banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 179 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Sep 2010, 09:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Кад Гаспром изађе са студијом изводљивости, у којој пише да је изградња исплатива, тек онда се може говорити на озбиљан начин о овоме. Све до сад је било лобирање да Гаспром размотри ту могућност.

А чињеница је да је 1,5 милијарди метара кубних гаса потпуно нереалан капацитет за Републику Српску. Тренутни гасовод који иде преко Зворника према Сарајеву и опслужује бар милион становника има капацитет од 1 милијарду метара кубних и никад није био до краја искориштен.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
меди je napisao:
Кад Гаспром изађе са студијом изводљивости, у којој пише да је изградња исплатива, тек онда се може говорити на озбиљан начин о овоме. Све до сад је било лобирање да Гаспром размотри ту могућност.

А чињеница је да је 1,5 милијарди метара кубних гаса потпуно нереалан капацитет за Републику Српску. Тренутни гасовод који иде преко Зворника према Сарајеву и опслужује бар милион становника има капацитет од 1 милијарду метара кубних и никад није био до краја искориштен.

Са првим дијелом поста се слажем у потпуности. Ова Додикова сликања и потписивања неких споразума су само у предизборне сврхе и не треба их уопште спомињати овдје.

Не слажем се са другим дијелом поста. Као што сам написао на првој страни ове теме:
Citiraj:
Тренутно Србијагас испоручује гас за потребе БиХ (углавном за Федерацију, нешто мало троши РС у Зворнику). На годишњем нивоу Србија испоручи БиХ између 300 и 400 милиона м3 гаса.

Ако Србијагас обезбједи 1,2 милијарде м3 гаса за магистрални правац који би ишао ка РС, то би подмирило садашње потребе Федерације и омогућило гасификацију Републике Српске у огромној мјери ( већ би се могло размишљати и о топлани на гас у БЛ и другим градовима).

Дакле, новим краком Јужног тока који би долазио у РС би се снабдјевала и Федерација, не само РС. А са овим преносним капацитетом (до 1,5 милијарди м3) почиње прича о електранама на гас, о топланама на гас (то је нека дугорочна стратегија и топлане у Бањалуци и другим градовима), о гријању индивидуалних домаћинстава на гас (у Војводини и Славонији добар дио кућа на селу има гријање на гас), о увођењу гаса као енергента у индустрију.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Šta očekujete, ukoliko se projekat pokaže isplativim, za koliko godina bi to sve moglo biti u funkciji? Moji u Gradišci bi rado uveli grijanje na plin, ako će to ikad biti moguće...

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@shoole:
Кад би живјели у некој иоле развијенијој земљи ја бих се потпуно сложио са дугорочним плановима о којима пишеш. Али пођимо од чињенице да у овој земљи у задњих бар 20 година није реализован иједан капиталан енергетски пројекат, или ја једноставно нисам упознат са таквим пројектом?! Није изграђена иједна топлана или електрана. Зар је за очекивати од мене, тебе или било кога, а нарочито од људи из Гаспрома, да ће се та инертност у енергетском сектору промијенити у наредних 10-20 година?! Сви знамо да неће. Ето, узми примјер ФБиХ, која има довод гаса, и неискориштен капацитет. Шта су они урадили да у потпуности искористе тај капацитет? Мислиш да ће Република Српска другачије да се понаша од ФБиХ кад добије прикључак? Уосталом, зашто Република Српска није гасификовала источни дио ако већ има прикључак у Зворнику? Мислим да схваташ поенту. А иста ова питања ће постављати људи из Гаспрома сами себи, кад буду радили студију, јер то не раде ради тобоже неког српско-руског пријатељства, већ због новца који очекују да им се што брже исплати.

