banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Maran Ata je napisao:
Замрзнути...

Свето Писмо нас не учи да постоји реинкарнација и "нека друга шанса" за очишћење. Време покајања је овај живот који нам је дат, а да је могуће постићи све, како најшрљавијем, тако и најчишћем, имамо примера и у самој Библији. На распећу Господњем, беху још два лопова, један са леве, а други са десне стране. Онај са десне стране се покајао пред саму смрт, и Господ му рече "сутра ћеш самном бити у Рају". Сви људи су Божја деца, и Господ нуди спасење и оном једноставном, свакодневном, малом човеку који не мора да зна ни да пише, ни да чита, који вероватно тешко ради како би нахранио себе и породицу... "Спас сваком, а пропаст ником", је само одраз Божје жеље да се што више људи спасе... :-?

Sta da kazem, sta god da napises o spasenju, meni to ne pomaze, jer
ja svoje demone nosim svakodnevno, od trenutka kada ustanem
pa do trenutka kada legnem, jer ne lijezem iz umora lijezem
samo da ta buka prekine i ne zelim vise da je prepoznajem.
Ja se lijecim od iluzija a ne od boga, lijecim se od bolesti kojom
sam otrovan od djetinjstva a to je drustvo, i vise ne mogu nista
da uradim niti zelim da to prekinem, to je tok koji je krenuo, ja
samo mogu da ga usporavam ili ubrzam.
Moj nemir je akutno stanje mog izbora koji opet i nije bio moj i trajace
dok ne dodje mir, jednostavno. Ne postoji nista sto mogu da uradim
i odlucim sto ce donijeti nekakvu promjenu kojoj bi se nadao. Nije stav
u promjeni izbora ili promjeni puta, vec jednostavno u neprihvatanju
nastavka.
Moze taj tvoj djavo da mi dodje i da mi ponudi kule i gradove, kada se
isto osjecam i u prasnjavoj sobi i u zlatom i svilom poplocanim
hotelima. Da li ga se bojim boga ili djavola, svejedno mi je. Ja tu
trenutno ne zelim da biram.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Да, да... ипак је то твој избор. Слободна људска воља је место кроз које се грех увлачи у душу. На исти начин је и Адам згрешио, на исти начин нам се то свима дешава. Пустити се да те вода носи, је отпадија од Бога, јер нам Православље каже: "Човек је творац своје судбине". Изговори типа "шта ја ту могу... тако је записано", су само изговор пред самим собом и људима. Али, не и пред Богом. Боба против греха је непрестана. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 18:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Maran Ata je napisao:
Онај са десне стране се покајао пред саму смрт, и Господ му рече "сутра ћеш самном бити у Рају

Zna li neko gdje ovo pise?

Ja nadjoh sljedece:
I rece mu Isus: Zaista ti kazem, danas ces biti sa mnom u raju.
Luk. 23,43

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мислиш ли да су људи безгрешни ? :wink:

У сваком случају, хвала на исправци. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 19:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Nema na cemu.
Ne radi se o nikakvoj bezgresnosti, vec o poznavanju ili nepoznavanju necega, a ovakve izjave jasno ukazuju na teoloski nivo nekoga ko govori o ..."smirenosti, krotosti, odbacivanju egoizma, ljubavi..." i mnogim hriscanskim vrlinama, a sam laze, vrijedja, ruga se i izdaje se za ono sto ne proizvodi u dijelo. Barem na ovom forumu.

I jos nesto, ukucavanje iskljucivo ovakvih "smajlija", ako se ono "smajlijima" mogu nazvati: 8) :-? :wink: , ili eventualno: :( , jos vise potvrdjuje ono sta mislim...Nema tu osmijeha prijateljstva, samo navika za prepiranjem i svadjom.
Zato i nemam zelju da se o bilo cemu prepirem, svaciji nastup na ovom forumu govori za sebe.

Sluga pak Gospodnji ne treba da se svadja, nego da bude tih prema svima,poucan, nezlobiv... 2 Tim. 3,24

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

(Tit 3)
10 čovjeka jeretika po prvome i drugom svjetovanju kloni se,
11 Znajući da se takovi izopačio, i griješi, i sam je sebe osudio.

