banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 14:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Avg 2005, 13:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
http://forum.slobodnajugoslavija.com/vi ... c&start=15

Citiraj:
O vjeri i religiji

Postoje ljudi koji vjeruju u Boga.Postoje ljudi koji vjeruju u religije.
Postoje pravoslavci i "pravoslavci",katolici i "katolici",muslimani i "muslimani",...
Postoje ljudi koji vjeruju u sustinu neke religije (pravoslavlja,...)i oni koji vjeruju u povrsno,magisko dejstvo obreda religije.(krstenje,obrezanje ili kako se to vec zove kod muslimana,...).
Pogledajte npr. Srpsku Pravoslavnu Crkvu.Koliko u njoj ima zadrzanih starih,paganskih slovenskh običaja.(npr.Badnjak,pa elementi Krsne slave,...).

Susretao sam se sa ljudima koji misle da će ići u pakao ako ne budu poštovali vjerske dogme.Pritom interesantno,nailazim kod njih na mržnju prema nekome ko ne poštuje vjerske dogme.A jedna od vjerskih dogmi je "nemoj mrziti drugoga.".Da li to znači da vjerske dogme dolaze same sa sobom u kontradikciju?

Da li je dozvoljena mržnja prema mržnji?Apsurdno.Vjera treba da propagira razumjevanje za mržnju,iako ne i opravdanje.Vjernik treba da onom ko ga mrzi pristupi kao obolelom,čovjeku kome je duša nemirna uzavrela i kome treba lijepa topla riječ.Ako se na mržnju odgovori mržnjom dolazi do začaranog kruga.Naravno da će se javiti neki instikt,ali treba ga savladati.To kaže Hrišćanstvo.

PRIMJER:
Postoje pravoslavni vjernici koji su istinski Hrišćani,a i oni koji smatraju da su odabrani što su pravoslavci(priča o nebeskom narodu,...) i smatraju da vjerju u pravoslavlje samim tim što se izjašnjavaju kao pravoslavci i prihvataju kosovki mit i sve redom teorije zavjere,CIE,Vatikana,Islama,Žute Rase,..svi protiv Srba a Srbi nemeski narod..Postoje pravoslavci koji su pagani,to su "pravoslavci",postoje oni koji su "pravoslavci" iz mode,da bi bili veliki Srbi.Postoje oni koji su "pravoslavci" iz inata,oni koji su to iz prkosa,ili čak iz želje da se napakosti drugome.Slično važi za druge vjere.Zato poizdim kada me neko pita jesam li pravoslavac,a kad ga ja pitam da pojasni,on kaže "šta tu ima da se pojašnjava".

Riječ VJERA potiče od VJEROVANJE.Vjernik dakle vjeruje u nešto.U šta?
Ima onih koji vjeruju a nisu "vjernici",kao i onih koji su "vjernici",ali ne vjeruju.

U sredinama gdje je jedna vjera potlačenija,obično pripadnici pod pojmom "vjernik te vjere" podrazumjevaju težnju za oslobođenjem,za ravnopravnošću pripadnika te vjere,i oni ustvari vjeruju u OSLOBOĐENJE uz pomoć Boga a često ne vjeruju u Boga.Pri tome dakle pod rječju VJERA često podrayumjeva politički pravac,težnja da se sva vjerska vlast pripadne nekom centru.A o suštini vjerske filozofije se malo ili ništa ne zna.
Recimo,islam na prostoru BiH često podrazumjeva otpor hrišćanstvu,šta mislite zašto je islam baš u BiH najjače uhvatio korjena u čitavoj YU? Pa naravno iz otpora vječitoj borbi istočnog i zapadnog Hrišćanstva da preuzmu vlast nad slovenima.Zato su tu bili bogumili i Crkva Bosanska,...a kasnije islam,kao otpor zavojevanju.U srednjovjekovnoj Bosni,koja je prva bila na udaru Katoličanstva i sjedne i Vizantije sa druge strane,pri svakom "promjeni odnosa snaga" najviše je stradala upravo Bosna.Pogledajte samo stanje u XV vijeku u BiH.Otuda težnja da se bude poseban niti jedno niti drugo.A ne yato što su muslimani ne ynam sad neki kao otpadnici,slaboieg karektera bivši Srbi ili Hrvati.Glupost.
Pravoslavlje u Srbiji je uhvatilo korjena,tek kada je srpska crkva dobila nezavisnost 1219 od Carigradske Patrijaršije (valjda se tako zvaše)i garantovala tako slobodu narodu u Srbiji.Do tada su se nadmetali pravoslavlje,katolicizam i vjerske frakcije tipa bogumili,pa i paganstva je bilo.

