banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Feb 2010, 16:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Jul 2008, 13:19
Ko nije gledao tu je youtube,a zanimljiva je i stara rečenica A.Ajnštajna:
"Materija je energija koncentrisana do tačke vidljivosti"

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
U kom smislu jezivo?

filozof sa vrbasa je napisao:
Što je to dio mene i što se spozna tek kada fizički prestaneš da postojiš.

Misliš da se to "spozna tek kada fizički prestaneš da postojiš" zato što nas u školi nisu učili drugačije?
I zato što nas sadašnje TV serije ne uče drugačije, i filmovi, i knjige, i raja iz grada, i raja sa foruma?

Zapravo je "prava stvar" upravo u tome da se ovakve stvari istražuju, razvijaju i pozitivno koriste sada dok smo živi.

To što je tu juče prikazano se itekako može spoznati za života. Samo se tome treba posvetiti, kao i svemu ostalom u čemu želiš postići neke opipljive rezultate (sport, teretana, škola...). Taj naučnik sa saradnicima je to spoznao naučnim metodama (kamera, kompjuter, softver...). Ali se to može spoznati i lično. Kao i za ostale trivijalne stvari tako i za ove stvari iz te emisije postoje vježbe, treninzi, metodologija, teorija, praksa sa kojima možeš spoznati i osjetiti te stvari. Postojanje tih energija i čakri na ljudskom tijelu se može osjetiti. Ja sam to osjetio prvi put tamo negdje kad sam imao oko 18 godina. Radio sam neke konkretne energetske vježbe i imao sam rezultate, takve da su me iznenadili jer ih nisam očekivao tako brzo. Kasnije sam u okviru svoje duhovne izgradnje radio i druge stvari sa kojima sam to pomalo produbljivao pa mi danas nije nikakav fenomen da u određenoj mjeri osjetim svoju energiju i čakre, a osjetim ih skoro svakodnevno, naročito kad radim neki duhovni rad. Mada to opet nije na nivou na kojem to može biti, kao što su neki u stanju. Ali polako, radi se, i rezultati pristižu :)

Energija se može i "natjerati" da struji kroz tijelo u ovom ili onom smjeru, do ove ili one čakre.

Meni je drago vidjeti da postoji sve više naučnih dokaza za mnoge stvari koje su odavno poznate "duhovnjacima" (kako ih/nas često pogrdno nazivaju), i da su te stvari baš onakve kakvima su opisane u duhovnim učenjima. Biće tih dokaza i naučnih saznanja sve više. Konkretno u toj emisiji sinoć se na onim snimcima vidjela pozicija nekih čakri a to su upravo one pozicije koje su odavno poznate ali u koje mnogi nisu bili spremni vjerovati jer "mi to ne možemo vidjeti pa u to nećemo ni vjerovati". A da se uzme malo vježbati onda bi se osjetilo da baš na tim mjestima "nešto ima".

Ali kao što rekoh ovo nas (zasad) ne uče u školama, pa je to problem. Zato po mnogima ove stvari "ne postoje, nerealne su". Mada moje je mišljenje da ljudi ovakve stvari teže prihvataju i iz još jednog razloga a to je da već od ranije imaju veliki revolt prema bilo čemu što ima veze sa duhovnošću pa tako negiraju i ono što je realno i što postoji, pored toga što negiraju i neke stvari koje se danas poturaju pod "duhovnost" a koje ni ne treba prihvatiti.

Danas mnogi ljudi (vidi se i na ovom forumu) slijepo slijede jedno a drugo potpuno negiraju. Govorim o nauci i duhovnosti. A pri tome vrlo slabo shvataju i ono što slijede. Sa takvim pristupom se neće dogurati daleko u spoznajama ovog svijeta, čovjeka, kosmosa i svega ostalog. Sva dosadašnja saznanja i spoznaje su zasnovane na onome što su sadašnji instrumenti (naučni i duhovni) do sada bili u stanju da rasvijetle. Ali jedni i drugi znaju tek ponešto. Problem nastaje kada i jedni i drugi pokušavaju da sklope cijelu sliku-slagalicu iz samo nekih dijelova koje imaju. Pokušavaju da na silu razvuku tih malo elemenata slagalice preko cijele slike umjesto da traže elemente koji im nedostaju pa ih stave tamo gdje im je mjesto.

