banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 23:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: fatva na fejsbuk
PostPoslato: 25 Feb 2010, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
Pa zar nije od paganske mitologije nekakvi božiji sinovi i polubogovi ? Neki su od Isaa a.s napravili Herculesa :roll:

Očekivanje Mesije o kome piše Stari Zavjet nije paganska mitologija. Hajde smiri se i izbaci ironične rečenice.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 16:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
114_AhmeD je napisao:
I da ti još spomenem da jedan dio islamskih učenjaka smatra da je za vrijeme Adema u stvari to bio džennet na zemlji a ne onaj pravi i to je jako mišljenje. Eto, ima dodirna tačka haj

koga briga šta kaže taj dio tvojih (islamskih) učenjaka i koje im to činjenice daju za pravo.
isus je ono šta za njega kaže biblija da jeste, ni više ni manje, a šta ti ili ja ili neko treći misli o tome važno je koliko i prošlogodišnji snijeg.
na tvoje pitanje jesam li jehovin svjedok već sam dva puta odgovorio na ovom podforumu pa se potrudi i pronađi taj moj post da se više ne ponavljam.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mary juana je napisao:
114_AhmeD je napisao:
I da ti još spomenem da jedan dio islamskih učenjaka smatra da je za vrijeme Adema u stvari to bio džennet na zemlji a ne onaj pravi i to je jako mišljenje. Eto, ima dodirna tačka haj

koga briga šta kaže taj dio tvojih (islamskih) učenjaka i koje im to činjenice daju za pravo.
isus je ono šta za njega kaže biblija da jeste, ni više ni manje, a šta ti ili ja ili neko treći misli o tome važno je koliko i prošlogodišnji snijeg.
na tvoje pitanje jesam li jehovin svjedok već sam dva puta odgovorio na ovom podforumu pa se potrudi i pronađi taj moj post da se više ne ponavljam.

Isaa a.s je ono što kaže Bog za njega a ne neki historičar koji je pisao o Isau a.s a nikad ga nije ni vidio.
Učenjaci islama po izvorima ove plemenite vjere neke činjenice pokazuju, tako mnogi smatraju da je džennet na zemlji bio..

A da tražim tvoj post..... ne znam zašto se smatraš zanimljivim toliko, ne bi gubio vrijeme na to, ni najmanje :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Pa zar nije od paganske mitologije nekakvi božiji sinovi i polubogovi ? Neki su od Isaa a.s napravili Herculesa :roll:

Očekivanje Mesije o kome piše Stari Zavjet nije paganska mitologija. Hajde smiri se i izbaci ironične rečenice.

Ima li kakvog trojstva u SZ ?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 20:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Isaa a.s je ono što kaže Bog za njega a ne neki historičar koji je pisao o Isau a.s a nikad ga nije ni vidio.
Učenjaci islama po izvorima ove plemenite vjere neke činjenice pokazuju, tako mnogi smatraju da je džennet na zemlji bio..

A da tražim tvoj post..... ne znam zašto se smatraš zanimljivim toliko, ne bi gubio vrijeme na to, ni najmanje :wink:

bog za isusa i govori kroz jedinu božiju riječ bibliju, a neki od pisaca biblije koji su bili nadahnuti od boga isusa su i lično poznavali.
ne smatram se ja zanimljivim, već ti mene ispituješ :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 22:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
114_AhmeD je napisao:

bog za isusa i govori kroz jedinu božiju riječ bibliju, a neki od pisaca biblije koji su bili nadahnuti od boga isusa su i lično poznavali.
ne smatram se ja zanimljivim, već ti mene ispituješ :wink:

pa da... jednog nadahnuo da napise kako je marija u zoru otisla u grobnicu da drugog nadahnuo da napise kako je otisla pred mrak..

Taj bog ne zna sta prica .. ili su ljudi u svom prepisivanju zeznuli :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 08:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Ima li kakvog trojstva u SZ ?