Pri tome se vjernik druge vjere smatra neprijateljem,jer on tlači,on izrabljuje narod,iako je sistem vrednosti obe religije uglavnom isti.
Problem je samo ko će da radi,kopa zemlju i stvara,a ko će da sjedi u crkvenoj stolici i popuje o vjeriI dok se oni tako svadjaju ko ce da bude pop a ko seljak,obican narod zabravi sustinu vjere i shavta je kao i svaku vlast.Koja prisiljava ako je ne slusas .Pri tome će obični seljak,što bi vi rekli DRUG RADNIK,imati neku predstavu o vjeri,dobroti,isl...s jedne strane i o religije sa druge strane kao vlasi,kao feudalcu,nekada i kao prema nekome ko ti liva sujevjerje da ako ne uradiš to to i to bićeš u paklu,a eto oni su tu da te spasu ako ih budeš slušao.TREBA SLUŠATI BOGA A NE CRKVU.Boga se može slušati i preko crkve,ali mislim da može a na druge načine._________________
Ne pitam te koje si vjere vec kakvog uvjerenja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 15:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobar tekst

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 12:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Ne lupetaj gluposti da je Islam otpor zavojevanju...... Islam se sirio iskljucivo kroz osvajanja....U svaku zemlju gde je pristigao dosao je uz osvajanja....Nekad su to radili Arabljani.....nekad Turci...
Ne lupetaj da je pravoslavlje uhvatilo u Srbiji koren 1219.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
hehee a koja religija se nije sirila kroz osvajanje?
neces valjda hriscanstvo poturiti kao dokaz?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 14:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
hahaha..
ma jok hriscanstvo se nije sirilo osvajanjem.. niti prije niti danas...
Kao ni ostale religije.. hahahahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 16:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Srbi su primili Hriscanstvo preko Vizantije.... i to uticajima njihovih emisara..... isto tako i Bugari, Rusi, Rumuni.... a sto se tice katolika, to je druga stvar....
Reci mi molim te koja je zemlja osvojila Rusiju da bi joj nametnula Hriscanstvo, a koja Bugarsku, a koja Srbiju.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
pa naravno da se i hriscanstvo sirilo kroz osvajanja. koliko je samo ljudi preslo na katolicku vjeru za vreme drugog svetskog rata i to na ovim prostorima + sirom evrope?
pretezno je to radjeno radi pukog prezivljabanja ili spasavanja porodice ili boljeg polozaja u drustvu. kroz istoriju bi se moglo navesi X primjera sirenja hriscandtva kroz osvajanja. medjutim da se vratim tekstu.
autor ovog teksta zbilja ima interesantno razmisljanje. tesko je dati definiciju vjere, skoro nemoguce. razlog zbog koga postoji vise vrsta vjerovanja u sklopu jedne vjere je u stvari neinformisanost.

Citiraj:
Postoje pravoslavni vjernici koji su istinski Hrišćani,a i oni koji smatraju da su odabrani što su pravoslavci(priča o nebeskom narodu,...) i smatraju da vjerju u pravoslavlje samim tim što se izjašnjavaju kao pravoslavci i prihvataju kosovki mit i sve redom teorije zavjere,CIE,Vatikana,Islama,Žute Rase,..svi protiv Srba a Srbi nemeski narod..Postoje pravoslavci koji su pagani,to su "pravoslavci",postoje oni koji su "pravoslavci" iz mode,da bi bili veliki Srbi.Postoje oni koji su "pravoslavci" iz inata,oni koji su to iz prkosa,ili čak iz želje da se napakosti drugome.Slično važi za druge vjere.Zato poizdim kada me neko pita jesam li pravoslavac,a kad ga ja pitam da pojasni,on kaže "šta tu ima da se pojašnjava"

