banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 07:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ateisti, zbor!
PostPoslato: 09 Feb 2010, 16:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
"Ateisti Srbije", organizacija koja je za nekoliko meseci iz Facebook grupe izrasla u udruženje građana, kao osnovni cilj postojanja navodi promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularizma. * “Ako je „organizovana“ religioznost vekovima bila totalitarna, nema razloga da to bude i ateizam ako se ozbiljno shvati kao čovekovo nastojanje da sebe prepozna u panorami ideja koje neko objašnjenje nudi”, kazao je sociolog religije Mirko Đorđević

Udruženje čije je sedište u Novom Sadu, po osnivanju 3. februara, saopštilo je da će se zalagati za sistemsko rešavanje ustavnog načela odvojenosti države od crkava i verskih zajednica. Kako stoji na internet stranici udruženja, organizacija se neće baviti teškim političkim pitanjima, već će se prvenstveno angažovati protiv nametanja religije svim ljudima i mešanja religije u državne poslove.

Usred porasta nacionalističkih osećanja koja dejstvuju kroz razne organizacije, udruženje ateista svojim delovanjem želi da reaguje na takve pojave. Grupa na Facebook stranici je veoma aktivna i broji preko 1.200 članova, koji su uglavnom aktivni i ispunjavaju zid grupe komentarima i diskusijama. Pored diskusija, članovi grupe mogu da pišu i svoje blogove na istoj adresi, gde pojedinačno iznose svoja mišljenja o veri i ateizmu.

U saopštenju koje je ova organizacija objavila stoji da će Udruženje podržavati građane koji ne žele da budu kršteni i da će izdavati "sertifikat odricanja od vere". Slogan organizacije je "Protiv dogmi i neznanja", a internet sajt Udruženja je na adresi http://www.ateisti.com.

Teorija evolucije Čarlsa Darvina jedan je od argumenata koje ateisti ističu kao činjenicu u direktnoj suprotnosti sa postojećim verskim učenjima. Jedna od naučnih činjenica koje podržava ova grupa jeste da nijedan od vernika neće napasti gravitaciju jer nema ništa o tome recimo u Bibliji, ali Darvinova teorija pokazuje nedvosmisleno da su ljudi evoluirali od nižih primata, a ne od blata i Adamovog rebra, i tu nastaje kolizija.

Ateisti Srbije obeležavaće datum rođenja Čarlsa Darvina kao praznik, na način na koji se inače obeležavaju nekih drugi rođendani. Kako skeptici ne bi pogrešno shvatili taj datum predsednik udruđenja Ateista Srbije Andrija Šrek objasnio je da ne nameravaju da obavezuju bilo koga tim datumom, niti da mu pridaju značaj u smislu nametanja žalosti.

U obraćanju posetiocima internet stranice Udruženja ateista stoji da ateizam nije sekta, da članovi organizacije nisu komunisti i da ne mrze vernike. U saopštenju se naglašava da ateisti priznaju pravo svim ljudima da po svom izboru izražavaju svoja verska opredeljenja i upražnjavaju svoja verovanja u svakodnevnom životu ukoliko ona ne ugrožavaju druge. Sa druge strane, mešanje crkve i njenih predstavnika u poslove države, nametanje moralnih pravila i normi zasnovanih na religijskim tekstovima, zahtevanje poštovanja i nasilno nametanje žalosti zbog smrti predstavnika samo jedne vere i poistovećivanje veroispovesti sa nacionalnom pripadnošću su pojave koje ateisti smatraju apsolutno nedopustivim kršenjima osnovnih ljudskih prava unutar deklarisane sekularne države.

Samo formiranje ovog udruženja izazvalo je popriličnu pažnju u javnosti. U svom stavu u dnevniku Danas sociolog religije Mirko Đorđević kaže: “U 19. veku, recimo u vreme K. Marksa, ateizam je bio glavni problem hrišćanske crkve, ali danas to nije jer se pred Crkvom našao mnogo veći problem: to je problem religijskog i verskog pluralizma. Crkve se koliko ih ima glože oko prava na privilegiju pune i jedine Istine i nijedne nema koja pravo da bude jedinospasavajuća ne zahteva za sebe. Uostalom, religioznost se ne iscrpljuje poimanjem i praktikovanjem samo u crkveno-dogmatskom smislu, jer je to mnogo širi pojam. S. Frojd koji govori o religiji kao iluziji i sam priznaje, u delu „Nelagodnost u kulturi“ - da postoji neko ljudima svojstveno „okeansko osećanje“, odnosno, osećanje da pripadaju nekoj celini koja ih nadilazi. To je ta metafora o Bogu koja je varirana nebrojeno puta”.