Pojednostavljuješ a i davno prije sam ti odgovorila na ovo pitanje.
Pitam se kako bi ti rastumačio Otkrovenje kad sve pokušavaš bukvalno da razumiješ i dočaraš?
Ako ja napišem "spustilo se nebo na zemlju i padaju sjekire" aludirajući na nevrijeme ti ćeš pomisliti da je zaista palo nebo na zemlju i da padaju sjekire? :)

SZ piše o dolasku Mesije. Isusova ličnost prevazilazi okvire njegove privremene misije na zemlji, o njemu se govori kao o alfi i omegi, početku i kraju. On dolazi na kraju da sudi živima i mrtvima, (naravno ne u ljudskom obliku).

Djetinje razmišljanje je da se Bogu dodijele ljudske osobine, te razmišljanje "ako je na jednom mjestu - ne može biti na drugom mjestu", kao i "ako je hodao po zemlji, ko je bio na nebesima" :)

Prema tome riječ "trojstvo" se ne odnosi na tri različite osobe, nego na tri suštine jednog istog.
Da ne bi ponovo pisala, prekopiraću ti sa sajta gdje je fino objašnjeno.

Citiraj:
Trojstvo je koncept koji je za bilo koje ljudsko biće nemoguće u potpunosti shvatiti, a kamoli objasniti. Bog je definitivno veći od nas, samim tim ne treba da očekujemo da smo u stanju da ga u potpunosti razumemo. Biblija uči da je Otac Bog, da je Isus Bog i da je Sveti Duh Bog. Biblija takođe uči da postoji samo jedan Bog. Iako možemo da shvatimo neke odnose između različitih osoba Trojstva, u krajnjoj liniji, ono je neshvatljivo ljudskom umu. Međutim to ne znači da ono nije tačno ili da se ne osniva na Biblijskom učenju.
Imajte na umu dok proučavate ovu temu da reč "Trojstvo" nije korišćena u Pismu. Ovo je termin koji je korišćen u pokušaju da se opiše trojedini Bog, činjenica da postoje 3 koegzistirajuće, večne osobe koje čine Boga. Treba da shvatite da ovo NIJE ni na koji način sugestija o 3 Boga. Trojstvo je 1 Bog u tri osobe. Ne postoji ništa pogrešno ako se koristi termin "Trojstvo" iako reč nije nađena u Bibliji. Jednostavnije je reći reč "Trojstvo" nego "3 koegzistirajuće večne osobe koje čine Boga." Ako ovo predstavlja problem za tebe, možeš da razmotriš ovo: reč deda nije korišćena u Bibliji isto tako. A opet, mi znamo da je bilo deda u Bibliji. Avram je bio deda Jakovu. Tako da, nemoj da se zakačiš samo za termin "Trojstvo". Ono što je stvarno bitno, je da koncept predstavljen rečju "Trojstvo" postoji u Pismu. Uz ovaj širok uvod, biće dati Biblijski stihovi u diskusiji o Trojstvu.

1) Postoji jedan Bog: Peta Mojsijeva 6:4; 1 Korinćanima 8:4; Galatima 3:20; 1 Timoteju 2:5.

2) Trojstvo podrazumeva tri Ososbe: Prva Mojsijeva 1:1; 1:26; 3:22; 11:7; Isaija 6:8; 48:16; 61:1; Matej 3:16-17; Matej 28:19; 2 Korinćanima 13:14. U odlomcima iz Starog zaveta, poznavanje Jevrejskog je od pomoći. U prvoj Mojsijevoj 1:1, imenica "Elohim" je korišćena u množini. U Prvoj Mojsijevoj 1:26; 3:22; 11:7 i Isaiji 6:8, korišćena je zamenica "nas"(mi) u množini. Nema sumnje da "Elohim" i "nas" se odnosi na više od dve osobe. Na Engleskom, postoje samo dve forme, jednina i množina. U Jevrejskom, postoje, jednina, dvojina i množina. Dvojina je SAMO za dva. U jevrejskom ova dvojna forma je kororišćena za stvari koje dolaze u paru kao oči, uši, i ruke. Reč "Elohim" i zamenica "nas" su u množini – definitivno više od dva – i mora se odnositi na tri ili više (Otac, Sin i Sveti Duh).

