banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Feb 2010, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Jesu li zubi i smrt na prednjem odnosno zadnjem djelu aviona (ne, ne znam kako se oni zovu,te ih zovem ih prednji i zadnji dio) freehand ili naljepnice...reci da je ovo prvo pogotovo na zadnjem djelu i ulaziš u legendu...Avionćić nije loš, ali ne bih da ispadne da kritikujem, ali mi se baš ne sviđa onaj dio piste/parkinga/čega već/ na kom se nalazi na zadnjoj slici.Mada, predpostavljam do je uz maketu došlo...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ma dekali su to, naravno, možda bi se sharkmouth i mogao odraditi ručno ali za kosturka nema šanse, budući da je crtež veličine oko 2cm...

Podlogu sam skinuo s neta a trebala bi da predstavlja dio palube nosača aviona.
Ima toga ovdje podosta za skinuti: http://www.4shared.com/dir/14895943/9cba8b03/sharing.html

Jeste, Revell je u pitanju.

Pravi avion je inače bio jako ofucan, pa sam se potrudio da to prikažem na maketi, onoliko koliko je to bilo moguće u ovoj skali.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Noćas sam sanjao da držim maketu F-14 u rukama, igram se sa promjenom geometrije krila.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
ja veceras sa zakasnjenjem dobijam poklon za valentinovo,znam samo da je avion u 1:48....pa ce mi trebati pomoc oko "prljanja",ove piste su bas dobra stvar.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kad smo već kod weatheringa, da li u jedinom mjestu u nas gdje se maketarski pribor može uzeti imaju weathering powder-si ili slične stvar (živim na 5 minuta od tog mjesta, ali mi se ne da ići) ... zarđalost mi se ne da raditi blijedo žutom, braon i narandžastom bojom...previše posla
Usput ima li kod nas igdje kupiti prazan dekal papir...ono kupiš, isprintaš na njemu šta ti treba i voila imaš sopstveni dekal...ima li toga i još bitnije kako se zove...
BTW za alkibijada evo kvalitetan i neviđeno lak tutorijal koji daje super efekte prljanja... use the sponge

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kad smo već kod weatheringa, da li u jedinom mjestu u nas gdje se maketarski pribor može uzeti imaju weathering powder-si ili slične stvar (živim na 5 minuta od tog mjesta, ali mi se ne da ići) ... zarđalost mi se ne da raditi blijedo žutom, braon i narandžastom bojom...previše posla

Nema tamo niti bilo gdje u gradu, ali sam čitao da se u tu svrhu mogu koristiti suve pastele, sastružu se valjda u prah i taj prah se "aplicira". Moram probati...

Citiraj:
Usput ima li kod nas igdje kupiti prazan dekal papir...ono kupiš, isprintaš na njemu šta ti treba i voila imaš sopstveni dekal...ima li toga i još bitnije kako se zove...

Zove se baš tako, dekal-papir ili papir za vodotopive naljepnice, ali ga nema u BL, obišao sam sve knjižare, štamparije i sl. i na svim mjestima su me samo blijedo pogledali kad sam ih upitao za to... potraži na netu kad već možeš naručivati, samo obrati pažnju jer se valjda razlikuju papiri za laserske i ink-jet štampače.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 20:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dekal papir se vrlo teško može naći i u Beogradu,a kamoli u Banja Luci....

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala hristov za link,kupio sam jednu maketu da eksperimentisem na njoj,pa cu bas probati.
Ima li ko link o tome kako se maskira,ja sam trazio po youtube i nisam nista konkretno nasao!
p.s. juce sam dobio phantoma 1:48 pa hocu da se ispraksam prije nego ga pocnem raditi

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Evo stigao je i moj USS Constitution:

Slika Slika

Trazio sam ga bukvalno mjesecima ali ga ili nije bilo ili je bio preskup. I bas prije par dana nadjem na ebay-u za "Odmah kupiti" po cijeni dosta nizoj od cijene novih (dok ih je bilo za kupiti), i to je bio jedini primjerak. Ljudi se ubise da dodju to tog jedrenjaka a ovaj previdjen :oops: A posto sam ga nasao i kupio na moj rodjendan to mi dodje kao savrseni rodjendanski poklon.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 13:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naletih na sajt čovjeka iz Banjaluke koji pravi makete jedrenjaka:
http://ibojanbl.webege.com/

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dzontra Volta je napisao:

E ovako, danas ja odem do "Ježa" da kupim famozne suve pastele. Usput sam pričao s ljubaznom prodavačicom o tome za šta mi ustvari trebaju pastele (trebaju mi za ovo gore navedeno), a ona je pomenula da se u tu svrhu možda mogu iskoristiti "pigmenti za ikone" koje prodaju u toj radnji. Pigmenti su u prahu, ima ih raznih boja i nisu mnogo skupi.

