banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Hehe... samo da pozdravim. Fino je opet vidjeti zdravu raspravu ovde, bez onih "neprijatnih osoba" :lol: . Jos duhovni prijatelj fali... sta je s njim?
eto odo ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dak je napisao:
Ja sam prije odredjenog vremena nabasao na informaciju da je Castaneda sarlatan pa sam pomislio da je dobro da se to spomene i na ovoj temi.

Neka si pomenuo, da mi ostali to uzmemo u obzir. A i da rasprava bude raznovrsnija :), zato smo tu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 15:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Fina tema. :) Da se sta nauciti iz onih linkova sto je dao Dak, ili bar iz dijela... Shvatio sam ko je bio taj Castaneda, Don Juan, ko su Samani itd.Da mi je samo nauciti jos Wikipediu. :D

Nego, kako ja nemam sta da dodam na ovu temu, a da ne bude da damo bezveze pisem, da se osvrnem na ono sto je Dak spominjao. Rekao si da imas neke linkove na njemackom, a nisi ih postavio jer mnogi ne znaju njemacki, a znaju engleski. Evo rjesenje. Napisi stranicu, a onda vi ostali otidjite na ovaj link (upisite na dno link sto je Dak dao) i prevedite sebi na engleski.
http://www.google.com/translate_t

Eto, nadam se da sam bio imalo koristan. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 16:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Hvala za sajt Flash! :-)

Tzv. ekspertski sistemi..., em nam pomazu em nas znaju dobrano nasmijati :-). Evo prevod jednog paragrafa, nije bas najtacniji ali moze dosta pomoci:

-------------------
Castanedas books became best-sellers. Already its first (“The Teaching OF Don Juan”) could owing to the support of outstanding professors with the renowned University OF California presses appears. Third (“Journey ton of Ixtlan”) was accepted by the department for anthropology of the UCLA as thesis. Carlo Castaneda harvested much praise for his laborious “participating observation” - among other things from science critic Paul Feyerabend.

Only some journalists and specialized strange reader expressed skepticism. Inconsistencies were: Mexican place names were re-translated from the English in the Spanish wrongly, indianisches vocabulary were missing - strange to say Don Juan of an American Slangs availed itself. An inhabitant of the desert area described by Castaneda (the Senora Desert) proved heavy errors with Castanedas description of Flora, fauna and climate: Each localwell-informed common dangers became into its “journey” - reports, unknown for it does not mention invented. The Schamanenverband was indignant: Castanedas representation would have to do few with its actual opinions and practices.

Glowing Castaneda trailers could not be diverted by their faith: They interpreted the criticism as “substantial resistance against the meeting with contents of the unconscious one of the people unity”. Besides each scientific or at least ethnologische report was only so meant fiction and also by Castaneda; before they had admired still the troubles and agonies Castanedas in sengender desert as well as its courage. In the German new editions of paperback Castaneda praises itself still strengthens its scientific procedure way.
-------------------

OT:
Sjetio sam se jednog prijevoda koji je ušao u istoriju vještačke inteligencije kao najsenzacionalniji prijevod i koji je svim ljubiteljima vjestacke inteligencije razbio sve iluzije o savrsenosti ekspertskih sistema. Radi se o prijevodu jednog stiha iz Svetog Pisma sa engleskog na ruski:

"The spirit is willing, but the flesh is weak" (Duh je jak, ali tijelo je slabo)

je prevedeno na ruski kao:

"The vodka is good, but the meat is rotten" (Votka je dobra, ali je meso trulo) :)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 16:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pomenu kolega Dak ekspertne sisteme, kao dio primjene vještačke inteligencije...a ja iz ekspertnih sistema imam ispit u ponedeljak :), ali me ovo prvenstvo i druge obaveze malo usporilo sa spremanjem istog :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 17:04 
Majstor
Majstor

Vader je napisao:
Pomenu kolega Dak ekspertne sisteme, kao dio primjene vještačke inteligencije...a ja iz ekspertnih sistema imam ispit u ponedeljak :), ali me ovo prvenstvo i druge obaveze malo usporilo sa spremanjem istog :)

Vader, očekujem izvještaj iduće sedmice na "Danas ste srećni zato što..." :D ;-) :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 17:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dak je napisao:
Vader, očekujem izvještaj iduće sedmice na "Danas ste srećni zato što..." :D ;-) :-)

Zato što ima još rokova poslije :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 16:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
da li se neko oprobavao vec u casanedinim tehnikama?
ono sto je pisao za lucidno sanjanje je u sustini istina, znaci
tehnika je ispravna i funkcionise problem je sa onim sto se
dalje desava - hvatanje scouta (izvidjaca) sto se nasumicno
pojavljuju u snu i preko njih prebacivanje u drugi svijet koji je
tamo detaljno opisan.
ovo je iz knjige 'the art of dreaming'. svrha lucidnog sanjanja
po kastanedi je pomjeranje assemblage point - (citala sam
na engleskom) tacke skupljanja energije koja odredjuje
nasu percepciju svijeta i koja je kod ljudi fiksirana na jednom
odredjenom mjestu usljed habituacije. kroz tu tacku prolaze
energetske strune kosmosa mada vecina ne, i ono sto mi primamo odredjuje kako vidimo svijet. tako da se pomjeranjem te tacke
unutar naseg energetskog 'jajeta' dospijeva na druge planove
postojanja.
zanimljivo jeste, a i knjige su stvarno duhovito pisane. meni se
takodje genaro jako svidja a i don juan je zanimljiv, skoro opipljiv
lik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 07:42 
Majstor
Majstor