U Isaiji 48:16 i 61:1, Sin govori o Ocu i Svetom Duhu. Uporedite Isaiju 61:1 sa Lukom 4:14-19 da vidite da je to Sin koji govori. Matej 3:16-17 opisuje događaj Isusovog krištenja. U ovom se vidi Bog Sveti Duh kako silazi na Boga Sina dok Bog Otac proglašava svoje zadovoljstvo Sinom. Matej 28:19 i 2 Korinćanima 13:14 su primeri 3 različite osobe Trojstva.

3) Članovi Trojstva prepoznaju jedan drugog kao jedno u različitim pasusima: U Starom zavetu, "GOSPOD" je prepoznat od "Gospoda" (Prva Mojsijeva 19:24; Osija 1:4). "GOSPOD" ima "Sina" (Psalam 2:7, 12; Priče Solomonove 30:2-4). Duh je prepoznat od "GOSPODA" (Četvrta Mojsijeva 27:18) i od "Boga" (Psalam 51:10-12). Bog Sin je prepoznat od Boga Oca (Psalam 45:6-7; Jevreji 1:8-9). U Novom Zavetu, u Jovanu 14:16-17 Isus govori Ocu o slanju Pomoćnika, Duha Svetog. Ovo pokazuje da Isus nije sebe smatrao Ocem ili Svetim Duhom. Uzmite u obzir sva druga mesta u Evanđeljima kada Isus govori sa Ocem. Da li je On pričao sam sa sobom? Ne. On je govorio sa drugom osobom Trojstva - Ocem.

4) Svaka osoba Trojstva je Bog: Otac je Bog: Jovan 6:27; Rimljani 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Jovan 1:1, 14; Rimljani 9:5; Kološani 2:9; Jevreji 1:8; 1 Jovanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Dela 5:3-4; 1 Korinćani 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh – Rimljani 8:9; Jovan 14:16-17; Dela 2:1-4).

5) Potčinjenost unutar Trojstva: Pismo pokazuje da je Sveti Duh potčinjen Ocu i Sinu a Sin je potčinjen Ocu. Ovo je jedan unutrašnji odnos koji ne poriče božanstvo bilo koje osobe Trojstva. Ovo je jednostavno oblast u kojoj naš ograničen um ne može da razume sve što se tiče beskonačnog Boga. U vezi Sina vidi: Luka 22:42; Jovan 5:36; Jovan 20:21; 1 Jovanova 4:14. U vezi Duha vidi: Jovan 14:16; 14:26; 15:26; 16:7 i posebno Jovan 16:13-14.

6) Uloge individualnih članova Trojstva: Otac je krajnji izvor ili uzrok: 1) univerzuma (1 Korinćanima 8:6; Otkrivenje 4:11); 2) božanskog otkrivenja (Otkrivenje 1:1); 3) spasenja (Jovan 3:16-17); i 4) Isusovog ljudskog dela (Jovan 5:17; 14:10). Otac je taj koji INICIRA sve ove stvari.

Sin je posrednik kroz koga Otac čini sledeće stvari: 1) stvaranje i održavanje univerzuma (1 Korinćanima 8:6; Jovan 1:3; Kološanima 1:16-17); 2) božansko otkrovenje (Jovan 1:1; Matej 11:27; Jovan 16:12-15; Otkrivenje 1:1); i 3) spasenje (2 Korinćanima 5:19; Matej 1:21; Jovan 4:42). Otac čini sve ove stvari kroz Sina koji je Njegov posrednik.