On dalje objašnjava da se ateizam neretko javljao kao zahtev koji podrazumeva posedovanje pune i jedine Istine o svetu i čovekovom paradoksu u svetu. “Drugim rečima, i ateizam je često ponavljao grešku svake organizovane religije i religioznosti - bio je ideološki isključiv i sklon totalitarizmu”, kaže Đorđević.

“Ako je „organizovana“ religioznost vekovima bila totalitarna, nema razloga da to bude i ateizam ako se ozbiljno shvati kao čovekovo nastojanje da sebe prepozna u panorami ideja koje neko objašnjenje nudi”, zaključuje Đorđević.

Udruženje Ateisti Srbije nastalo je neformalnim okupljanjem građana u grupi "Ateisti Srbije" na Facebooku, a krajem 2009. godine je održana osnivačka skupština. Kao kontra Facebook grupi Ateisti Srbija osnovana je grupa Anti ateisti Srbije čiji je deklarisani cilj postojanja protivljenje stavovima koje iznose ateisti.

Poslednji put menjao Boksi dana 09 Feb 2010, 16:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Ateisti, zbor!
PostPoslato: 09 Feb 2010, 16:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
"Ateisti Srbije", organizacija koja je za nekoliko meseci iz Facebook grupe izrasla u udruženje građana, kao osnovni cilj postojanja navodi promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularizma.

Još jedan razlog za "fatvu" na Facebook :lol: :lol: :lol:

Citiraj:
U saopštenju se naglašava da ateisti priznaju pravo svim ljudima da po svom izboru izražavaju svoja verska opredeljenja i upražnjavaju svoja verovanja u svakodnevnom životu ukoliko ona ne ugrožavaju druge. Sa druge strane, mešanje crkve i njenih predstavnika u poslove države, nametanje moralnih pravila i normi zasnovanih na religijskim tekstovima, zahtevanje poštovanja i nasilno nametanje žalosti zbog smrti predstavnika samo jedne vere i poistovećivanje veroispovesti sa nacionalnom pripadnošću su pojave koje ateisti smatraju apsolutno nedopustivim kršenjima osnovnih ljudskih prava unutar deklarisane sekularne države.

Bez obzira što nisam baš ateista, slažem se potpuno s ovim. Mogli bi da pokrenu neku inicijativu za ukidanje vjeronauke u vrtićima i školama, makar za ukidanje obaveznog predmeta. Ako to bude posebna Facebook grupa, ima da se učlanim :lol: , jer u ovu "Ateisti" ne mogu zbog gorenavedenog razloga :D :D

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 17:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Sve ovo stoji: odvoiti crkvu od države, morala, nacionalnost...sjajno
Al ovo je neka glupost ili će tek da postane neka nevladina organizacija za jednakost i slično...glupost...

Iskreno zabole me... volim, odnosno uživam kad me "čisti" gledaju s visine, nazivajući me satanistom i time dokazujući svoju žalost i glupost...Volim gledati ljude (pa i na ovom forumu) koji pjene od bijesa kako se religija ne mora dokazivati i onda kažu "aha, evo ti dokaz...biblija/kuran/nešto-slično". Volim kad neko ponižava sebe i stavlja smisao negdje drugdje i vjeruje u viši smisao. Volim kad kažem da sam ateista, da ne priznajem crkvenu moralnost, pa vjernici glume Frojda i vele kako sam duboko psihički ogorčen i kako sam povučen u sebe i svoju mržnju...Volim religisku slobodu, koja kaže ne radi ovo, ili religisku sudbinu koja je određena, jer bog sve zna, ali mi imamo slobodu....determinizam života nije sloboda
Volim vjernike....tako su laki za manipulisanje...ko shvati, shvati....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 18:57 
Utoka i krst...dve nerazdvojive stvari kod Srba...

