banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 225 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Mar 2010, 10:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
amidža je napisao:
Za ostatak svijeta radi se o običnom teroristi koji je slijedeći fašistoidnu ideju izvršio atentat na austrijskog prijestoljonasljednika te tako izazvao međunarodni rat čiji je epilog bio
20 000 000 MRTVIH!

Ja ne mogu da shvatim koliko neko može biti ili nacionalno ostrašćen, ili čisti degenerik, pa da odvaljuje ovakve stvari. Ljudi, zapamtite, I svjetski rat je vođen zbog preraspodjele kolonijalnih bogatstava, jebalo se Englezima, Francuzima i Švabama šta par miliona seljaka radi u Bosni i Srbiji, daleko veća igranka je tu u pitanju. Ti druže stvarno misliš da svjetski rat može da se pripremi i izbije za mjesec dana?! Alal vera!
Neka, bitno je samo da ispadne da su Srbi najgori od sve djece.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 11:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Te sam epitete dodao upravo onima kojima je taj svetski istorijiski spomenik zasmetao, jer nomralnom gradjaninu to ne treba da predstavlja problem, sto je najgore sumnjam da su ga prave sarajlije i sklonile, a ako i jesu opet njima na dusu... Pricao sam sa prijateljima iz SA (muslimanima) i oni prevrcu ocima zbog toga sto je sklonjen taj spomenik... Onaj koga obelezavam sa "smrdljivi sarajlija" i "balija" ce se naci prozvanim ako podrzava misljenje da taj sspomenik treba skloniti, ostali ce razumeti sta pisem... Kompleksi su cudo... Cuj da u centru "multietnickog" Sarajeva stoji spomenik Srbinu koji nije dozvolio da mu agresori otimaju zemlju i rasparcavaju drzavu...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 11:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Hertzog je napisao:
Pricao sam sa prijateljima iz SA (muslimanima) i oni prevrcu ocima zbog toga sto je sklonjen taj spomenik... Onaj koga obelezavam sa "smrdljivi sarajlija" i "balija" ce se naci prozvanim ako podrzava misljenje da taj sspomenik treba skloniti, ostali ce razumeti sta pisem... Kompleksi su cudo... Cuj da u centru "multietnickog" Sarajeva stoji spomenik Srbinu koji nije dozvolio da mu agresori otimaju zemlju i rasparcavaju drzavu...

A reci mi, imaš li prijatelja Bošnjaka??Ili se u Sarajevu uglavnom družiš sa muslimanima?? :) :)

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma da li je to Jerry Seinfeld... Jesi li to ti? Jesi... Nisi... ma jesi, znao sam... Takvog komedijasa je lako prepoznati

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
GREATER SERBIA или ти Велика Србија није никакав план каквим га ви умишљате. Јер да јест она би вјероватно данас постојала.
Тј. и постоји, само не у границама једне земље. :)
Елем, ви сте се били закачили за то како Млада Босна није била просрпска организација итд.. ја ти дам доказе да јест а поред тога можеш наћи још много муслиманских имена која су била у склопу те организације.
Ако њима није сметало то што је просрпска, што вама смета? :)
"Бошњаци" каква је то само глупост.. како се онда зову муслимани у Херцеговини ... "Херцеговњаци"?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 11:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
"Бошњаци" каква је то само глупост.. како се онда зову муслимани у Херцеговини ... "Херцеговњаци"?

:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ma da li je to Jerry Seinfeld... Jesi li to ti? Jesi... Nisi... ma jesi, znao sam... Takvog komedijasa je lako prepoznati

Vidim da imaš preko 9000 postova a da ni u jednom nisi spomenuo Bošnjake.Uglavnom spominješ "muslimane" kao vjersku odrednicu.
Iako osporavaš najbrojnijem bh narodu njegovo nacionalno ime, tvrdiš da među njima imaš prijatelja.Malo čudno, moraš priznati. :)

Aleksandre,

Već sam pročitao da ste ti i Herz u rodu :) ,,,,pa me ne čudi (i) tvoje razmišljanje :)

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
АЛЕКСАНДАР je napisao:

Prosli mjesec ovdje u Moskvi upoznam grupu zidara, sve bosanci. Jedan iz Tesnja, jedan okolina Sarajeva i treci iz Cazina. Necete vjerovati rekose da su po nacionalnosti Muslimani. A onda ide najbolje - sef im je iz Prijepolja i kaze da je Bosnjak :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
amidža je napisao:
A reci mi, imaš li prijatelja Bošnjaka??Ili se u Sarajevu uglavnom družiš sa muslimanima?? :) :)

A koja je razlika izmedu Bosnjaka i Muslimana??? Bio bih ti zahvalan kad bi objasnio strucno onako kako samo ti znas.
Sta se desilo sa Muslimanima i ko su ti Bosnjaci

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:
amidža je napisao:

A koja je razlika izmedu Bosnjaka i Muslimana??? Bio bih ti zahvalan kad bi objasnio strucno onako kako samo ti znas.

Pročitaj NAČERTANIJE od Ilije Garašanina pa ćeš saznati ko su Bošnjaci!

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Људи, скрећемо са теме.
Чим им докажете нешто везано за тему они одмах окрену причу у другу страну и можемо тако хиљаду година.
Типично "бошњачки". :)

Кад смо већ код тога.. када су оно добили право да се могу изјашњават као муслимани, `60., `70.?
Па онда `96. Бошњаци.. 2030. ће бит древна нација која је прва градила пирамиде у Европи.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
Vuk_samotnjak je napisao:
amidža je napisao:

Pročitaj NAČERTANIJE od Ilije Garašanina pa ćeš saznati ko su Bošnjaci!

Neda mi se citati de mi ti objasni u kratkim crtama sta bi sa Muslimanima i kako nastadose Bosnjaci i ko je stariji Musliman ili Bosnjak

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
.. 2030. ће бит древна нација која је прва градила пирамиде у Европи.

Sve je moguće, osim da budemo SRBI!

http://www.24sata.info/zabava/zanimljiv ... liman.html

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sad vam je uvredljivo kada kazemo da ste muslimani... Pa vama covek nikako ne moze ugoditi... Ali kao sto moj rodjak kaze, cim im izneses cinjenice oni skrecu sa teme...

Moji prijatelji se ne ljute kad kazem da su muslimani i ne vidim razlog zasto bi, ne znam sta je ovo ovih dana, sve neki tajni obozavatelji sto prate moje pisanje po forumu :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

http://www.24sata.info/zabava/zanimljiv ... liman.html

To ste vec bili i jos uvek ste, samo sto ste promenili veru... ali to je drug par opanaka... ili ti dimija, da se ne nadjes uvredjenim

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 12:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

To se nece pitati tebe kao sto se nije pitalo tebe kad je tvoj pradeda odlucivao.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
http://www.slobodnaevropa.org/video/2083.html

I tada je bilo problema, a Vojo Dimitrijevic je genijalno odradio rad na temu Gavrila. Bilo je "zabranjeno" da postoji spomenik koji je mnogo upecatljiv da puno ne provocira...sta god to znacilo.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da sada je glavni problem sto se deo spomenika nalazi u "drugom entitetu"... Ocigledno da smo krivci i za to sto nema adekvatnog spomenika Principu i Ferdinandu :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
To ste vec bili i jos uvek ste, samo sto ste promenili veru... ali to je drug par opanaka... ili ti dimija, da se ne nadjes uvredjenim

Kad već spominješ promjene nacionalnog imena, onda izanaliziraj slijedeće termine:

"Mavrovlachos","Morlak","Morlacchi","Morlacchia",“Koutsovlachos" (Kucovlah), kiifiik eflak, „Vlah","Wallachian", "Walloon" ,"Welsh","Karagounides"!

Objašnjenja ćeš naći u slijedećim izvorima:

1. Kuripesic, Itinerarium der Bolschafisreise, str. 43. Nakon poraza Turaka pod Siskom 1593. godine mnogi su Vlasi presli na austrijsku stranu (Gusic, "Wer sind die Morlaken", str. 461).
2. Gyóni, "La Transhumance des Vlaques".
3. Bartusis, Late Byzantine Army, str. 216, 256; Nasturel, "Les Valaqucs baleaniques", str. 110.
4. D. Radojicic, "Bulgaralbanitoblahos".
5. Moram priznati da nisam imao prilike procitati potpuno izlaganje teorije oca Mandica, Postanak Vlaha, sto je objavljeno u Buenos Airesu; oslonio sam se na sazetak njegova teksta u djelu "Etnicka i vjerska povijest Bosne", str. 383-386.
6. Postoji znatna tehnicka literatura o vezama izmedju rumunjskog i albanskog jezika. Vidi posebno Baric, Lingvisticke studije; dobre savremene sazetke vidi kod Du Nay, Early History of Rumanian, i Illyes, Ethnic Continuity, str. 191-290.
7. Jirecek, "Die Romanen in den Städten Dalmatiens", prvi dio, str- 35-40; Gusic, "Wer sind die Morlaken?"; Dragomir, Vlahii si Morlacii, str. 15-52. Vidi takodje Valentini, "L'elemento vlah nella zona scutarina", o mletackim zapisima o Vlasima nize u primorju, na jugu Crne Gore i na sjeveru Albanije.
8. Dragomir, Vlahii din nordul peninsulei balcanice, str. 49-52 i karta 1.
9. I. Popovic, "Valacho-serbica", str. 372-373 (ispravio sam Popovicevo pisanje rijeci tirdziu); Huld, Basic Albanian Etymologies, str. 57. U danasnjem rumunjskom tirziu znaci "kasno" a zara- "surutka" ili "kiselo mlijeko". O Albancima kao pastirima u Dalmaciji i u skupinama Vlaha albanskog porijekla u Hercegovini i Srbiji vidi Gusic, "Wer sind die Morlaken?", str. 456; Jirecek, "Die Romanen in den Städten Dalmatiens", prvi dio, str. 41-43; M. Filipovic, "Struktura i org"nizacija katuna", str. 50-58.
10. Gusic, "Wer sind die Morlaken?" str. 457. Vidi npr. tuzbu iz 14O3. godine u Fermendzin, ur., Acta Bosnae, str. 85.
11. Rijec Morovlah upotrebljava se u dubrovackim dokumentima za mjesne Vlahe u 13. stoljecu (Jirecek, "Die Romanen in den Städten Dalmaticns", prvi dio, str. 35), a narodna je etimologija utjecala na izgovor te rijeci ocito potkraj 12. stoljeca, kad je i pop Dukljanin pisao "Morovlachi" (premda je znao da ta rijec znaci "nigri Latini"): von Schwandner, ur., Scriptores rerum hungaricarum, sv. 3, str. 478. Oba ova podatka kose se s Gusicevom tvrdnjom u "Wer sind die Morlaken?" str. 459-460.
12. Fortis, Travels into Dalmatia ("Put po Dalmaciji"), str. 53, 85. Mnoge od Fortisovih zapazanja (ali ne i ova) osporio je u kasnijem i vrednijem djelu autor koji je mnogo bolje poznavao mjesne prilike: Lovrieh, Osservazioni.
13. Balic, Das unbekannte Bosnien, str. 175; Wilson, Life of Vuk Karadzic, str. 192-194. Wilsonov vlastiti prijevod nalazi se na str. 361-363.
14. Beldiceanu, "Les Valaques de Bosnic".18. stoljeca potomci Vlaha u Bosanskoj krajini placali su harac: Lovrich, Osservazioni, str. 83.
15. Beldiceanu, "Sur les valaques des balkans slaves", str. 91. Trifunovski drzi da su se nastanili u jednom selu u 15. stoljecu: "Geografske karakteristike katuna", str. 36-37.
16. Ovo je tumacenje prvi iznio historicar iz 19. stoljeca Stojan Novakovic; vidi njegovo Selo, str. 29-30. I ruski historicar E. P. Nauniov tvrdi da su se Vlasi u velikoj mjeri poslavenili vec u 13. stoljecu: "Balkanskye vlakhi". Srpske autore koji priznaju da su Vlasi imali drukciji etnicki identitet nije sama ova cinjenica pokolebala; tako je jedan savremeni srpski historicar napisao i ove cudne rijeci: "Cak su i Vlasi i njihovi obicaji bili toliko ugrozeni da su se pridruzili Srbima da bi prezivjeli, a u tom procesu su pomogli da se sacuva i odrzi srpski etnicki, vjerski i kulturni identitet" (Pavlovich, Serbians, str. 78).
17. Beldiceanu, "Les valaques de Bosnic", str. 123, u fusnoti.
18. M. Filipovic, "Struktura i organizacija katuna", str. 52 (o imenima); Jirccek, "Die Romanen in den Städten Dalmaticns", prvi dio, str. 40 (o otoku); Niger, Geograpahiae commentariorum libri, str. 103 (o iskvarenom latinskom); Nandris, "Arománi", str. 38 (o brojenju).
19. Jirecek, "Die Romanen in den Städten Dalmaticns", prvi dio, str. 41.
20.D. Mandic, Etnicka povijest Bosne, str. 516.
21.D. Mandic navodi taj popis stanovnistva kao dokaz da se neprekidno govorilo vlaski (Etnicka povijest Bosne, str. 516); Filipescu, Coloniile romane din Bosnia.
22. Weigand, "Rumänen und Aromunen in Bosnien". O Karovlasima vidi dio o Romima u 9. poglavlju ove knjige.
23.D. Mandic, sa cudesnom nazovipreciznoscu, navodi postotak od 50 do 52 posto (Etnicka povijest Bosne, str. 518).
24. Dzaja, Konfessionalität und Nationalität, str. 83.
25.Noel Malcolm, „POVIJEST BOSNE“poglavlje:Srbi i Vlasi

:wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
О Боже има ли те....

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 225 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]