Evo ti jedan link na njemackom dok se neko ne javi:

http://www.mind-shop.de/print_newsdesk_ ... d76cafe9ca

Prevedi je na sajtu koji je dao FLASH ili na http://dict.leo.org/ende?lang=en&lp=ende&search=

Ili ubaci jednostavno 'lucid dreaming' u Google.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 17:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
citala sam kastanedine knjige ,price o moci orlov dar ucenje don huana idr, prije 15 godina kad nisam poznavala bibliju davale su mi veliki podsticaj u zivotnoj borbi ,posebno kad govori o ratniku, sada kada znam da snaga za borbom dolazi jedino od boga nalazim mnoge zamjerke tom piscu a glavne su ,transsendentalno stanje i mudre izreke dolaze iz stanja opijenosti opojnim drogama ,\isus nikada nije koristio svoju bozansku moc radi zabave ,samoisticanja i sl, za razliku od duhovni ucitelja i svih onih koji misle da tehnikama i vjezbom uma mogu postici sve sto zele, kastaneda ne daje konkretnu pomoc u svakodnevnim problemima vec navodi na izolaciju od sebe i svjeta oko sebe ,vidimo ogromnu razliku izmedzu njegovog i isusovog ucenja jer se isus bavio istinski ljudskim problemima davao im nadu i obecanje, smatram da covjek pod pritiskom grijeha nije u stanju da bude mocan a kamo li ratnik dok ne zatrazi oprostaj, a isus grijehe nase baca u morske dubine i breme nase nosi na svojim ledzima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 15:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Jeli ko probao rekapitulaciju?
Interesuju me nacini na koje ste radili, ako jeste?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 15:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Probali ovo ili nesto slicno?

Magijski pokreti su ključna aktivnost koja je starim i novim vidovnjacima omogućila prikupljanje energije neophodne za ostvarenje svih onih čudesnih dela opisanih u knjigama Karlosa Kastanede. Ali, ne samo toga što je on u njima opisao, nego i mnogo većih i neverovatnijih stvari koje nije napisao jer kako kaže u ovde priloženom tekstu : " Ako sam išta izmenio, onda sam ublažio priče. Da sam napisao čistu istinu ona bi vam spržila um ..." ( Reka Gargojla - Praktična uputstva.)
Sredinom 90-tih, Kastaneda je objavio knjigu "Magija Pokreta"(Magical Passes) koja je prevedena kod nas i može se naći u svakoj boljoj biblioteci zajedno sa ostalim njegovim knjigama. Ona je napisana kao priručnik sa obiljem fotografija magijskih pokreta uz precizna i kompetentna uputstva za njihovo izvođenje. Naravno, nisu izostala ni teoretska objašnjenja.
Radi svega toga, smatramo da bi bilo korisno razmotriti kako Kastaneda objašnjava magijske pokrete i njihovu svrhu kroz kratak pregled citata iz ove knjige.

Kako je ova jedinstvena aktivnost nastala? Kastaneda piše:

"Njih su (magijske pokrete, prim.autora) u šamanističkom stanju povišene svesti otkrili šamani iz loze don Huana, koji su davno živeli u Meksiku, i to sasvim slučajno. Sve je počelo veoma jednostavnim pitanjima o prirodi neverovatnog osećaja blaženstva koje su šamani doživljavali u stanju povišene svesti, kada bi se njihova tela nalazila u izvesnim položajima, ili kada bi udove pomerali na određeni način.To osećanje blaženstva je bilo takvog intenziteta, da je želja da se ti pokreti ponove u svesnom stanju postala središte svih njihovih nastojanja.
Očigledno da su u tome uspeli, i da su dokučili tajnu niza vrlo kompleksnih pokreta člije im je praktikovanje omogućilo postizanje rezultata u mentalnim i fizičkim podvizima. Senzacije izazvane tim pokretima su bile toliko jake, možemo reći dramatične, da su ih oni nazvali magijskim pokretima."