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
tensSa je napisao:
Utoka i krst...

Ko se sjeca pjesme moby dicka "izaberi frajera po svojoj meri":

"...Kaze ima utoku, vozi bi em dabl ju
ima mozak s malim zastojem u razvoju..." :P

By the way, sta je to utoka? :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 19:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
jellyfish je napisao:

By the way, sta je to utoka? :)

Nije epic ali je FAIL

utoka=pištolj

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 20:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Testisi su imali svoju šansu od '45 do '91 , ispostavilo se kao jedan promašaj. Većina se vratila vjeri, oni koji nisu sada lutaju u mraku i prave žrtve od sebe.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
filozof sa vrbasa je napisao:
Testisi su imali svoju šansu od '45 do '91 , ispostavilo se kao jedan promašaj. Većina se vratila vjeri, oni koji nisu sada lutaju u mraku i prave žrtve od sebe.

Stvarno?
Cudno, kako to da se hriscanstvo zadnjih 100 godina odrzalo na 33% svjetske populacije.
Muslimana ima oko 23% a nereligioznih (u sta spadaju ateisti, agnostici itd) 12,7 % i u porastu, najvise u Evropi (Francuska, Velika Britanija, Njemacka, Ceska, Holandija, zemlje Skandinavije), na zapadu a da ne spominjem u naucnim krugovima.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 20:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Komunizam i vjera nikada nisu išli skupa. Na Zapadu vjera nikada nije bila anatemisana od strane vlasti, kao kod nas. Zato ateizam na našim prostorima imaće uvijek drugačiji prizvuk, uz "sertifikat odricanja od vere" moraće na uvid priložiti i "sertifikat da nisu komunisti".

Boksi je napisao:
“Drugim rečima, i ateizam je često ponavljao grešku svake organizovane religije i religioznosti - bio je ideološki isključiv i sklon totalitarizmu”, kaže Đorđević.

Samo se kod nas Srba može desiti da se isto zlo ponovi dva puta.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Warrior of the Light je napisao:
Citiraj:
"Ateisti Srbije", organizacija koja je za nekoliko meseci iz Facebook grupe izrasla u udruženje građana, kao osnovni cilj postojanja navodi promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularizma.

Još jedan razlog za "fatvu" na Facebook :lol: :lol: :lol:

Citiraj:
U saopštenju se naglašava da ateisti priznaju pravo svim ljudima da po svom izboru izražavaju svoja verska opredeljenja i upražnjavaju svoja verovanja u svakodnevnom životu ukoliko ona ne ugrožavaju druge. Sa druge strane, mešanje crkve i njenih predstavnika u poslove države, nametanje moralnih pravila i normi zasnovanih na religijskim tekstovima, zahtevanje poštovanja i nasilno nametanje žalosti zbog smrti predstavnika samo jedne vere i poistovećivanje veroispovesti sa nacionalnom pripadnošću su pojave koje ateisti smatraju apsolutno nedopustivim kršenjima osnovnih ljudskih prava unutar deklarisane sekularne države.

Bez obzira što nisam baš ateista, slažem se potpuno s ovim. Mogli bi da pokrenu neku inicijativu za ukidanje vjeronauke u vrtićima i školama, makar za ukidanje obaveznog predmeta. Ako to bude posebna Facebook grupa, ima da se učlanim :lol: , jer u ovu "Ateisti" ne mogu zbog gorenavedenog razloga :D :D

potpis i ovde :D

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 23:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Dzontra Volta je napisao:
Iskreno zabole me... volim, odnosno uživam kad me "čisti" gledaju s visine, nazivajući me satanistom i time dokazujući svoju žalost i glupost...Volim gledati ljude (pa i na ovom forumu) koji pjene od bijesa kako se religija ne mora dokazivati i onda kažu "aha, evo ti dokaz...biblija/kuran/nešto-slično". Volim kad neko ponižava sebe i stavlja smisao negdje drugdje i vjeruje u viši smisao. Volim kad kažem da sam ateista, da ne priznajem crkvenu moralnost, pa vjernici glume Frojda i vele kako sam duboko psihički ogorčen i kako sam povučen u sebe i svoju mržnju...Volim religisku slobodu, koja kaže ne radi ovo, ili religisku sudbinu koja je određena, jer bog sve zna, ali mi imamo slobodu....determinizam života nije sloboda

