Oficir s ruzom je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Iako je tamo ono što oko nije vidilo, dakle stvari koje čovjek ne može pojmiti, poslanik a.s je morao pričati sve sa poređenjem tako da ljudi imaju ikakvu predstavu.
Da, cak je cini mi se Abdullah Ibn Abbas r.a. rekao nesto u smislu da su od onog svijeta na ovom svijetu prisutne samo rijeci...bar sam tako shvatio.
Dakle insan ce imati kucu, zadovljstvo, smirenost, hranu, uzivanje, ali nista nece biti kao na ovom svijetu, covjek ce jesti ali iz uzivanja u hrani ne zato sto je gladan...prisutni su samo sinonimi.
"Oko vidjelo nije, uho culo nije, niti ljudsku um moze da zamisli." - tako se opisuje Dzennet.
A sto se tice ovog naslova "Sudnji dan je vec bio" - to sam inace cuo od jednog profesora na predavanju...i upravo je on spomenuo rijeci, "Nije li Poslanik s.a.w.s. vec vidio sve..." itd. kao sto sam naveo.
Pokusao sam traziti nesto u tom smislu na na netu, ali bez uspjeha, a nisam imao prilike postaviti to pitanje nikom od uleme.
U stvari vise me sprjecava to sto od tog kako pitanja tako i odgovora nema neke konkretne koristi, kao ni od boje ni velicine Musaova a.s. stapa...ali eto.

Ima događaj jedan opisan kad su muslimane dok su bili u Medini napali mušrici iz Mekke mnogobrojni..
Oni su kopali kanal veliki oko grada da ih spriječe, munafici su im pravili probleme i još 2 židovska plemena ih napali unutar grada..
Hoću samo opisati da je stanje bilo očajno teško, radilo se o borbi za život male grupe ljudi i u tom trenutku poslanik a.s je rekao da će muslimani osvojiti Perziju ( najjače carstvo na svijetu u tom momentu), neki su mislili da je lud..
Ali vraćam se na ono da je poslanik a.s imao vizije, Allah mu je pokazivao odvijanje nekih događaja. Ili onaj hadis u kojem kaže: divan li je vojskovođa koji osvoji konstantinopol, divna li je njegova vojska
ili onaj kad opisuje čovjeka koji će srušiti Kabu
ili onaj gdje kaže da će pred sudnji dan biti mnogo potresa što i danas možeš da vidiš Ali to za miradž ću pitati nekog doktora kad ga sretnem, i mene to malo sad buni