Detaljnije o efektima magijskih pokreta govori sledeći citat:

"Zašto se pokreti starih šamana nazivaju magijskim, don Huane? " upitao sam ga jednom prilikom.
"Oni se ne nazivaju magijskim pokretima ", odgovorio je, "oni to jesu! Oni proizvode efekat koji se ne može protumačiti na uobičajen način. Ovi pokreti nisu fizičke vežbe ili samo položaji tela - oni su stvarni pokušaji da se postigne optimalno stanje bića.
"Magija pokreta ", nastavio je, " sadržana je u suptilnoj promeni koju doživljava onaj koji ih izvodi.To je ono prolazno svojstvo koje pokret unosi u njegovo fizičko i mentalno stanje, neka vrsta sjaja, svetla u očima. Ova tanana promena je dodir duha. Oni koji izvode magijske pokrete, kao da pomoću njih ponovo uspostavljalju dugo nekorisćenu vezu sa životnom snagom koja ih održava.
Rekao mi je da je drugi razlog što se pokreti nazivaju magijskim taj što njihovim praktikovanjem šamani bivaju preneseni, u smislu percepcije, u druga stanja, u kojima mogu da osete svet na način koji se ne može opisati.
"Zbog tog svojstva, zbog te magije," rekao mi je don Huan," pokreti se moraju izvoditi ne kao fizičke vežbe, nego kao način prizivanja snage."
"Magijski pokreti jačaju svest, i bilo bi mudro smatrati ih onim što jesu: magijski pokreti koji onoga ko ih izvodi dovode do stanja u kome skida masku socijalizacije (maska socijalizacije: don Huan misli na um Letača koji nosimo u sebi-prim.autora)."
"Šta je maska socijalizacije?" upitao sam.
"Spoljna glazura koju svi mi branimo i za koju umiremo", rekao je. "Glazura koju stičemo u svetu i koja nas sprečava da razvijemo sve svoje mogućnosti. Ona koja čini da verujemo da smo besmrtni. Magijski pokreti prožeti su namerom hiljada ljudi. Ako ih neko praktikuje, makar i povremeno, njegov um će se zaustaviti."
"Navesću ti jedan sasvim apstraktan razlog zašto su magijski pokreti čarobnjaka iz moje loze magijski: onaj koji ih praktikuje dolazi do saznanja da sve teče, da se menja, da nije u pitanju neprekinut lanac stvari koje su srodne. A ako se sve u svemiru kreće, ako teče, taj tok se može zaustaviti. Može da se postavi brana koja će njegovo kretanje zaustaviti, ili mu promeniti pravac."
"Čarobnjaci iz moje loze", rekao je, "bili su takoreći na smrt preplašeni kada su shvatili da magijskim pokretima mogu da zaustave inače neprekinuti tok stvari..."
"Ljudska bića prirodno teže," nastavio je svoje kazivanje don Huan, "da potisnu i udalje energiju od centara vitalnosti..."
"Kako ljudska bića potiskuju ovu energiju, don Huane?"
"Brigom i stresovima", odgovorio je." Zbog svakodnevnih radnji na koje smo prisiljeni, strada naše telo".
"Šta se događa sa tom energijom, don Huane?"
" Ona se skuplja na periferiji svetleće lopte (čarobnjaci su u stanju da ljudsko biće opažaju kao svetlosnu loptu, - prim.autora), praveći ponekad slojeviti nanos nalik na koru. Magijski pokreti deluju na celo ljudsko biće kao na fizičko telo i kao na konglomerat energetskih polja. Oni podstiču protok energije koja je bila akumulirana u svetlećoj lopti i vraćaju je fizičkom telu. U magijskim pokretima učestvije naše fizičko telo kao fizički entitet koji pati zbog rasute energije, i kao energetski entitet koji je u stanju da izvede preraspodelu rasute energije.
"Imati energiju na periferiji svetleće lopte", nastavio je, "energiju koja nije preraspodeljena, isto je što i nemati energiju uopšte. Zar nije zastrašujuća mogućnost imati skriveni višak energije kojim ne možes da raspolažes?To je kao da si u pustinji i da umireš od dehidriranosti zato što nemaš čime da otvoriš cisternu sa vodom. U toj pustinji ne možes da nađeš čak ni kamen kojim bi je razbio."
Istinska magija ovih pokreta je u njihovoj moći da tu okoštalu energiju ponovo vrate u centre vitalnosti, i na taj način donesu osećaj blaženstva i hrabrosti onome ko ih izvodi.
" Svaki put kad izvodimo magijski pokret, mi zaista menjamo osnovnu strukturu našeg bića. Oslobađa se energija koja se skorila i počinje da ulazi u centre vitalnosti u našem telu. Samo pomoću te energije možemo da podignemo bedem, da napravimo barijeru i tako zaustavimo, inače, nezadrživu, i uvek pogubnu plimu."

A sada nekoliko citata o Tenzegritetu:

"Tenzegritet je savremena verzija magijskih pokreta šamana drevnog Meksika."
"Tenzegritet se uči kao sistem pokreta, zato što je to jedini način na koji se savremeni svet moze suočiti sa tajanstvenim i nepreglednim mogućnostima magijskih pokreta. Ljudi koji danas praktikuju tenzegritet nisu šamani koji istražuju šamanističke alternative koje podrazumevaju rigoroznu disciplinu i napor. Zbog toga se danas naglašava vrednost samih pokreta, sa svim posledicama koje oni nose."

Kastaneda opisuje na koji način su magijski pokreti uticali na njega:

"Procenjujem da je time što me je zasitio magijskim pokretima, don Huan napravio dva velika podviga: prvo, izbacio je na površinu skrivene unutrašnje rezerve kojih nisam bio svestan, kao što su mogućnost koncetracije i mogućnost pamćenja detalja; drugo, skoro neosetno je razbio moju opsednutnost linearnim načinom interpretacije."
"Ono što ti osećaš", objasnio mi je don Huan, kada sam ga upitao šta je to što sada doživljavam, "jeste dolazak unutrašnje tišine, sada kad je tvoj unutrašnji dijalog sveden na minimum.U tvoje polje opažanja počinje da ulazi novo obilje stvari.Te su stvari uvek bile prisutne, na periferiji tvoje svesti, ali nikad nisi imao dovoljno energije da ih voljno budeš svestan.Kad oteraš svoj unutrašnji dijalog, tu prazninu počinju da ispunjavaju drugi sadržaji, da tako kažem.
"Novi priliv energije", nastavio je, "koju su magijski pokreti doneli u tvoje centre vitalnosti, čini tvoju skupnu tačku fluidnijom. Ona nije više nepomična i nedostupna.Više te ne proganjaju naši pradedovski strahovi koji nas čine nesposobnim da preduzimamo bilo kakve korake. Čarobnjaci kažu da nas energija čini slobodnima, i to je potpuno tačno…"
…"Preraspodelom neiskorišćene energije, magijski pokreti omogućuju praktikantu da dosegne nivo svesti na kome se granice normalne percepcije pomeraju i praktikantu je dopušteno da uđe u nezamislive svetove."
"Ali zašto bih želeo da uđem u te svetove?" upitao sam don Huana kada je opisao ovaj naknadni efekat magijskih pokreta.
"Zato što si svesno biće koje opaža, baš kao i svi mi ostali" rekao je. "Ljudska bića su na putovanju svesnosti, koje je trenutno prekinuto spoljnim silama. Veruj mi, mi smo čarobna bića svesnosti. Ako nismo u to ubeđeni, nemamo ništa."
Objasnio je, zatim, da su ljudska bića od trenutka kada je prekinuto njihovo putovanje svesnosti, upala u vrtlog, da imaju utisak da se kreću sa strujom, a, u stvari ostaju nepomična, ne napreduju i ne kreću se.
"Veruj mi na reč", nastavio je don Huan, "moje izjave nisu proizvoljne. Moje reči su rezultat onoga sto su šamani drevnog Meksika otkrili, a ja potkrepio sopstvenim iskustvom - da smo mi, ljudi, magijska bića."
Bilo mi je potrebno trideset godina čvrste discipline da dođem do spoznajnog nivoa na kome se don Huanove reči mogu prepoznati i njihova verodostojnost je izvan svake sumnje.
Znam da su ljudi svesna bića uključena u evoluciono putovanje svesnosti, bića koja sama sebe ne poznaju, bogata neverovatnim resursima koje ne koriste.”

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 15:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Simpaticno.. je ovo Dak.. da procitas..

Pitanje:

Mislimo da trebate da zauzmete stav povodom glasina na internetu. Procenili smo sadržaj predstavljenih "informacija" i smatramo da se mogu svrstati u tri kategorije: u prvu spadaju , subjektivne vrednosne procene.

U drugoj su zaključci koji izgledaju neispravni, utemeljeni na izjavama preuzetim izvan konteksta, i u trećoj, informacije koje se oslanjaju na objektivne lične podatke. Možete li da nam pomognete u obradi tih pitanja koja se bave ličnim podacima, kao na primer, implikacije da je Kerol Tigs “nestala” deset godina, dok lični podaci ukazuju da je “nestala” drugi broj godina.

Odgovor:

"Godinama su don Huan i drugi članovi njegove grupe pokušavali da me ubede da možemo istovremeno biti na dva mesta, da možemo iskusiti neku vrstu perceptivnog dualizma.
Dok je don Huan govorio, počeo sam da se sećam nečega tako duboko zaboravljenog da je na početku bilo kao da sam o tome samo čuo. Zatim, korak po korak, shvatio sam da sam to iskustvo lično proživeo.Bio sam na dva mesta odjednom. . ."

Unutrašnji Oganj - "Putovanje sanjajućeg tela"

"Don Huan je rekao da je nagual Elijas bio indijanac iz pokrajine Oaksaka, vrlo zatvoren čovek koji je čuvao svoju privatnost. A opet je bio slavni iscelitelj i čarobnjak, poznat ne samo u Oaksaci već u celom južnom Meksiku. Međutim, uprkos svom zanimanju i slavi, živeo je u potpunoj izolaciji na suprotnom kraju zemlje, u severnom Meksiku.
On (Elijas) je bio sposoban da stvori i projektuje ono što vidovnjaci nazivaju sanjajuće telo, ili Drugog, i bude na dva udaljena mesta istovremeno. Sa svojim sanjajućim telom, on je mogao da obavlja svoje zanimanje čarobnjaka, a sa svojim prirodnim ja, da živi u povučenosti."