Pa ti si pun ljubavi.... :D

Volim ateistu Dzontra Voltu kad voli vjernike :D (iako nemam nikakvih pederskih sklonosti) :blackeye: :rabbit: :headbang: :occasion5:

Samo jos da si postrojio recenice kako valja, kakav bi to sonetni vijenac ispao... :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17

Ti ne poznajes elementarne karakteristike naroda sa ovih prostora. Heteronomni odgoj, bilo da je on Ateisticki ili Teisticki, je predominantan kod nas, a u jakoj mjeri u citavom svijetu... Odatle se lako moze zakljuciti da covjek kao bice jos nije spreman za komunizam (ne, cak ni Kinezi), ili drugim rijecima: evoluciono jos nismo dovoljno napredovali da nam religija postane nepotrebna.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Dzontra Volta je napisao:
Sve ovo stoji: odvoiti crkvu od države, morala, nacionalnost...sjajno
Al ovo je neka glupost ili će tek da postane neka nevladina organizacija za jednakost i slično...glupost...

slazem se u potpunosti...dodala bih da - toliko tih "vjernika" ima neku potrebu za nekakvim starijim bratom koji ce ih drzati za ruku i provesti kroz zivotna bespuca...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da. Agnosticizam je sredina:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Agnosticizam

Naravno, i u agnosticizmu ima preplitanja, pa neki cak tvrde da je i Darvin bio agnostik kao u sljedecem linku:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%B0%D0%BC

, tako da agnosticizam mnogi poistovjecuju sa ateizmom, ali u gornjem linku vidimo bitne razlike.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 08:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
99% "hrišćana" su agnostici, uglavnom o bibliji nemaju pojma i govore, nešto postoji, ima neka sila i tako to.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
šta je slijedece sto se grupa traziti ?

Da im naprave hram gdje ce imati svoje paganske ceremonije ? :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
114_AhmeD je napisao:

Vecina obreda i simbola kako islama tako i hriscanstva vodi porijeklo od paganskih obicaja pa se ti smij.
Smijes se sam sebi.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Elvis Presley je napisao:
Vecina obreda i simbola kako islama tako i hriscanstva vodi porijeklo od paganskih obicaja pa se ti smij.
Smijes se sam sebi.

Uf, kakvo mećanje :D

jellyfish je napisao:
tako da agnosticizam mnogi poistovjecuju sa ateizmom, ali u gornjem linku vidimo bitne razlike.

Moj drug se nedavno "obratio" sa ateiste u agnostika, ali mislim da samo zeli da se pravi vazan, posto 90% ljudi i ne zna sta je agnosticizam :D To kao dodje blazi oblik ateizma, koji obicno koriste politicari da opisu sebe kako ne bi rekli je li da su ateisti. Evo, Josipovic u Hrvatskoj se nedavno tako okarakterisao.

ispostavilo se kao jedan promašaj. Većina se vratila vjeri,

A koliko je ta njihova vjera bila cvrsta govori i to da je 40-ak godina komunizma anuliralo 1700 godina hriscanstva. U najvecoj mjeri ljudi su interesdzije. Kao i uostalom i dobar dio "komunista" koji su pola presli u sds a pola u snsd, sto mu ga dodje na isto. :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 18:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
114_AhmeD je napisao:

hram već imaju nekadašnji CK, a tamo će čitati sabrana djela marxa i jevanđelje po darvinu :lol:
dar. 1:1 "u početku bilo je ništa, i od ništa potpuno slučajno i bez razloga nastade sve."
dar. 1:2 "stoga vaš život kao i sve što vas okružuje nema ni smisla ni logike,
tako izvršili samoubistvo sad ili pričekali da umrete svejedno je."
dar 1:3 "bili dobri ili zli svejedno je jer iznad vas nema niko,
samo se pazite da ne zaglavite zatvor od zemaljskog suda ostalo je nebitno."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]