8) :-? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
I jos nesto, ukucavanje iskljucivo ovakvih "smajlija", ako se ono "smajlijima" mogu nazvati: , ili eventualno: , jos vise potvrdjuje ono sta mislim...Nema tu osmijeha prijateljstva, samo navika za prepiranjem i svadjom.
Zato i nemam zelju da se o bilo cemu prepirem, svaciji nastup na ovom forumu govori za sebe.

Sluga pak Gospodnji ne treba da se svadja, nego da bude tih prema svima,poucan, nezlobiv.

Nemoj tako Zivota druze, gdje ce ti dusa (po bebeku-u pakao zna se),
svako dozivljava to na svoj nacin.
Maran Ata ne napada, zaista, jer on to ne zna. On je napadnut u
nekom trenutku, kao i ti. 'A sta je to napadnuto pita ce se neko, stav ili covek'

Inace ja smajlije bas dozivljavam kao ono sto jesu, mada ima onaj stid smajli koji niko nije iskoristio, cudi me kako to, (iskreno jednom me je nesto u Maran Ati natjeralo da koristim taj smajli ali ga nisam vidio)
Valjda se niko ne stidi. Taj smajli ja bi licno drzao kao pokemona, koliko je on prisutan u drustvu.

Citiraj:
Човек је творац своје судбине". Изговори типа "шта ја ту могу... тако је записано", су само изговор пред самим собом и људима. Али

E care, meni je sam Bog licno (makar da je bilo bezlicno ne bi bilo prepirke) rekao da ja nemam svoj izbor i da je to iznad mene, tako da jedino sto sam kao covjek mogo je da shvatim = imam svoje licne izbore, ali oni su nista u poredjenju sa onim sto me pokrece.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
I jos nesto, ukucavanje iskljucivo ovakvih "smajlija", ako se ono "smajlijima" mogu nazvati: , ili eventualno: , jos vise potvrdjuje ono sta mislim...Nema tu osmijeha prijateljstva, samo navika za prepiranjem i svadjom.

Sluga pak Gospodnji ne treba da se svadja, nego da bude tih prema svima,poucan, nezlobiv.

Nemoj tako Zivota druze, gdje ce ti dusa (po bebeku-u pakao zna se),
svako dozivljava to na svoj nacin.
Maran Ata ne napada, zaista, jer on to ne zna. On je napadnut u
nekom trenutku, kao i ti. 'A sta je to napadnuto pita ce se neko, stav ili covek'

Inace ja smajlije bas dozivljavam kao ono sto jesu, mada ima onaj stid smajli koji niko nije iskoristio, cudi me kako to, (iskreno jednom me je nesto u Maran Ati natjeralo da koristim taj smajli ali ga nisam vidio)
Valjda se niko ne stidi. Taj smajli ja bi licno drzao kao pokemona, koliko je on prisutan u drustvu.

Citiraj:
Човек је творац своје судбине". Изговори типа "шта ја ту могу... тако је записано", су само изговор пред самим собом и људима. Али

E care, meni je sam Bog licno (makar da je bilo bezlicno ne bi bilo prepirke) rekao da ja nemam svoj izbor i da je to iznad mene, tako da jedino sto sam kao covjek mogo je da shvatim = imam svoje licne izbore, ali oni su nista u poredjenju sa onim sto me pokrece, sta je neznam, a da me pokrece, osjecam svaki dan, da li mogu da promijenim, ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
zivota je napisao:
Ja nadjoh sljedece:
Luk. 23,43

A valjda treba da stoji: "Zaista ti kažem danas, bićeš sa mnom u raju".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
zivota je napisao:
Ja nadjoh sljedece:
Luk. 23,43

A valjda treba da stoji: "Zaista ti kažem danas, bićeš sa mnom u raju".

...ne volite nešto a ono ispadene dobro po vas; nešto volite,a ono ispadne zlo po vas.Allah zna a vi ne znate!(el-Bekare,216)

E, onako iz zeze, ako me neko pita, inace mudro receno, kad sam procitao, rek'o e zaista. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
frozen je napisao:
...ne volite nešto a ono ispadene dobro po vas; nešto volite,a ono ispadne zlo po vas.Allah zna a vi ne znate!(el-Bekare,216)

To je meni jedan od najupečatljivijih i najdražih ajeta iz Kur'ana :)
Baš "e zaista"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2003, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
frozen je napisao:

To je meni jedan od najupečatljivijih i najdražih ajeta iz Kur'ana :)
Baš "e zaista"

