banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 09:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Šekspirova djela su:
književna remek-djela 56%  56%  [ 5 ]
obične sapunice i precjenjena su 44%  44%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 9
Autoru Poruka
 Tema posta: William Shakespeare
PostPoslato: 05 Okt 2004, 20:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ovo me je navelo da postavim temu:
Citiraj:
Billy Bob Thornton: Shakespeareove drame su hrpa sapunica
Glumac i redatelj Billy Bob Thornton rekao je za Williama Shakespearea da je «sranje». 49-godišnji američki filmaš, redatelj filmova 'Sling Blade' i 'All The Pretty Horses', engleskog je dramatičara usporedio sa sapunicama. "Ja mislim da je Shakespeare precijenjen. To je sranje. Nikad ne bih išao gledati Shakespeareovu predstavu... Kog je briga? Ne znam zašto to glumci rade. Shakespeare je hrpa sapunica" veli Thornton. Veli on da nije da on ne razumije velikog barda, «ali ljudi misle da ako pričaš s engleskim naglaskom da te to nekako čini pametnijim». Ali, on ne pada na profinjeni govor, sve njegove predstave su serija sapunica, veli BBT. Iscrpnije...

Sjetio sam se da sam i ja nedavno rekao svojim prijateljima da su Shakespeareove drame sapunice onog vremena.

Najčešći sukob u Šekspirovim dramama nastaje kada Lik 1 kaže Liku 2 da je Lik 3 uradio nešto protiv Lika 2, i onda Lik 2 ode i ubije Lika 3 na osnovu "rekla-kazala".

Ipak, treba biti oprezan u ovakvim ocjenama. Nisam takav poznavalac Šekspira, da bih 100% bio siguran u ovu tvrdnju i rekao da su svi ostali koji cijene njegova djela ludi.

Uvjerite me u suprotno!

P.S. Nedavno sam na RTL gledao film Hamlet u režiji Keneta Brane i odavno nisam gledao bolji film, bolje reći predstavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2004, 19:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
postoji li sapumica koja ce biti popularna za 500 godina
ak je stav o sekspiru takav smatras li onda i da je ana karenjina obicni ljubic
sekspir je zacetnike jedne ere i jedne kulture
pojam vilijama sekspira se ne moze porediti sa jeftinim pojmom "sapunice"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2004, 20:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Od Šekspira sam čitao samo Hamleta (kriv sam, priznajem).

Čitao sam ga prije bar 4-5 godina...i oduševio se. A prije toga sam mislio "ma što toliko hvale tog Hamleta, šta tu ima tako posebno..."

Ne sjećam se sad više šta je to konkretno meni tu bilo dobro, ali znam da sam uvidio nekakvu dubinu...nešto...kad pročitam ponovo znaću određenije.

Volio bih Hamleta pročitati ponovo, a i još poneku Šekspirovu knjigu.

Koje su dobre? Kakve su "Kralj Lir", "Otelo", "Magbet"?

josephine je napisao:
smatras li onda i da je ana karenjina obicni ljubic

Ne bih da skrećemo sa teme, ali neko mi reče da je Tolstoj za "Anu Karenjinu" rekao nešto u smislu:

"Ana Karenjina mi je najlošija knjiga a svi se nešto uhvatili za nju"

Čitao sam je za lektiru (kao i ostali), bila mi je zanimljiva, ali ništa posebno.
Hamlet me mnogo više oduševio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2004, 20:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Pročitala sam Hamleta prije par godina, a sad baš čitam Romea i Juliu (hihi Виљем Шекспир - Ромео и Ђулијета - morala sam pisati ćirilicom da se bolje vidi :D )
Naredno što ću da uzmem je Magebeth, pa Otelo.
Lični moj stav; knjige su mu dobre (koliko sam promatrala, a morala sam zbog škole). Volim tragične krajeve i tako to, tako da su ko stvorene za mene. Ima neku višu poentu,..

P.S. A ti bi to bolje napisao prije toliko godina?.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2004, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Na moju srecu procitao sam neke od 36 njegovih drama,Hamleta vise puta i ko zna koliko jos(nisam skonto bas sve :wink: )kazu kada bismo htjeli da procitamo sve sto je napisano o Hamletu da ne bismo imali vremena da citamo nista drugo pa ni samog Hamleta.Dostojevski i Sekspir dva stuba svjetske knjizevnosti,kao da su rekli sve sto se imalo reci.Postoje razne price da to nisu Sekspirova djela da je Hamlet djelo napisao jos 1589 Tomas Kid,ali cinjenica da su ta djela nama danas ostavljena sa njegovim potpisom.Bez sumnje najvrijednije drame.Pa i njegov Glob i dan danas igra njegove tekstove,a od 1599 do danas sta god da je opstalo ima svoj kvalitet.A i od nas samih zavisi kako cemo citati Sekspira,jedan nas reditelj cuveni kaze kada je jednom prilikom gledao Hamleta izasao je jedan covjek nakon predstave i samo rekao" sve su zene kurve".
P.S.Johne on je za stih,ono sto ces ti biti za racunar.Pozdrav :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 19:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2004, 19:51
Istina je da je Shakespeare-ov prethodnik bio Thomas Kid, ali se njohova djela ne mogu uporediti sa slozenoscu, citavom radnjom i samom upotrebom jezika. Ako je Shakespeare nesto uzeo od Kida, to je jedino ideja za tragediju. I ono sto je on dodao kod Hamleta npr. je savrseno uradjena dilema (to be or not to be) sto kod Kida nedostaje i gdje se gubi interesantnost i veza izmedju pocetka i kraja. A gdje su tu jos ostale mnogobrojne tragedije, komedije, soneti, itd itd...