У Србији је другачија ситуација, јер је практично цијела Војводина и већи дио централне Србије већ гасификован. Они већ имају гас у домаћинствима, топлане на гас, индустријске погоне који користе гас, па и складиште гаса у Банатском Двору. То је у овом тренутку, огромна потрошачка база за Гаспром.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Меди, одакле ти тај скептицизам? Службени саjт руског министарства енергетике пиши:

"Русија и Република Српска ће развијати сарадњу на пројекту 'Јужни ток'"

Citiraj:
Россия и Республика Сербская будут развивать сотрудничество по реализации проекта "Южный поток"
http://minenergo.gov.ru/press/min_news/5043.html

Future Simple Tense....

btw, сутра ће изасланик председника Медведева посетити БЛ....
Опет за сликање? :lol: Молим...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Руjа:
Остави се изјава политичара и написа по којекаквим сајтовима. Тренутно не постоји ниједан формални документ који гарантује реализацију тог крака ка Републици Српској. Ради се о послу, и ту не стоји прича о песимизму, скептицизму, оптимизму. Ово што је Додик потписао је смијурија: "сагласност да се размотри могућност изградње крака"?! :? Ни друге земље, па ни Србија, још немају ништа начисто док Гаспром не заврши студију изводљивости. А она ће бити комплетирана на прољеће 2011. године.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Vojvodina
- bliža Rusiji i samom gasovodu
- sela zbijenog tipa što plinsku infrastrukturu čini jeftinijom
- ravna kao tepsija pa je znatno lakše polagati infrastrukturu za plin
- nema ništa za ogrev osim vrbe i kukuruzovne (ima nešto malo šuma ali to bi se pojelo za par godina da se koristi za ogrev)

Kod nas opet:
- dalji smo
- sela raštrkana i kuće znatno udaljene jedna od druge
- nepovoljan teren
- ima šume i više nego dovoljno tako da je ogrev znatno jeftiniji nego plin

Ima još koliko hoćeš razloga zašto plin neće tako skoro kod nas ...

Osim toga, BL toplana je tek prošle godine odradila prvu veliku rekonstrukciju toplovoda nakon Austro-Ugarske vladavine...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 15:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Gas ima smisla uvodii samo u velika nova naselja, a takvih nema. Ima ponesto, ali zanemarivo malo. Znaci, ja ne znam ko lud vidi da je moguce provuci cijevi i izbusiti postojece zgrade, pa tako izvrsiti gasifikaciju.

Sa druge strane, zanimljivo jedino moze biti velikim industrijskim postrojenjima. Tako je pred rat bio zavrsen projekt, i nabavljena oprema, za izgradnju gasovoda do Incela, i podizanje velike energane. Naravno i oprema i pare su netragom nestale, a ovi novi projekti koji isplivavaju su vjerovatno ti isti, i isti ljudi stoje iza toga, sa istim ciljem... jasno je da koncesiju drzi neka nepoznata firma, gle cuda iz Laktasa, i nema osnova da se vjeruje da je u pitanju bilo sta drugo nego pripremljena pljacka rezima, po ko zna koji put.

Uglavnom, drzavi treba biti zanimljivo jedino da naplacuje tranzit gasa, a ako hoce nek sebi velike fabrike same uvode. Ionako su sve privatizovane. Nararavno, doza ironije, u vezi sa tom "ogromnom" industrijom...

Ne treba ni dinara drzavnog uloziti u ovo, niti petljati sa prljavim ruskim parama, i divljim ruskim robovlasnickim kapitalizmom, i zakonski zabraniti poslovanje sa lokalnim prevarantima bez ikakvih referenci i projekata iza sebe. Nek' pravi k'o hoce, derati samo poreze i takse na to.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

меди je napisao:
@shoole:
Кад би живјели у некој иоле развијенијој земљи ја бих се потпуно сложио са дугорочним плановима о којима пишеш. Али пођимо од чињенице да у овој земљи у задњих бар 20 година није реализован иједан капиталан енергетски пројекат, или ја једноставно нисам упознат са таквим пројектом?! Није изграђена иједна топлана или електрана. Зар је за очекивати од мене, тебе или било кога, а нарочито од људи из Гаспрома, да ће се та инертност у енергетском сектору промијенити у наредних 10-20 година?! Сви знамо да неће. Ето, узми примјер ФБиХ, која има довод гаса, и неискориштен капацитет. Шта су они урадили да у потпуности искористе тај капацитет? Мислиш да ће Република Српска другачије да се понаша од ФБиХ кад добије прикључак? Уосталом, зашто Република Српска није гасификовала источни дио ако већ има прикључак у Зворнику? Мислим да схваташ поенту. А иста ова питања ће постављати људи из Гаспрома сами себи, кад буду радили студију, јер то не раде ради тобоже неког српско-руског пријатељства, већ због новца који очекују да им се што брже исплати.