upravo ovo je dokaz tome. ljudi zbog neke mrznje ili osvete pokusvaju da naprave svoju vjeru, a opet je zovu pravim imenom. ovde se ne radi samo o hriscantvu nego o svim vjerama. narod na ovim a i drugim prostorima zbog puke bjede, siromastva i drugih negativnih faktora pokusva da sebe pronadje u svemu tome, u cemu ocigledno ne uspeva. zbog toga oni traze krivca, nekoga koga ce mrziti zbog svoje situacije. tu se ispostavlja da je krivac neko suprotne vjere, neko ko je u situaciji istoj kao i on i djele isto misljenje. medjutim oni toga nisu svjesni i mrze jedan drugoga. onda se pozivaju na vjeru, nesto o cemu u stvari imaju vrlo malo pojma. evo jos jedan citat iz teksta kojim potvrdjujem to:
Citiraj:
Pri tome se vjernik druge vjere smatra neprijateljem,jer on tlači,on izrabljuje narod,iako je sistem vrednosti obe religije uglavnom isti.

jos nesto u tekstu sto mi se veoma svidjelo :
Citiraj:
Boga se može slušati i preko crkve,ali mislim da može a na druge načine._________________
Ne pitam te koje si vjere vec kakvog uvjerenja

ovo je veoma lijepo receno. medjutim razlog zbog kojeg postoji vjera je da privuce sto vecu masu ljudi da se ponasaju kako treba. neki ljudi pocinju da shvataju to te zbog toga njima nije potrebna ta standardna vjera jer su vec ionako shvatili da je u pitanju sam covjek, ono sto ga cini covjekom, njegovo ponasanje, njegova sposobnost da pomogne nekome u nevolji i izadje u susret kada je potreban. upravo zbog toga su ti ljudi koji kazu da su nevjernici a ponasaju se ovako veci vjernici od svih. oni su shvatili poentu zivota te se i ponasaju u skladu sa tim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
XentoniX je napisao:
medjutim razlog zbog kojeg postoji vjera je da privuce sto vecu masu ljudi da se ponasaju kako treba. neki ljudi pocinju da shvataju to te zbog toga njima nije potrebna ta standardna vjera jer su vec ionako shvatili da je u pitanju sam covjek, ono sto ga cini covjekom, njegovo ponasanje, njegova sposobnost da pomogne nekome u nevolji i izadje u susret kada je potreban. upravo zbog toga su ti ljudi koji kazu da su nevjernici a ponasaju se ovako veci vjernici od svih. oni su shvatili poentu zivota te se i ponasaju u skladu sa tim.

Jako dobro receno, i moje vidjenje vjere/nevjere je bas tako: upravo zbog toga su ti ljudi koji kazu da su nevjernici a ponasaju se ovako veci vjernici od svih. oni su shvatili poentu zivota te se i ponasaju u skladu sa tim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
betiss je napisao:
Srbi su primili Hriscanstvo preko Vizantije.... i to uticajima njihovih emisara..... isto tako i Bugari, Rusi, Rumuni.... a sto se tice katolika, to je druga stvar....
Reci mi molim te koja je zemlja osvojila Rusiju da bi joj nametnula Hriscanstvo, a koja Bugarsku, a koja Srbiju.....

Govorim ti o vremenu kada je religija bila osvajacka i kada je
bila rame uz rame sa politikom i vladama. religiji daj mali prst
vlasti ona ce htjeti zgrabiti sve. zato je u demokratskim drzavama
odvojena religija od vlasti. ima jedna stara poslovica.
kada se politika i religija voze u istim kocijama, sunovrat niz provaliju
je neminovan.

zar ti nije dovoljan dokaz da se ratuje samo u zemljama gdje su
politika i religija zajedno a ne odvojeno.

po meni religije su sjajne kada se ne bi
zbog iste ratovalo i ne bi postojali fanatici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 11:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

E ajsmene.... Amerika stalno ratuje..... a politika i religija su joj odvojene

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]