No, da ne duzim. :roll: Kako je vec receno, da su to neke obicne sapunice, njihova slava i vrijednost ne bi trajale zadnjih 500 godina i ne bi bile slavljene u svakom pozoristu, univerzitetu, studenstkom amfiteatru, i u rukama bilo koga ko ih cita i voli. Uostalom, sve je stvar ukusa i afiniteta.
ET' :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Koje su dobre? Kakve su "Kralj Lir", "Otelo", "Magbet"?

Kralj Lir- super, Otelo- super (plakala cak :roll: ), Magbet-super.
Procitaj i San ljetnje noci, Kako vam drago, Bogojavljenska noc, cisto da ne budes samo u tragedijama :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 22:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
Tematika Šekspirovih dijela je trivijalna, bezvrijedna, poprilično glupava i nimalo interesantna, na nivou ljubavnih romana. Jezik i ritmika originalnog teksta(podsjeća na srpski deseterac) je genijalna za jedan tako prost i tupast jezik kao što je engleski !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 23:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jabucni_Crv Poslao: 18.10.2004. 19:35 Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Istina je da je Shakespeare-ov prethodnik bio Thomas Kid, ali se njohova djela ne mogu uporediti sa slozenoscu, citavom radnjom i samom upotrebom jezika. Ako je Shakespeare nesto uzeo od Kida, to je jedino ideja za tragediju. I ono sto je on dodao kod Hamleta npr. je savrseno uradjena dilema (to be or not to be) sto kod Kida nedostaje i gdje se gubi interesantnost i veza izmedju pocetka i kraja. A gdje su tu jos ostale mnogobrojne tragedije, komedije, soneti, itd itd...

No, da ne duzim. Kako je vec receno, da su to neke obicne sapunice, njihova slava i vrijednost ne bi trajale zadnjih 500 godina i ne bi bile slavljene u svakom pozoristu, univerzitetu, studenstkom amfiteatru, i u rukama bilo koga ko ih cita i voli. Uostalom, sve je stvar ukusa i afiniteta.
ET'

..., a ovo se zove klasično pres*** laika !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 23:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ovo ne smatram uvredom, jer nisi uvrijedio mene, vec stotine profesora koji tako misle, koji predaju na univerzitetima po Americi, Oxford-u, Cambridge-u..
A konstatacija da je engleski tupast jezik, je stvarno tupasta, krajnje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 23:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da li su ti profesori konačna istina?

Da li shvataš da je veliki dio priče o Šekspiru u stvari "coca cola" (crno, ružno, pršće u nos, mnogo se rklamira pa ga svi piju).

Pokušaj razmišljati svojom glavom, a ne prihvatati gotova riješenja. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 23:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Cuj, profesori koje sam ja slusala imaju nekog kredibiliteta kako kod nas tako i u svijetu. Mnoge stvari ti postanu jasnije i ljepse, gledas ih u drugacijem svijetlu, a ne ne kao nesto sto moras citati. Uostalom, kad citam knjige, ako mi se nesto svidja, nastavicu, i obrnuto. Niko te ne moze natjerati da ti se nesto svidi, ako ti jednostavno ne vidis poentu ili zanimljivost u onome sto citas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2004, 00:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Šta znači kredibilitet ? Kako se taj isti kredibilitet zaslužuje ?

Citiraj:
Mnoge stvari ti postanu jasnije i ljepse, gledas ih u drugacijem svijetlu, a ne ne kao nesto sto moras citati. Uostalom, kad citam knjige, ako mi se nesto svidja, nastavicu, i obrnuto. Niko te ne moze natjerati da ti se nesto svidi, ako ti jednostavno ne vidis poentu ili zanimljivost u onome sto citas.

Sve na ovom svijetu podliježe nekim zakonitostima pa i sama umjetnost. Ljepota nije pravi poredak stvari, ljepota se izmišlja. Ono što je lijepo meni ne mora biti lijepo i tebi! Pa smo se dosjetili da bi bilo dobro odrediti nekakva pravila ponašanja. U ljepotu smo uveli pravila i zakonitosti, kojih bi se trebao pridržavati svaki umjetnik, ali tako, da što je više moguće ostavimo prostora umjetničkoj slobodi izražavanja.

E, vidiš tu nastaje problem!!!

Ja kao Englez, sa svim obilježjima koja idu uz taj naslov, a njih je mnogo više negativnih nego pozitivnih, a najmanje umjetničkih (oni su jednostavno operisani od umjetnosti ). Ne mogu dozvoliti da tamo neki Bantu crnac bude veći umjetnik od mene. (sad ja malo banalizujem, ali to je to...sory!!!)

Sve što imam u svojoj kulturi je laž( to sam ja sad kobajagi Englez ). Pa ću iskoristiti sve svoje resurse da okrenem stvar u svoju korist ( a hvala Bogu nakrao sam se širom svijeta pa imam ). Sad ide jedan beskonačan spisak laži.

1. kralj Artur nije Englez,
2. ... itd.

..., tako i Šekspir. Osrednji komedijaš poprilično ružan, ali igrom slučaja spletom okolnosti dolazi u poziciju u kojoj jeste jer oni jednostavno nemaju nikog drugog

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2004, 01:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Kad ocrnjavas Engleze pretpostavljam vidim da ne mislis samo na Sekspira vec i na sve ostale knjizevnike koji su odatle potekli. Cini mi se da ih stavljas sve u isti kos. Jer oni nemaju samo njega vec i mnoge druge ( Blake, Wolf, Harding, Orwell, Amis, Kipling, Lawrence, Hyxley). Nego ovako, da ti i ja skratimo malo ovo, kao sto si gore naveo, ono sto se svidja meni ne mora da se svidja i tebi. Uvazavam svako misljenje, pa tako i tvoje, nije neophodno da se sa tim moram i sloziti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]