Moć Tišine—"Kucanje duha”

Kerol Tigs je otišla, i nije je bilo deset godina, sa boravištem negde drugde u beskonačnosti. Tokom tih deset godina, projekcija (Dvojnik, Drugi) Kerol Tigs bi se povremeno vratila u svet koji poznajemo. Kerol Tigs - biću koje je otišlo - trebalo je deset godina da se vrati ovamo, da reintegriše (ponovo sastavi,prim.prev.) svoje energetsko telo (sanjajuće telo) i fizičko telo u jedno biće.

Kerol Tigs je opisala neke od svojih putovanja kroz more svesti u predavanjima na seminarima o Tenzegritetu. Karlos Kastaneda nam je govorio da je potrebna tona energije da bi se doživela takva iskustva, još više da se postane njih svestan, a još i više da ih se opisuje na povezan način. Takođe se podrazumeva da je potrebno izvanredno mnogo energije i svesti da se o tome sluša. Nepotrebno je spomenuti, Kerol Tigs je bila relativno malo zastupljena na seminarima o magijskim pokretima.

Kada je bio suočen sa ljutitim učesnikom seminara, koji je rekao da ispričane priče jednostavno ne mogu biti istinite, da ih je preuveličao, Karlos Kastaneda je odgovorio njemu i ostalima, da ako je išta promenio, onda je ublažio priče. Da je ispričao čistu istinu, rekao je, "ona bi vam spržila um."

Nagual (Kastaneda) nam je često govorio: “Nalazimo ono za čime tragamo. Ako tražimo smeće, nalazimo smeće. Rekao je da svakidašnji život ima osobinu koju je nazvao “reka gargojla” (gargojli - groteskni likovi na gotskim građevinama), i da mnogi od nas, u svojoj svakodnevnoj svesti, provode većinu vremena tamo, uživajući u tome da nekoga gaze. Ponekad nam je toga dosta, i izlazimo iz reke, nekako, na trenutak. Jedini problem je što je hladno izvan reke, pa počinjemo da čeznemo za tim toplim, poznatim muljem. Odatle potiče popularnost žute štampe.

Ratnici ne tragaju za smećem, i ne čeznu za udobnošću te tople reke. Oni tragaju za slobodom percepcije. Potraga za slobodom je usamljeno putovanje, koje se ne može zaustaviti, ako se poseduje nepokolebljiva namera. Ako ne, najmanji nagoveštaj da ste možda budala što pokušavate biti slobodni, dovoljan je da vas skrene s puta. Trenirani smo da preziremo da izgledamo glupi, da se uvek prikazujemo u dobrom svetlu. Nikada nećemo nadmudriti beskonačnost, bez obzira s koliko podataka raspolagali.

Nagual i njegove ženske kolege često su nam govorili da je on već otišao pre nego smo se s njim sreli. "Nisam ovde!" govorio bi. To bi nas beskrajno zbunjivalo. "Ali on je ovde," mislili smo. "Tu je, jede odrezak." Neki od nas nisu to hteli da čuju, jer im je izazivalo osećaj nelagodnosti, prvo, jer to nismo mogli da shvatimo, a nije nam bilo drago da čujemo stvari koje nismo razumeli. Drugo, njegova izjava je izgleda podrazumevala da, koji god deo njegove svesti je bio ovde, neće još dugo biti tu.

Jednostavni sastanak za ručkom, za njega je bio sastanak sa beskonačnošću. Morao je da putuje preko nezamislivih svetova da bi se pojavio u ribljem restoranu. Isto je važilo i važi za njegove kolege. Za njih, i vidovnjake don Huanove linije, i za svakoga ko želi da sanja na način na koji vidovnjaci sanjaju, nikako ne možemo imati vremena za to da se bilo ko gazi, ili da se prepusti lavirintnom radu naših dnevnih umova. Ako je nagual video da njegova prisutnost ne pomaže onome ko je bio pored njega da se oslobodi tih delatnosti uma, povukao bi se.

"Otklanjam svoju prisutnost," rekao bi, "ali moja privrženost ostaje zauvek." Ta privrženost (affection) je mogla da stvoriti apstraktnu vezu za svakoga ko želi da je sledi - otvor prema beskonačnosti.

Da vidovnjaci mogu da budu na dva mesta odjednom zaista izgleda protivno našim linearnim umovima. Ako je to nekima neverovatno, to nije iznenađujuće. Da ih to (ubeđenje) zaustavlja na putovanju svesti je apsurdno. Zato je nagual rekao da “ratnička staza” nije za svakoga.

Postoje druge staze; potrebna je hrabrost da se izabere sopstvena.

Zahvaljujemo na pitanjima, i da smo prepušteni samosažaljenju, poželeli bismo da smo ranije odgovorili na sve ovo. Ali nismo skloni žaljenju. I bilo je potrebno da do sada skupimo dovoljno energije da opišemo sve to na povezan, koherentan način. Vi ste nam u tome pomogli, tako da istinski možemo da kažemo kako nam je navigacija zajednička.

