljedbenika" to jest ljudi koji su se tamo okupljali da ga slušaju. Čuo sam i priču da je tip navodno bio nuklearni fizičar koji je a) "poludio" ili b) "ušao u sukob s sistemom", i potpuno se odvojio od društva, živio pod tim hrastovima a radoznali ljudi su se okupljali da ga slušaju kako priča o životu, vaseljeni i svemu ostalom...

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 19 Mar 2012, 13:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 13:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ovo zadnje i ne mora biti "legenda". Sa tim,da taj lik ne bi preživio taj udar. Nije se jednom neko ubio na taj način glumeći budalu.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sad je predzadnje, jer sam dodao još jednu priču... Može biti da je bilo takvih slučajeva nekad, pa se sve to stopilo u jednu priču i dobilo oblik urbane legende o "Sprži"

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 13:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:

Ako s nadvožnjaka prema Trapistima pogledate prema sjeveru, desno od pruge je osušeni stogodišnji hrast (bar je bio tamo prije par godina, ja odavno nisam zagledao). To je navodno posljednji od nekoliko starih hrastova koji su to nekad bili. Ispod tih hrastova nekad je navodno živio neki beskućnik koji je držao neku vrstu predavanja i imao armiju "sljedbenika" to jest ljudi koji su se tamo okupljali da ga slušaju. Čuo sam i priču da je tip navodno bio nuklearni fizičar koji je a) "poludio" ili b) "ušao u sukob s sistemom", i potpuno se odvojio od društva, živio pod tim hrastovima a radoznali ljudi su se okupljali da ga slušaju kako priča o životu, vaseljeni i svemu ostalom...

Hrasta nema,spalio ga grom prije par godina.
Tip se zvao Lazo Delić i sin je jednog od predratnih gazda iz BL. Velikih gazda. Studirao na Sorboni.Govorio par jezika,bio veoma obrazovan i pametan. Kada su nakon rata komunisti oduzeli njihovu imovinu on se iz protesta odlučio na taj način života. Nije bio lud. Davao je instrukcije u parkiću i kažu da su njegovi učenici polagali ispite sa odličnim ocjenama. To je bilo u vrijeme kada je moj otac bio dečkić. Lazo je imao i sestru koja je živjela u Gospodskoj,bila je malo čudna,neuredna i imala je desetine mačaka. Lazo je živio na toj poljani,Delića livadi i imao je samo kapiju na njoj. Bez ograde. Kada su ga upitali zašto to odgovorio je da pošten čovjek ulazi na kapiju,a lopova ograda neće zaustaviti.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znači to je istinita priča. Sad kad ovo čitam sjećam se da sam nekad čuo kompletnu priču i konkretno ime i prezime, ali sam kasnije slušao samo neodređene fragmente i prepričavanja. Uglavnom, u pričama su se uvijek pominjali ti hrastovi pored pruge.

Evo još par priča koje su mi "nadošle":

Pored kasarne iznad Trapista, negdje u šumi, navodno se nalazi masovna grobnica žrtava kuge, takozvano "kužno groblje". Postoje priče o susretima s duhovima, utvarama i sličnim spodobama s kojima su se, navodno, susretali vojnici JNA i kasnije VRS koji su tu bili na noćnoj straži. Priča se da se u gluvo doba noći iz pravca kužnog groblja čuju ljudski glasovi, plač, lelek i zapomaganje. Konkretna priča govori o vojniku koji je svoje drugove iz kasarne molio da mu dadnu bombone prije odlaska na noćnu stražu na to mjesto. Kad su ga pitali šta će mu bombone, odgovorio je kako su, kad je posljednji put tamo stražario, iz šume čitavu noć izlazila neka djeca, dolazila do ruba šume i plačnim glasovima ga molila da im dadne bombone...

*

Još jedna priča vezana za JNA i istu tu kasarnu. Odred vojnika je dobio zadatak da pospremi neko skladište u krugu kasarne. U toku posla pronašli su kao neku čudnu kutiju. Budući da je izgledala bezopasno, igrali su se s njom malo pa su je ostavili na stranu. Kutija je detonirala bez zvuka, ali je proizvela ogromni svjetlosni bljesak zbog koje su svi pripadnici tog odreda bili nekoliko dana slijepi. Istragom je navodno utvrđeno da je kutija bila "manevarski simulator nuklearnog napada".