Jedna kap prelije casu
i sve upropasti

i zato oprosti.
iako iskreno da ti kazem priroda kise je uvijek ista....

i tako kako god da pao na ispitu to je mozda dobro za tebe
a ako prodjes, pa otkud znas da je dobro, sem ako mislis
da zavrsis fakultet... ma lud je to stih. :D a opet
iznad svega toga Alah zna! :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 03:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наравно... веровање у предестинацију ти даје оправдање за све што чиниш. Ако псујеш, крадеш, убијаш, ... то радиш не својом вољом, него те "бог" за то предодредио... ("бог" овако записано, јер то није Бог у којег верују Православни Хришћани). Тај исти "бог" је значи неке душе створио само и искључиво за пропаст...

А Свето Писмо нам говори:
------------------------------------
Mat. 18,14. Tako nije volja oca vašega nebeskoga da pogine jedan od ovijeh malijeh. (само једанод многих примера Божје намере да се спасе што више људи).

Сад ти види ко је тај "бог" у којег ти верујеш. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 07:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Frozen
Kad već vjeruješ u reinkarnaciju, može ti biti shvatljivo da si na Zemlji kao dobrovoljac i da si na svoje životne okolnosti (u glavnin i grubim crtama) pristao prije nego što si skoknuo da se rodiš kod svojih roditelja, na koje si takođe pristao.
Čovjekova duhovna duša u dohovnoj ravni postojanja stvari vidi malo drugačije nego kada to isto gleda iz perspektive materijalnog postojanja, i patnju shvata skoro isključivo kao način za kaljenje i pročišćenje. E druga je stvar što čovjek čim se rodi (i duhovna duša sjedini sa materijalnom tjelesnom) počinje da plače (i bukvalno) i da kuka:" Joj šta me snađe!" jer se ne sjeća obećanje koje je dao "na Nebu".
Ipak tokom života, zavisno od puta kojeg svesnom voljom odabere, ta obećanja prodiru u svijest (na razne načine), pa im se čovjek odupre ili im se povinuje i u skladu sa tim, žanje. Tako ti je to.
Zato jedna od osnovnih karakteristika duhovno probuđenog čovjeka je da prihvata ono što mu se zbiva bez pretjerane kuknjave (mada se tu i tamo koji uzdah otme svakom; pa ljudi smo i to i Bog zna), i da uvijek i u svemu gleda da radi odgovarajući na unutrašnji pozitivni poriv obećanja datog na Nebu.
Dakle ono što ljudi nazivaju "sudbinom" nisu krute tarabe za život, nego obećanje ili možda preciznije plan. S tim što su svi planovi u našoj sferi postojanja, pa i Božiji plan(ovi) sa ljudima podložni promjenama i prilagođenjima situaciji, jer je slobodna volja čovjeka neprikosnovena kakva god bila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 08:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kad već vjeruješ u reinkarnaciju, može ti biti shvatljivo da si na Zemlji kao dobrovoljac i da si na svoje životne okolnosti (u glavnin i grubim crtama) pristao

To je malo za razmisliti

Citiraj:
koje je dao "na Nebu".

ne zelim ja bogu na istinu poslije smrti ako je ikako moguce :D jer je

Citiraj:
počinje da plače (i bukvalno) i da kuka:" Joj šta me snađe!"

opet ceka povratak u pelenama

Citiraj:
jer je slobodna volja čovjeka neprikosnovena

pa o kojoj slobodnoj volji govoris

Citiraj:
Čovjekova duhovna duša u dohovnoj ravni postojanja stvari vidi malo drugačije nego kada to isto gleda iz perspektive materijalnog postojanja, i patnju shvata skoro isključivo kao način za kaljenje i pročišćenje. E druga je stvar što čovjek čim se rodi (i duhovna duša sjedini sa materijalnom tjelesnom)

kada je jedino sto se sjecas ova ravan

i zato, naspi jos jednu :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 08:52 
Majstor
Majstor