У Србији је другачија ситуација, јер је практично цијела Војводина и већи дио централне Србије већ гасификован. Они већ имају гас у домаћинствима, топлане на гас, индустријске погоне који користе гас, па и складиште гаса у Банатском Двору. То је у овом тренутку, огромна потрошачка база за Гаспром.

Мало појашњење ствари, јер мислим да си превише песимистичан...

Кад би темељ за будуће планове било тренутно стање у држави, ми не би требали ништа правити. Ни један пут, ни један далековод, ни један водовод, ни једну школу.

Овдје је једна ствар јако битна - овај посао је концесија! Дакле, ми дамо концесију Русима, Руси обезбједе паре и направе гасовод.
Ако капацитети гасовода буду добро искориштени, Руси остварују профит. Плате порез на добит овдје, остатак профита улажу гдје хоће.
А ако капацитети гасовода не буду добро искориштени, ко је на губитку? Па Руси. Они улажу паре у инвестицију, а ако инвестиција пропадне, они су на губитку, неће ту пропасти моје и твоје паре. Зато су и толико опрезни, зато се толико чека и праве се студије.

Питаш ко ће извршити гасификацију? Наводиш примјер Федерације која не користи капацитете постојећег гасовода и питаш зашто РС није гасификовала источни дио РС.

Превиђаш једну ствар: неће држава вршити тај дио гасификације већ највећим дијелом приватне фирме и појединци!
Откуд теби и мени брзи интернет (оптика и вајерлес)? Омогућила нам РС? Не, постојао је у РС интерес људи за брзим интернетом и појавиле су се фирме које су инвестирале у такву опрему (полагале оптику и правиле конекције) и сад зарађују на томе.

Слично ће бити са гасификацијом (прецизније речено, са дистрибуцијом гаса ка потрошачима). Кад теби неко понуди да се у БЛ у својој кући гријеш на гас, ти ћеш сјести и проконтати: прикључак ме кошта толико, трошићу по гријној сезони толико гаса, то је толико пара. Ако будеш имао рачуна, ти ћеш се почети гријати на гас.

Слично ће резоновати и неки приватник који мора да грије просторије у својој хали и нека озбиљна фирма која има потребе за енергентом.

Једино гдје држава има уплив у ту врсту гасификације су градске топлане. На примјер, наша градска топлана није рентабилна и дотира се из буџета града. Грубе процјене показују да је гријање на гас исплативије од гријања на мазут. Тако и добар дио градских топлана у Србији има могућност да се грије на гас и на мазут. Код свих тих топлана примарно гријање је на гас, мазут је резерва.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Osim toga, BL toplana je tek prošle godine odradila prvu veliku rekonstrukciju toplovoda nakon Austro-Ugarske vladavine...

Као прво, топловод у БЛ нема везе са Аустро-Угарском, изграђен је у Титино доба.
Као друго, то нема никакве везе са тим хоће ли бањалучка топлана радити на гас или на мазут. Треба завршити реконструкцију преостала два магистрална крака топловода, јер су у лошем стању. То треба урадити изградили ми гасовод или не.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ziggy je napisao:
Gas ima smisla uvodii samo u velika nova naselja, a takvih nema. Ima ponesto, ali zanemarivo malo. Znaci, ja ne znam ko lud vidi da je moguce provuci cijevi i izbusiti postojece zgrade, pa tako izvrsiti gasifikaciju.

Ниђе везе!