Instruktori magijskih pokreta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 16:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Evo dosao i mucitelj buranija[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/spiteful.gif[/img]

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 16:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

.........
“Želim da se obratim tvom analitičkom umu,” reče don Huan. ” Razmisli za trenutak i reci mi kako bi objasnio protivrečnost izmedju inteligencije čoveka – inženjera i gluposti njegovih sistema verovanja, ili gluposti njegovog kontradiktornog ponašanja.Čarobnjaci veruju da su nam grabljivci dali naš sistem verovanja, naše predstave o dobru i zlu, da su oni postavili naša društvena pravila.Oni su ti koji su stvorili naše nade i iščekivanja, snove o uspehu ili promašaju.Oni su nam dali lakomost, pohlepu i kukavičluk. Grabljivci su ti koji čine da budemo samozadovoljni, da se ponašamo šablonski i da budemo egomanijaci.”

“Ali kako mogu to da rade, don Huane?” upitah gnevno. ”Da li nam oni to šapuću u uho dok spavamo?”

“Ne, ne rade oni tako.To je idiotski ! “ Don Huan se smeškao.

“Oni su daleko efikasniji i organizovaniji.Da bi nas držali u poslušnosti i poniznosti, krotke i slabe, grabljivci izvode čudesan manevar – izvanredan, naravno, sa tačke gledišta stratega koji se bori, a jeziv za one koji zbog njega stradaju. Oni nam daju svoj um! Da li me čuješ? Grabljivci nam daju svoj um, koji postaje naš um. Um grabljivca je barokni, mrzovoljan, pun straha da svakog trenutka može biti otkriven.”

“Znam da si zabrinut za hranu, mada nikad nisi gladovao,” nastavio je,” a to je samo zabrinutost grabljivca koji se plaši da će njegov manevar biti otkriven, a on ostati bez hrane.Kroz um koji je, na kraju krajeva, njihov um, oni ubrizgavaju u život ljudskog bića sve što njima odgovara.Na taj način obezbeđuju izvestan stepen sigurnosti koji ublažava njihov strah.”

“Mogao bih ovo da prihvatim zdravo za gotovo,don Huane, ali ima u tome nečeg tako odvratnog da mi se gadi.To me primorava da zauzmem protivrečan stav.Ako je tačno da nas oni jedu, kako to rade?”

Po širokom osmehu na njegovom licu, video sam da je beskrajno zadovoljan.Objasnio je da čarobnjaci vide čovekovo mladunče kao neobične, svetleće energetske lopte pokrivene blistavim omotačem, poput plastičnog pokrivača koji čvrsto prianja uz čauru energije.On je rekao da je blistavi omotač svesti ono što grabljivci konzumiraju, i da sve što od njega ostaje kada čovek odraste jeste uska resa koja ide od zemlje do vrha nožnih prstiju.Ta resica pomaže čovečanstvu da nastavi da živi ali na jedvite jade.
Kao kroz san, čuo sam don Huana Matusa kako objašnjava da je, prema njegovom saznanju, čovek jedina vrsta koja ima blistavi omotač svesti preko te sjajne čaure.Zato je postao lak plen za svest drugačije vrste, kao što je teška svest grabljivca.
Potom je izgovorio nešto zastrašujuće: da je ta uska resa svesti epicentar čovekovog razmišljanja o samom sebi, u kome je on nepovratno zarobljen.Igrajući na tu kartu – našeg razmišljanja o samom sebi kao jedinoj tački svesti koja nam je ostala – grabljivci stvaraju plamičke svetlosti koje nastavljaju da konzumiraju na okrutan način, tipičan za grabljivce.
Oni nam stvaraju besmislene probleme koji primoravaju te plamičke svesti da zasijaju i na taj način nas održavaju u životu.To čine samo da bi se hranili energetskim plamičcima naših navodnih briga.
.............

Posle kraće pauze, dovoljno dugo da se oporavim, upitao sam don Huana: “Ali zašto čarobnjaci, ako im je već dato da vide grabljivce, ništa ne čine?”

“Nema ničega što bi smo ti ili ja mogli da učinimo,” odgovori don Huan ozbiljnim, tužnim glasom. ”Možemo jedino sebe da tako disciplinujemo da nas oni ne dodirnu.Možeš li da tražiš od ljudi koje poznaješ da se podvrgnu tako rigoroznoj disciplini? Ismejali bi te, a oni agresivniji bi te možda i prebili.
Ne zato što oni ne veruju; duboko u svakom ljudskom biću postoji pradedovsko, instiktivno saznanje o postojanju grabljivaca.”
................

“Kad god sumnje počnu da te muče do kritične tačke,” rekao je, “uradi nešto pragmatično u vezi s tim.Isključi svetlo.Prodri u tamu, otkrij šta možeš da vidiš.”

Ustao je da ugasi svetlo.

“Ne, ne, don Huane,” zaustavio sam ga, “ne gasi svetlo.Dobro sam.”

Plašio sam se tame, što je bilo veoma neobično za mene.Gubio sam dah pri samoj pomisli na mrak.Bez sumnje, imao sam neko instinktivno saznanje, ali se ne bih usudio da ga izvučem na površinu ni za milion godina!

