Одоште са теме господо.
Да и ја речем неку за дневник.
Око смрти др Младена постоје три верзије:
Прва:
Citiraj:
Mladen je bio zrtva Josipa Broza
Има та прича да су Младена ликвидирали партизани обучени у четничке униформе.
Ова верзија не може бити исључена, јер не би доктор Стојановић био ни први ни последњи кога је ћопко уклонио са пута ка врху КПЈ. Такве методе Тито је користио и пре рата, за време рата и после рата.
Друга:
Убили га четници.
Такође могуће. Др Стојановић је био истакнути комуниста, јако познат у бањалучкој регији и сигурно је да би у том рату између четника и партизана, ликвидација једног тако високо ранигираног комунисте, за четнике била велики успех.
Трећа:
Citiraj:
ije postojala mogućnost da je Mladena skenjao neki ljubomorni muž čiju je ženu Mladen povalio u sijenu,budući da je bio poznat kao veliki ženskaroš i brakolomac prije rata u Prijedoru?
Све речено. Ово је чак највероватније и истинита и права верзија.
Само је тај муж био четник. Преко једног пријатеља који има ближу родбину у Јошавци сам се мало распитивао. Неко од те његове родбине је чак мислим и био у четницима па га је овај питао што убисте Младена? Одговор: "Шта ће он код туђе жене."
Честа појава и данас а тек онда могу да замислим.
Мислим да је др Младен "друг Пишта" Стојановић убијен искључиво од једног љубоморног мужа који је игром случаја био и четник.
Овакве ствари наравно не улазе у званичне историјске уџбенике и зато сам ја једном писао овде зашто је важна и та "наративна историја".
Занимљива теме јако и не би било добро да се сада поквари дискусијом о СФРЈ и комунизму јер за ту тему има дискусија.
Тема је овде занимљива јер се ради и о дешавањима која су се десила у бањалучкој регији тј. нама блиска дешавања.
Била је негде прича да је др Стојановић био рањен па је био на лечењу у Јошавци где је убијен.
Познато је нпр да је Раде Радић, четнички војвода и главнокомандујући ЈВуО за бањалучку регију, био из Јошавке. Значи четници су посебно били јаки у том крају Јошавка, Црни Врх итд.
Доктор сигурно није био глуп човек, па ме прилично изенађује чињеница да је одабрао Јошавку за своје задржавање. Вероватно је за то имао неки разлог а то је могла да буде и нека млада сељанчица
Занимљиво би било када би се нашао неки аутор који би написао неку књигу о дешавањима у другом светском рату на подручју бањалучке,приједорске, челиначке, лакташке и прњаворске општине. Ту није било много великих ратних дешавања али било је сигурно занимљивих догађаја а и сам рат се ипак водио у извесном интезитету.