Vjerske organizacije (crkve) bi već odavno trebalo da imaju spoznaje o stvarima prikazanim u toj emisiji i trebali bi da ljude uče o tome i o primjenama tih pojava i zakonitosti za bolji, kvalitetniji, zdraviji, duhovniji život. Ali oni to na žalost ne rade. Ne rade jer ni sami ne znaju ništa o tome. Umjesto toga uče ljude o paljenju badnjaka i sličnim glupostima o kojima nema ni riječi u svetim spisima. Takve stvari onda revoltuju i ateiste pa ne žele da razmisle, ispitaju i prihvate ni one stvari koje jesu istinite.

Danas vjerske organizacije i njihovi sljedbenici zaboravljaju da je u duhovnosti pored vjere potreban i naučni pristup a to je ispitivanje i dokazivanje onoga u šta se vjeruje. Ljudi su na to pozvani od strane samog Oca Nebeskog (poslanica Jevrejima 11,1). Nažalost mnogi su ostali samo na vjeri (mada je i ona upitna) i misle da nema potrebe ići dalje od toga. A prave stvari u duhovnosti dolaze tek kada se krene dalje, ali sa vjerom kao "početnim uslovima". I sada nastaje apsurd vidljiv u toj emisiji od sinoć, naučnici će do saznanja o energijama i čakrama doći prije nego što mnogi vjernici prihvate tu "duhovnu anatomiju" čovjeka, iako je ona prije svega njihov teren a ne naučni. Sramota. Sramota pojedinih vjernika a naročito sramota vjerskih zajednica.

Ono što je sinoć prikazano u emisiji je samo vrh ledenog brijega. O nekim vrlo interesantnim i korisnim novijim naučnim saznanjima vrijednim dodatnog istraživanja planiram otvoriti jednu temu.

Dakle nije jezivo to što ovakve stvari čovjek može spoznati tek kad fizički prestane da postoji. Jezivo je da čovjek to ne spozna za sve ono silno vrijeme dok je živ.
Čovjek može i treba upravo ovakve i brojne slične stvari da istražuje, spozna i pozitivno primjenjuje u svom životu. Tek su neki shvatili da je to ono na šta duhovnost poziva i čime se prava duhovnost bavi. Većina nije shvatila. Većina se, kao i ovde na forumu, prepucava oko banalnih vjerskih pitanja koje i sami slabo shvataju.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Верске организације су пре свега социјалане институције које су неопходни за стабилност друштва. За већину људи је потребна морална помоћ и осећање припадности једном систему вредности и то даје црква. Ако нека особа осећа тежњу за духовно савршенство, овај осећај и значи чињеницу овог духовног савршенства, и за то не треба научни докази.

Веровање је емоционална ствар. Католици верују умом, а православци - срцом. Због тога католици су одиграли значајну улогу у развоју филозофије (онтолошки докази итд), док православци су писали углавном житије - емотивни приступ.
Због научног доказа атеисти неће веровати у Бога и ће увек имати своjе објашњење за сваки аргумент, и 100% неки гочи_мастер ће рећи «Наjвише волим када ми неки верник почне објашњавати шта треба да мислим о себи..» Па ако има научни докази – добро, али то ниjе главна ствар.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 13:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Pyja, prvo da pohvalim tvoj srpski, sve je bolji i bolji, svaka cast :)

Sto se tice ovih stvari, potpuno se slazem sa Vaderom i objektivni pristup duhovnosti mi je puno blizi nego emotivni..Emocije su po default-u subjektivne i otezavaju stvaranje prave slike stvari..To ne znaci da su same po sebi lose, ako imamo na umu tu cinjenicu.