Ти рецимо живиш у Борику у стану. Ако дође гас у БЛ, неће нико довести гас до твог стана са неком цјевуром. Доћи ће гас до градске топлане, тамо ће се топлота добијати из гаса умјесто из мазута (како је сад), а ти ћеш се гријате као и до сад, на постојећи топловод.

Цијевурама са гасом ће се улазити у насеља у БЛ која нису на систему градске топлане. Добар дио града није тополоводом везан на градску топлану. Али прије свега ће се ширити постојећа топловодна мрежа,а у поједина насеља (прије свега са индивидуалним стамбеним јединицама) улазиће и гасовод.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:59 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Ти рецимо живиш у Борику у стану. Ако дође гас у БЛ, неће нико довести гас до твог стана са неком цјевуром. Доћи ће гас до градске топлане, тамо ће се топлота добијати из гаса умјесто из мазута (како је сад), а ти ћеш се гријате као и до сад, на постојећи топловод.

Moze l' to kako na ćumur iz Stanara, ako cu ja vec to da subvencioniram placanjem poreza i doprinosa? Mislim, red je bar da me se pita, ionako za svaki qrac se priziva referendum...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ziggy je napisao:
Moze l' to kako na ćumur iz Stanara, ako cu ja vec to da subvencioniram placanjem poreza i doprinosa... mislim, red je bar da me se pita, ionako za svaki qrac prizivaju referendum...

Некад је и Инцел дио топлотне енергије гурао у систем градске топлане, а Инцел је трошио угаљ из Станара. Сад од тога нема ништа. Инцел пропао, а и гријање на угаљ је скупо.

Али то нема никакве везе са темом изградње гасовода у РС..

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:15 
Pripravnik
Pripravnik

Grijanje na ugalj skupo? To lupas. Npr. toplana u Doboju je na ugalj, i grijanje je savrseno, i duplo jefitnije nego u Banjaluci, i pored cinjenice da ga grad ne subvencionise, kao sto je slucaj sa BL.
Ugalj je najrasprostranjeniji energent na ovim podrucjima, nema potrebe da se uvozi, stimulise se domaca industrija, plus ne treba praviti nikakav imaginarni gasovod i pruzati priliku za mutlimilonske kradje i malverzacije ciji smo svakodnevni svjedoci.
Mislim, super, privatizovati toplanu, pa neka sama sebi uvodi sta god im je najisplativije. Tako moze.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Угаљ треба превести од Добоја до БЛ. То је трошак.

Градска топлана нема гдје да депонује угаљ. Ионако је на оном скученом простору између Електродистрибуције, Врбаса, полиције и кампуса. Како довести угаљ до топлане? Чиме? Гдје га складиштити?
Треба уложити огоман новац у опрему (траке, млинове које мељу тај угаљ, посебна ложишта). Код гаса је то доста јефтиније. Зато мислим да је гријање на угаљ скупље рјешење за БЛ.

А о екологији да не причамо...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:37 
Pripravnik
Pripravnik

Zeljeznica je najjeftiniji tip prevoza, plus drzavna, ne ostaju pare nikakvim strancima. Od Stanara ti je otprilike podjednako rastojanje do BL i Doboja. Za deponovanje uglja ti sluzi livada dimezija 100x100m, a pruga ti prolazi 300 metara od toplane. Sto se tice ekologije - nismo mi dosli do tog nivoa. Prvo ide iskoristavanje svih postojecih resursa, tj. proizvodnja jeftine energije, pa kad se drustvo dovoljno razvije, o tome... do tad mozda ni prirodni gas ne bude isplativ, u stvari skoro je izvjesno da je tako. A prirodni gas je sve, samo ne ekoloski, kako god okrenes.

Buducnost lezi u nuklearnoj energiji, koja je savrseno cista i sigurna. Radje u to bacati pare, ako se vec mora. Plus koncesiju na nuklearanu energiju nema nikakva sumnjiva ili ugledna d.o.o. firma iz Laktasa, sto je dovoljan razlog samo po sebi da se shvati kao najmanje zlo i krene tim putem.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Да не би ишли даље у ову полемику која нема везе са темом, а имало би се свашта рећи (рецимо: природни гас није еколошки енергент? Јако занимљиво!), само кратко...

