Tacno je to sto si rekla ali psiha se uvijek mora posmatrati iz 3 ugla: uticaji gena (biologija, hemija i sl), uticaji okoline i psiholoski uticaji. Daleko od toga da svodim duhovnost na sizofreniju ili psihu na puki epifenomen hemije mozga, ali psiholoske pojave se uvijek moraju sagledavati iz svih tih uglova a ne jednostrano.
Religiozni frikovi me podsjecaju na doktore koji nikad nisu poslusali pacijenta stetoskopom a kamoli upotrebili bilo koju drugu metodu u dijagnostici osim pukog gledanja. Doneses im neku ultrazvucnu sliku i oni ti arogantno kazu da si na "nivou mikijevog zabavnika" jer sami nemaju pojma ni o anatomiji nit konstruksciji UZ aparata i osobinama ultrazvuka a kamoli kako neka bolest izgleda na tim slikama.
Mary kaze da je s 14 provalio da filozofija nema smisla..Jbt. i ja sam sa 14 citala Frojda i nisam razumjela 98% (ako ne i 99

) ali sam odlucila da cu ga skontati, i trebalo mi je vise od decenije, citanja ne samo njegovih djela vec i mnogih drugih da bih shvatila uopste kako je dosao do svojih zakljucaka..Tako da sad znam i u cemu je grijesio

Sto naravno ne umanjuje cinjenicu da je jedan od najvecih naucnika koji su ikad hodali planetom

I sam njegov slucaj, odnosno knjige, su dobro dokumentovan primjer jedne seksualno obojene projekcije i recimo straha da ide u dubine psihe kojima se Jung bavio (zato su se i razisli).
U svakom slucaju, religiozne frikove koji nemaju ni sekunde kriticnosti prema svojim shvatanjima, vjerovanjima i knjigama koje citaju i ignorisu sve drugo naprosto ne uzimam za ozbiljno.
@Talija: clanak govori kakve se se promjene javljaju kod pacijenata kojima je zbog tumora odstranjen dio mozga..Takodje, svaki student medicine zna recimo sta je
temporalana epilepsija i kako izgleda.
Zanimljivo mi je jako i ovo iz clanka:
Citiraj:
But spirituality does not seem to involve exactly the same regions of the brain as religion.

Sve u svemu, dolaze jako zanimljiva vremena u nauci o mozgu :me happy: