Micelijus je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
znaci ti ljudi su pisali sveto pismo preko nekih/necega sto im je pruzalo informacije.
Ne nego obrnuto.

obrnuto? OBRNUTO? Objasni ovo molim te (umrecu od smijeha)
Citiraj:
Pa u tome i jeste stvar. Najprije je bilo prije 36 000 000 godina, pa je onda smanjeno na oko 10 - 15 miliona, pa je sada 7 miliona...
Molim te reci mi kad je to bilo prije 36 000 000? Ja ne znam koliko ti godina imas, ali ja se sjecam da sam tu informaciju zapamtio jos prije rata dok su na nasim zajednicim televizijama davali Opstanak. Kasnije mi je ova informacija data u osnovnoj skoli, pa onda u gimnaziji.
Mislim, ako je neko prije npr 1986-e tvrdio 36 000 000, pa 10 ili 15, pa 7 u redu, ja za to ne znam, ali ja, otkad sam krenuo u skolu, znam za cifru od 7 mil. godina koje govore o nekom prvom pracovjeku (mogucem savremeniku posljednjih dinosaurusa).
Sto se tice ovoga 'prije 10.000' - molim te, ja znam da je ovaj nas forum relativno malo posjecen, ali stvarno, nemoj se ni pred tako malim brojem ljudi izvaljivati. Pa znas li ti da je prije 10.000 godina (7995 pne) postojala srazmjerno jaka civilizacija na zemlji, pocev od egipcana koji su svasta nesto dokumentovali... Ma mislim, tvrditi to je zaista biblijska fantastika.
Citiraj:
Zbog svega ovoga gore navedenoga, želio bih samo da vam preporučim, vas radi, da proučite Svete Spise, ali iskreno, ne tražeći nešto čim biste ih pobili i dokazali Njihovu neispravnost, već prostodušno, kao što bi im pristupilo dijete, i vjerujte, teški vuci se više boje ovnova koji će im se suprotstavili istinom, neg' razbježalih ovaca koje se skrivaju po žbunovima inata...
Secer za kraj;
Dakle ovaj dugi donji dio tvog posta ima najvise smisla do sad. Medjutim, ti zaboravljas par bitnih cinjenica:
- 500 godina pod Turcima
- veliki ratovi (balkanski, I/II svjetski, i ovih nasih par ratova)
U sve i jednom ratu mi smo (medju rijetkima) uvijek bili na pravoj strani, nikad na strani 'losih momaka', uvijek u skladu sa istinom, pravdom, i bogom...
Ovde cu stati da ubacim jednu digresiju;
- Bio sam prije par godina u danskoj, koja je inace jedna od evropskih zemalja koja ima najveci procenat ateista ili ako hoces jedna je od najslabije je religioznih zemalja Europe. -
E sad, da uporedimo malo nas i dansku;
Dakle
1. Idemo samo u relativno blizu istoriju - nemaju nikakve borbe protiv fasista (najveceg zla u proslih 100 godina)
2. Jedva prihvataju Europsku integraciju, cisto zbog svoje sebicnosti
3. Nisu nikakvi vijernici
Koji je rezultat: Bog ih je kaznio time sto imaju najslabiji zivotni standard
sve 4 skandinavske zemlje (stvarno uzas)
Da vidimo nas:
1. Borimo se na sve strane za hriscanstvo i uz njega
2. Pokosise nas od turaka do amerikanaca
3. Nakon komunizma, ljudi se vracaju svojim vijekovnim vjerskim obicajima (koje mnogi nisu u stvari ni zaboravili tokom '45-'90)
Koji je ovde rezultat: Citav svijet nas satanizuje, postali smo od najprosperitetnijeg naroda istocne evrope zadnji sljam s kojim se svako moze poigravati i dobiti prirodne i kvalitetne sirovine za male pare (znaci vratise nas na nivo od prije 80-100 godina). Drugim rijecima - svako nas je*e kako stigne.
Da li ti mozes da poimas kakvo bi ovde blagostanje bilo da ljudi mogu da imaju taj "zivotni standard malo manji nego u svedskoj/norveskoj/finskoj?" ...
Mislim 1389 do 2005 pa nadalje - zar to nije vec malo previse??!
Citiraj:
U svakom slučaju, vjerovati se mora, drugog izbora nemamo, i vjera je dobra, jer u što god vjerovali, moramo da vjerujemo i u Onog koji jeste, jer On je Sve a Sve je On, sve što jeste je On a ono što nije, pa, toga i nema
I kao neki PS za kraj:
Na osnovu svega ovog gore izrecenog, valjda ti je jasno da ja sebe ne vidim cisto kao ateistu, ili nevjernika, nego je situacija sljedeca:
Da ti meni sad dodjes i izneses nepobitne dokaze da bog postoji, ili cak da samog tog boga dovedes sa sobom i kazes 'evo ovo je bog' ... Ja bih odgovorio: "Sve je to super i sjajno, a sad lijepo obojica odjebite s mog kucnog praga", i idite, ti svojim putem, a on gdje je i do sad bio svih ovih vijekova.
Taj vas bog je imao nevjerovatno puno prilika da, ne da nam pripomogne, nego bar da olaksa ove jos malo pa milenijumske patnje. S obzirom da se do sada nije dokazao, nisam zainteresovan za njega. Ako zaista ima nekog zagrobnog zivota, ja cu imati sta da mu kazem kad dodje do nekog suocavanja...