*

Evo još jedne priče koju sam čuo nekoliko puta kao klinac, ali joj kasnije nikad nisam uspio ući u trag. Čini mi se da se o tom pričalo sredinom devedesetih godina, a desilo se u nekom banjalučkom prigradskom naselju (možda Laktaši ili Čelinac). Čovjek je ujutro izašao iz kuće i pošao na posao. U dvorištu ispred kuće ugledao je ogroman "paket" (zanimljivo da se uvijek ponavljala riječ "paket", pa pretpostavljam da je to bio neki četvrtasti objekat; bilo je i priča na je na paketu "bio nacrtan zec"). Čovjek je probudio ženu i djecu, uzbunio komšije; pozvali su policiju. Čekajući policiju svi su se okupili oko paketa. Za nekoliko minuta objekat se, navodno, bešumno podigao u vazduh i odletio velikom brzinom.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 17:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Kasarne u Trapistima (1 i 2) ili kasarne na Krčmaricama? Ja živim veoma blizu i nisam čuo slične priče. Iznad kasarne u Trapistima,one kod Pivare se nalazi katoličko groblje Sv.Ivo. Ne vjerujem da ima drugo groblje u šumi.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo sad mi stari potvrđuje priču da postoji "kužije groblje" negdje u šumi u blizini današnjeg zoo vrta, ne zna 100% tačnu lokaciju ali je u tom krugu; a kasarna je valjda bila tu negdje kod Pivare, znači u Trapistima. Ne poznajem dobro taj kraj pa sam i zaboravio da je bilo više od jedne kasarne na tom području. Ja sam davno čuo priče o utvarama, ali su to pričali sujevjerni i bojažljivi ljudi, pa kad sam pokušao dobiti detalje bilo je ono: "nemoj me to pitati, ne valja se pričati o tome" :-?
Ovo za "simulator nuklearnog napada", mislim da je ipak bilo u kasarni na Krčmaricama, ali ja sam se raspitivao i nikad nisam dobio potvrdu da postoji takva naprava.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 18:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Ima jedno groblje u šumi od Mađira (kod zoo vrta) prema Česmi. Možda je to to groblje.
Elem,blizina bilo kojeg groblja bilo kojoj kasarni je izvor svakojakih priča. U Han Pijesku,gdje sam ja služio vojsku,groblje je uz ogradu kasarne i to baš pored stražarskog mjesta. Kakve sam samo ja priče pročitao u dnevniku straže
Slika
Zbog jedne takve priče čitava smjena straže je išla na stražarska mjesta podebljana sa još jednim vojnikom po mjestu. Jebo horor priče kakva je ova bila.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
_зока je napisao:
Zbog jedne takve priče čitava smjena straže je išla na stražarska mjesta podebljana sa još jednim vojnikom po mjestu. Jebo horor priče kakva je ova bila.

Pa napiši nam tu priču. Ili se i ti vodiš onom: "ma ćuti, ne valja o tome pričati" :p

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 18:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Mislim da sam je jednom čak i pisao na forumu... Neću pisati jer je ne znam prepričati ni izbliza tako dramatično i strašno kao što je djelovala tada.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Usput, Warrior - hvala, volim ove priče :) Mada većina su totalno naivne i sigurno neistinite, ali to je i čar mitova.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 18:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Evo,nađoh gdje sam pisao,u par rečenica....

viewtopic.php?p=1216402#p1216402

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2012, 19:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
joj Zoka, sjecam se te tvoje price :-?

sreca pa sam ja poprilicno realna i ne vjerujem u nadrelno, natprirodno, crnu/bijelu magiju...inace bih do sada svisnula x puta :) bas danas sam se zezala na svoj racun (malo crnog humora), da me kada umrem komotno mogu izbaciti kroz prozor :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 165 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]