@Vader: da li bi molim te napisao svoje vidjenje cakri na temi o tome? ja mogu da razumijem onaj aspekt cakri - da su to razlicit stepeni duhovnog razvoja, individuacije i to mi je blisko..a sto se tice osjecaja tih energija, uvijek me zanimalo kako tu doci do objektivnosti, kako iskljuciti placebo i sl. sto se tice cisto psiholoskog aspekta, o tome vec dovoljno znam i imam prilicno objektivnu sliku, poslije toliko godina analiziranja, medjutim, energije su mi jos uvijek nepoznanica. I kazu mi ljudi poznavaoci: vjezbaj i sama pa ces vidjeti. Ok, znam da bez toga nema nista, ali opet volim i da procitam iskustva ljudi poput tebe, pa pliz pisi :)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 16:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
google lazarević je napisao:
kazu mi ljudi poznavaoci: vjezbaj i sama pa ces vidjeti

Teško da se može reći više od ovoga.

Ako se već zagovara nekakav naučno-opipljivo-dokazivi pristup onda je najbolje sam zasukati rukave pa vidjeti. Na primjer meni niko ne može reći da ne postoje stvari koje sam ja sam utvrdio i osjetio, jer ja sada mogu reći da to postoji i mogu stajati iza te izjave. Neki drugi samo vjeruju da te energije i čakre postoje, i to je skroz OK, to je potreban prvi korak, ali sledeći korak je to iskustveno sebi potvrditi. Kad je duhovnost u pitanju mnogi ostanu na tom prvom koraku, na vjeri (koja je potrebna), ali onda ne idu dalje iz raznih razloga: lijenost, strah od novih saznanja koja će možda oboriti/korigovati neke stvari u koje se vjerovalo, strah da će se morati korigovati doživljaj svijeta, uljuljkivanje u pogrešno vjerovanje da je samo vjera dovoljna, i slično.

Moguće je da je bitan i motiv sa kojim se ulazi u to sve, motiv sa kojim osoba želi da nešto sazna o ovim stvarima. Od motiva zavisi istrajnost, ali i druge stvari. Ja nisam u sve to ulazio zato da bih dokazao da li to postoji ili ne postoji, već iz drugih razloga.

Osjećati svoju energiju i čakre je samo kap u moru stvari koje se mogu postići i razviti. To je vjerovatno jedna od najjednostavnijih stvari.

Danas postoje razne prakse, učenja, kursevi, knjiige uz čiju pomoć se može raditi na ovim stvarima (npr. reiki). Danas nije problem doći do toga, bar do osnovnih stvari. One naprednije se prvenstveno dobijaju kroz lične spoznaje, vizije, mistična iskustva, razvijenu intuiciju, prosvjetljenja.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Боже, Вадер. То jе секта.

Citiraj:
The most dangerous of contemporary destructive cults
The most well-known and dangerous of contemporary destructive cults are as follows:

"Church of Scientology" and other Hubbardist organizations (Dianetics centers, "Narconon," "Criminon," etc.),
the "Jehovahs Witnesses,"
the "Church of Jesus Christ of the Latter Day Saints" (Mormons),
"Unification Church" and other Munist organizations ("Federation of Families for World Peace," CARP, etc.),
"Society for Krishna Consciousness" and other neo-Krishna mission in the West,
"Transcendental Meditation" and other Mahareesh organizations,
"Ananda Marga,"
"Sahaja Yoga,"
the Shri Chimnoy cult,
"Brachma Kumaris,"
the Sati Sai Babi cult,
3 NO,
Osho Rajneesh cult,
"Aum Shinrikyo," "Soka Gokkai,"
.....
"Astral Karate,"
"Reiki," OTO...

http://www.pravoslavieto.com/inoverie/s ... vorkin.htm

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
google lazarević je napisao:
kako iskljuciti placebo i sl

Ovo je kljucno pitanje.
Ljudi nisu ni svjesni moci koju posjeduje ljudski um.
A Placebo je stvarno jedna ogromna moc ljudskog uma, i sad neko ko na osnovu placeba dozivi nesto poput izlijecenja ili slicnog onda od pocne da vjeruje u te stvari i naravno da ga niko ne moze razuvjeriti.
Ne govorim ovdje konkretno ni o kome, ni tebi Vaderu ali cinjenica je da je ljudski um najneistrazeniji pojam sto se antropologije tice. Neki kazu da su svemir i ljudski um 2 najneistrazenija pojma uopste.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]