Управо је и поента у могућности избора! Градска топлана треба да има могућност избора енергента као што ти имаш избора да се гријеш на струју или на топлану или на ћебе. Поента и јесте да имаш избор, а изградња гасовода ти то пружа.

У суштини сам себи контрираш. Напишеш:
Citiraj:
ne treba praviti nikakav imaginarni gasovod i pruzati priliku za mutlimilonske kradje i malverzacije ciji smo svakodnevni svjedoci.

А онда предлажеш да држава улаже неке паре у изградњу пруге, у изградњу топлане на угаљ у БЛ. Ако то не отвара простор за мултимилионске крађе и малверзације, ја не знам шта отвара!
Са друге стране свака крађа и малверзација током изгадње гасовода кроз РС је крађа и малверзација на рачун Руса, јер је ту ријеч о њиховим парама.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik

Ne znam kako da ti kazem, a da ti preveliki sok ne bude, al' prugu su izgradili jos Titovi udarnici, tamo nekad... ses'et i neke. Evo sad je rekonstruisu, tj. vec su ugradjeni. Tih eventualnih dodatnih stotinjak metara, nekako progutam, jer se nece bas previse tu ugradit. Kao na 30 kilometara autoputa do Gradiske, npr.
To sto je prirodni gas "manje radioaktivan", ne znaci da je ekoloski:

Pollutant Natural Gas Oil Coal
Carbon Dioxide 117,000 164,000 208,000
Carbon Monoxide 40 33 208
Nitrogen Oxides 92 448 457
Sulfur Dioxide 1 1,122 2,591
Particulates 7 84 2,744
Mercury 0.000 0.007 0.016

Ja sam spreman da progutam zanemrivu dodatnu dozu ugljen monoksida, i ostalih srodnih jedinjenja. Pogotovo, razlika je jos manja u zagadjenu imajuci u vidu da ugalj iz Stanara skoro uopste ne posjeduje sumpor, pa je ta komponenta zagadjena zanemariva. Plus ne povecava spoljnotrgovinski deficit, ne doprema se iz daleka, i preko nestabilnog regiona, i svako pametan zna da nije pametno zavisiti od Rusa po pitanju energenata. Pitaj Ukrajinu i Bjelorusiju, ili zapadnu Evropu.

Bilo kako bilo, nek' prave, pod uslovom da sami sebi zemlju otkupe, po trzisnoj cijeni, plate sve namete kao i svi drugi, i rade sa tim gasovodom sta god hoce. Pun je kufer narodu da placa iz svog dzepa nesposobnost i alavost sadasnjeg i bivsih rezima. I tu eventualnu energanu na ugalj dati strancima da prave, npr. EFTu, koliko toliko su se pokazali kao pouzdan partner.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 22:25 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Градска топлана треба да има могућност избора енергента као што ти имаш избора да се гријеш на струју или на топлану или на ћебе.

Ovo tek veze nema sa realnoscu. Znaci, svaki gradjanin bude spojen bez njegovog pitanja na gradsku toplanu, i mora da placa grijanje BEZ POTPISANOG UGOVORA. To zna svako ko je stan uzimao. Nesto kao prirodno steceno pravo, po rodjenju, kao tv pretplata npr. Ko god je probao da odjavi grijanje zna da je to moguce samo ako dokazes da nije adekvatno, tj. da je nepostojece, sto je mrkotrpna procedura. Tako da lupas.
Na stranu cinjenica da je i pored subvencije grada, cijena grijanje nerealno visoka, kalorimetri se ugradjuju na crno bez racuna, itd.

Uglavnom, ta energana bijase jedini argument za taj cjevovod iz Rusije, pa zato ode tema na ugalj i ostalo... a ne zato sto sam ja zapoceo.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
dzaba ugalj iz stanara, kad su peći u toplani takve da se moze koristiti samo tecno gorivo, bar sam tako negdje procitao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 179 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]