Pošto si kao dobrovoljac još odavno pristao da učestvuješ u Tvorčevom "projektu" čovjeka na Zemlji (i to je slučaj sa svima osim "statista" i povremenih specijalnih slučajeva), sam si sebi (uz pomoć duhovnih osoba koje bdiju nad tobom, neki ih zovu anđeli) odredio grubi plan za život na Zemlji koji te vodi obrazovanju, jačanju, pročišćenju i duhovnoj (i tjelesnoduhovnoj) izgradnji.
Nakon svakog života dolazi "mali sud": rezimira se šta si postigao i dokle si došao, i na osnovu toga pravi "plan" za novi život, ako nisi toliko zabrljao da izgubiš šansu za to.
Tvoja slobodna volja se ogleda u dvije stvari: tvom dobrovoljnom učešću u cijeloj stvari, i tvojoj neprikosnovenoj mogućnosti da se dogovora i planova i ne držiš. Ali sve što uradiš ili ne uradiš povlači posljedice.
Ti se toga ne sjećaš svjesno (osim ako se dovoljno duhovno prosvjetliš da dopreš do toga), ali podsvjesno i nadsvjesno to ti dobuje i dolazi iznutra na mnogo načina.
I tako sve do vremena podvlačenja crte (završnog ispita), kada će se rezimirati ko je dokle stigao i svako će iskazujući samo ono što je na sebi dotada uradio (nema prepisivanja niti zauzimanja za drugoga, osim specijalnih slučajeva), ostati da živi na Zemlji koja će za njih biti preuređena (ali i sam "završni ispit" će se većim dijelom od tog preuređenja i sastojati) a oni koji su "ispod crte", moraće možda "Jovo nanovo" ali negdje drugdje. A možeš biti siguran da nikome od njih to neće biti milo.
Iako govorim u budućem vremenu, vrlo lako bi se moglo desiti da je sve ovo već u toku (završni ispit). Samo On zna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 09:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne zelim nikakve ispite metafizike.
Znam sta ne zelim, znam sta cu morati, ali to nije moje...
Da uprostimo,
Jednostavno je, mozda ne zelim ujutro na posao, ali moram iz
milion malih razloga koji cine zivot.

Metafizika je teska stvar da bi se mogla provlaciti kroz postove
tek kao poezija ili proza u formi odgovora nekome.

Tvoja vjera u to je za postovati... neznam sta da ti odgovorim....
Ma nama se sudi svakodnevno, kroz drustvo ili kroz nesto vise,
samo smo mi toga nesvjesni, i zato nemoj da mi govoris
o dobrovoljnosti istog cina. Izaci pred sud je cin moranja koji moze
a i ne mora biti karma ili put (samo naglasavam).
Moje duhovno djetinjstvo jos uvijek traje, i molicu boga da ga
produzava koliko god moze....

Ovaj forum je istvoren za slicne intelektualne stvari, ali ako postoji
neka grupa koja se okuplja da bi nastavila da radi isto sto i
na ovome forumu onda je to udruzenje knjizevnika a ne neka
grupa koja nesto zeli da radi na tome da poboljsa sebe, drustvo itd...

Dakle, ne znam da li imas nekakvu grupu ili ne, nije ni bitno.
Za licemjerene kobce ovog foruma, sam si, za one koju postuju bilo
sta za unapredjenje nase zivotne sredine :D...

Dakle 'sektasi' :D ti (upucen bilo kome ko se okuplja zarad duhovnosti i napretka, evolucije) koliko god ti srce zeli, nema tu sta da se osudi,
jer nema tu nista lose sa moje tacke gledista, ali samo podvlacim
refu. Ako je to intelektualiziranje o tome kako ce doci armagedon,
ili ne kako cete nesto da napravite od svijeta,
a pri tom, nit se molis, nit meditiras, nit radis jogu onda onda povuci vodu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 10:20 
Majstor
Majstor

Slažem se, ništa bez molitve, meditacije, ali ni bez akcije, već prema vremenu i prilici.
I poenta nije u filozofiranju i mudrovanju, nego u pretakanju toga u svakodnevni život.
Sastajanje nije nužno na istom mjestu niti sa istom "filozofijom", pravo sastajalište je u istom Duhu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 12:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

aharon je napisao:
Slažem se, ništa bez molitve, meditacije, ali ni bez akcije, već prema vremenu i prilici.
I poenta nije u filozofiranju i mudrovanju, nego u pretakanju toga u svakodnevni život.
Sastajanje nije nužno na istom mjestu niti sa istom "filozofijom", pravo sastajalište je u istom Duhu.

navrati malo i u temu licna/duhovna poezija, ima tu stosta
da se kaze, jer ipak, nije poezija potekla od drustva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2003, 16:10 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]