Sveti Duh je onaj kroz koga Otac čini sledeća dela: 1) stvaranje i održavanje univerzuma (Prva Mojsijeva 1:2; Jov 26:13; Psalam 104:30); 2) božansko otkrivenje (Jovan 16:12-15; Efescima 3:5; 2 Petar 1:21); 3) spasenje (Jovan 3:6; Tit 3:5; 1 Petrova 1:2); i 4) Isusova dela (Isaija 61:1; Dela 10:38). Znači Otac čini sve ove stvari, silom Svetog Duha.

Ni jedna od popularnih ilustracija nije u potpunosti tačan opis Trojstva. Jaje (ili jabuka) nije dobra ilustracija jer su ljuska, žumance i belance delovi jajeta a ne jaje za sebe. Otac, Sin i Sveti Duh nisu delovi Boga, svaki od njih je Bog. Ilustracija sa vodom je malo bolja ali još uvek nedovoljno adekvatna da opiše Trojstvo. Tečnost, vodena para i led su tri forme vode. Otac, Sin i Sveti Duh nisu forme Boga, svaki od Njih je Bog. Tako da, dok nam ove ilustracije mogu dati sliku Trojstva, slika nije u potpunosti ispravna. Jedan beskonačan Bog se ne može u potpunosti opisati jednom ograničenom ilustracijom. Umesto da se fokusiraš na Trojstvo, pokušaj da se usmeriš na činjenicu Božije veličine i beskonačno više prirode od naše. "O dubino bogatsva i mudrosti, i znanja Božijeg! Kako su nedokučljivi njegovi sudovi i neistražljivi njegovi putevi! Jer ko je upoznao Gospodnju misao? Ili ko je bio Njegov savetnik?" (Rimljani 11:33-34)

Molim te da pročitaš sve, do kraja.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija, možeš li mi reći zašto jevreji imaju drugačiju sliku o Mesiji na osnovu istog SZ. Eto, nisu oni prihvatili Isaa bin Merjem a.s kao poslanika, ali na osnovu njihovog tumačenja SZ Mesih opet nije "dio trojednog Boga" nego opet poslanik koji je došao od jedninog Jehove kojem ništa nije slično..

Sad nećemo uzimati ličnost Isaa a.s, nego samo pojam " Mesija ", jevreji ne čekaju takvog Mesiju kako ga poimaju kršćani.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Talija, možeš li mi reći zašto jevreji imaju drugačiju sliku o Mesiji na osnovu istog SZ. Eto, nisu oni prihvatili Isaa bin Merjem a.s kao poslanika, ali na osnovu njihovog tumačenja SZ Mesih opet nije "dio trojednog Boga" nego opet poslanik koji je došao od jedninog Jehove kojem ništa nije slično..

Sad nećemo uzimati ličnost Isaa a.s, nego samo pojam " Mesija ", jevreji ne čekaju takvog Mesiju kako ga poimaju kršćani.

Pa navela sam ti gore (boldovala) mjesta iz Starog Zavjeta koja možeš da provjeriš, a kako to Jevreji tumače - zaista ne znam.

Koliko znam Jevreji i jesu drugačije zamišljali Mesiju, zamišljali su ga kao kralja, rođenog od kraljevske krvi svog u sjaju i zlatu, koji će stolovati kako na zemlji tako i na nebu, pa iz tog razloga nisu prepoznali Mesiju kao nekoga ko je ujahao u Jeruslim na magaretu.

Čitav Novi Zavjet piše o simbolici i nerazumjevanju te simbolike od strane Jevreja. Čak nisu razumjeli kada im je Isus rekao da će "hram srušiti i sazidati ga za tri dana" (pri tom misleći na treći dan vaskrsnuća) a ne na neimarske radove.
Nije svakome dato da zna, kao što je i rečeno "ko ima uši neka čuje".

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Pa navela sam ti gore (boldovala) mjesta iz Starog Zavjeta koja možeš da provjeriš, a kako to Jevreji tumače - zaista ne znam.