Raspitao sam se malo po maketarskom forumu i saznao da se ti pigmenti mogu sasvim dobro iskoristiti za wathering. Evo i mali tutorijal:
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,761.0.html

Pa ako živiš "5 minuta od Merkatora" onda ti je i "Jež" u blizini :D

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 15:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:

Pa ako živiš "5 minuta od Merkatora" onda ti je i "Jež" u blizini :D

Ispravka...3 minute...U "ježu" kistove kupujem...A baš je simpaično osoblje tamo što radi...ti doćeš sa osrednje informisan, oni ti sve ljepo objasne, još na index i popust daju...ma milina...a plus - woo hoo pigmenti...
Još samo da mi se da naručivati i farbati....neka me ljenost uhvatila...valjda zbog vremena (imam super balkon za maketarstvo pa mi je sjajno vani raditi, a kad sam unutra onako je depresivno...)

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa narode, radi li se šta ovih dana? Moj trenutni projekat (Tornado ECR) se razvukao na 2 mjeseca, jer sam imao nekih obaveza zbog kojih sam morao praviti pauze... ali, sad je pri kraju, nadam se da će biti gotov u narednih 7 dana :)

Inače, naletim u Merkator prije par dana i kupim ovu maketu:
http://www.sisplantec.com.br/mania/images/RVA04399.JPG
Bio sam odustao od nje, jer se više ne proizvodi, ali moguće da je zalutala iz nekog skladišta.

Inače im zna uletiti ponekad i nekih takvih starijih izdanja, pa mi je palo na pamet da bi mogla doći i jedna maketa koja se takođe više ne proizvodi, a koju odavno priželjkujem, ova:
Slika
http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Revell/Rev_Su-27/Rev_Su-27.html
Paaa ako neko ugleda ovu maketu u Merkatoru, molio bih da mi javi (na privatnu poruku ili na adresu herbaristika(at)yahoo.com, a ko me zna može i lično :D )

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2010, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam zavrsio t-80(sklopio i ofarbao)al sam morao prepustiti radni sto tako da za sada nemam mogucnosti da nista sklapam,niti tenka da dovrsavam:(
fin ovaj fencer na fazom f-111....slabo ima rusa u merkatoru ja jedino sto sam nasao bilo je 1:144

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 15:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Završen je Tornado ECR, 1/72. Ovim se bavim zadnja dva mjeseca :) . Grešaka ima tu i tamo, ali sam uglavnom zadovoljan finalnim rezultatom. Evo slike:

Slika
Slika

JOŠ SLIKA:
Spoiler:
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jako lijepo uradjeno Warriore, vidi se da si se maksimalno potrudio. Koliko vremena, racunato u satima, ti je trebalo da uradis maketu? 2 mjeseca zvuci puno, ali pretpostavljam da nisi svakodnevno radio na maketi.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala. Naravno da nisam radio svakodnevno, štaviše imao sam nekih obaveza pa sam pravio duže pauze, a uz to sam namjerno radio sporo, bez žurbe. Sad, koliko je to vremena računato u satima, stvarno ne znam :)

Radi li se šta kod tebe (i ostalih)?

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Hvala. Naravno da nisam radio svakodnevno, štaviše imao sam nekih obaveza pa sam pravio duže pauze, a uz to sam namjerno radio sporo, bez žurbe. Sad, koliko je to vremena računato u satima, stvarno ne znam :)

Radi li se šta kod tebe (i ostalih)?

Ma kakav ja kakvi bakalari :D

Nemam vremena na raspolaganju da mogu zdusno da se bacim na sastavljanje, tek za koji mjesec, nadam se prije pocetka ljeta :-?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

odlicna maketa nema sta,meni je isto tornado sledeci na listi za sklapanje....sta bi sa tvojim drakenom...
ja sad se jos informisem po netu...imam puno nejasnih stvari....pa kad pohvatam sve sklapam fantoma.
kako si odradio da ti spojevi djelova budu tamniji od ostatka,kako maskiras?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 14:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala. Draken neću još raditi, trenutno popravljam Gripena, jer nisam zadovoljan kako je ispao (skinuo sam farbu, nabavio nove dekale, polako počeo s restauracijom ali prilično sporo ide jer se nakupilo kojekakvih drugih poslova).
Kad budeš sklapao Tornado, obrati pažnju na podkrilne nosače naoružanja, jer su jako osjetljivi i lako pucaju. Najbolje bi bilo da ih nekako ojačaš prije uklapanja, ili da fiksiraš krila (a samim tim i nosače) u jednom položaju.

Citiraj:
kako si odradio da ti spojevi djelova budu tamniji od ostatka

Pretpostavljam da misliš na isticanje linija panela. To je tehnika koja se zove wash i postoji mnogo načina da se to uradi. Ako su linije panela na maketi ispupčene (kao što je, čini mi se, na tom tvom Fantomu) onda se polako prelazi preko njih mekom grafitnom olovkom. Ako su linije udubljene, onda se u njih ulijeva neka razrjeđena boja (npr. tempera ili tuš) i to nakon što se maketa prelakira SJAJNIM lakom. Evo nešto više o tome:
http://www.4shared.com/document/ZX8p2gQP/WD_online.html
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=579
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=191

Citiraj:
kako maskiras

Maskiram samo kad mi treba precizna ravna linija, inače farbam slobodnom rukom. Maskiram pomoću farbarske krep trake, kojoj prvo malo oslabim ljepak kako ne bi podigla boju s makete (nekoliko puta zalijepim i odlijepim traku na površini stola, pa je nakon toga lijepim na maketu).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]