“Video si na drveću senke koje promiču,” reče don Huan, zavaljen u stolici.”To je prilično dobro.Voleo bih da ih vidiš u ovoj sobi.Ti ne vidiš ništa.Ti samo hvataš slike koje promiču.Imaš za to dovoljno energije.”

Plašio sam se da će don Huan ustati i isključiti svetlo, što je i učinio.Posle dve sekunde vrištao sam kao lud.Nisam samo letimice opazio te slike, čuo sam kako zuje oko mojih ušiju.Don Huan se previjao od smeha kad je upalio svetlo.

“Kakav temperamentan momak!” uzviknuo je. ”Apsolutni nevernik, s jedne strane, i apsolutni pragmatičar, sa druge.Moraš da smiriš tu unutrašnju borbu, inače ćeš se naduvati kao veliki žabac i pući.”
............

Don Huan je nastavio da svoju bodlju zabija sve dublje.

“Čarobnjaci drevnog meksika videli su grabljivca.Zvali su ga letač zato što skače kroz vazduh.To nije lep prizor.To je velika senka, neprozirna I tamna senka koja skače kroz vazduh, a zatim se pljoštimice spušta na zemlju.Čarobnjaci drevnog meksika su se osećali prilično nelagodno (u vezi pitanja, prim.prev.)kada su se grabljivci pojavili na zemlji. Zaključili su da je čovek u određenom trenutku svog postojanja verovatno bio celovito biće čija je svest bila sposobna za izvanredne uvide i umeća koja su danas samo mitovi i legende.A onda je, izgleda, sve nestalo i danas imamo sedativiranog (uspavanog, umrtvljenog, prim.prev.) čoveka.”

Želeo sam da se razbesnim, da ga nazovem paranoikom, ali nije mi pošlo za rukom.Nisam sebi postavio ni svoje omiljeno pitanje: šta ako je sve što on kaže istina? Te noći dok je govorio, u dubini duše sam znao da je sve to istina, ali istovremeno sam znao da je samo po sebi apsurdno.

“Šta kažeš, don Huane?” upitah slabim glasom.Grlo mi se steglo, jedva sam disao.

“Kažem da protiv sebe nemamo jednostavnog grabljivca.On je veoma prepreden, organizovan i metodično pravi od nas nekorisna bića.Čovek, koji je predodređen da bude magično biće, više to nije.On je obično parče mesa.Nema više nikakvih snova za čoveka, ima snova za komad mesa: otrcanih, konvencionalnih, imbecilnih.”

Don Huanove reči su kod mene izazvale telesnu reakciju, nešto poput mučnine koja je dolazila iz dubine moga bića, iz srži mojih kostiju.Nesvesno sam se grčio.Don Huan me snažno protrese za ramena i ja sam osetio kako mi se vrat, pod pritiskom njegovih ruku klima napred-nazad.Taj pokret me je odmah smirio i povratio sam kontrolu.

“Taj grabljivac,” reče don Huan, “koji je, dakako, neorgansko biće, nije za nas sasvim nevidljiv kao druga neorganska bića.U dečijem uzrastu mi smo u stanju da ga vidimo ali tada zaključujemo da je to što vidimo užasno i ne želimo o njemu da mislimo.Deca bi, naravno, mogla da se usredsrede na tu pojavu, ali ih okolina od toga odvraća.”

“Alternativa koja ostaje čovečanstvu,” nastavio je, “jeste disciplina.Disciplina je jedino sredstvo za zastrašivanje grabljivaca.Pod disciplinom ne podrazumevam da treba da ustaneš svakog jutra u 5:30 i polivaš se hladnom vodom sve dok ne poplaviš.Čarobnjaci pod disciplinom podrazumevaju sposobnost suočavanja sa neprijatnim okolnostima koje nisu deo naših očekivanja.Za njih je disciplina umetnost: umetnost suočavanja sa beskrajem bez uzmicanja, ne zato što su jaki i žilavi nego zato što uspevaju da ih (grabljivce, prim. prev.) zastraše.”

“Na koji način disciplina čarobnjaka postaje sredstvo za zastrašivanje?”upitao sam.

“Čarobnjaci kažu da disciplina čini da blistavi omotač svesti postane neukusan za za letače.” Don Huan je pomno proučavao moje lice,kao da želi da otkrije tragove neverice. “Tada grabljivci postaju zbunjeni.Blistavi omotač svesti koji nije za jelo, ne predstavlja deo njihovog saznanja, pretpostavljam.Kad se zbune, nemaju drugog izbora nego da odustanu od svog opakog zadatka.Ako se grabljivci izvesno vreme ne hrane našim blistavim omotačem svesti, on će početi da raste.Da pojednostavim: čarobnjaci pomoću svoje discipline uspevaju da odgurnu grabljivce i daju vremena svom blistavom omotaču svesti da naraste iznad nivoa nožnih prstiju.Kada pređe nivo nožnih prstiju, omotač naraste do svoje prirodne veličine.Čarobnjaci drevnog meksika su imali običaj da kažu da je blistavi omotač svesti kao drvo.Ako ga ne potkrešu, ono će narasti do svoje prirodne veličine i zapremine.Kad svest pređe nivo nožnih prstiju, razvijaju se izvanredne sposobnosti percepcije.”