Koliko znam Jevreji i jesu drugačije zamišljali Mesiju, zamišljali su ga kao kralja, rođenog od kraljevske krvi svog u sjaju i zlatu, koji će stolovati kako na zemlji tako i na nebu, pa iz tog razloga nisu prepoznali Mesiju kao nekoga ko je ujahao u Jeruslim na magaretu.

Čitav Novi Zavjet piše o simbolici i nerazumjevanju te simbolike od strane Jevreja. Čak nisu razumjeli kada im je Isus rekao da će "hram srušiti i sazidati ga za tri dana" (pri tom misleći na treći dan vaskrsnuća) a ne na neimarske radove.
Nije svakome dato da zna, kao što je i rečeno "ko ima uši neka čuje".

Jesu, ali nikad nisu očekivali Boga ni božijeg sina već Mesiju - poslanika, i samo to...
Istina da su bili bukvalni ali temeljni dio je bio ispravan.

Da je Isaa a.s ikad rekao da je to što mu vi pripisujete, odmah bi bio ubijen od jevreja.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Jesu, ali nikad nisu očekivali Boga ni božijeg sina već Mesiju - poslanika, i samo to...

Da je Isaa a.s ikad rekao da je to što mu vi pripisujete, odmah bi bio ubijen od jevreja.

Pa Isus i jeste i Mesija i Božji Sin, Sin Čovječji, Jagnje (Otkrovenje), zna se na koga se odnose ova imena.

Pa zato i nije rekao nego je dokazao, "ko ima uši neka čuje" zar se mora sve reći?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Pa Isus i jeste i Mesija i Božji Sin, Sin Čovječji, Jagnje (Otkrovenje), zna se na koga se odnose ova imena.

Pa zato i nije rekao nego je dokazao, "ko ima uši neka čuje" zar se mora sve reći?

Ne shvataš opet šta hoću reći...
Jevreji ovi danas će ti reći šta i oni prije 2000 godina. Spomeni utjelovljenog boga, ili božijeg sina ili ćerku ili ženu ili božijeg stričevića.... vidjet ćeš šta će ti reći...

Nepojmljivo je to u njihovoj vjeri i s toga nisu nikako mogli očekivati nešto tako. Nigdje trojstva nema u SZ niti trojednog Boga.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 21:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ahmede
Nema ko da ti objasni to što pitaš zato što se oslanjaju na reči drugih.
Ti to nemožeš razumeti jer ti nije prezentovano po Pismu već ljudskom mišljenju ukombinovanom sa Pismom.
Da bi ta tematika bila razumljiva mora se prihvatiti stari zavet kao Božija reč u celosti.

Razgovor na taj način je kao igra ,,gluvih telefona''
tvrdim da ti mnogi Hrišćani po starom zavetu neće moći objasniti ono što pitaš već se grabe za okrunjerno odnosno novi zavet.
Ko po starom zavetu nemože da objasni taj ni novi ne razume a to je slučaj i kod jevreja na žalost.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 23:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

uglavnom vlada nepoznavanje materije.
evo nekih proročanstava po kojima se vidi šta su jevreji znali o dolasku mesije i šta se ispunilo:

proročanstvo događaj ispunjenje

1. mojs. 49:10 rođen iz plemena jude mat 1:2-16; luka 3:23-33; hebr. 7:14
ps. 132:11; isa. 9:7; 11:1,10 iz familije davida sina jesejeva mat. 1:1,6-16; 9:27; 15:22; 20:30,31; 21:9,15; 22:42...
mih. 5:2 rođen u vitlejemu luka 2:4-11; jovan 7:42
isajia 7:14 rođen od djevice matej. 1:18-23
jeremija. 31:15 mala djeca pobijena nakon njeg. rođenja matej.2:16-18
isajia. 61:1,2 opunomoćenje od boga luka. 4:18-21
isajia. 9:1,2 služba prouzročila da ljudi vide veliko svjetlo matej. 4:13-16
psalm. 69:9 revan za božju kuću jovan. 2:13-17
isajia. 53:1 nije se vjerovalo u njega jovan. 12:37,38
zaharija. 9:9 ulazak na magaretu u jerusalim matej. 21:1-9
zaharija. 11:12 izdan za 30 srebrenjaka matej. 26:14,15
psalm. 27:12 protiv njega dovedeni lažni svjedoci matej 26:59-61
psalm. 22:18 bačena kocka za njegove haljine jovan. 19:23,24
isajia. 53:12 ubrojen među grešnike matej. 27:38
psalm. 22:7,8 klevetan dok je umirao marko. 15:29-32
psalm. 69:21 dan mu je ocat marko. 15:23,36
isajia.53:5; zah.12:10 proboden jovan. 19:34,37
isajia. 53:9 pokopan s bogatima matej. 27:57-60
psalm. 16:8-11 uskrsnut prije početka truljenja djel.ap.2:25-32;13:34

