spavac je napisao:
da li si procitao def agnosticizam, koju sam naveo...znaci nije u pitanju jesi li hriscanin ili ne, vec sto i hriscanin moze imati nedostupno saznanja po pitanju Bozije volje.. cist primjer ti je Jov..
sto se tice varijacija unutar hriscanstva pa dovodljno ti je ovdje na forumu da vidis kako postoje..

Agnosticizam podrazumijeva nemogucnost saznanja samog boga, hriscanin ne moze biti u toj situaciji jer se njegovo vjerovanje zasniva na dogmi da bog postoji, sto dalje znaci da i njegova volja postoji, ti mozda ciljas na to da neke stvari nisu produkt bozije volje (ne znam da li mislis na djavola ili sta) medjutim to ne moze biti vid agnosticizma. Sto se tice definicije, ti si dao etimolosko porijeklo same rijeci medjutim ne mozes na osnovu etimoloskog znacenja utvrditi definiciju pojma. Mislim da nisi u pravu kada govoris da hriscanin moze biti agnostik, a naveo sam ti gore i zasto.
Da, dovoljno je da pogledas po forumu da uvidis koliko zapravo hriscani koji sebe nazivaju tako djeluju potpuno suprotno. Vec sam rekao, u religiji ne moze biti varijacija, ili jesi ili nisi. Vecina ovdje iz hriscanstva prihvata ono sto im odgovara a ono sto im se ne svidja odbacuje. Svi imaju neko svoje individualno vjerovanje, ali to nazalost se ne moze nazivati hriscanskim, vec upravo kao sto sam rekao - individualnim.
Tako da bi se dalo raspravljati o stvarnom broju pripadnika religija. Kada se pogledaju statisticki podaci i vidi se da su trecina svjetske populacije hriscani pomisli se - vau, to je mnogo. Ali kad malo bolje razmislis i sjetis se pijanih idiota na uranku, mafijasa sa velikim krstovima na lancicu itd. zapitas se koliko li je stvarnih hriscana na ovom svijetu?
Jako malo. Pa cak sam govorio da nema osobe koja zivi iskljucivo po Hristovim nacelima.
Ali dobro, neko ima potrebu da vjeruje, nekome vjera stvarno pruza nadu i to je u redu.
Medjutim kad slusam ove govore sa visine od strane velikih "vjernika" kako su ateisti (odnosno nereligiozni) pogubljeni, kako odasilju "drugaciju energiju"

kako nemaju dusu, moral, smisao, smuci mi se.