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 16:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

“Veliki trik koji su izvodili čarobnjaci iz davnih vremena, sastojao se u tome da letačev um opterete disciplinom.Otkrili su da ako letačev um opterete unutrašnjom tišinom, strana instalacija će pobeći i tako uveriti svakog praktikanta da je taj um zaista stranog porekla.On se vraća, uveravam te, ali više nije tako jak i započinje proces u kome bežanje letačevog uma postaje rutina, sve dok jednog dana zauvek ne pobegne.Zaista tužan dan! To je dan kad moraš da se osloniš na sopstvena sredstva koja su skoro na nuli.Nema nikoga da ti kaže šta da radiš.Nema ni stranog porekla da ti diktira gluposti na koje si navikao.”
“Moj učitelj, nagual Hulijan, imao je običaj da upozorava svoje učenike,” nastavi don Huan, “da je to najteži dan u životu čarobnjaka; pokazalo se da je naš stvarni um, zbir svih naših iskustava zbog dominacije koja je trajala ceo život postao stidljiv, nesiguran i nestabilan.Rekao bih da stvarna bitka čarobnjaka počinje u tom trenutku.Ostalo su samo pripreme.”

Bio sam vrlo uzbuđen.Želeo sam da saznam više, a ipak, neko čudno osećanje u meni bučno je negodovalo tražeći da se zaustavim.To nešto je aludiralo na mračne rezultate i kaznu; nešto kao Božji gnev koji se spuštao na mene, jer se petljam u nešto što je sam Bog prikrio.
Potrudio sam se da pobedi moja radoznalost.

“Šta-šta-šta podrazumevaš pod opterećenjem letačevog uma?”

“Disciplina beskrajno opterećuje strani um i zato čarobnjaci svojom disciplinom pobeđuju stranu instalaciju.”

Bio sam zapanjen, mislio sam da je don Huan ili potpuno poludeo ili da je reč o nečem tako strašnom da mi se krv ledila u žilama.Brzo sam povratio energiju i bio u stanju da demantujem sve što je rekao.Posle trenutka panike, počeo sam da se smejem kao da mi je don Huan ispričao vic.

“Don Huane, don Huane, ti si nepopravljiv!”

Izgleda da je don Huanu bilo jasno šta doživljavam.Klimao je glavom, podigao pogled ka nebu, podrugljivo glumeći očaj.

“Ja sam toliko nepopravljiv,” rekao je, “da ću još jednom prodrmati letačev um koji ti nosiš u sebi.Otkriću ti jednu od najvećih tajni u čarobnjaštvu.Čarobnjacima su bile potrebne hiljade godina da je dokuče i provere.”

Pogleda u mene i pakosno se nasmeja.”Letačev um pobegne zauvek kad čarobnjak uspe da zgrabi vibrirajuću silu koja nas drži na okupu kao konglomerat energetskih polja.Ako čarobnjak dovoljno dugo zadrži taj pritisak, letačev um će pobeći da bi se odbranio i to je upravo ono što ćeš ti uraditi: kontrolisaćeš energiju koja te drži na okupu.”

Reagovao sam potpuno neobjašnjivo.Nešto se u meni uzdrmalo kao da me je neko zaista udario.Upao sam u stanje bezrazložnog straha koji sam odmah povezao sa svojim religijskim uverenjem.Don Huan me odmeri od glave do pete.

“Plašiš se Božjeg gneva, zar ne? Ne brini.To nije tvoj strah.To je letačev strah jer on zna da ćeš ti učiniti tačno ono što ti kažem.”

Njegove reči me nisu umirile.Osećao sam se još gore.Nisam mogao da zaustavim nekontrolisano grčenje.

“Ne brini,” mirno reče don Huan. “Pouzdano znam da ti napadi ne traju dugo.Letačev um uopšte nema koncetraciju.”

Ostalo na:
http://stazaratnika.tripod.com/letacci.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Walter Wolf je napisao:

Cekaj, je l' ovo ono kad se zatvori u kutiju na par godina? Ili sam ja nesto pomjesao....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2007, 11:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja sam u Kastanedinim knjigama samo nalazila zanimljivo štivo i ništa više iznad toga.
Svaki pisac ima pravo na maštu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 13:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Walter Wolf je napisao:

Cekaj, je l' ovo ono kad se zatvori u kutiju na par godina? Ili sam ja nesto pomjesao....

NIje potrebno zatvaranje u kutiju. :)
Vec se cijeli zivot preradjuje iznova, svaka krizna situacija, ljudi sa kojima smo se sretali.. itd. radi osvestavanja, vracanja energije iz potisnutih, zaglavljenih ili blokiranih podrucja..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 22:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 13:30
Citao sam samo Orlov dar. Mozes li to malo vise opisati, nije mi bas najjasnije ... :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]