ima toga još mnogo ovo su neka važnija proročanstva za koja su jevreji znali i prije isusovog dolaska i navedena su i ispunjenja tih proročanstava, ali evo još jedno za kraj:

ps. 2:7 jahve ga proglašava svojim sinom duhovnim rođenjem i vaskrsnućem mat. 3:16,17; mar. 1:9:11; luka 3:21,22; dj.ap. 13:33; rim. 1:4; heb. 1:5; 5:5

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Vadim potpuno iz konteksta i teme, da se razumijemo.
114_AhmeD je napisao:
Od mog tetka komsinica je ukrala auto od covjeka i pobjegla ljubavniku u drugu zemlju kojeg je upoznala na FB . Je li to ok?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 07:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Ne shvataš opet šta hoću reći...
Jevreji ovi danas će ti reći šta i oni prije 2000 godina. Spomeni utjelovljenog boga, ili božijeg sina ili ćerku ili ženu ili božijeg stričevića.... vidjet ćeš šta će ti reći...

Nepojmljivo je to u njihovoj vjeri i s toga nisu nikako mogli očekivati nešto tako. Nigdje trojstva nema u SZ niti trojednog Boga.

Pa oni i dalje čekaju kralja sa kraljevskim obilježjima!
Čak i Tri kralja, tj. magovi (tri mudraca) su prateći zvijezdu krenuli na poklonjenje rođenom kralju.
Zašto je onda Irod (Herod) naložio da mu se i sinovi i braća ubiju ako ne da prijesto ne bi uzeli jer se očekivao Mesija kao kralj?
Bukvalno shvatanje.
Isus jeste Mesija, Isus jeste kralj, ali ne ovozemaljski kralj, u ovozemaljskoj slavi, nego nešto sasvim drugo.

Što se tiče Trojstva opet ga nisi shvatio ili ne želiš da ga shvatiš.
Do duše, kada bi ga shvatio onda bi shvatio i to da si u zabludi - Isus je početak i kraj, alfa i omega.
Ne znam zašto si boldovao "Sin Božji i Sin Čovječiji"? Ne može se nikako zamijeniti, jer se odnosi na jednu osobu.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 19:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Nigdje trojstva nema u SZ niti trojednog Boga.

naravno da ga nema, nema ga ni u novom zavjetu odnosno hrišćanskim grčkim pismima.

nauka o trojstvu ima nesumnjivo paganske korijene kao i mnogi obredi, običaji i slave nazovihrišćanstva.
apostol pavle je pokazao da ne smijemo biti dio krive religije ako želimo da ugodimo bogu (2. kor. 6:17; isa. 52:11) zato pravi hrišćani izbjegavaju sve što ima veze sa krivom religijom.

biblija pokazuje da sve krive religije koje postoje sačinjavaju "babilon veliki" (otkr. 17:5). to nas ime podsjeća na drevni grad babilon, gdje je nakon potopa u noinim danima osnovana kriva religija.
mnoga učenja i običaji koji postoje u današnjim krivim religijama davno su nastali u babilonu.
naprimjer, babilonci su obožavali trojstvo, odnosno trijade bogova. danas je trojstvo glavno učenje mnogih religija.

