меди je napisao:
@shoole:
Кад би живјели у некој иоле развијенијој земљи ја бих се потпуно сложио са дугорочним плановима о којима пишеш. Али пођимо од чињенице да у овој земљи у задњих бар 20 година није реализован иједан капиталан енергетски пројекат, или ја једноставно нисам упознат са таквим пројектом?! Није изграђена иједна топлана или електрана. Зар је за очекивати од мене, тебе или било кога, а нарочито од људи из Гаспрома, да ће се та инертност у енергетском сектору промијенити у наредних 10-20 година?! Сви знамо да неће. Ето, узми примјер ФБиХ, која има довод гаса, и неискориштен капацитет. Шта су они урадили да у потпуности искористе тај капацитет? Мислиш да ће Република Српска другачије да се понаша од ФБиХ кад добије прикључак? Уосталом, зашто Република Српска није гасификовала источни дио ако већ има прикључак у Зворнику? Мислим да схваташ поенту. А иста ова питања ће постављати људи из Гаспрома сами себи, кад буду радили студију, јер то не раде ради тобоже неког српско-руског пријатељства, већ због новца који очекују да им се што брже исплати.
У Србији је другачија ситуација, јер је практично цијела Војводина и већи дио централне Србије већ гасификован. Они већ имају гас у домаћинствима, топлане на гас, индустријске погоне који користе гас, па и складиште гаса у Банатском Двору. То је у овом тренутку, огромна потрошачка база за Гаспром.
Мало појашњење ствари, јер мислим да си превише песимистичан...
Кад би темељ за будуће планове било тренутно стање у држави, ми не би требали ништа правити. Ни један пут, ни један далековод, ни један водовод, ни једну школу.
Овдје је једна ствар јако битна - овај посао је
концесија! Дакле, ми дамо концесију Русима, Руси обезбједе паре и направе гасовод.
Ако капацитети гасовода буду добро искориштени, Руси остварују профит. Плате порез на добит овдје, остатак профита улажу гдје хоће.
А ако капацитети гасовода не буду добро искориштени, ко је на губитку? Па Руси. Они улажу паре у инвестицију, а ако инвестиција пропадне, они су на губитку, неће ту пропасти моје и твоје паре. Зато су и толико опрезни, зато се толико чека и праве се студије.
Питаш ко ће извршити гасификацију? Наводиш примјер Федерације која не користи капацитете постојећег гасовода и питаш зашто РС није гасификовала источни дио РС.
Превиђаш једну ствар: неће држава вршити тај дио гасификације већ највећим дијелом приватне фирме и појединци!
Откуд теби и мени брзи интернет (оптика и вајерлес)? Омогућила нам РС? Не, постојао је у РС интерес људи за брзим интернетом и појавиле су се фирме које су инвестирале у такву опрему (полагале оптику и правиле конекције) и сад зарађују на томе.
Слично ће бити са гасификацијом (прецизније речено, са дистрибуцијом гаса ка потрошачима). Кад теби неко понуди да се у БЛ у својој кући гријеш на гас, ти ћеш сјести и проконтати: прикључак ме кошта толико, трошићу по гријној сезони толико гаса, то је толико пара. Ако будеш имао рачуна, ти ћеш се почети гријати на гас.
Слично ће резоновати и неки приватник који мора да грије просторије у својој хали и нека озбиљна фирма која има потребе за енергентом.
Једино гдје држава има уплив у ту врсту гасификације су градске топлане. На примјер, наша градска топлана није рентабилна и дотира се из буџета града. Грубе процјене показују да је гријање на гас исплативије од гријања на мазут. Тако и добар дио градских топлана у Србији има могућност да се грије на гас и на мазут. Код свих тих топлана примарно гријање је на гас, мазут је резерва.