no, biblija jasno i nedvosmisleno naučava drugačije pa pogledajmo šta piše u bibliji:

A. bog, otac, jedna osoba, najveća u svemiru
bog nisu tri osobe... (5. mo 6:4; malah. 2:10; mk 10:18; rim. 3:29,30)
sin stvoren; prije toga bog je bio sam... (otk. 3:14; kol.1:15; isa. 44:6)
bog je oduvjek vladar svemira... (filip. 2:5,6; danijel 4:35)
boga treba uzvisivati iznad svih... (filip. 2:10,11)

B. sin podložan ocu i prije i poslije dolaska na zemlju
sin poslušan na nebu, poslan od oca... (jovan 8:42; 12:49)
poslušan na zemlji, otac veći... (jovan 14:28; 15:19; hebr. 5:8)
uzvišen na nebu, no još uvijek podložan... (filip. 2:9; 1. kor. 15:28; matej 20:23)
jahve je hristu glava i bog... (1. kor 11:3; jovan 20:17; otkr. 1:6)

C. jedinstvo boga i hrista
uvijek u potpunom skladu... (jovan 8:28,29; 14:10)
jedinstvo, poput jedinstva muža i žene... (jovan 10:30; matej 19:4-6)
tako moraju biti jedinstveni i svi vjernici... (jovan 17:20-22; 1.kor 1:10)
obožavanje boga preko hrista zauvijek... (jovan 4:23,24)

D. sveti duh je sila kojom se bog služi (božija djelujuća sila)
sila, nije osoba... (matej 3:16; jovan 20:22; dj. 2:4,17,33)
nije osoba na nebu kod boga i hrista... (dj. 7:55,56; otk. 7:10)
bog se njime služi kako bi izvršio svoje naume... (ps. 104:30; 1. kor. 4-11)
dobivaju ga oni koji služe bogu, on ih vodi... (1. kor. 2:12,13;gala. 5:16)

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 19:50 
Veteran
Veteran

,,sila, nije osoba... (matej 3:16; jovan 20:22; dj. 2:4,17,33)''

Brate hvala Bogu za tvoje interesovanje za istinu ali gornji markirani tekst traži bolje poznavanje Boga.
Nemoj zaboraviti da je Bog svemoguć.Citati su u redu kao što je u redu da se Bog javi iz vetra ili vatre i to ne znači da je On samo sila(ili bezoblična energija) kako neki uče.
Uporedi stare spise o Duhu i osobinama zatim reči Isusa Mesije i Duha pa uporedi koliko Bogova imamo.
Da pomognem...koliko Bog imena ima... naćeš ih u Pismu.
Da li je to onda jedan Bog ili više njih?
Bog te blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 20:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bog jeste svemoguć ali bez boga ne bi bilo božijeg svetog duha odnosno božije djelujuće sile, tako da sveti duh sam po sebi nije osoba niti može djelovat i egzistirat nezavisno od boga koji ga odašilje i koji upravlja njime. i to je jasno ko dan.
bog ima samo jedno osobno ime a to je jahve - jehova
ima mnoge titule koje ga opisuju ali samo jedno osobno ime, koje je objavio i koje sačinjava 4 hebrejska slova JHVH ili tetragramaton.
možda me nisi najbolje razumio bog je osoba, a sveti duh je božija djelujuća sila kojom se bog služi da prouzročuje, dakle ta sila nije osoba, osoba je bog jahve.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 20:21 
Veteran
Veteran

Brate napomenuo si SAMO jedno ime.
Pokušaj King Džejmsovim prevodom naći kako se Bog objavljivao i u kojim imenima. Postoji i dobro Riječko-Zagrebačko izdanje.
Novi zavet pominje opet neko novo ime.
Pokušaj pre nego odgovoriš pronaći ono što ti već napomenuh možda ćeš dublje videti neke stvari.
Ako ne uspeš ..čućemo se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]